StoryEditorOCM
Slatkočarobno lagana

Samo tri sastojka trebaju vam za tortu toliko mekanu i pjenastu da je uspoređuju s oblacima! Evo u čemu je tajna...

Piše T. S. M.
12. veljače 2024. - 08:10

Japanski kolač od sira veliki je hit već cijelo desetljeće, a omiljen je zbog svoje fine, nježne teksture koju zaljubljenici u ovu slasticu uspoređuju s oblacima i pamkom, zbog čega je neki nazivaju pamuk-kolačem ili oblak-tortom.

Vidjeli smo već puno recepata za ovu mekanu tortu, neki uz krem sir zahtijevaju i maslac, drugi mu za bolji uspjeh dodaju malo gustina, dok treći tvrde da je tajni sastojak za najbolji uspjeh slatko vrhnje. Moguće je da su svi u pravu, jer sve te sastojke obično dodajemo kolačima od sira, no nama je osobito zanimljiv jedan zgodan recept koji predviđa korištenje samo tri sastojka.

Doduše, volite li malo slađe kolače, vjerojatno ćete mu poželjeti dodati još barem žlicu šećera u prahu, no možda bi bilo zanimljivo doznati kakav je u originalu. Sigurni smo da ćete svakoga iznenaditi kad mu kažete da je kolač u kojem upravo uživa napravljen od samo tri sastojka.

image
Shutterstock

U ovom slučaju to će biti krem sir, jaja i bijela čokolada, koja je u ovom desertu zaslužna za slatkoću, ali i za sočnost. Za tu osobito finu teksturu zaslužna je, međutim, i posebna tehnika pečenja: ne samo da se ovaj kolač peče u vodenoj kupelji nego je ključno na koji ćete način regulirati temperaturu...

image
Shutterstock

Japanska torta od sira

Sastojci:

3 jaja
120 g bijele čokolade
120 g kremastog sira

Priprema:

Čokoladu otopite na parnoj kupelji pa je malo ohladite. Za to vrijeme istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.

Čokolad i dodajte krem sir, dobro promiješajte, a kad dobijete glatku smjesu dodajte joj žumanjke. Nakon što se smjesa ujednačila, dodajte 1/3 snijega od bjelanjaka, umiješajte je žlicom pa ponavljajte dok ne umiješajte sav snjijeg. Bitno je miješati odozdo prema gore i oprezno, kako bi u smjesi ostalo što više zraka.

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzija.

Papir za pečenje nauljite pa njime obložite kalup za tortu i zatim u kalup uloijte tijesto. Položite kalup u veću posudu za pečenje ispunjenu vrućom vodom pa sve stavite u pećnicu.

Pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160 i pecite još 15 minuta, zatim ugasite pećnicu i ostavite kolač u njoj još 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:30