StoryEditorOCM
Slatkotop kombinacija

Palačinke sa sirom i sočnim bobicama po ovom su receptu jako kremaste i mekane poput oblaka. Tajna je u jednom sastojku

Piše T. S. M.
25. travnja 2024. - 19:30

Palačinke sa sirom uvijek su dobra ideja, a kad je sezona jagoda i malina, tada su još bolja, jer se s tim slasnim voćem mogu baš lijepo kombinirati.

Teško je reći jesu li bolje kad se bobičasto voće doda klasičnom nadjevu od svježeg sira, vrhnja, jaja i vanilin šećera ili su bolje kad se od voća napravi fini umak. Nije se lako odlučiti ni treba li palačinke na kraju još i premazati vrhnjema pa zapeći ili se čim su namazane i zarolane odmah baciti na uživanje...

Sve te teške odluke prepustit ćemo vama, a mi vam predlažemo odličan recept.

Ove su palačinke sa sirom osobito fine jer se umjesto svježeg sira koristi mascarpone pa su jako bogate i kremaste. Ova vrsta palačinki sa sirom nije idealna za zapeći, jer nadjev sadži šlag, stoga ako želite zapečene, koristite klasični recept za nadjev: 250 g svježeg sira, 200 ml vrhnja, 100 g šećera, 1 jaje i vanilin šećer.

Ako se odlučite napraviti voćni umak, računajte da se na pola kilograma jagoda ili malina koristi oko 100-120 g šećera. Sve što vam preostane možete pospremiti u hladnjak i trošiti kroz 5-6 dana kako god vam je drago.

Palačinke sa sirom i jagodama

Sastojci:

Za palačinke:

200 grama brašna
200 ml mlijeka
200 ml mineralne vode
100 ml ulja
2 jaja
sol, šećer

Nadjev:

250 g slatkog vrhnja
150 g mascarponea
100 g krem sira
70 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica limunovog soka

Dodatno:

svježe maline ili jagode
šećer
sok od limuna

Priprema:

U dubljoj posudi pomiješajte brašno, jaja, mlijeko i mineralnu vodu pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte ulje, sol i šećer po ukusu i dobro promiješajte pa pustite da odstoji oko pola sata.

Ispecite palačinke pa ih pustite da se malo ohlade, a za to vrijeme pripremite nadjev. Izmiksajte krem sir i mascarpone sa šećerom, vanilin šećerom i sokom od limuna. Odvojeno istucite vrhnje u šlag pa sjedinite dvije smjese.

Smjesi po želji dodajte narezane jagode pa je namažite po palačinkama. Palačinke zarolajte i po želji pospite šećerom u prahu. Alternativno, jagode iskoristite za umak.

Za umak je potrebno narezati voće  pa ga kuhati sa šećerom i sokom pola limuna između 7 i 10 minuta, ovisno o zrelosti voća. Kad se voće počne raspadati, maknite ga s vatre, malo ga ohladite pa smjesu izblendajte. Po želji je možete procijediti, ali nije nužno. Poslužite uz palačinke, a ostatak pospremite u hladnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 17:43