StoryEditorOCM
Otociživot na otoku

Bračani znaju kako zadržati mlade parove na otoku: sufinancirat će im troškove potpomognute oplodnje, povećali i naknade

Piše Ivica Radić
2. listopada 2024. - 15:32

Prema novoj odluci o Socijalnoj skrbi koju je predložila gradonačelnica Ivana Marković, a jednoglasno prihvatili svi vijećnici, na području grada Supetra uvodi se sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje. Pravo na sufinanciranje troškova medicinski potpomognute oplodnje do 50% priznatih troškova, u iznosu do najviše 1.000,00 eura moći će se priznati podnositelju zahtjeva koji je iscrpio sve mogućnosti koje su, sukladno zakonu kojim je uređeno pitanje potpomognute oplodnje, ostvarive na teret HZZO-a, i to za najviše dva pokušaja u jednoj kalendarskoj godini.

Tako je  Supetar postao jedan od gradova koji su prepoznali te probleme i odlučili se sufinancirati medicinski potpomognutu oplodnju za mlade parove. Odlukom je utvrđeno kako se pravo na sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje priznaje  i ženi nakon navršene 42. godine života, ako nije mogla ostvariti mogućnost za postupak potpomognute oplodnje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podaci, naime, pokazuju da se čak 20 posto mladih parova ne mogu ostvariti kao roditelji prirodnim putem, a u Hrvatskoj se upravo na taj način godišnje  rodi oko 1.200 djece. Taj potez gradske vlasti predstavlja vjetar u leđa pozitivnim demografskim kretanjima po kojima je "glavnom grad Brača" među najvitalnijim otočnim središtima u Lijepoj našoj. 

Prema novoj odluci o socijalnoj skrbi povećane su rodiljne naknade. Tako će roditeljima za prvo rođeno dijete biti isplaćena pomoć u iznosu od 700 eura, a to je za 35 eura  više nego što je bilo do sada. Za drugo dijete roditeljima će pripasti tisuću eura ili 70 eura više dok će za treće i četvrto dijete ta pomoć iznositi 1.200 eura, a za peto i svako iduće dijete dvije tisuće eura. U Supetru je već godinama više onih koji dolaze na ovaj svijet od onih koji odlaze s ovoga svijeta pa se povećanjem rodiljnih naknada ti procesi žele nastaviti. 

image



 

Nikola Vilić/Ilustracija/Cropix

Povećane su i jednokratne novčane pomoći koje će se odobravati korisnicima koji zbog teške zdravstvene i materijalne situacije nisu u mogućnosti djelomično ili u cijelosti zadovoljiti osnovne životne potrebe. Ta pomoć može se dodijeliti jednom godišnje i to samcu do 135 eura, dvočlanoj obitelji do 200 eura i za svakog daljnjeg člana obitelji, dodatnih 70 eura. Tu su i pomoći za roditelje koji imaju 4 ili više djece dok će pravo na pomoć na podmirenje pogrebnih troškova iznositi 265 eura. 

Novost je i to da će grad Supetar ubuduće  stipendirati studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na podruju grada. Prve stipendije raspisat će se za odgojiteljice u Dječjem vrtiću Mrvica. 

Korisnik stipendije dužan je provesti na radu najmanje onoliko vremena koliko je primao stipendiju, a ukoliko odbije zaposlenje ili provede na radu manje od tog vremena, dužan je vratiti cjelokupan iznos primljene stipendije, odnosno iznos primljene stipendije razmjeran vremenu provedenom na radu. Na taj način grad Supetar želi doći do prijeko potrebnih stručnih kadrova, a u prvom planu su oni koji odgajaju i rade s djecom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 15:33