StoryEditorOCM
SlanoNIŠTA LAKŠE!

Kruh gotov za sat i pol: po našem jednostavnom receptu bit će mekan i imat će finu koricu! Sve zahvaljujući ovoj caki...

Piše T.S.M.
26. prosinca 2023. - 11:18

Niste kupili dovoljno kruha? Ne da vam se žvakati onaj kupljen još u subotu? Nema problema, ispecite novi. Nudimo vam recept bez kompliciranja, bez dugotrajnog dizanja i bez previše truda. Krenete li odmah, u svježem, mirisnom kruhu uživat ćete već za sat i pol. Samo ipak mu dozvolite da se bar malčice ohladi.

Tajna ovog zgodnog recepta je u tome što se u pećnicu zajedno s kruhom stavlja i posuda s vodom. U vreloj pećnici voda će se pretvoriti u paru, zbog koje će kruh biti predivno mekan i imat će finu, hrskavu koricu.

Domaći kruh

Sastojci:

420 g brašna
300 ml tople vode
1 vrećica suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli

Priprema:

U toplu vodu dodajte kvasac, šećer i sol. Promiješajte smjesu dok se sastojci ne sjedine pa u nju postepeno dodajte i brašno. 

Sjedinite tijesto špatulom pa ga mijesite rukama, dok ne postane mekano i ljepljivo. Pokrijte tijesto i ostavite ga da odstoji otprilike 40 minuta. Prebacite ga zatim na pobrašnjenu površinu i premijesite. Zatim ga podijelite na četiri dijela, koje ćete oblikovati u loptice.

Od loptica oblikujte tijesto u valjke. Valjke stavite na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite ih 20 minuta da odstoje. Zasijecite ih po sredini, premažite vodom i pospite brašnom. Na dno pećnice stavite posudu s vodom, a pleh postavite iznad nje, na rešetku.

Pecite kruh u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijusovih stupnjeva otprilike 20 minuta, zatim izvadite posudu s vodom i pecite kruh još 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:34