StoryEditorOCM
SplitNE ŽURI IM SE...

Doznali smo kada splitski trgovci ukidaju cijene u kunama, svugdje je drugačije. Ovo je jedino mjesto s računom u eurima

Piše Frano Kiso
3. siječnja 2024. - 08:05

S početkom 2024. godine završilo je razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja cijene u kuni i euru, no čini se da se domaćim trgovcima ne žuri lijepiti nove etikete na police s proizvodima.

Zavirili smo u nekoliko drogerija, trafika i trgovina mješovitom robom i svi redom su još uvijek isticali cijene u nekadašnjim kunama.

- Imamo rok do kraja mjeseca da zamijenimo cijene, no vjerujem da ćemo to odraditi kroz nekoliko dana - veli nam Dalibor Reljanović, voditelj drogerije Müller i dodaje da su u njihovom računalnom sustavu već ažurirane cijene po samo jednoj valuti.

- Prvih nekoliko dana nakon uvođenja eura bilo je konfuzije među kupcima, no nakon toga sve teče glatko. Kupci i dalje preračunavaju u kune, ali ipak puno manje nego prije - kaže Reljanović, dok prodavačica šaljivo napominje da su ih samo žuljali prsti od tolikih etiketa.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Slična se politika provodi u konkurentnoj drogeriji DM gdje ističu da njihova tvrtka planira prestati s dvojnim iskazivanjem cijena tek u drugom mjesecu.

- Nitko nam nije odredio do kad moramo izbaciti kune - govore djelatnice jedne trafike, čime su potvrdile da rokovi variraju od trgovca do trgovca i da ne postoji neko generalno pravilo, niti zakonska odredba.

Međutim, na splitskom Pazaru nema više prilagodbe potrošača na proces zamjene kune eurom. Tečaj i kalkulatori su se ostavili postrance, a ispred domaćih delicija stoje ručno napisane cijene isključivo u europskoj valuti.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Napomenimo da smo danas na samo jednom mjestu dobili fiskaliziran račun izražen jedino u eurima i to na štekatu kafića ispred trgovačkog centra Joker. 

image



 

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 17:02