StoryEditorOCM
Slanozaboravljeni desert

Nekad je cijela Jugoslavija mirisala na ovaj kremasti kolač: okus mu je bolji od naziva, a priprema jednostavna i brza

Piše SD SPIZA
5. siječnja 2024. - 17:20

Zavirite u nostalgični okus djetinjstva s povratkom omiljene torte bivše Jugoslavije - Bomba torte. Ova slastica, koju su često pripremale naše majke i bake, donosi pravi slatki užitak, a okus joj je bolji od naziva.

Nekad se pripremala za svaku važniju prigodu i prava je šteta što je, danas, najčešće zaboravljena onda kad se razmišlja o desertima.

Bomba torta je sinonim za jednostavnost i autentičnost i idealna je za sve ljubitelje tradicionalnih okusa i slastica od oraha. Svaki zalogaj ove raskošne torte pruža putovanje kroz vrijeme, podsjećajući nas na miris domaće kuhinje i toplinu obiteljskih okupljanja.

Sastojci su jednostavni i pristupačni, priprema nije zahtjevna pa će i početnicima ispasti baš onako kako treba!

Stoga, zaboravite na komplicirane recepte i dugotrajne pripreme – uz ovu tortu, slatki užitak je brz, jednostavan i neodoljiv. Slijedite upute za pripremu i uživajte u svakom sočnom zalogaju ove kulinarske poslastice. 

Bomba torta

Kora:

6 jaja
6 žlica šećera
200 g mljevenih oraha
2 žlice brašna
1 žličica praška za pecivo

Nadjev:

250 g maslaca ili margarina
300 g mljevenog keksa
200 g mljevenih oraha
6 žutanjaka
150 ml gustog soka od breskve
200 g šećera

Šnijeg od bjelanjaka:

6 bjelanjaka
12 žlica šećera
6 žlica smeđeg šećera

Priprema kore:

Umutite jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Postepeno dodajite mljevene orahe uz lagano miješanje, a zatim i brašno i prašak za pecivo.

Ispecite koru na 180 stupnjeva - oko 20 minuta. Nakon pečenja, izvadite je iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Priprema nadjeva:

Umutite na pari žumanjke i šećer dok ne dobijete svijetlu i gušću smjesu. Držite na pari još otprilike 5 minuta uz lagano miješanje, zatim skinite s pare i ostavite da se ohladi.

Umutite maslac u pjenu i dodajte mu ohlađenu smjesu od žumanjaka, keks, orahe i sok od breskve. Sve dobro izmiješajte i stavite preko ohlađene kore.

Priprema šlaga od bjelanjaka:

Umutite bjelanjke u čvrst snijeg tako što ćete postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok ne dobijete čvrstu smjesu.

U posebnoj posudi, istopite 6 žlica šećera kako biste napravili karamel. Pazite da ne izgori, koristite srednje jaku temperaturu.

Vrući karamel polako dodajte u snijeg od bjelanjaka neprestano miješajući mikserom na najvećoj brzini. Nakon dodavanja karamela, mutite još oko 2-3 minuta. Snijeg od bjelanjaka odmah stavite preko torte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 22:27