StoryEditorOCM
Slanoprava ljepotica

Raskošna torta bez mrvice brašna i šećera osvaja kombinacijom okusa: Lucija ima top recept za blagdansku slasticu!

Piše T.S.M.
15. prosinca 2023. - 18:12

Sladokusci koji ne smiju jesti mlijeko, brašno, šećer i ostale standardne sastojke za izradu slastica sad su na mukama jer sa svih ih strana vrebaju primamljivi prizori i mirisi blagdanaskih kolača. Mislili smo i na takve, pa smo pronašli recept za prekrasnu, raskošnu, a kladimo se i vrlo ukusnu tortu kao stvorenu za blagdansko vrijeme.

Recept za ovu ljepoticu bez mrvice brašna i šećera dobili smo od Lucije Prpić, čiji blog i Instagram Pao mi je šećer obožavamo. Lucija je prava majstorica za slastice bez šećera i brašna, a i oni koji izbjegavaju mlijeko mogli bi pronaći ponešto zgodno na njenim stranicama.

Ova je torta posebna zbog bogatog okusa tamne čokolade i oraha u kombinaciji s kiselkastim višnjama. Još ako imate malo umjetničkog dara pa ukrasite tortu ovako lijepo kao što je to Lucija napravila, sigurni smo da ćete s ovim receptom postići pun pogodak.

Lucijina božićna torta

Sastojci:

Biskvit:

5 jaja
zaslađivač po želji (4 žlice eritrita u prahu ili 3 žlice ksilitola u prahu)
100 g bademovog brašna
1x prašak za pecivo
1 žličica arome vanilije
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice kakao praha

Krema od tamne čokolade i oraha:

80 g oraha
60 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem)
1 žlica zaslađivanja (eritrit ili ksilitol u prahu)
1 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
250 g mascarpone sira
200 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti)
100 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem)
1 žlica ruma
zaslađivač po želji (60 g eritrita u prahu ili 50 g ksilitola u prahu)

Coulis od višanja:

150 g višanja
zaslađivač po želji (40 g eritrita u prahu ili 30 ksilitola u prahu)
1 žlica gustina
sok polovice limuna
*ukoliko koristite zaleđene višnje, nema potrebe dodavati vodu (ukoliko su i staklenke dodajte 1,5 dl)

Priprema:

Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke zajedno sa zaslađivačem umutite mikserom dok smjesa ne postane svjetlija i pjenastija. U smjesu dodajte aromu vaniliju i maslinovo ulje te umiješajte sve skupa. Postepeno dodavajte suhe sastojke (bademovo brašno, prašak za pecivo i kakao).  Preostale bjelanjke umutite u čvrsti snijeg te ih ručno umiješajte u prethodno dobivenu smjesu. Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 18 cm. Ja pečem u dva kapula i kore režem na pola (na kraju dobijem 4 tanje kore).

Vrijeme pečenja je 15 do 20 min na 160˚ C.

Za kremu otopite 60 g tamne čokolade. Zatim orahe, rastopljenu čokoladu, kokosovo ulje i 1 žlicu zaslađivača stavite u blender ili sjeckalicu i usitnite dok ne dobijete konzistenciju namaza. U međuvremenu mikserom umiješajte zaslađivač i mascarpone sir. Zatim u smjesu dodajte namaz od oraha, 100 g otopljene čokolade i rum te sve skupa miješajte dok se ne poveže. U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag te ga ručno ili na najnižoj brzini umutite mikserom. Krema je spremna za konzumaciju.

Sve sastojke za coulis stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri. Nakon što su višnje skroz omekšale i umak postao gušći sve skupa usitnite štapnim mikserom. Ohladite i coulis je spreman za konzumaciju.

Slaganje:

Kremom obrubite biskvit kako bi lakše mogli premazati namazom od višnji. U sredinu premažite namaz od višnji te preko svega kremu od tamne čokolade. Sve skupa slažete dok ne potrošite kremu i namaz. Po želji između slojeva možete dodati i sitno sjeckane orahe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:41