StoryEditorOCM
Slanomini izdanje

Ljetna verzija popularnog deserta je sočna, hrskava i osvježavajuća: prava meštrovica od slatkog dala nam je super recept

Piše Spiza SD
16. srpnja 2023. - 18:21

Ideja o baklava cheesecakeu poharala je društvene mreže i natjerala sladokusce na muke. Ne zbog toga što ju je osobito teško napraviti nego zato što joj je nemoguće odoljeti. Ispečeš je i za čas nestane, dok si se okrenuo. I tek tad shvatiš da si je sam smazao barem pola... Strašno. A opet tako dobro.

Sad je, međutim, vrijeme za nešto novo, jer cheesecake baklave smo se konačno zasitili, a i s vrućinom opada apetit, pa su nam draže malo laganije ili barem malo manje slastice. Mini cheesecake baklava savršeno je rješenje, a pronašli smo ga na Instagramu prave meštovice od slatkoga, Katarine Paoletić, Nešto slatko by Katarina

image
Katarina Paoletić

Katarina tvrdi da je ova zgodna slastica vrlo sočna, osvježavajuća, kremasta i hrskava, sve to u jednom zalogaju te prilaže video koji će nas u to uvjeriti. Pronaći ćete ga ispod recepta koji bi, sudeći prema viđenom, zaista bilo šeteta ne isprobati. U slast.

Mini cheesecake baklava

Sastojci:

Sirup:

1l vode
700g šećera
Sok od dva limuna
Jedan limun narezan na ploške

Za baklavu:

6 listova za savijače
150 g otopljenog maslaca
3 šalice mljevenog oraha
3-5 šalica narezanih oraha
2 žlice kristal šećera

Cheesecake krema:

1kg krem sira
4 jaja
6 žlica šećera
Sok jednog limuna
Korica jednog limuna

Priprema:

Najprije skuhajte sirup. Navedene sastojke stavite u zdjelu i kuhajte 40 minuta. Kuhani sirup u potpunosti ohladite.

Za baklavu uzmite jedan list za savijaču te po njemu premažite otopljeni maslac, posujte s malo mljevenih oraha, pa na njih stavite drugu koru i ponovite postupak s maslacem i orahom. Uzmite valjak za tijesto i pomoću njega zarolajte listove. Sada pažljivo izvucite valjak za tijesto kako bih listovi ostali zamotani. Zamotane listove režite pomoću noža, širine 2-3 prsta. Izrezane kore raširite kako bih sredina ostala šuplja, te ih okomito slažite u pleh za pečenje. U svaku šupljinu stavite po žlicu nasjeckanog oraha pomiješanog sa šećerom. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 10 minuta, a za to vrijeme napravite kremu.

Za cheesecake navedene sastojke izmiksajte, pa pomoću žlice kremu stavljajte u šupljinu baklave (na sjeckani orah). Napunite sve baklavice kremom, pa ih vratite u pećnicu na istu temperaturu, 20 minuta. Tek pečene i izvađene baklave prelijte ohlađenom agdom. Ohladite i uživajte u najboljoj i kremastoj baklavi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:49