StoryEditorOCM
Slatkospecijalitet

Slavna talijanska torta oduševljava sočnošću i profinjenim okusom: ne sadrži brašno, radi se lako, samo pripazite na ovo

Piše T. S. M.
17. veljače 2024. - 17:36

Obožavamo sočne torte bez brašna, osobito ako su pune čokolade i profinjenih aroma citrusa, a jedna od najboljih u toj kategoriji bez sumnje je torta caprese. Ovaj poznati kolač porijeklom s otoka Caprija pravi se od mljevenih badema, čokolade, jaja i naranče uz dodatak šećera i maslaca. I to je manje više sve što će vam trebati za pripremu te slavne slastice.

Priprema torte caprese vrlo je jednostavna, ne zahtijeva osobitu vještinu, zapravo jedino na što treba pripaziti je detalj s bjelanjcima. Morate ih znati dobro istući u snijeg te biti oprezni kad ih dodajete u smjesu s bademima, pri čemu se savjetuje miješati ih špatulom ili žlicom i to pokretima odozdo prema gore, kako bi u tijestu ostalo što više zraka.

Još jedna stvar je bitna, kao uostalom u slučaju svih kolača sa snijegom od bjelanjka: nipošto ne otvarajte vrata pećnice za vrijeme pečenja, a kad ste završili s pečenjem, nemojte tortu odmah izvaditi iz pećnice kako joj površina ne bi potonula. Pećnicu isključite, vrata ostavite poluotvorena, a torta neka stoji unutra još barem dvadesetak minuta.

image
Shutterstock

Torta caprese 

Sastojci:

300 g badema
175 g čokolade
175 g maslaca
150 g šećera
5 jaja
1 naranča
1 žlica kukuruznog škroba
1 žličica praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Usitnite bademe u blenderu, a maslac otopite s čokoladom na vodenoj kupelji pa ih pustite ih da se malo ohlade.

Upalite pećnicu na 170 stupnjeva.

Istucite žumanjke sa šećerom, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. 

Smjesi žumanjaka i šećera dodajte mješavinu maslaca i čokolade, dobro promiješajte pa ubacite bademe, škrob, prašak za pecivo, koricu i sok naranče te promiješajte. Oprezno špatulom umiješajte snijeg, promiješajte da se ujednači pa izlijte u pripremljeni kalup za torte.

Pecite oko pola sata, a pečeno pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:27