Jedan od najspektakularnijih načina posluživanja tjestenine je al cartoccio, odnosno: u škartocu. Radi se o tjestenini koja je kuhana, natopljena umakom, a zatim zamotana u pergamentni papir ili aluminijsku foliju i pečena. Ovo bi moglo zvučati kao čudna metoda pripreme, ali je poprilično efektna. Na ovaj se način mogu pripremiti brojna jela s tjesteninom, no načešće se koristi za pripremu tjestenine frutti di mare. Nudimo vam jedan zgodan recept za isprobati kakva je manistra u škartocu.
Tjestenina al cartoccio
Sastojci
500 g špageta
500 svježih plodova mora
60 ml maslinovog ulja
8 mini rajčica ili 3 srednje velike
1 češanj češnjaka
1/2 svježe crvene papričice
svježi bosiljak i peršin
sol, papar
Priprema:
Sve školjke dobro operite te pristavite lonac s 3 litre lagano posoljene vode da zakuha pa dodajte tjesteninu i kuhajte je dok nije napola skuhana.
U međuvremenu u veliku tavu ulijte maslinovo ulje i dodajte usitnjeni češnjak, papričicu i plodove mora. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte nasjeckanu rajčicu, bosiljak i peršin. Pirjajte 15 minuta.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Tjesteninu koja je napola gotova procijedite pa je s malo vode u kojoj se kuhala dodajte u umak. Pomiješajte i maknite s vatre.
Razvaljajte dugačak list aluminijske folije ili pergamentnog papira i presavijte strane kako biste napravili posudu nalik na kutiju.
Prebacite tjesteninu u posudu, presavijte alu-foliju ili papir preko nje i spojite rubove kako biste napravili zatvorenu vrećicu (po želji možete napraviti i pojedinačne vrećice za svoje goste).
Pecite u pećnici 5 minuta, tada će se vrećica napuhnuti. Stavite škartoc na posudu za posluživanje i otvorite za stolom.