StoryEditorOCM
Slanoneobična ideja

Za ovakav burek još niste čuli! Dobili smo recept koji uključuje potpuno neočekivan nadjev, usudite li ga se isprobati?

Piše Spiza SD
7. rujna 2023. - 10:39

Imamo prijedlog koji bi mogao uzrujati sve one koji uporno tupe o tome kakav bi trebao biti "pravi" burek i ljute se kad drugi ne poštuju njihove standarde. E pa takvima možemo poručiti samo da prestanu čitati. Ne valja se uzrujavati, osobito ne prije jela. A mi planiramo jesti i to ni manje ni više nego - morski burek.

Recept nam je stigao od čitatelja koji nam se već javio s idejama za morske verzije sarmi, štrukli i čvaraka. Po našem mišljenju, ovo mu je do sada najbolja morska interpretacija kontinentalnih specijaliteta.

"Prema definiciji burek je od mesa, a sve ostalo je pita, sa sirom, povrćem i tako dalje. Ovo je burek", ustvrdio je u poruci priloženoj uz recept, a što smo ga dalje čitali, sve smo mu više vjerovali. Bacite oko pa vidite je li vam po guštu...

Još samo napomena za kraj: kako nam poručuje naš kreativni čitatelj, u ovom se receptu može koristiti bilo koja vrsta ribe ili mekušaca, a što se tiče posluživanja, morski će burek, umjesto uz jogurt, najbolje prijati uz tartar umak.

Morski burek

Sastojci:

500 g srdela
350 g oslića
500 g kora za savijaču
5-6 slanih inćuna
maslinovo ulje
1/2 luka
češnjak i peršin
mješavina začina za ribu
papar

Priprema:

Očistite srdele i osliće te im uklonite glave. Zakuhajte vodu, ubacite kapulu nasjeckanu na listiće i žlicu maslinovog ulja. Kratko prokuhajte pa dodajte ribu te kuhajte dok se meso ne počne odvajati od kosti. Izvadite, ocijedite, odvojite meso od srednje kosti, izgnječite i pomiješajte sa začinima. Ako je presuho, dodajte vode, ali ne previše. Ovisno o vrsti ribe i koliko je masna može se dodati i malo maslinovog ulja.

Kore lagano nauljite pa po njima rasporedite nadjev. Zamotajte ih u rolate i posložite u posudu za pečenje tako da krajeve bureka pudvrnete prema dolje. Malo nauljite po vrhu i pecite pola sata na 180 stupnjeva.

U međuvremenu stavite kuhati 100-150 ml vode sa žlicom maslinova ulja i malo začina za ribu. Kad izvadite burek iz pećnice prelijte ga sa proključalim preljevom i poklopite drugom, praznom posudom za pečenje pa ostavite par minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 04:02