StoryEditorOCM
Hrvatska23. povorka

Povorka ponosa u Zagrebu: ‘Prije 22 godine smo ustali da bismo ostali u ovoj zemlji‘, stigli i političari

Piše Hina
1. lipnja 2024. - 18:50

S Trga Republike Hrvatske prema parku Ribnjak u subotu oko 16 sati krenuli su građani okupljeni u 23. zagrebačku Povorku ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji, pod ovogodišnjim geslom "Ustale i ostale! – Ustali i ostali!", a povorku osiguravaju jake policijske snage.

Ispred HNK okupljanje građana počelo je prije 15 sati u veselom tonu, uz zvukove bubnjeva, glazbu, zvižduke i pljesak. Skupom su dominirale simbolične dugine boje, istaknute i na odjevnim predmetima - sudionici ih nose na torbicama, ukrasima oko vrata, ali ima i onih koji su ogrnuti duginim zastavama.

image
Josip Bandic/Cropix

Šarena i glasna povorka potom je zaputila Frankopanskom ulicom prema središnjem trgu, a zatim će se kretati Jurišićevom ulicom prema parku Ribnjak gdje će se održati završni skup. Tramvajski promet tom trasom je zatvoren.

U veseloj povorci mogli su se vidjeti razni rekviziti, zastave, ali i transparenti poput "Filozofski protiv kvirfobije", "Transprava su ljudska prava"....

Sudionici su samim svojim dolaskom poslali poruku da je važna tolerancija i jednakost, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili neku drugu karakteristiku.

Povorku su gledali brojni građani i turisti, a pridružili su joj se, među ostalima, i predstavnici gradske vlasti - zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović

image

Tomislav Tomašević

Josip Bandic/Cropix

Pridružili su im se i kandidat Možemo za EP Gordan Bosanac, kandidat s liste SDP-a za EP Siniša Glavašević...

"Poručujemo svih ovih godina, a pogotovo ove godine onima koji žele da nas nema - da neće moći i da neće proći. Stoga nije čudno da nam je glavno geslo ove godine Ustale i ostale, Ustali i ostali jer smo prije 22 godine ustali da bismo ostali u ovoj zemlji, pratit ćemo pomno tko je ovdje od kandidata za EU parlament, što obećavaju i što će ispuniti", izjavio je Franko Dota iz organizacijskog odbora.

Tomašević je kazao kako od 2002. dolazi na Zagreb Pride, situacija u državi se promijenila, prvi Pride je bio pun incidenata no danas, ističe, ne očekuje incidente.

Klisović je rekao kako je došao dati podršku jer smatra da se u ovoj zemlji još uvijek slobodno ne moze izraziti drugačija seksualna orijentacija.

image
Josip Bandic/Cropix

Glavašević je istaknuo kako je došao jer želi živjeti u društvu u kojemu ima mjesta za sve. Kazao je i kako vidi napredak u protekle 22 godine, no smatra da treba naći novi način da se podrži LGBT zajednicu.

U proglasu objavljenom uoči 23. zagrebačke Povorke ponosa, ističe se da će u Povorci lezbijke, gejevi, nebinarni, trans i biseksualni ljudi, interspolne osobe i cijela queer zajednica – ustati protiv napada na njihove slobode, prava, živote, obitelji i tijela.

Poručuju da će ustati za svoja prava i slobode kao što su to učinili i u prvoj Povorci ponosa 2002. godine. Podsjećaju da u Hrvatskoj postoji zabrana diskriminacije na temelju rodnog identiteta i seksualne orijentacije, za čije su kršenje određene i kazne.

image
Josip Bandic/Cropix

Ove godine obilježavaju i desetu obljetnicu životnog partnerstva kao trajne zaštićene vrijednosti Republike Hrvatske.

Druge godine zaredom središnju nacionalnu Povorku ponosa LGBTIQ+ zajednice Hrvatske i Zagreba sporazumno su suorganizirali Grad Zagreb i udruga Zagreb Pride.

Među transparentima i zastavama duginih boja je i hrvatska zastava, ali i zastava bivše SFRJ.

image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 04:23