StoryEditorOCM
Slanoslatki evergreen 

Obožavana prhka pita iz davnina po receptu prave majstorice: dodajete li i vi ovo u nadjev od sira da bude još bolji?

Piše Spiza SD
9. studenog 2023. - 08:05

Kad ste zadnji put pojeli pravu, starinsku pitu od sira? Onu sa slatkim nadjevom i prhkim korama? Obožavana slastica pravi je slastičarski evergreen i zapravo jedina konkurencija superpopularnoj piti od jabuka.

Ovaj smo kolač nekoć svi pekli, no u novije vrijeme popularnost mu malo pati zbog trendovskog cheesecakea. Podsjetite se kako je dobra uz recept koji smo dobili od prave majstorice za slatko i slano, Veronike Medved koju možete (i trebate!) pratiti na Instagramu I cukar i sol.

Slijedi recept, a u nastavku ćete pronaći i video.

Pita od sira

Sastojci:

Tijesto:

120 g maslaca ili margarina
2 žumanjka
150 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
 korica jednog limuna
350 g oštrog brašna
pola vrećice praška za pecivo

Nadjev od sira:

2 bjelanjka
150 g šećera
500 g svježeg sira
2 žlice griza
vanilin šećer

Priprema:

Pjenasto izradite maslac, žumanjke i šećer. Dodajte kiselo vrhnje i koricu limuna. Postepeno dodajte brašno s praškom za pecivo pa zamijesite tijesto i podijelite ga na dva jednaka dijela.

Za nadjev izmiksajte bjelanjke u čvrst snijeg, dodajte im šećer, svježi sir, griz i vanilin šećer pa dobro izmiješajte.

Jedan dio razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini i staviti u maslacem premazanu posudu za pečenje. Prekrijte ga nadjevom pa pokrijte drugim dijelom tijesta koji ste razvaljali i izbockali vilicom.

Pecite pitu oko 30-40 minuta na 180°C. Ohladite ga i pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:11