StoryEditorOCM
Slanokoja kombinacija!

Staro dalmatinsko jelo idealno je za proslaviti početak sezone boba. Jeste li ga ikad spojili s ovim dodatcima? Probajte!

Piše T. S. M.
8. travnja 2024. - 11:37

Počela je sezona boba i moramo vam priznati da smo je jedva dočekali. Još je tako mlad i nježan da ga nema potrebe ljuštiti, a prava je šteta bacati mahune jer su sočne i mekane pa su idealne za skuhati s blitvom.

Danaa ipak nećemo bob i blitvu jer smo se sjetili jednog drugog dobrog, starog recepta s bobom, riječ je o gustoj juhi od mladog boba i mladog divljeg koromača, kojoj poseban gušt daju mlada kapulica i domaća panceta, ako ih imate pri ruci. Ako ne, snaći ćete se već nekako, ionako su prva dva sastojka zvijezde ovog jela.

Što se tiče mladog divljeg koromača, upravo raste gdje god pogledate, a za ovo će vam jelo trebati sočni zadebljani dio, dok listiće možete koristiti kao dekoraciju i za pojačati aromu koromača. Ako vam se ne da ići u berbu, zamijenite ga uzgojenim koromačem, pronaći ćete ga u supermarketima, ili pak vezicom kopra.

Ovaj starinski recept vrlo je prilagodljiv, ne samo po pitanju sastojaka, kako smo vam već objasnili, nego i po pitanju gustoće -možete skuhati gustu čorbicu na tragu minestronea, upotpunjenu tjesteninom, možete napraviti jušnije i laganije jelo bez manistre, a možete i smisksati dio sastojaka pa dobiti krem juhu ili gusto varivo.

Donosimo vam osnovni recept pa se poigrajte.

Mladi bob s koromačem

Sastojci:

500 g boba
35 g pancete
100 ml bijelog vina
1 žlica maslinovog ulja
3 režnja češnjaka
1 mladi luk
1 krumpir
1/2 koromača
1/2 mrkve
1/8 korijena celera
sol, papar

Priprema:

Očistite bob, koromač narežite na poloumjesece, mladi luk na kolutiće, a češnjak, celer i mrkvu na kockice.

Na umjerenoj vatri prodinstajte pancetu i mladi luk na ulju, čim panceta postane staklasta, a luk omekša dodajte češnjak, celer i mrkvu te koromač. Pirjajte dok povrće ne počne dobijati boju.

Zalijte vinom, promiješajte, pričekajte da ispari alkohol pa dodajte usitnjeni krumpir i bob i kratko pirjajte pa zalijte s još oko 300 ml tekućine (vode ili povrtne juhe) ili više, kloliko je poztrebno da su svi sastojci potpuno prekriveni.

Posolite pa uz povremeno miješanje i dodavanje tekućine kuhajte dok krumpir i bob nisu gotovi.

Ako želite, 7 minuta prije kraja dodajte šaku sitne tjestenine ili pak oduzmite kacijolu-dvije jela pa ga usitnite i vratite u teću. Provjerite okuse i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 13:19