StoryEditorOCM
Slanogenijalna tehnika

‘Turska sirnica‘ s domaćim lisnatim tijestom je savršena, a predivno hrskave kore su gotove za manje od sat vremena

Piše Spiza SD
18. svibnja 2023. - 19:33

Baš bi nam dobro sjela jedna vruća, slana i slasna pita, a vjerujemo da se ni vi ne biste puno bunili protiv takve. Osobito ako je riječ o piti s lisnatim tijestom i sirom.

Na YouTube kanalu blogerice Milice Mihailović pronašli smo vrlo primamljiv recept za jelo koje (se) naziva "turska sirnica", a sastoji se od kora od domaćeg lisnatog tijesta i nadjeva od sira i jaja - jednostavno, ali moćno.

Nemojte da vas obeshrabri spominjanje domaćeg lisnatog tijesta, u ovom slučaju nije riječ onoj vrsti lisnatog čija priprema traje pola dana pri čemu je potrebno 101 put preklopiti tijesto. Turci (i Milica) to rade puni jednostavnije i brže, a kako se može vidjeti u priloženom videu, rezultat je izrazito hrskav.

Milica svoje lisnato radi s margarinom, što nam je jedina zamjerka ovom odličnom receptu - toplo vam preporučujemo da posegnete za maslacem.

Turska sirnica

Sastojci:

800 g brašna
450 ml vode
300 g sira
250 g maslaca
2 jaja
1 žlica soli

Priprema:

Umijesite tijesto od brašna, vode i malo soli. Oblikujte dvije loptice, prvu blago razvaljajte pa je premažite polovicom omekšalog maslaca i zatim zarolajte kao štrudel, a zatim savijte u oblik puža te spljoštite u disk.

Ponovite s drugom kuglicom pa oba pužića pospremite u zamrzivač na 30-ak minuta. Ovo je neophodno da bi se maslac dobro ohladio jer se prilikom pečenja mora polako otapati da bi nastali lisnati slojevi.

Zatim tijesto razvaljajte, stavite u okruglu posudu za pečenje, prelijte nadjevom od sira, jaja i soli i poklopite drugom korom. Pecite 30-40 minuta na 200 stupnjeva Celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:30