StoryEditorOCM
SplitIMPOZANTNA KARIJERA

Dragan Primorac održao u Splitu predavanje za pamćenje, ispraćen dugim pljeskom: Ako sanjate veliko, možete doći do vrha

Piše Božidar Lončar
17. listopada 2023. - 20:29

U Velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu profesor i znanstvenik Dragan Primorac održao je predavanje pod nazivom "Nema mjesta za male snove".

Teme su bile njegov privatni život i odrastanje, akademska naobrazba, rad i znanstvena dostignuća. Na predavanju su nazočili njegovi prijatelji i suradnici i u najvećem broju studentima za koje je predavanje bilo namijenjeno.

image
Saša Burić/Cropix

- Moj je cijeli život vezan za Split, ali ako sanjate veliko, okruženi ste konkurencijom i imate sjajne mentore, možete doći do samih svjetskih vrhova. Split je vječna inspiracija, ima nešto u njemu što vas motivira da budete bolji - rekao je. 

Na predavanju je podijelio tri slučaja na kojima je radio zahvaljujući kojima je napravljen iskorak u medicini. Imao je četiri poruke za mlade:

- Usudite se sanjati veliko, sanjajte veliko, ali krenite s malim. Najveći rizik je ne napraviti rizik te kontinuitet i upornost.

Tijekom predavanja Dragan Primorac je iznio i neke manje poznate detalje iz svog života: jedan je od osnivača prvog taekwando kluba u Splitu 1987. naziva „Kocunar Topers” te je 37 godina poslije primljen u taekwondo Kuću slavnih.

image

Dragan Primorac, rektor Dragan Ljutić i prorektor Zoran Đogaš.

Saša Burić/Cropix

Također je otkrio kako je napravljeno istraživanje prema kojem je zahvaljujući spavanju pet umjesto osam sati dnevno (iako je rekao da spava četiri) uštedio četiri godine života. 

Okupljeni su ga nakon predavanja nagradili dugotrajnum pljeskom.

image

Ratomir Kliškić, Dragan Primorac i Matko Marušić

Saša Burić/Cropix

Kao dostignuća kojima je napravljen iskorak u medicini izdvojio je: prve dijagnoze Osteogenesis imperfecte, opisivanje novog mehanizma nastanka hondrodistrofije, prva u povijesti DNA analiza skeletnih ostataka iz masovnih grobnica, otkriće da15 posto genotipa dolazi iz vremena neolitika, identifikacija tada skoro 100 godina starih posmrtnih ostataka Marije Krucifikse Kozulić, personalizirana genetika i analiza lijekova, otkriće kako hrskavica može biti regenerirana, novi način tretmana koronavirusa, prevencije srčanih tretmana, prvo liječenje retrovaginalne fistule korištenjem matičnih stanica i uzgajanje organa iz matičnih stanica proučavajući regeneraciju udova salamandera.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

Uz navedeno na predavanju je Dragan Primorac kazao kako je prvi veleposlanik Global Penn State Sveučilišta od 1885., prvi profesor emeritus iz Europe u Indiji i osvajač nagrade Sveučilišta New Haven za životno djelo nakon DNA analize posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica.

- Organiziramo kongres svake godine u suradnji s klinikom Mayo. Do sada je bilo osam Nobelovaca. Na kongresu biramo najbolje studente, „Nobel spirit”, studente iz Splita i Dalmacije koji se prijavljuju na Ivy League Sveučilišta - kazao je.

image

Damir Primorac, Pero Panjković, Toni Tomas i Boris Čavka

Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:41