StoryEditorOCM
Slanoneka zamiriše

Ovako se bob priprema u dalmatinskom gradu koji ga jednostavno obožava, za izvorni bogati okus jedna je stvar obavezna

Piše Spiza SD
23. svibnja 2023. - 12:33

Kaštela su proteklog vikenda opet mirisala po starinskim specijalitetima, jer je održana još jedna tradicionalna Fešta o boba. Za sve one koji nisu mogli navratiti i uživati, donosimo jedan stari kaštelanski recept za pripremu te divne mahunarke (o kojoj smo vam baš povodom Fešte objavili veliku priču punu detalja koje znaju samo zaljubljenici i znatiželjnici).

Riječ je o jelu koje se na prvi pogled čini jako jednostavnim, ali ako ne znate sve "cake" nikad nećete postići onaj pravi, duboki okus zbog kojeg je tako omiljen. Jer treba imati na umu da se bob i manistra po kaštelansku pripremaju s dobrim peštom, inače su samo "obični" bob i manistra.

A za dobar, pravi pešt trebat će vam domaća panceta i to po mogućnosti komad s više masti nego mesa, a neki je prije dodavanja u pešt vole najprije malo prepeći. Neizostavan je i domaći češnjak, a bilo bi dobro da je i peršin domaći... zapravo, da ne kompliciramo: potrudite se da su vam svi sastojci domaći, a ne iz samoposluge i slijedite recept pa ćete guštati u pravom bobu i manistri, skoro kao da ste se našli na Brcu usred Fešte o boba.

Bob i manistra

Sastojci:

oko 1,3 neočišćenog (500 g očišćenog) boba
150 grama pancete
1/2 vezice peršina
3-4 režnja češnjaka
maslinovo ulje
tjestenina
sol, papar

Priprema:

Slaninu malo prepržite, izvadite iz tave i ohladite pa je zajedno s peršinom i češnjakom dobro istucite batom za meso dok ne dobijete pastu.

Ako ne želite da vam jelo poprimi jako tamnu boju, zrnju boba skinite crne kapice. Ako vam to ne smeta, ostavite.

Dobiveni pešt ubacite na maslinovo ulje, dodajte mu bob. Neki vole staviti malo sitno nasjeckanog luka i celera te tome dodati sitno nasjeckanu ili naribanu mrkvu, drugi kažu da je pešt sam po sebi dovoljan. Probajte pa radite kako vam je draže, nama je draže dodati spomenuto povrće. 

Podlijte vodom, još bolje juhom od kosti. Pustite da se kuha dok bob ne omekša. Desetak minuta prije nego je skuhan ubacite 2 šake tjestenine, a ako imate vremena, napravite domaću od jednog jaja, 100 g brašna, žlice ulja i malo soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 10:43