StoryEditorOCM
Slanoimamo i video

Bolje od krafni, bolje od kroasana: ispecite slasticu za kojom svi uzdišu! Pronašli smo recept, nije teško kao što mislite

Piše T.S.M.
31. siječnja 2024. - 10:00
cromboloni is a food that is going viral at the end of 2023 and is an incredibly delicious snack/Shutterstock

Volite li kroasane i krafne, voljet ćete i slasticu koja je dobila naziv cromboloni. Smiješno ime spoj je riječi kroasan i talijanskog naziva za krafne, što je sasvim razumljivo jer ova je slastica idealan spoj dviju spomenutih. Omiljena je zbog fine, lisnate strukture nalik na kroasan i zbog toga što se puni i/ili preljeva zgodnim nadjevima i slatkim umacima pri čemu je samo mašta granica.

Osvojili su društvene mreže, no recept je malo teže pronači jer crombolone u Americi, gdje su osmišljeni (zbog čega se još nazivaju i New York Rolls) prave s gotovim tijestom za dance, koje premda slično izgleda ipak nije zamjenjivo lisnatim tijestom. 

No mi smo tražili i tražili i u potrazi smo uspjeli. Imamo i video iz kojeg će vam sve biti još jasnije, a uvjerit će vas i da je ovaj slastičarski pothvat itekako izvediv i u kućnoj radinosti.

Cromboloni

Sastojci:

500g glatkog brašna
4 žlice šećera
70 ml mlijeka
90 ml vode
7g kvasca
1 žličica soli
200 g + 4 žlice maslaca
2 žlice paste od pistacija
150 ml biljnog vrhnja za šlag
60 g bijele čokolade

Priprema: 

Pomiješajte brašno, šećer, mlijeko, vodu, 4 žlice maslaca, kvasac i sol te ih miksajte nastavcima za tijesto 10-15 minuta dok smjesa više nije ljepljiva. Zatim tijesto pokrijte i ostavite 50 minuta odnosno dok se ne udvostruči pa ga stavite u hladnjak na sat do dva. 

Po isteku vremena, podijelite tijesto na 16-18 jednakih dijelova i svaku kuglicu spljoštite. Svaki sloj premažite maslacem i poklopite idućim te na kraju zamotajte tijesto u foliju i ostavite ga u hladnjak preko noći.

Sutradan razvaljajte tijesto i oblikujte veliki pravokutnik. Izrežite ga u dugačke trake pa svaku zarolajte, stavite u kalupe promjera 10-15 cm i ostavite ih da odstoje 15 minuta. Po isteku vremena premažite tijesto žumanjkom i pecite na 200 stupnjeva Celzija 20-30 minuta.

Dodajte 1 žlicu paste od pistacija vrhnju za šlag pa ih istucite i tom smjesom nadjenite crombolone. Kao preljev koristite mješavinu otopljene bijele čokolade i preostale žlice paste od pistacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 16:15