StoryEditorOCM
Slanobrzo i lako

Tjestenina s lososom čiji je svaki zalogaj pravi užitak: isprobali smo top recept, sve je gotovo za manje od pola sata

Piše Tea Sumić Miletić
4. prosinca 2023. - 11:51

Jedemo premalo ribe, to je tužna činjenica na koju nas nutricionisti stalno podsjećaju, no ponekad nam se jednostavno čini da ćemo s mesnim jelima proći puno bolje, brže i povoljnije. No to uopće ne mora biti točno. U subotu sam naišla na odreske lososa na akciji, snižene 20 posto, a u potrazi za zgodnim receptom otkrila sam nešto jako dobro: način za pripremiti jelo s ribom za samo 25 minuta. Ne pretjerujem, gledala sam na sat.

Riječ je o tjestenini u kremastom umaku s lososom i špinatom. Ne‘š ti, ništa novo, jeli ste to sto puta? Možda je tako, ali ovaj recept puno toga pojednostavnjuje, a ujedno štošta čini boljim po pitanju punoće okusa. Ono što mi se posebno sviđa kod ovog načina pripreme je to što se riba peče u pećnici i što se špinat ne lešaje nego se "duši", a tako je, barem meni, najukusniji. 

Pored lososa i špinata, na okusu "rade" još i limunova korica te kapari. Izvorno se koristi vrhnje za kuhanje, koje mi nije bilo pri ruci pa sam ga zamijenila krem sirom, kako i inače često radim jer njega obično uvijek imam u hladnjaku i uvijek sam zadovoljna rezultatom. 

Tražite li ideju što pripremiti, a da je riblje, hranjivo i "brzinski", ne tražite dalje...

Tjestenina s lososom i špinatom

Sastojci:

350 g tjestenine
150 g špinata
2 fileta lososa (oko 340 g) 
1 veći režanj češnjaka
3 žlice krem sira
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
1 žlica kapara
1/2 žličice ribane korice limuna
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i pristavite vodu za tjesteninu. Špinat potopite da se opere.

Ribu posolite, položite kožom prema dolje, pokapajte jednom žlicom ulja i stavite je peći na 15 minuta.

Stavite oststak ulja u tavu zajedno s maslacem, a kad se maslac otopi dodajte mu nasjeckani češnjak. Pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte ocijeđeni špinat, smanjite vatru na srednje laganu, posolite i poklopite.

Ubacite tjesteninu u vodu.

Promiješajte špinat, ako je pustio tekućinu dodajte mu krem sir i dobro promiješajte, ubacite kapare i limunovu koricu pa opet poklopite. Kuhajte dok špinat ne omekša, po potrebi dodajte malo vode od kuhanja tjestenine.

Procijedite tjesteninu, saćuvajte oko jednu kacijolu vode u kojoj se kuhala. Ribu izvadite iz pećnice pa je pustite da se malo ohladi, a zatim je očistite od kože i dodajte u umak. Promiješajte, po potrebi ubacite malo vode od kuhanja tjestenine ako je pregusto, kušajte treba li soli, dodajte papar pa umiješajte tjesteninu.

Poslužite odmah.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:23