StoryEditorOCM
ZagoraPOTOPLJEN OTOK

HDZ u Zagori iznenadio mnoge i osvojio dosad neprobojan politički bedem, nezavisni načelnik našao se na rubu ponora

Piše Toni Paštar
10. lipnja 2024. - 11:59
Od ukupno 13 vijećničkih mandata, HDZ-u je nakon izvanrednih izbora pripalo osam, listi Dušana Đule četiri i HSP-u 1861 jedan mandatAnte Čizmić/Cropix

Izborno povjerenstvo Općine Otok objavilo je službene rezultate izvanrednih izbora za članove Općinskog vijeća na kojima je pravo glasa imalo 4579 građana.

Na izbore ih je izišlo 1912 ili 42 posto, od čega je 1858 glasova bilo važećih, a 44 listića bila su nevažeća. HDZ-ova lista čiji je nositelj bio Silvije Norac Kljajo osvojila je 1301 glas (55,19 posto), Nezavisna lista koju je predvodio Dušan Đula, aktualni načelnik, dobila je 591 glas (31,63 posto), dok je HSP 1861 s nositeljem Lukom Grgatom zavrijedio povjerenje 246 građana (13,16 posto).

Na osnovu ostvarenog broja glasova, Izborno povjerenstvo je utvrdilo da od ukupno 13 vijećničkih mandata, HDZ-u pripada osam, listi Dušana Đule četiri i HSP-u 1861 jedan mandat.

image

Općinski načelnik Dušan Đula (nezavisni)

Božidar Vukičević/Cropix

U novom sazivu lokalnog parlamenta u Otoku, koji ima mandat do redovnih lokalnih izbora u svibnju iduće godine, HDZ će imati apsolutnu većinu pa će načelnik Đula s dosadašnjom oporbom imati tvrdu kohabitaciju.

HDZ-ovi zastupnici u novom sazivu su: Silvije Norac-Kljajo, Ivan Laco, Filip Bašić, Milan Norac-Kevo, Jurica Tadić, Frano Moro, Mladen Katić-Jurela i Mišo Bilokapić. Uz vijećnika koji će zamijeniti načelnika Đulu, s njegove liste u Vijeće su ušli Marija Norac-Kevo, Petar Brčić i Petar Putnik, dok će jedini predstavnik HSP-a 1861 biti Luka Grgat.

Podsjetimo, lista Dušana Đule imala je većinu u dosadašnjem sazivu Općinskog vijeća. Zbog nezadovoljstva radom načelnika, vijećnici njegove političke opcije počeli su mu otkazivati poslušnost.

Puklo je kada su odbili prihvatiti njegov prijedlog općinskog proračuna za ovu godinu. Zbog toga je Vlada raspustila otočko Vijeće, postavila povjerenicu, a nakon što se konstituira novi saziv, između HDZ-ove većine i načelnika Đule uspostavit će se odnosi koji prvom čovjeku lokalne vlasti pod Kamešnicom sigurno neće omogućavati komoditet, kao što je to bilo posljednjih osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 11:59