StoryEditorOCM
Slatkoneodoljiva slastica

Kremastiju tortu nećete naći, prava je bomba! Iznenadit će vas sastojci za ovaj bogati nadjev, Irena ima super recept

Piše T. S. M.
10. travnja 2024. - 08:10

Kremastim tortama jednostavno ne znamo reći ne pa nam je ova ljepotica koju smo pronašli na Instagram profilu Irene Gavran, Pregacha, naprosto neodoljiva. Ono što nam je osobito interesantno u Ireninom receptu su sastojci.

Možda bi se na prvu moglo pomisliti da će za ovu tortu biti potrebno istući puno slatkog vrhnja, ali ne - debeli sloj kreme zapravo se sastoji od kokosovog mlijeka i mascarponea. Irena napominje kako bi bilo dobro u tortu ubaciti i neko voće pa iskreno priznaje da se nije mogla sjetiti što bi dobro išlo s kokosom i čokoladom.

Naš prijedlog su maline, a vi radite kako vam je draže, čak i ako ništa ne dodate vjerujemo da ćete dobiti izvrsnu slasticu jer Irena je prava majstorica. Uz njeno dopuštenje prenosimo vam recept.

image
Pregacha

Kremasta torta od kokosa i čokolade

Sastojci:

Biskvit

100 g tamne čokolade
100 g maslaca
2 jaja
70 g šećera
1 vanilin šećer
60 g brašna
1/2 praška za pecivo
Prstohvat soli
1/2 žličice instant kave
kokos mrvice i šećer

Krema

3 konzerve kokosovog mlijeka
150 g šećera
1 žličica paste od vanilije
100 g gustina
100 g bijele čokolade
100 g maslaca
250 g mascarpone sira

Ganache

100 g mliječne čokolade
70 g slatkog vrhnja

Priprema:

Za biskvit otopite čokoladu i maslac na pari. Jaja miksajte sa šećerima, a kad udvostruče volumen, dodajte im otopljenu čokoladu i maslac pa izmiješajte.

U smjesu jaja i čokolade dodajte suhe prosijane sastojke, promiješajte pa tijesto istresite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje koji ste dodatno namastili i posuli kokos mrvicama i šećerom. Pecite 15-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Jednu konzervu mlijeka prokuhajte sa šećerom i vanijom, a drugu promiješajte sa gustinom pa je dodajte prvoj i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu.

Maknite kremu s vatre pa joj dok je još vruća dodajte čokoladu i maslac, dobro promiješajte, pokrijte prozirnom folijom pa ohladite u hladnjaku.

Izmiksate mascarpone s kremastim dijelom treće konzerve mlijeka, a onaj tekući dio ostavite za poškropiti biskvit (možete dodati i malo ruma).

U smjesu s mascarponeom ubacujte žlicu po žlicu ohlađene kreme od kokosa i miksajte dok ne dobijete lijepu kremastu smjesu. Kremu razmažite preko namočeniog biskvita i poravnajte pa tortu prelijte ganacheom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:16