stdClass Object ( [id] => 1131698 [title] => Dojenčadi nema tko pregledati ‘kukiće‘, a revoltirani splitski ortopedi nastavljaju bolovanje i tvrde: Dio nas radi i privatno, ali naš šef dr. Lukšić je vlasnik privatne prakse! [alias] => dojencadi-nema-tko-pregledati-kukice-a-revoltirani-splitski-ortopedi-nastavljaju-bolovanje-i-tvrde-dio-nas-radi-i-privatno-ali-nas-sef-dr-luksic-je-vlasnik-privatne-prakse [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ortopedi KBC-a Split, devetoro od njih deset koji su od početka ovog tjedna na bolovanju, reagirali su na dopis pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju doc. dr. sc. Bruna Lukšića i predstojnika Klinike za kirurgiju prof. dr. sc. Zdravka Perka.

"Istina je da je lista čekanja na Odjelu za ortopediju bila velika i prije pandemije. Početkom pandemije na listi se nalazilo oko 1200 pacijenata, što je, nedvojbeno, veliki broj. Međutim, tijekom pandemije, odlukama ravnatelja KBC-a Split i predstojnika Klinike za kirurgiju KBC-a Split, hladni je program u više navrata u potpunosti prekidan. Poliklinička se djelatnost obavljala uredno i sada je došlo do situacije da se na listi čekanja nalazi oko 3200 pacijenata.

Stoga je potpuna laž da pandemija nije uzrokovala drastično povećanje liste čekanja. Da je tome tako, dovoljno govore podaci o padu broja operacijskih zahvata u razdoblju od travnja 2020. do travnja 2021. u odnosu na 2019. godinu za 61 posto, padu broja ugrađenih endoproteza pacijentima s liste čekanja za 82 posto i padu broja artroskopskih zahvata pacijenata s liste čekanja za 67 posto. Sa svim podacima je Ravnateljstvo bolnice u više navrata upoznavano kao i ministar zdravstva", navodi se u reagiranju.

"Kada se govori o reorganizaciji Zavoda zbog nove specijalizacije, potrebno je samo istaknuti da se u niti jednoj ustanovi u Republici Hrvatskoj, unatoč postojanju kolega s novom specijalizacijom iz ortopedije i traumatologije, nije dogodilo gašenje ortopedskog odjela. Dosadašnja organizacija je u sličnim oblicima prisutna i u drugim KBC-ovima i bolnicama u RH, što se lako može provjeriti na službenim stranicama bolnica u RH, te bi ovaj prijedlog reorganizacije bio presedan.

Lagodan život

Kada se u dopisu govori o lagodnom životu ortopeda na Križinama, željeli bismo taj lagodan život potkrijepiti brojkama. Odjel za ortopediju je 2019. godine, posljednje prije pandemije, unatoč povremenim prekidima redovnog programa zbog izgradnje laboratorija invazivne kardiologije i nedostatka anesteziologa tijekom ljetnih mjeseci, obavio 1301 operacijski zahvat, što je najveći broj na cijeloj Klinici za kirurgiju.

Kada se gleda koeficijent složenosti zahvata, Odjel za ortopediju je imao najveći koeficijent na Klinici za kirurgiju od 2059,78 (prvi sljedeći je Odjel za vaskularnu kirurgiju 1726,19). Prema broju izvršenih elektivnih (hladnih) operacijskih zahvata u 2019. godini, među prvih dvanaest liječnika specijalista na cijeloj Klinici za kirurgiju, bilo je šest ortopeda. Na ove brojke treba dodati oko 32000 pregleda u ambulanti za ortopediju, te oko 3300 pregleda pacijenata u hitnoj službi", ističu ortopedi.

"Istina jest da dio ortopeda radi i u privatnoj praksi, kao što je istina i da dio traumatologa radi u privatnoj praksi. Dapače, pročelnik Zavoda za ortopediju i traumatologiju je i vlasnik privatne prakse u Splitu. Međutim, niti jedan ortoped iz KBC-a Split ne radi u privatnoj praksi "na crno“.

Svi ortopedi rade u privatnoj praski izvan svog radnog vremena i na osnovu Odluke o dopuštenju za rad izvan radnog vremena kod drugog poslodavca, koju potpisuje ravnatelj KBC-a Split, a nakon prikupljene opsežne dokumentacije, uključujući i suglasnost predstojnika Klinike za kirurgiju i pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju, a koju isti potpisuju na osnovu podataka o broju izvršenih operacijskih zahvata, broju izvršenih pregleda i broju otpusnih pisama, koje je svaki djelatnik obavio tijekom prethodne godine", kažu ortopedi i pozivaju nadležne inspekcije da revidiraju sva izdana odobrenja za rad izvan radnog vremena kod drugog poslodavca kod svih djelatnika Klinike za kirurgiju.

---
image
Dr. Bruno Lukšić
Joško Šupić/Arhiva/Cropix
---

"Od definitivnog preseljenja Odjela za ortopediju s Križina na Firule u rujnu 2020. Zavod za ortopediju i traumatologiju radi u dvije operacijske dvorane. Istim se režimom nastavilo i preseljenjem u novi operacijski blok na Firulama gdje su uređene četiri operacijske dvorane, ali se zahvati za sada obavljaju svakodnevno u dvije operacijske dvorane. Unatoč svim nastojanjima tadašnjeg pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju dr. Matka Rošina i voditelja Odjela za ortopediju dr. Darka Sršena da se tijekom lipnja započne s radom i u trećoj operacijskoj dvorani, zbog nedostatka anesteziološkog osoblja s istim se nije započelo. Stoga je apsolutna laž da se radi u tri operacijske dvorane na Zavodu za ortopediju i traumatologiju.

Što se tiče zbrinjavanja bolesnika u ovoj situaciji, potrebno je istaknuti da su bolesnici zbrinuti odgađanjem njihove operacije i slanjem kući iz bolnice jer predviđeni operacijski zahvat za te bolesnike trenutno nitko na Zavodu ne zna napraviti (revizijska endoproteza koljena, parcijalna endoproteza koljena, tenotomija kod djeteta, itd.). Djeca upisana za pregled ortopeda, uglavnom dojenčad na ultrazvučnom probiru displazije kukova, su dva dana u potpunosti odgođena.

Od srijede ultrazvučni pregled kukova radi specijalist radiologije u mirovini, ali ortopedski pregled dojenčadi, koji je sastavni dio prvog pregleda djeteta kod ortopeda, ne radi nitko! Isto tako, ortopedski pregled druge djece upisane za pregled ortopeda ne radi nitko, te su djeca odgađana. Pacijenti upisani za pregled u dvije ili tri ortopedske ambulante pregledava samo jedan ortoped", dodaju nezadovoljni liječnici.

Do daljnjega svi na bolovanju

Osvrću se i na izjavu dr. sc. Sande Stipić Stojanović da ortopedi nisu ni trepnuli na ponudu da se subotom ujutro obavljaju operacijski zahvati.

"Istina je da je Odjel za ortopediju za predviđenu subotu pripremio dvoje pacijenata za operaciju i osigurao operatera. Međutim, problem je nastao po pitanju instrumentarke, te je predstojnik Klinike za kirurgiju prof. dr. sc. Zdravko Perko u dogovoru s tadašnjim pročelnikom Zavoda za ortopediju i traumatologiju dr. Matkom Rošinom odlučio da se operacije neće izvršiti, uz usmeno obrazloženje da nema nikakvog smisla toliki broj pacijenata na listi čekanja rješavati s nekoliko operacija subotom ujutro, osobito u vrijeme kada je od strane Ravnateljstva zatražena promjena organizacije dežurstava radi potrebe za značajnim smanjenjem broja prekovremenih sati djelatnika KBC-a Split.

Naravno i da je insinuacija o žrtvi slobodnog dana anesteziologa radi ortopedskih operacija besmislica, jer nitko tko bi bio došao raditi u subotu ujutro ne bi došao besplatno nego bi bili plaćeni prekovremeni sati", pišu ortopedi koji, poručuju, nemaju dozvolu za javno istupanje. Do daljnjega su svi na bolovanju.

Šutnja Uprave

U više navrata kontaktirali smo ravnatelja splitskog KBC-a Julija Meštrovića, ali nije pokazao niti namjeru da nam da izjavu. Jednako tako, izjave ne daje ni ministar zdravstva dr. Vili Beroš.

Bio bi ovo možda običan sukob u radnoj sredini kakvih vjerojatno ima posvuda, no žrtve ovih prijepora među liječnicima specijalistima su pacijenti među kojima, kako vidimo, i oni najmlađi. Stoga s pravom građani očekuju da se situacija u splitskom KBC-u hitno sredi na zadovoljstvo korisnika zdravstvenih usluga, a zna se i tko bi to morao uraditi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispaštaju pacijenti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ispaštaju pacijenti 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-01 12:45:23 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-02 09:50:41 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2021-10-01 19:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20641 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/01\/10594945.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19520406.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19520408.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19520414.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mario Todori\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Arhiva\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","\u017drtve ovih prijepora me\u0111u lije\u010dnicima specijalistima su pacijenti","","Dr. Bruno Luk\u0161i\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1529x954","hd_10594945_1920.jpg":"1920x1080","k_10594945_1280.jpg":"1280x1280","k_10594945_1024.jpg":"1024x1024","k_10594945_640.jpg":"640x640","k_10594945_480.jpg":"480x480","k_10594945_340.jpg":"340x340","k_10594945_220.jpg":"220x220","o_10594945_1280.jpg":"1280x798","o_10594945_1024.jpg":"1024x638","o_10594945_640.jpg":"640x399","o_10594945_480.jpg":"480x299","o_10594945_340.jpg":"340x212","o_10594945_220.jpg":"220x137","h_10594945_1280.jpg":"1280x854","h_10594945_1024.jpg":"1024x683","h_10594945_640.jpg":"640x427","h_10594945_480.jpg":"480x320","h_10594945_340.jpg":"340x227","h_10594945_220.jpg":"220x147","pp_10594945_1280.jpg":"1006x1280","pp_10594945_1024.jpg":"805x1024","pp_10594945_640.jpg":"503x640","pp_10594945_480.jpg":"377x480","pp_10594945_340.jpg":"267x340","pp_10594945_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1167","hd_19520406_1920.jpg":"1920x1080","k_19520406_1280.jpg":"1280x1280","k_19520406_1024.jpg":"1024x1024","k_19520406_640.jpg":"640x640","k_19520406_480.jpg":"480x480","k_19520406_340.jpg":"340x340","k_19520406_220.jpg":"220x220","o_19520406_1280.jpg":"1280x778","o_19520406_1024.jpg":"1024x622","o_19520406_640.jpg":"640x389","o_19520406_480.jpg":"480x291","o_19520406_340.jpg":"340x206","o_19520406_220.jpg":"220x133","h_19520406_1280.jpg":"1280x854","h_19520406_1024.jpg":"1024x683","h_19520406_640.jpg":"640x427","h_19520406_480.jpg":"480x320","h_19520406_340.jpg":"340x227","h_19520406_220.jpg":"220x147","pp_19520406_1280.jpg":"1006x1280","pp_19520406_1024.jpg":"805x1024","pp_19520406_640.jpg":"503x640","pp_19520406_480.jpg":"377x480","pp_19520406_340.jpg":"267x340","pp_19520406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1214","hd_19520408_1920.jpg":"1920x1080","k_19520408_1280.jpg":"1280x1280","k_19520408_1024.jpg":"1024x1024","k_19520408_640.jpg":"640x640","k_19520408_480.jpg":"480x480","k_19520408_340.jpg":"340x340","k_19520408_220.jpg":"220x220","o_19520408_1280.jpg":"1280x809","o_19520408_1024.jpg":"1024x647","o_19520408_640.jpg":"640x404","o_19520408_480.jpg":"480x303","o_19520408_340.jpg":"340x214","o_19520408_220.jpg":"220x139","h_19520408_1280.jpg":"1280x854","h_19520408_1024.jpg":"1024x683","h_19520408_640.jpg":"640x427","h_19520408_480.jpg":"480x320","h_19520408_340.jpg":"340x227","h_19520408_220.jpg":"220x147","pp_19520408_1280.jpg":"1006x1280","pp_19520408_1024.jpg":"805x1024","pp_19520408_640.jpg":"503x640","pp_19520408_480.jpg":"377x480","pp_19520408_340.jpg":"267x340","pp_19520408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1172x917","hd_19520414_1920.jpg":"1920x1080","k_19520414_1280.jpg":"1280x1280","k_19520414_1024.jpg":"1024x1024","k_19520414_640.jpg":"640x640","k_19520414_480.jpg":"480x480","k_19520414_340.jpg":"340x340","k_19520414_220.jpg":"220x220","o_19520414_1280.jpg":"1280x1001","o_19520414_1024.jpg":"1024x801","o_19520414_640.jpg":"640x500","o_19520414_480.jpg":"480x375","o_19520414_340.jpg":"340x266","o_19520414_220.jpg":"220x172","h_19520414_1280.jpg":"1280x854","h_19520414_1024.jpg":"1024x683","h_19520414_640.jpg":"640x427","h_19520414_480.jpg":"480x320","h_19520414_340.jpg":"340x227","h_19520414_220.jpg":"220x147","pp_19520414_1280.jpg":"1006x1280","pp_19520414_1024.jpg":"805x1024","pp_19520414_640.jpg":"503x640","pp_19520414_480.jpg":"377x480","pp_19520414_340.jpg":"267x340","pp_19520414_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7619588 Threads: 5 Questions: 1550740933 Slow queries: 4723861 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111202417 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/dojencadi-nema-tko-pregledati-kukice-a-revoltirani-splitski-ortopedi-nastavljaju-bolovanje-i-tvrde-dio-nas-radi-i-privatno-ali-nas-sef-dr-luksic-je-vlasnik-privatne-prakse-1131698 [printLink] => /split/dojencadi-nema-tko-pregledati-kukice-a-revoltirani-splitski-ortopedi-nastavljaju-bolovanje-i-tvrde-dio-nas-radi-i-privatno-ali-nas-sef-dr-luksic-je-vlasnik-privatne-prakse-1131698?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650977 [name] => ortopedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-27 22:41:02 [main_article_id] => 0 [alias] => ortopedi [link] => /tag/ortopedi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357989 [name] => bijeli štrajk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bijeli-strajk [link] => /tag/bijeli-strajk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651431 [name] => Bruno Lukšić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-01 21:48:40 [main_article_id] => 0 [alias] => bruno-luksic [link] => /tag/bruno-luksic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 430793 [name] => Zdravko Perko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-perko [link] => /tag/zdravko-perko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispaštaju pacijenti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dojenčadi nema tko pregledati ‘kukiće‘, a revoltirani splitski ortopedi nastavljaju bolovanje i tvrde: Dio nas radi i privatno, ali naš šef dr. Lukšić je vlasnik privatne prakse! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/10594945.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mario Todorić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/10594945.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19520406.jpg [title] => Žrtve ovih prijepora među liječnicima specijalistima su pacijenti Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19520408.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19520414.jpg [title] => Dr. Bruno Lukšić Joško Šupić/Arhiva/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ortopedi KBC-a Split, devetoro od njih deset koji su od početka ovog tjedna na bolovanju, reagirali su na dopis pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju doc. dr. sc. Bruna Lukšića i predstojnika Klinike za kirurgiju prof. dr. sc. Zdravka Perka.

"Istina je da je lista čekanja na Odjelu za ortopediju bila velika i prije pandemije. Početkom pandemije na listi se nalazilo oko 1200 pacijenata, što je, nedvojbeno, veliki broj. Međutim, tijekom pandemije, odlukama ravnatelja KBC-a Split i predstojnika Klinike za kirurgiju KBC-a Split, hladni je program u više navrata u potpunosti prekidan. Poliklinička se djelatnost obavljala uredno i sada je došlo do situacije da se na listi čekanja nalazi oko 3200 pacijenata.

Stoga je potpuna laž da pandemija nije uzrokovala drastično povećanje liste čekanja. Da je tome tako, dovoljno govore podaci o padu broja operacijskih zahvata u razdoblju od travnja 2020. do travnja 2021. u odnosu na 2019. godinu za 61 posto, padu broja ugrađenih endoproteza pacijentima s liste čekanja za 82 posto i padu broja artroskopskih zahvata pacijenata s liste čekanja za 67 posto. Sa svim podacima je Ravnateljstvo bolnice u više navrata upoznavano kao i ministar zdravstva", navodi se u reagiranju.

"Kada se govori o reorganizaciji Zavoda zbog nove specijalizacije, potrebno je samo istaknuti da se u niti jednoj ustanovi u Republici Hrvatskoj, unatoč postojanju kolega s novom specijalizacijom iz ortopedije i traumatologije, nije dogodilo gašenje ortopedskog odjela. Dosadašnja organizacija je u sličnim oblicima prisutna i u drugim KBC-ovima i bolnicama u RH, što se lako može provjeriti na službenim stranicama bolnica u RH, te bi ovaj prijedlog reorganizacije bio presedan.

Lagodan život

Kada se u dopisu govori o lagodnom životu ortopeda na Križinama, željeli bismo taj lagodan život potkrijepiti brojkama. Odjel za ortopediju je 2019. godine, posljednje prije pandemije, unatoč povremenim prekidima redovnog programa zbog izgradnje laboratorija invazivne kardiologije i nedostatka anesteziologa tijekom ljetnih mjeseci, obavio 1301 operacijski zahvat, što je najveći broj na cijeloj Klinici za kirurgiju.

Kada se gleda koeficijent složenosti zahvata, Odjel za ortopediju je imao najveći koeficijent na Klinici za kirurgiju od 2059,78 (prvi sljedeći je Odjel za vaskularnu kirurgiju 1726,19). Prema broju izvršenih elektivnih (hladnih) operacijskih zahvata u 2019. godini, među prvih dvanaest liječnika specijalista na cijeloj Klinici za kirurgiju, bilo je šest ortopeda. Na ove brojke treba dodati oko 32000 pregleda u ambulanti za ortopediju, te oko 3300 pregleda pacijenata u hitnoj službi", ističu ortopedi.

"Istina jest da dio ortopeda radi i u privatnoj praksi, kao što je istina i da dio traumatologa radi u privatnoj praksi. Dapače, pročelnik Zavoda za ortopediju i traumatologiju je i vlasnik privatne prakse u Splitu. Međutim, niti jedan ortoped iz KBC-a Split ne radi u privatnoj praksi "na crno“.

Svi ortopedi rade u privatnoj praski izvan svog radnog vremena i na osnovu Odluke o dopuštenju za rad izvan radnog vremena kod drugog poslodavca, koju potpisuje ravnatelj KBC-a Split, a nakon prikupljene opsežne dokumentacije, uključujući i suglasnost predstojnika Klinike za kirurgiju i pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju, a koju isti potpisuju na osnovu podataka o broju izvršenih operacijskih zahvata, broju izvršenih pregleda i broju otpusnih pisama, koje je svaki djelatnik obavio tijekom prethodne godine", kažu ortopedi i pozivaju nadležne inspekcije da revidiraju sva izdana odobrenja za rad izvan radnog vremena kod drugog poslodavca kod svih djelatnika Klinike za kirurgiju.

---
image
Dr. Bruno Lukšić
Joško Šupić/Arhiva/Cropix
---

"Od definitivnog preseljenja Odjela za ortopediju s Križina na Firule u rujnu 2020. Zavod za ortopediju i traumatologiju radi u dvije operacijske dvorane. Istim se režimom nastavilo i preseljenjem u novi operacijski blok na Firulama gdje su uređene četiri operacijske dvorane, ali se zahvati za sada obavljaju svakodnevno u dvije operacijske dvorane. Unatoč svim nastojanjima tadašnjeg pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju dr. Matka Rošina i voditelja Odjela za ortopediju dr. Darka Sršena da se tijekom lipnja započne s radom i u trećoj operacijskoj dvorani, zbog nedostatka anesteziološkog osoblja s istim se nije započelo. Stoga je apsolutna laž da se radi u tri operacijske dvorane na Zavodu za ortopediju i traumatologiju.

Što se tiče zbrinjavanja bolesnika u ovoj situaciji, potrebno je istaknuti da su bolesnici zbrinuti odgađanjem njihove operacije i slanjem kući iz bolnice jer predviđeni operacijski zahvat za te bolesnike trenutno nitko na Zavodu ne zna napraviti (revizijska endoproteza koljena, parcijalna endoproteza koljena, tenotomija kod djeteta, itd.). Djeca upisana za pregled ortopeda, uglavnom dojenčad na ultrazvučnom probiru displazije kukova, su dva dana u potpunosti odgođena.

Od srijede ultrazvučni pregled kukova radi specijalist radiologije u mirovini, ali ortopedski pregled dojenčadi, koji je sastavni dio prvog pregleda djeteta kod ortopeda, ne radi nitko! Isto tako, ortopedski pregled druge djece upisane za pregled ortopeda ne radi nitko, te su djeca odgađana. Pacijenti upisani za pregled u dvije ili tri ortopedske ambulante pregledava samo jedan ortoped", dodaju nezadovoljni liječnici.

Do daljnjega svi na bolovanju

Osvrću se i na izjavu dr. sc. Sande Stipić Stojanović da ortopedi nisu ni trepnuli na ponudu da se subotom ujutro obavljaju operacijski zahvati.

"Istina je da je Odjel za ortopediju za predviđenu subotu pripremio dvoje pacijenata za operaciju i osigurao operatera. Međutim, problem je nastao po pitanju instrumentarke, te je predstojnik Klinike za kirurgiju prof. dr. sc. Zdravko Perko u dogovoru s tadašnjim pročelnikom Zavoda za ortopediju i traumatologiju dr. Matkom Rošinom odlučio da se operacije neće izvršiti, uz usmeno obrazloženje da nema nikakvog smisla toliki broj pacijenata na listi čekanja rješavati s nekoliko operacija subotom ujutro, osobito u vrijeme kada je od strane Ravnateljstva zatražena promjena organizacije dežurstava radi potrebe za značajnim smanjenjem broja prekovremenih sati djelatnika KBC-a Split.

Naravno i da je insinuacija o žrtvi slobodnog dana anesteziologa radi ortopedskih operacija besmislica, jer nitko tko bi bio došao raditi u subotu ujutro ne bi došao besplatno nego bi bili plaćeni prekovremeni sati", pišu ortopedi koji, poručuju, nemaju dozvolu za javno istupanje. Do daljnjega su svi na bolovanju.

Šutnja Uprave

U više navrata kontaktirali smo ravnatelja splitskog KBC-a Julija Meštrovića, ali nije pokazao niti namjeru da nam da izjavu. Jednako tako, izjave ne daje ni ministar zdravstva dr. Vili Beroš.

Bio bi ovo možda običan sukob u radnoj sredini kakvih vjerojatno ima posvuda, no žrtve ovih prijepora među liječnicima specijalistima su pacijenti među kojima, kako vidimo, i oni najmlađi. Stoga s pravom građani očekuju da se situacija u splitskom KBC-u hitno sredi na zadovoljstvo korisnika zdravstvenih usluga, a zna se i tko bi to morao uraditi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mario Todorić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Joško Šupić/Arhiva/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Žrtve ovih prijepora među liječnicima specijalistima su pacijenti
Joško Šupić/Arhiva/Cropix
Dr. Bruno Lukšić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dojencadi-nema-tko-pregledati-kukice-a-revoltirani-splitski-ortopedi-nastavljaju-bolovanje-i-tvrde-dio-nas-radi-i-privatno-ali-nas-sef-dr-luksic-je-vlasnik-privatne-prakse-1131698 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c496098dc2d54188bde0d795cc2333478cbbdae3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dojen%C4%8Dadi+nema+tko+pregledati+%E2%80%98kuki%C4%87e%E2%80%98%2C+a+revoltirani+splitski+ortopedi+nastavljaju+bolovanje+i+tvrde%3A+Dio+nas+radi+i+privatno%2C+ali+na%C5%A1+%C5%A1ef+dr.+Luk%C5%A1i%C4%87+je+vlasnik+privatne+prakse%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdojencadi-nema-tko-pregledati-kukice-a-revoltirani-splitski-ortopedi-nastavljaju-bolovanje-i-tvrde-dio-nas-radi-i-privatno-ali-nas-sef-dr-luksic-je-vlasnik-privatne-prakse-1131698 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdojencadi-nema-tko-pregledati-kukice-a-revoltirani-splitski-ortopedi-nastavljaju-bolovanje-i-tvrde-dio-nas-radi-i-privatno-ali-nas-sef-dr-luksic-je-vlasnik-privatne-prakse-1131698 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispaštaju pacijenti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitispaštaju pacijenti

Dojenčadi nema tko pregledati ‘kukiće‘, a revoltirani splitski ortopedi nastavljaju bolovanje i tvrde: Dio nas radi i privatno, ali naš šef dr. Lukšić je vlasnik privatne prakse!

Piše Silvana Uzinić
1. listopada 2021. - 21:48

Ortopedi KBC-a Split, devetoro od njih deset koji su od početka ovog tjedna na bolovanju, reagirali su na dopis pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju doc. dr. sc. Bruna Lukšića i predstojnika Klinike za kirurgiju prof. dr. sc. Zdravka Perka.

"Istina je da je lista čekanja na Odjelu za ortopediju bila velika i prije pandemije. Početkom pandemije na listi se nalazilo oko 1200 pacijenata, što je, nedvojbeno, veliki broj. Međutim, tijekom pandemije, odlukama ravnatelja KBC-a Split i predstojnika Klinike za kirurgiju KBC-a Split, hladni je program u više navrata u potpunosti prekidan. Poliklinička se djelatnost obavljala uredno i sada je došlo do situacije da se na listi čekanja nalazi oko 3200 pacijenata.

Stoga je potpuna laž da pandemija nije uzrokovala drastično pove...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:48