StoryEditorOCM
Slanogotovo za čas

Knedle sa šljivama - u čaši! Ova je ideja savršena za alergičare i sve one koji omiljenu slasticu požele ‘sad i odmah‘

Piše Spiza SD
22. rujna 2023. - 17:37

Sezona šljiva u punom je jeku, što znači da je vrijeme za - knedle. Priznajte, jako je teško odoljeti tom spoju mekog tijesta, slasnih šljiva i prepečenih krušnih mrvica. Neobičnu ideju za pripremu omiljene slastice pronašli smo na Instagramu Melite Matičević Vukasović, Kuhaš Melita, a riječ je o knedlama u čaši. 

image
Soeren Stache/Dpa Picture-alliance Via Afp

Melitina ideja nije samo nesvakidašnja nego i jako zgodna: kako nam Melita kaže, ovo je savršen recept za trenutke kad poželite knedle "sad i odmah!". Pored toga, recept je prihvatljiv za sve one koji izbjegavaju gluten, jaja i bijeli šećer. Nama sve ovo zvuči savršeno pa da ne duljimo, evo vam recept i uživajte.

image
Kuhaš Melita

Knedle sa šljivama u čaši 

Sastojci:

700 g šljiva
150 g datulja
100 ml vode

Krema:

2 dcl mlijeka (vrsta koju trošite)
5 dcl vode
5 žlica sitnih zobenih pahuljica
1 vrećica vanili pudinga
2 žlice kokos šećera i prstohvat soli 

‘Prezla‘:

3 žlice lanenih sjemenki
3 žlice zobenih pahuljica
1 1/2 žlica kokosovog šećera
1 vrh puna žličica cimeta
deblji listić maslaca

Priprema:

Očistite šljive i prepežite ih na 4 dijela, dodajte nasjeckane datulje vodu pa kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta, odnosno dok ne omekšaju. 

Za kremu zakuhajte vodu, a u mlijeko umiješajte puding, kokosov šećer i prstohvat soli. Kada voda provrije, dodajte joj smjesu s pudingom, smanjite vatru i dodajte zobene pahuljice. Kuhajte dok ne postigne  teksture malo gušće kaše. Stajanjem će se još stegnuti.

Za ‘prezlu‘ sameljite sjemenke u električnom mlincu za kavu pa ih s ostalim sastojcima stavite u tavu u kojoj se blago zagrijao maslac te dobro promiješajte..

U čaše posložite slojeve prema svom ukusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:51