StoryEditorOCM
Splitizađi i bori se

Nikolina Banić poziva na splitsku Povorka ponosa: ‘Ne vade nas iz usta, njihove igre ozbiljno štete našim životima...‘

Piše SPLIT SD
7. lipnja 2024. - 08:44

Ovogodišnji 13. po redu splitski "Gay Pride" održat će se 6. srpnja u 17 sati. Kako bi potakla što više ljudi da se pridruže "Povorki ponosa" koja je sve bliže, Nikolina Banić, koja je i jedna od njegovih organizatorica, poručila je zašto je važno izaći na "Split Pride" ove godine.

- Drage LGBTIQ* osobe i prijatelji, obraćam vam se zbog jedne pojave u javnom prostoru koja nas se jako tiče. Svi čitamo novine. Prošli su parlamentarni, a sada idu i europarlamentarni izbori. Teme koje dominiraju javnim prostorom, medijima pa posljedično i našim mislima i sviješću, monopol su strejt muškaraca, uglavnom političara, čija svaka riječ bude prenesena kao da se radi o nečemu povijesno važnom. Iako uglavnom ne govore ništa novo. U takvom svijetu logično je da ono što ne spada u njihov primarni rezon, ono što je njima nevažno, bude marginalizirano, neprimijećeno ili pogrešno interpretirano. Upravo se to događa s temama koje se tiču LGBTIQ+ populacije- kazala je.

image

Nikolina Banić na "Split Prideu" 2023.

 

Saša Burić/Cropix

Organizatorica se u svojoj poruci osvrće i na političare koji, kako kaže, prikupljaju političke poene i grade svoje kampanje na njihovim leđima.

- Mi smo manjina. Naši političari se inače svojski trude da teme koje se tiču naših života marginaliziraju, da ih predstave kao nešto od minornog značaja. Uvijek postoje neki važniji i veći problemi. Sve do trenutka kad im te iste teme dobro posluže za dizanje moralne panike i prikupljanje političkih poena. Jedan dio političkih stranaka nas zadnje vrijeme ne vadi iz usta. Grade čitave kampanje na našim leđima. Bez da nas išta pitaju. Zadnje vrijeme svjedočimo kako vrlo rado potežu temu npr. roda, krivo je interpretiraju i plaše svoje birače. U javnosti se stvara dojam da će onaj dan kada se zabrani pobačaj, ušutka ono 400 transrodnih osoba te zabrani gej brak, gospodarstvo procvjetati, nestat će korupcije i klijentelizma, vratit će se iseljenici, neće biti pljačkanja državne imovine, Slavonija će biti golf teren, a tko previše radi uhapšen. To će biti taj dan.

Svjesni smo da je to samo politička igra, ali ta igra ozbiljno šteti našim životima, a u najmanju nas ruku vrijeđa. I zato je važno da se oglasimo, da mi sami govorimo u svoje ime, a ne da se naša borba instrumentalizira za političke ciljeve strejt konzervativaca. Na primjer garantiramo da se ukidanjem prava transrodnih osoba neće apsolutno ništa promijeniti u gospodarstvu osim što ćemo izgubiti još nekolicinu dragocjenih inženjera- poručila je.

image



 

Saša Burić/Cropix

Za kraj je poslala poruku svim LGBTIQ+ osobama i njihovim prijateljima kako bi ih motivirala da se odazovu u što većem broju na "Split Prideu" ove godine.

- Drage LGBTIQ+ osobe i prijatelji; molim vas nemojte dozvoliti da jedini način javnog govora o nama bude ovaj. Da se naše postojanje i naši životi instrumentaliziraju za sebične političke ciljeve. Da budemo oružje u rukama političara kojima nije stalo do nas, nego parazitiraju na našim leđima. Izađimo na Pride 6.7. i govorimo sami u svoje ime- zaključila je organizatorica.

image

Mirta Barić i Nikolina Banić, organizatorice Split Pride-a 2022

Nikola Vilic/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 07:22