StoryEditorOCM
Slanoodlična ideja

Krepko jelo od graha i sezonskog povrća priprema se nevjerojatno lako, pravo je čudo da za njega mnogi nikad nisu čuli

Piše Spiza SD
4. rujna 2023. - 13:35

Jeste li znali da se tri namirnice koje su upravo u sezoni  - a mislimo na mladi kupus, poriluk i bundevu - jako lijepo slažu s grahom, čijoj se pripremi polakio vraćamo kako se primiču svježiji dani? Sve spomenuto pronaći ćete među sastojcima jednog jako finog jušnog jela iz Toskane koje iz nekog neobjašnjivog razloga nije osobito poznato izvan granica Italije. A to je prava šteta jer je baš savršeno sad na pragu jeseni, ne samo zbog sezonskih namirnica nego i zbog obilja začina koji prizivajuu uspomene na ljeto. Probajte ovaj recept i nećete pogriješiti.

Među sastojcima je i braschetta, vrsta kupusa koji podsjeća na križanca kelja i raštike - ako ga ne uspijete nabaviti zamijenite ga spomenutim vrstama. Recept koji donosimo u nastavku je jako izdašan, predviđen je za veći broj osoba pa će vam omogućiti da u ovom jelu uživate barem tri dana. Ako vam to nije drago, prepolovite kioličine.

 

Frantoiana

Sastojci:

1 kg suhog graha
60 grama narezane svinjske masti (2 fete debljine 1 do 2 cm)
planinsko bilje kao što su vrijesak, boražina i vlasac
100 g peršina
2 poriluka srednje veličine
200 grama bundeve
3 krumpira
2 glavice bijelog kupusa
3 vezice braschette
3 vezice majčine dušice
3 mrkve
5 stabljika celera
1 glavica luka
3 češnja češnjaka
2 ljute papričice
300 ml maslinovog ulja
sjemenke komorača po ukusu
5-6 kocki starog kruha po osobi
sol i papar

Priprema:

Skuhajte grah i procijedite ga.

Povrće krupno narežite pa ga zajedno sa začinima stavite u lonac i dodajte ulje. Kad povrće uvene dodajte grah te dolijte vode u količini primjerenoj gustoći koju želite postići.

Kad je povrće skuhano, juhu prelijte u zdjelu preko starog kruha narezanog na velike kockice. Pričekajte da kruh omekša i upije juhu pa podijelite u tanjure, začinite ekstra djevičanskim maslinovim uljem i paprom po ukusu.

Ovo se jelo jede vruće ili hladno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 04:45