StoryEditorOCM
SplitNESRETNI DOGAĐAJ

Poskok ugrizao dijete u okolici Splita! Dječak hitno hospitaliziran u splitskom KBC-u, doznali smo u kakvom je stanju

Piše Frano Kiso
12. lipnja 2024. - 17:34

Danas je u okolici Splita sedmogodišnjeg dječaka ugrizao poskok, jedna od tri vrste otrovnih zmija u Hrvatskoj, prenosi Index.

Prema njihovim neslužbenim informacijama, nesretno dijete je zmija ugrizla za ruku, a mi smo kontaktirali splitski KBC iz kojeg su nam potvrdili da mu je stanje - stabilno.

- Dječak je stabilno, hospitaliziran je i liječi se prema pravilima struke - koncizno je za ‘Slobodnu‘ rekla glasnogovornica Kristina Bitanga.

Ovaj nesretni događaj je kulminacija niza dojava o zmijama u urbanim područjima, a pošto je ovo njihovo najaktivnije vrijeme u godini treba dobrano pripaziti kada se zalazi blizu zaraslih terena i nagomilanog otpada.

Zvali smo policiju, vatrogasce i centar 112 i nitko nam nije mogao reći neke konkretnije informacije, no kako neslužbeno doznajemo sve se odvilo u Segetu Donjem kod obiteljske kuće. 

Što ako dođe do ugriza?

Evo što savjetuje HZJZ:

Otrovni zmijski ugrizi su medicinsko hitno stanje koje se mora odmah liječiti.  Ako je došlo do ugriza bitno je ostati miran i priseban, ne trčati i ne paničariti, jer ćemo time izazvati brže širenje otrova po tijelu.

Ako smo prepoznali da se radi o nekoj u Hrvatskoj prisutnih otrovnica, treba ugriženu osobu što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove ili nazvati Hitnu pomoć na brojeve 194 ili 112, radi primanja antidota.

Do dolaska hitne pomoći ili dolaska u bolnicu potrebno je mirno ležati ili sjediti. Imobilizirajte ruku ili nogu na kojoj je ugrizna rana, kako bi se onemogućilo pokretanje što usporava širenje otrova u limfni i krvni sustav. Ruku treba postaviti u razini srca, a nogu držati na povišenom, što može smanjiti oticanje.

Skinite prstenje i satove prije nego dođe do oticanja ekstremiteta.

Pokrijte mjesto ugriza čistom, suhom oblogom.

Označite rub otekline na koži.

NE činite ništa od sljedećeg:

- Nemojte čekati da se pojave simptomi u slučaju ugriza, već odmah potražite liječničku pomoć.

- Nemojte primijeniti ​​podvezivanje jer sprječava protok krvi  i može uzrokovati nekrozu.

- Nemojte rezati ranu nožem ili je rezati na bilo koji način.

- Ne pokušavajte isisati otrov.

- Nemojte nanositi led ili uranjati mjesto ugriza u vodu.

- Nemojte piti alkohol kao sredstvo protiv bolova.

- Nemojte uzimati lijekove protiv bolova (kao što su aspirin, ibuprofen).

- Nemojte pokušati uhvatiti zmiju zbog rizika dodatnog ugriza.

- Ne pokušavajte zmiju uhvatiti, jer točna determinacija vrste nije potrebna, liječnici dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a za ugrize svih naših otrovnica primjenjuje se jedinstven protuotrov.

Izvori: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, baza hospitalizacija

USKORO OPŠIRNIJE...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 18:20