StoryEditorOCM
Slanoneodoljivo

Ovo je najbolji recept za najpopularniju jesensku pitu: radite li je i vi na ovaj način? Uz ove cake uspjeh je zajamčen!

Piše Spiza SD
23. rujna 2023. - 13:17

Prvi dan jeseni vrijedilo bi obilježiti toplom, slasnom, mekanom i mirisnom pitom od tikve. S tikvicama smo se, izgleda, već opmalo pozdravili pa je vrijeme za prijeći na njihove robustnije rodice, zar ne? Dobili smo jako dobar recept za pitu od tikve ili bučnicu i to baš onakvu kakva nam je najviše po guštu: slanu. Sigurni smo da će se i vama svidjeti, a bude li tako, zahvalite se autorici, Mariji Herjavić Jerkić, i zapratite je na Instagramu, ako već niste.

 

Slana bučnica

Sastojci:

Tijesto:

400 g glatkog brašna
1 veće jaje
40 g ulja
4 g soli
160-170 g mlake vode

Nadjev:

1 kg naribane buče
500 g svježeg sira
200 g kiselog vrhnja
2 manja jaja
malo griza
sol

Dodatno:

malo maslaca

Priprema:

Zamijesite glatko i elastično tijesto od navedenih saastojaka, oblikujte ga u dvije loptice, premažite uljem, prekrijte prozirnom folijom i ostavite ih da se odmore - najbolje preko noći u frižideru ili barem sat na sobnoj temperaturi. Ako ste ih držali u frižideru, izvadite ih nekoliko sati prije nego počnete praviti pitu.

Buču naribajte i posolite pa pustite da odstoji nekih pola sata da otpusti sok. Sir, vrhnje, jaja i griz promiješajte pa im dodajte dobro ocijeđenu buču.

Tijesto razvaljajte valjkom koliko ide pa ga nauljite i rukama razvucite na stolu preko pobrašnjenog stolnjaka što je tanje m oguće, pazeći da ne ostanu debeli rubovi. S jedne strane na otprilike pola tijesta rasporedite nadjev, ostatak tijesta poškropite otopljenim maslacem, zarolajte uz pomoć stolnjaka te prebacite u namašćenu posudu za pečenje. Poškropite sokom od buče koji ste prethodno iscjedili i pecite na 180 stupnjeva sat vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:03