Čak i oni koji ne prate turske sapunice znaju za Berguzar Korel i Halita Ergencha, zvijezdani par iz stvarnog života. Sulejman i Šeherezada ovih dana ponovno pune stupce i to zahvaljujući tome što su uspjeli skinuti ukupno 21 kilogram, od čega je većinu, čak 2/3 skinuo on. Otkrili su kako su se hranili sirovim povrćem i tek nešto malo termički obrađenim mesom te da su jeli salate i juhe poput potaža od bundeve. Što bi to moglo biti, nismo se mogli ne zapitati pa smo potražili recept i evo ga. Isprobajte, bili na dijeti ili ne, jer bundeva je upravo u sezoni, a ako dobro "ubodete" pronaći ćete je po povoljnoj cijeni.
Potaž od bundeve
Sastojci
1 bundeva
2 žlice maslaca
1 luk
180 ml suhog bijelog vina
2 krumpira
1 velika mrkva, oguljena i narezana na ploške
1 l temeljca ili vode
120 ml vrhnja za kuhanje
vlasac ili drugo začinsko bilje
sol, papar
Priprema:
Očistite bundevu od kore i sjemenki, a u velikom loncu za juhu na srednje niskoj vatri otopite 2 žlice maslaca. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte vino i pirjajte 1 minutu. Dodajte mrkvu, krumpir, meso bundeve i toliko temeljca ili vode da jedva prekrije povrće. Poklopite i pustite da zavrije.
Lagano kuhajte uz povremeno miješanje. Juha će biti vrlo gusta, a ako se čini da postoji opasnost da zagori, smanjite vatru i dodajte malu količinu juhe ili vode.
Nakon 45 minuta dodajte vrhnje te začinite po ukusu solju i paprom. Uranjajućim blenderom ispasirajte povrće dok juha ne postane glatka. Alternativno, maknite juhu s vatre i ostavite da se ohladi pa je usotnite u blenderu.
Pospite vlascem ili drugim začinskim biljem i po želji kapnite još malo vrhnja.