stdClass Object ( [id] => 1064071 [title] => Damir Grubšić: Opara govori da smo nefunkcionalni, a mi djelujemo zakonski i nikad bolje. Grad Split je taj koji krši zakon i uzima nam ‘kruh‘ [alias] => damir-grubsic-opara-govori-da-smo-nefunkcionalni-a-mi-djelujemo-zakonski-i-nikad-bolje-grad-split-je-taj-koji-krsi-zakon-i-uzima-nam-kruh [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kao što smo ranije izvijestili, izgledno je da će ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan (JUPŠM) Damir Grubšić, ipak ostati u svojoj fotelji. Grubšićevu smjenu je, podsjećamo, inicirao Mirko Ruščić, predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove u lipnju, a podržala su ga tri vijećnika, pripadnici HGS-a Željka Keruma. Zahtjev za Grubšićevom smjenom ipak nije stigao pred gradske vijećnike koji o njemu i odlučuju, a sredinom studenoga došlo je do preokreta - Kerumov trojac promijenio je mišljenje i pobrinuo se da prijedlog o smjeni ravnatelja bude poništen. Grubšić je za Slobodnu Dalmaciju komentirao razvoj situacije, ali i najavio "protunapad".

- Ruščić je kao razloge za moju smjenu naveo njih desetak. Većina ih je bila neosnovana, a za dva sam donio dokaze koji pokazuju da nije u pravu. Imao je prigovor jer UV-u nisu dostavljeni godišnji program i financijsko izvješće. Za program smo sve napravili sukladno proceduri. Prikupili smo suglasnost Ministarstva, ali sukladno Zakonu o zaštiti prirode trebamo imati i suglasnost Grada, a do danas je nismo dobili, pa samim time nisam mogao ni dostaviti godišnji program. Financijski plan je predan na Finu, osnivaču i Vijeću, tako da dezinformacije koje nudi Ruščić kao razloge za moju smjenu jednostavno ne stoje.

Lakša povreda radne discipline

Članovi UV-a su zatim, sukladno poslovniku, demokratskim putem poništili odluku o mojoj smjeni. Da sam i počinio koju od grešaka koje mi stavljaju na teret gradonačelnik Andro Krstulović Opara i Ruščić, to bi bila lakša povreda radne discipline na osnovi koje se ne može tražiti smjena.

Mirko Ruščić se nije javno izjasnio o razlozima za vašu smjenu. Za što vas, osim godišnjeg programa i financijskog izvješća, proziva?

- Ruščić, prvo, ne barata zakonima. Ne zna raditi svoj posao, ne snalazi se, ne znam što je razlog. Tvrdi da nema erozije na Marjanu, tvrdi da je sve što je proveo Krizni stožer legalno, ne provodi odluke UV-a koje su izglasane većinom glasova, a to dovoljno govori. Mene je klevetao kroz medije, rekao je prvo da će me smijeniti zbog pogoršanja zdravlja, što je ispod svakog nivoa. Ja imam dokaze da krši zakon i svoje ovlasti i u dogledno vrijeme ću, sukladno zakonskoj regulativi, tražiti njegovu smjenu.

Istaknuli ste da poslujete s manje ljudi nego što ste ih zatekli kad ste došli. Koliko zaposlenih ima Javna ustanova?

- Sada 59. Preuzeo sam ustanovu sa 60 ljudi. Bit će još zapošljavanja, sljedeću godinu planiramo otvoriti info centar za posjetitelje na dnu Botićevih skala, u kojem ćemo zaposliti tri čovjeka, a možda sukladno potrebama i još nekoliko, poput voditelja stručne službe, stručnog voditelja i slično.

U kojoj je fazi zapošljavanje stručnog voditelja?

- Imali smo čovjeka koji je bio spreman, šumarski inženjer koji je radio na Marjanu i poznavao ga bolje od svih. Dao je otkaz jer se na njega vršilo pritiske, baš kao i na mene putem medija. Trebamo raspisati natječaj, što ćemo napraviti kroz sljedeću godinu, ako bude moguće. Klima na Marjanu i oko njega je takva da je teško pronaći stručnjaka za voditelja stručne službe, a kamoli za stručnog voditelja.

Kakav je status Roberta Koharevića? Dobio je već opomenu pred otkaz, a nedavno je stigla presuda za zapošljavanje teologinje...

- Opomenu je dobio zajedno s Mirkom Lukačom i Antom Kodžomanom zbog plaćanja struje koju je Kodžoman koristio iz blagajne Javne ustanove. Bilo je tu još toga. Novci su vraćeni. Kodžoman je uplatio oko 29 tisuća kuna Javnoj ustanovi, a mi smo vratili Gradu. Zbog nelegalnog zapošljavanja teologinje Koharević je dobio kaznu, i to mu se tretira kao lakša povreda radne discipline. Bit će mu izrečena mjera, a mora i vratiti novac za koji sud tereti Javnu ustanovu.

Budući da je ranije dobio opomenu pred otkaz, zar ovo ne bi trebalo značiti otkaz?

- Ovo i sud tretira kao lakšu povredu, pa sam mu i ja sukladno Sistematizaciji i Pravilniku o radu izrekao mjeru. Da je teža povreda, dobio bi otkaz.

Bez ovlasti za gospodarenje

Ostaje li Marijana Balić Carevski (teologinja) na svom radnom mjestu?

- Ja sam promijenio sistematizaciju i sad je ona legalno na radnom mjestu, više nema osnova da se govori da je nezakonito tu. To je možda bila greška prethodnih struktura, ali ne razumijem da ranije nije promijenjena sistematizacija, bez obzira na to što se slučaj našao na sudu. Da je ona inženjerka strojarstva pa je na mjestu promotora i edukatora, to bi bilo nelogično, ali konzultirao sam se sa stručnjacima koji su mi saopćili da humanistički smjer uvelike pokriva to radno mjesto. Predao sam prijedlog izmjene sistematizacije Upravnom vijeću, gradonačelnik je dao suglasnost, tako da je sada u skladu sa svim propisima.

Što je s Anom Perčić, voditeljicom pravne službe kojoj je protivno Pravilniku o sistematizaciji bivši ravnatelj Koharević povećao plaću?

- Kolegica i dalje obnaša mjesto voditelja pravne službe. Povećanje plaće je dio izvidnog procesa službenih organa i ne mogu govoriti o tome.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Iz Grada su još krajem prošle godine zatražili vaše očitovanje o upisu šumarske djelatnosti u sudski registar Trgovačkog suda, koje je obavljeno bez znanja i suglasnosti Gradskog vijeća još 2014. godine. Jeste li odgovorili na taj upit?

- Pa naravno, koju biste vi djelatnost upisali u registar ako nećete onu koju obavljate? Dao sam Gradu odgovor na to pitanje dvjesto puta. Nitko nije ovlastio Javnu ustanovu da može gospodariti šumom. Kada se Grad izjasni želi li da se gospodari u njegovo ime Marjanom i upravlja sukladno Statutu i ostalim zakonima, provest ćemo javni natječaj i Upravno vijeće će, uz nas kao Ustanovu, odabrati najbolju osobu koja će gospodariti park-šumom.

Mi smo napravili preduvjet, upisali u registar u slučaju da se dogode hitne intervencije, jer jedno je gospodarenje, a drugo obavljanje jednostavnih šumarskih radova. Nakon sanacije nam se događa da stabla pod naletom vjetra padaju na šetnicu. Za obavljanje takvih radova imamo dozvolu ministarstva i licenciranu osobu koja sukladno zakonima može nadgledati obavljanje radove, ali ne doznačavati i otpremati. Imali smo šumara licenciranog za to, ali više ga nemamo i sada to obavljaju Hrvatske šume, koje su imale priliku do 2018. godine gospodariti Marjanom i gdje je to dovelo?

Gledali smo svi skupa kako se razara šuma i jedino smo mi reagirali. Gradonačelnik u medijima stalno govori da je Ustanova nefunkcionalna, valjda da ljudima bolje uđe u uho, a ja vam govorim da djelujemo zakonski, odgovorno i nikad bolje.

---

image
Zvonimir Barišin/Cropix
---

Koliko iznosi proračun JUPŠM-a?

- Proračun je oko devet milijuna i 600 tisuća kuna. Bio je sedam milijuna i 600 tisuća kad sam ja došao.

Dolaze li sva sredstva iz gradskog proračuna ili imate i vlastitih sredstava?

- Imamo vlastitih sredstava koje dobijemo iz koncesija. Tu Grad krši zakone eklatantno. Tko je dao pravo da oni uzmu naš parking na Zvončacu i daju ga "Split parkingu"? Koji to gradonačelnik može napraviti? Javna ustanova je registrirana za tu djelatnost, možemo i mi voditi parking.

Gospoda iz Grada tumače zakon kako njima odgovara. Koncesije na zaštićenom području ne može davati nitko osim Javne ustanove, a na tu se temu izjasnio i pomoćnik ministra dopisom, ali gospoda iz Grada taj dopis tumače kako oni žele. Taj je parking izvor financiranja za Javnu ustanovu, što je praksa i u drugim zaštićenim područjima, a naš osnivač je protupravno daje Split parkingu. Nama jednostavno kažu da je to komunalno, da to nije stjecanje financijske dobiti. Ako nije, zašto ja to ne mogu raditi?

Koliki je omjer vlastitih sredstava i sredstava iz gradskog proračuna?

- Malen, jer nam ne daju da se samofinanciramo u većem omjeru, ali je dovoljan da mi na razini godine možemo kupiti jedan kamion, oko 300 tisuća kuna.

Što se događa na Benama? Unatoč odluci gradonačelnika propuštate automobile?

- Mi se držimo zakona. Gospodin Ivo Baldasar je još 2014. godine donio zaključak o prometu u PŠ Marjan, odnosno unio je prekršajne odredbe u zaključak koji je Javna ustanova sastavila. Taj je zaključak bio na snazi, a gradonačelnik Krstulović Opara je donio novi. Ja sam uputio na mišljenje ministarstvu da se ispita vjerodostojnost, odnosno pravo gradonačelnika na donošenje takvih dokumenata jer mislim da nije na osnivaču da donosi takvu vrstu dokumenta.

Kada ministarstvo da svoje mišljenje, vidjet ćemo što ćemo. Međutim, tvrdim da takve dokumente sastavlja onaj tko upravlja područjem i nitko drugi. Gradonačelnik, ako će zvati policiju, neka zove. I mi je stalno zovemo da nam pomogne ako zamijetimo da neki vozač krši odluku koju primjenjujemo.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠEF PARK ŠUME MARJAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ŠEF PARK ŠUME MARJAN 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-11-20 13:17:10 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ivana Perković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-14 16:43:28 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-12-14 10:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/11\/20\/10186063.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/20\/15485084.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/20\/15440792.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/20\/10875849.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/20\/10875848.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/20\/10753295.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/20\/10706985.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/20\/13633382.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Damir Grub\u0161i\u0107
\n\u00a0","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1271","k_10186063_1280.jpg":"1280x1280","k_10186063_1024.jpg":"1024x1024","k_10186063_640.jpg":"640x640","k_10186063_480.jpg":"480x480","k_10186063_340.jpg":"340x340","k_10186063_220.jpg":"220x220","o_10186063_1280.jpg":"1280x847","o_10186063_1024.jpg":"1024x677","o_10186063_640.jpg":"640x423","o_10186063_480.jpg":"480x317","o_10186063_340.jpg":"340x225","o_10186063_220.jpg":"220x145","h_10186063_1280.jpg":"1280x854","h_10186063_1024.jpg":"1024x683","h_10186063_640.jpg":"640x427","h_10186063_480.jpg":"480x320","h_10186063_340.jpg":"340x227","h_10186063_220.jpg":"220x147","pp_10186063_1280.jpg":"1006x1280","pp_10186063_1024.jpg":"805x1024","pp_10186063_640.jpg":"503x640","pp_10186063_480.jpg":"377x480","pp_10186063_340.jpg":"267x340","pp_10186063_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1170","k_15485084_1280.jpg":"1280x1280","k_15485084_1024.jpg":"1024x1024","k_15485084_640.jpg":"640x640","k_15485084_480.jpg":"480x480","k_15485084_340.jpg":"340x340","k_15485084_220.jpg":"220x220","o_15485084_1280.jpg":"1280x780","o_15485084_1024.jpg":"1024x624","o_15485084_640.jpg":"640x390","o_15485084_480.jpg":"480x292","o_15485084_340.jpg":"340x207","o_15485084_220.jpg":"220x134","h_15485084_1280.jpg":"1280x854","h_15485084_1024.jpg":"1024x683","h_15485084_640.jpg":"640x427","h_15485084_480.jpg":"480x320","h_15485084_340.jpg":"340x227","h_15485084_220.jpg":"220x147","pp_15485084_1280.jpg":"1006x1280","pp_15485084_1024.jpg":"805x1024","pp_15485084_640.jpg":"503x640","pp_15485084_480.jpg":"377x480","pp_15485084_340.jpg":"267x340","pp_15485084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15440792_1280.jpg":"1280x1280","k_15440792_1024.jpg":"1024x1024","k_15440792_640.jpg":"640x640","k_15440792_480.jpg":"480x480","k_15440792_340.jpg":"340x340","k_15440792_220.jpg":"220x220","o_15440792_1280.jpg":"1280x853","o_15440792_1024.jpg":"1024x682","o_15440792_640.jpg":"640x426","o_15440792_480.jpg":"480x320","o_15440792_340.jpg":"340x226","o_15440792_220.jpg":"220x146","h_15440792_1280.jpg":"1280x854","h_15440792_1024.jpg":"1024x683","h_15440792_640.jpg":"640x427","h_15440792_480.jpg":"480x320","h_15440792_340.jpg":"340x227","h_15440792_220.jpg":"220x147","pp_15440792_1280.jpg":"1006x1280","pp_15440792_1024.jpg":"805x1024","pp_15440792_640.jpg":"503x640","pp_15440792_480.jpg":"377x480","pp_15440792_340.jpg":"267x340","pp_15440792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1314","k_10875849_1280.jpg":"1280x1280","k_10875849_1024.jpg":"1024x1024","k_10875849_640.jpg":"640x640","k_10875849_480.jpg":"480x480","k_10875849_340.jpg":"340x340","k_10875849_220.jpg":"220x220","o_10875849_1280.jpg":"1280x876","o_10875849_1024.jpg":"1024x700","o_10875849_640.jpg":"640x438","o_10875849_480.jpg":"480x328","o_10875849_340.jpg":"340x232","o_10875849_220.jpg":"220x150","h_10875849_1280.jpg":"1280x854","h_10875849_1024.jpg":"1024x683","h_10875849_640.jpg":"640x427","h_10875849_480.jpg":"480x320","h_10875849_340.jpg":"340x227","h_10875849_220.jpg":"220x147","pp_10875849_1280.jpg":"1006x1280","pp_10875849_1024.jpg":"805x1024","pp_10875849_640.jpg":"503x640","pp_10875849_480.jpg":"377x480","pp_10875849_340.jpg":"267x340","pp_10875849_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2784","k_10875848_1280.jpg":"1280x1280","k_10875848_1024.jpg":"1024x1024","k_10875848_640.jpg":"640x640","k_10875848_480.jpg":"480x480","k_10875848_340.jpg":"340x340","k_10875848_220.jpg":"220x220","o_10875848_1280.jpg":"1280x1856","o_10875848_1024.jpg":"1024x1484","o_10875848_640.jpg":"640x928","o_10875848_480.jpg":"480x696","o_10875848_340.jpg":"340x493","o_10875848_220.jpg":"220x319","h_10875848_1280.jpg":"1280x854","h_10875848_1024.jpg":"1024x683","h_10875848_640.jpg":"640x427","h_10875848_480.jpg":"480x320","h_10875848_340.jpg":"340x227","h_10875848_220.jpg":"220x147","pp_10875848_1280.jpg":"1006x1280","pp_10875848_1024.jpg":"805x1024","pp_10875848_640.jpg":"503x640","pp_10875848_480.jpg":"377x480","pp_10875848_340.jpg":"267x340","pp_10875848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_10753295_1280.jpg":"1280x1280","k_10753295_1024.jpg":"1024x1024","k_10753295_640.jpg":"640x640","k_10753295_480.jpg":"480x480","k_10753295_340.jpg":"340x340","k_10753295_220.jpg":"220x220","o_10753295_1280.jpg":"1280x853","o_10753295_1024.jpg":"1024x682","o_10753295_640.jpg":"640x426","o_10753295_480.jpg":"480x320","o_10753295_340.jpg":"340x226","o_10753295_220.jpg":"220x146","h_10753295_1280.jpg":"1280x854","h_10753295_1024.jpg":"1024x683","h_10753295_640.jpg":"640x427","h_10753295_480.jpg":"480x320","h_10753295_340.jpg":"340x227","h_10753295_220.jpg":"220x147","pp_10753295_1280.jpg":"1006x1280","pp_10753295_1024.jpg":"805x1024","pp_10753295_640.jpg":"503x640","pp_10753295_480.jpg":"377x480","pp_10753295_340.jpg":"267x340","pp_10753295_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1264","k_10706985_1280.jpg":"1280x1280","k_10706985_1024.jpg":"1024x1024","k_10706985_640.jpg":"640x640","k_10706985_480.jpg":"480x480","k_10706985_340.jpg":"340x340","k_10706985_220.jpg":"220x220","o_10706985_1280.jpg":"1280x842","o_10706985_1024.jpg":"1024x674","o_10706985_640.jpg":"640x421","o_10706985_480.jpg":"480x316","o_10706985_340.jpg":"340x223","o_10706985_220.jpg":"220x144","h_10706985_1280.jpg":"1280x854","h_10706985_1024.jpg":"1024x683","h_10706985_640.jpg":"640x427","h_10706985_480.jpg":"480x320","h_10706985_340.jpg":"340x227","h_10706985_220.jpg":"220x147","pp_10706985_1280.jpg":"1006x1280","pp_10706985_1024.jpg":"805x1024","pp_10706985_640.jpg":"503x640","pp_10706985_480.jpg":"377x480","pp_10706985_340.jpg":"267x340","pp_10706985_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13633382_1280.jpg":"1280x1280","k_13633382_1024.jpg":"1024x1024","k_13633382_640.jpg":"640x640","k_13633382_480.jpg":"480x480","k_13633382_340.jpg":"340x340","k_13633382_220.jpg":"220x220","o_13633382_1280.jpg":"1280x853","o_13633382_1024.jpg":"1024x682","o_13633382_640.jpg":"640x426","o_13633382_480.jpg":"480x320","o_13633382_340.jpg":"340x226","o_13633382_220.jpg":"220x146","h_13633382_1280.jpg":"1280x854","h_13633382_1024.jpg":"1024x683","h_13633382_640.jpg":"640x427","h_13633382_480.jpg":"480x320","h_13633382_340.jpg":"340x227","h_13633382_220.jpg":"220x147","pp_13633382_1280.jpg":"1006x1280","pp_13633382_1024.jpg":"805x1024","pp_13633382_640.jpg":"503x640","pp_13633382_480.jpg":"377x480","pp_13633382_340.jpg":"267x340","pp_13633382_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7930998 Threads: 3 Questions: 1586608747 Slow queries: 4845616 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112192419 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/damir-grubsic-opara-govori-da-smo-nefunkcionalni-a-mi-djelujemo-zakonski-i-nikad-bolje-grad-split-je-taj-koji-krsi-zakon-i-uzima-nam-kruh-1064071 [printLink] => /split/damir-grubsic-opara-govori-da-smo-nefunkcionalni-a-mi-djelujemo-zakonski-i-nikad-bolje-grad-split-je-taj-koji-krsi-zakon-i-uzima-nam-kruh-1064071?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 378473 [name] => Damir Grubšić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-grubsic [link] => /tag/damir-grubsic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 446221 [name] => javna ustanova marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => javna-ustanova-marjan [link] => /tag/javna-ustanova-marjan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 478892 [name] => Andro Krstulović Opara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andro-krstulovic-opara [link] => /tag/andro-krstulovic-opara ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠEF PARK ŠUME MARJAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Damir Grubšić: Opara govori da smo nefunkcionalni, a mi djelujemo zakonski i nikad bolje. Grad Split je taj koji krši zakon i uzima nam ‘kruh‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-02-18-52-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/20/10186063.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => Damir Grubšić
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/20/10186063.jpg [title] => Damir Grubšić
 
Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/20/15485084.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/20/15440792.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/20/10875849.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/20/10875848.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/20/10753295.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/20/10706985.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/20/13633382.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kao što smo ranije izvijestili, izgledno je da će ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan (JUPŠM) Damir Grubšić, ipak ostati u svojoj fotelji. Grubšićevu smjenu je, podsjećamo, inicirao Mirko Ruščić, predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove u lipnju, a podržala su ga tri vijećnika, pripadnici HGS-a Željka Keruma. Zahtjev za Grubšićevom smjenom ipak nije stigao pred gradske vijećnike koji o njemu i odlučuju, a sredinom studenoga došlo je do preokreta - Kerumov trojac promijenio je mišljenje i pobrinuo se da prijedlog o smjeni ravnatelja bude poništen. Grubšić je za Slobodnu Dalmaciju komentirao razvoj situacije, ali i najavio "protunapad".

- Ruščić je kao razloge za moju smjenu naveo njih desetak. Većina ih je bila neosnovana, a za dva sam donio dokaze koji pokazuju da nije u pravu. Imao je prigovor jer UV-u nisu dostavljeni godišnji program i financijsko izvješće. Za program smo sve napravili sukladno proceduri. Prikupili smo suglasnost Ministarstva, ali sukladno Zakonu o zaštiti prirode trebamo imati i suglasnost Grada, a do danas je nismo dobili, pa samim time nisam mogao ni dostaviti godišnji program. Financijski plan je predan na Finu, osnivaču i Vijeću, tako da dezinformacije koje nudi Ruščić kao razloge za moju smjenu jednostavno ne stoje.

Lakša povreda radne discipline

Članovi UV-a su zatim, sukladno poslovniku, demokratskim putem poništili odluku o mojoj smjeni. Da sam i počinio koju od grešaka koje mi stavljaju na teret gradonačelnik Andro Krstulović Opara i Ruščić, to bi bila lakša povreda radne discipline na osnovi koje se ne može tražiti smjena.

Mirko Ruščić se nije javno izjasnio o razlozima za vašu smjenu. Za što vas, osim godišnjeg programa i financijskog izvješća, proziva?

- Ruščić, prvo, ne barata zakonima. Ne zna raditi svoj posao, ne snalazi se, ne znam što je razlog. Tvrdi da nema erozije na Marjanu, tvrdi da je sve što je proveo Krizni stožer legalno, ne provodi odluke UV-a koje su izglasane većinom glasova, a to dovoljno govori. Mene je klevetao kroz medije, rekao je prvo da će me smijeniti zbog pogoršanja zdravlja, što je ispod svakog nivoa. Ja imam dokaze da krši zakon i svoje ovlasti i u dogledno vrijeme ću, sukladno zakonskoj regulativi, tražiti njegovu smjenu.

Istaknuli ste da poslujete s manje ljudi nego što ste ih zatekli kad ste došli. Koliko zaposlenih ima Javna ustanova?

- Sada 59. Preuzeo sam ustanovu sa 60 ljudi. Bit će još zapošljavanja, sljedeću godinu planiramo otvoriti info centar za posjetitelje na dnu Botićevih skala, u kojem ćemo zaposliti tri čovjeka, a možda sukladno potrebama i još nekoliko, poput voditelja stručne službe, stručnog voditelja i slično.

U kojoj je fazi zapošljavanje stručnog voditelja?

- Imali smo čovjeka koji je bio spreman, šumarski inženjer koji je radio na Marjanu i poznavao ga bolje od svih. Dao je otkaz jer se na njega vršilo pritiske, baš kao i na mene putem medija. Trebamo raspisati natječaj, što ćemo napraviti kroz sljedeću godinu, ako bude moguće. Klima na Marjanu i oko njega je takva da je teško pronaći stručnjaka za voditelja stručne službe, a kamoli za stručnog voditelja.

Kakav je status Roberta Koharevića? Dobio je već opomenu pred otkaz, a nedavno je stigla presuda za zapošljavanje teologinje...

- Opomenu je dobio zajedno s Mirkom Lukačom i Antom Kodžomanom zbog plaćanja struje koju je Kodžoman koristio iz blagajne Javne ustanove. Bilo je tu još toga. Novci su vraćeni. Kodžoman je uplatio oko 29 tisuća kuna Javnoj ustanovi, a mi smo vratili Gradu. Zbog nelegalnog zapošljavanja teologinje Koharević je dobio kaznu, i to mu se tretira kao lakša povreda radne discipline. Bit će mu izrečena mjera, a mora i vratiti novac za koji sud tereti Javnu ustanovu.

Budući da je ranije dobio opomenu pred otkaz, zar ovo ne bi trebalo značiti otkaz?

- Ovo i sud tretira kao lakšu povredu, pa sam mu i ja sukladno Sistematizaciji i Pravilniku o radu izrekao mjeru. Da je teža povreda, dobio bi otkaz.

Bez ovlasti za gospodarenje

Ostaje li Marijana Balić Carevski (teologinja) na svom radnom mjestu?

- Ja sam promijenio sistematizaciju i sad je ona legalno na radnom mjestu, više nema osnova da se govori da je nezakonito tu. To je možda bila greška prethodnih struktura, ali ne razumijem da ranije nije promijenjena sistematizacija, bez obzira na to što se slučaj našao na sudu. Da je ona inženjerka strojarstva pa je na mjestu promotora i edukatora, to bi bilo nelogično, ali konzultirao sam se sa stručnjacima koji su mi saopćili da humanistički smjer uvelike pokriva to radno mjesto. Predao sam prijedlog izmjene sistematizacije Upravnom vijeću, gradonačelnik je dao suglasnost, tako da je sada u skladu sa svim propisima.

Što je s Anom Perčić, voditeljicom pravne službe kojoj je protivno Pravilniku o sistematizaciji bivši ravnatelj Koharević povećao plaću?

- Kolegica i dalje obnaša mjesto voditelja pravne službe. Povećanje plaće je dio izvidnog procesa službenih organa i ne mogu govoriti o tome.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Iz Grada su još krajem prošle godine zatražili vaše očitovanje o upisu šumarske djelatnosti u sudski registar Trgovačkog suda, koje je obavljeno bez znanja i suglasnosti Gradskog vijeća još 2014. godine. Jeste li odgovorili na taj upit?

- Pa naravno, koju biste vi djelatnost upisali u registar ako nećete onu koju obavljate? Dao sam Gradu odgovor na to pitanje dvjesto puta. Nitko nije ovlastio Javnu ustanovu da može gospodariti šumom. Kada se Grad izjasni želi li da se gospodari u njegovo ime Marjanom i upravlja sukladno Statutu i ostalim zakonima, provest ćemo javni natječaj i Upravno vijeće će, uz nas kao Ustanovu, odabrati najbolju osobu koja će gospodariti park-šumom.

Mi smo napravili preduvjet, upisali u registar u slučaju da se dogode hitne intervencije, jer jedno je gospodarenje, a drugo obavljanje jednostavnih šumarskih radova. Nakon sanacije nam se događa da stabla pod naletom vjetra padaju na šetnicu. Za obavljanje takvih radova imamo dozvolu ministarstva i licenciranu osobu koja sukladno zakonima može nadgledati obavljanje radove, ali ne doznačavati i otpremati. Imali smo šumara licenciranog za to, ali više ga nemamo i sada to obavljaju Hrvatske šume, koje su imale priliku do 2018. godine gospodariti Marjanom i gdje je to dovelo?

Gledali smo svi skupa kako se razara šuma i jedino smo mi reagirali. Gradonačelnik u medijima stalno govori da je Ustanova nefunkcionalna, valjda da ljudima bolje uđe u uho, a ja vam govorim da djelujemo zakonski, odgovorno i nikad bolje.

---

image
Zvonimir Barišin/Cropix
---

Koliko iznosi proračun JUPŠM-a?

- Proračun je oko devet milijuna i 600 tisuća kuna. Bio je sedam milijuna i 600 tisuća kad sam ja došao.

Dolaze li sva sredstva iz gradskog proračuna ili imate i vlastitih sredstava?

- Imamo vlastitih sredstava koje dobijemo iz koncesija. Tu Grad krši zakone eklatantno. Tko je dao pravo da oni uzmu naš parking na Zvončacu i daju ga "Split parkingu"? Koji to gradonačelnik može napraviti? Javna ustanova je registrirana za tu djelatnost, možemo i mi voditi parking.

Gospoda iz Grada tumače zakon kako njima odgovara. Koncesije na zaštićenom području ne može davati nitko osim Javne ustanove, a na tu se temu izjasnio i pomoćnik ministra dopisom, ali gospoda iz Grada taj dopis tumače kako oni žele. Taj je parking izvor financiranja za Javnu ustanovu, što je praksa i u drugim zaštićenim područjima, a naš osnivač je protupravno daje Split parkingu. Nama jednostavno kažu da je to komunalno, da to nije stjecanje financijske dobiti. Ako nije, zašto ja to ne mogu raditi?

Koliki je omjer vlastitih sredstava i sredstava iz gradskog proračuna?

- Malen, jer nam ne daju da se samofinanciramo u većem omjeru, ali je dovoljan da mi na razini godine možemo kupiti jedan kamion, oko 300 tisuća kuna.

Što se događa na Benama? Unatoč odluci gradonačelnika propuštate automobile?

- Mi se držimo zakona. Gospodin Ivo Baldasar je još 2014. godine donio zaključak o prometu u PŠ Marjan, odnosno unio je prekršajne odredbe u zaključak koji je Javna ustanova sastavila. Taj je zaključak bio na snazi, a gradonačelnik Krstulović Opara je donio novi. Ja sam uputio na mišljenje ministarstvu da se ispita vjerodostojnost, odnosno pravo gradonačelnika na donošenje takvih dokumenata jer mislim da nije na osnivaču da donosi takvu vrstu dokumenta.

Kada ministarstvo da svoje mišljenje, vidjet ćemo što ćemo. Međutim, tvrdim da takve dokumente sastavlja onaj tko upravlja područjem i nitko drugi. Gradonačelnik, ako će zvati policiju, neka zove. I mi je stalno zovemo da nam pomogne ako zamijetimo da neki vozač krši odluku koju primjenjujemo.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix
Duje Klarić/Cropix
Damir Grubšić
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/damir-grubsic-opara-govori-da-smo-nefunkcionalni-a-mi-djelujemo-zakonski-i-nikad-bolje-grad-split-je-taj-koji-krsi-zakon-i-uzima-nam-kruh-1064071 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=876bb38d48d43fc0fba8e7660ad8703d5a47be7f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Damir+Grub%C5%A1i%C4%87%3A+Opara+govori+da+smo+nefunkcionalni%2C+a+mi+djelujemo+zakonski+i+nikad+bolje.+Grad+Split+je+taj+koji+kr%C5%A1i+zakon+i+uzima+nam+%E2%80%98kruh%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdamir-grubsic-opara-govori-da-smo-nefunkcionalni-a-mi-djelujemo-zakonski-i-nikad-bolje-grad-split-je-taj-koji-krsi-zakon-i-uzima-nam-kruh-1064071 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdamir-grubsic-opara-govori-da-smo-nefunkcionalni-a-mi-djelujemo-zakonski-i-nikad-bolje-grad-split-je-taj-koji-krsi-zakon-i-uzima-nam-kruh-1064071 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠEF PARK ŠUME MARJAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SplitŠEF PARK ŠUME MARJAN

Damir Grubšić: Opara govori da smo nefunkcionalni, a mi djelujemo zakonski i nikad bolje. Grad Split je taj koji krši zakon i uzima nam ‘kruh‘

Piše Ivana Perković
14. prosinca 2020. - 11:01

Kao što smo ranije izvijestili, izgledno je da će ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan (JUPŠM) Damir Grubšić, ipak ostati u svojoj fotelji. Grubšićevu smjenu je, podsjećamo, inicirao Mirko Ruščić, predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove u lipnju, a podržala su ga tri vijećnika, pripadnici HGS-a Željka Keruma. Zahtjev za Grubšićevom smjenom ipak nije stigao pred gradske vijećnike koji o njemu i odlučuju, a sredinom studenoga došlo je do preokreta - Kerumov trojac promijenio je mišljenje i pobrinuo se da prijedlog o smjeni ravnatelja bude poništen. Grubšić je za Slobodnu Dalmaciju komentirao razvoj situacije, ali i najavio "protunapad".

- Ruščić je kao razloge za moju smjenu naveo njih desetak. Većina ih je bila neosnovana, a za dva sam doni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:18