StoryEditorOCM
Slanomorate probati

Tjestenina s plodovima mora osobito je ukusna kad se pripremi na ovaj način, a izgleda kao pravi mali spektakl u tanjuru

Piše T.S.M.
11. prosinca 2023. - 15:55

Jedan od najspektakularnijih načina posluživanja tjestenine je al cartoccio, odnosno: u škartocu. Radi se o tjestenini koja je kuhana, natopljena umakom, a zatim zamotana u pergamentni papir ili aluminijsku foliju i pečena. Ovo bi moglo zvučati kao čudna metoda pripreme, ali je poprilično efektna. Na ovaj se način mogu pripremiti brojna jela s tjesteninom, no načešće se koristi za pripremu tjestenine frutti di mare. Nudimo vam jedan zgodan recept za isprobati kakva je manistra u škartocu.

Tjestenina al cartoccio

Sastojci

500 g špageta
500 svježih plodova mora
60 ml maslinovog ulja
8 mini rajčica ili 3 srednje velike
1 češanj češnjaka
1/2 svježe crvene papričice
svježi bosiljak i peršin
sol, papar

Priprema:

Sve školjke dobro operite te pristavite lonac s 3 litre lagano posoljene vode da zakuha pa dodajte tjesteninu i kuhajte je dok nije napola skuhana. 

U međuvremenu u veliku tavu ulijte maslinovo ulje i dodajte usitnjeni češnjak, papričicu i plodove mora. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte nasjeckanu rajčicu, bosiljak i peršin. Pirjajte 15 minuta.

Zagrijte pećnicu na 250 C.

Tjesteninu koja je napola gotova procijedite pa je s malo vode u kojoj se kuhala dodajte u umak. Pomiješajte i maknite s vatre.

 Razvaljajte dugačak list aluminijske folije ili pergamentnog papira i presavijte strane kako biste napravili posudu nalik na kutiju.

Prebacite tjesteninu u posudu, presavijte alu-foliju ili papir preko nje i spojite rubove kako biste napravili zatvorenu vrećicu (po želji možete napraviti i pojedinačne vrećice za svoje goste).

Pecite u pećnici 5 minuta, tada će se vrećica napuhnuti. Stavite škartoc na posudu za posluživanje i otvorite za stolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 12:47