StoryEditorOCM
Splitnovi podaci

Sulude cijene u Splitu; pogledajte koliko se kuća u Podravini moglo kupiti za jednu u ovom gradu! Razlike su nestvarne

Piše Split SD
19. rujna 2024. - 19:43

Novi podaci o broju prodanih nekretnina i postignutim cijenama i dalje otkrivaju ogroman nesrazmjer između tržišne vrijednosti na kopnu i obali.

Podaci su objavljeni u pregledu tržišta nekretnina Hrvatske u 2023. godini, stručnoj publikaciji koju u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb objavljuje Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, navodi Danica.hr.

Broj prodanih obiteljskih kuća i medijalna cijena obiteljske kuće po kvadratu po županijama i gradovima sjedištima još jednom potvrđuju bolnu istinu: kontinent i more u golemoj su disproporciji. Medijalna cijena znači da se pola nekretnina prodalo za manje, a pola za više od toga.

Najbolje se to vidi na lanjskim cijenama prodanih kuća: najskuplje su bile u gradu Splitu s medijalnom cijenom od 1167 eura, a najjeftinije u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Brodsko-posavskoj županiji – samo 19 eura po kvadratu.

Ako se iz prikaza izuzme Koprivnica s medijalnom cijenom od 64 eura po kvadratu, u ostatku te županije – veći dio Podravine i cijelo Prigorje – postignuta je cijena od 12 eura. To znači da se za prodanu kuću u Splitu moglo kupiti gotovo 100 kuća u Podravini (bez Koprivnice)! A u Koprivnici – 18 kuća!

image
Tom Dubravec/Cropix

U Zagrebu je cijena iznosila 500 eura kvadrat, što znači da se za jednu kuću u metropoli moglo kupiti osam u Koprivnici. Istodobno, za jednu kuću u Splitu lani su se mogle kupiti dvije u Zagrebu.

U Varaždinskoj je županiji cijena iznosila 29 eura, a u gradu Varaždinu 209 eura. Cijena u Međimurju lani je bila 50 eura, a u sjedištu županije Čakovcu 202 eura. Za prodanu kuću u Varaždinu i Čakovcu, dakle, mogle su se kupiti tri u Koprivnici.

Situacija je preklani bila još gora, ali medijalna cijena kuća u Koprivnici lani je skočila za gotovo 100 posto. Prošle godine ih je u tom gradu prodano ukupno 153, u Splitu su prodane 94 kuće, Bjelovaru 144, Čakovcu 109, a Varaždinu samo devet, piše  Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 19:56