Ušli smo u sezonu kad su nam bureci, pite, štrudeli i slične poslastice još draži no inače. Zašto je tako pokušali smo dokučiti u ovom tekstu, pa bacite oko ako vas zanima, no zapravo nije ni važno - puno je važnije znati dobre recepte. Ovdje smo vam pisali o krumpiruši, ovdje o bureku (s mesom, da ne bude zabune), ovdje o jednoj jako dobroj piti od špinata i sira... A sad ćemo vam otkriti kako se radi - jajuša.
Niste čuli za jajušu? Kakva šteta! Odmah ćemo to ispraviti. Jajuša je starinsko jelo koje neki svrstavaju u pite pa smo je se tako sjetili u ovom kontekstu. Je li to baš zaista pita dalo bi se raspravljati jer nema kora ni tijesta, no čemu cjepidlačiti? Jajuša je ukusna i priprema se k‘o od šale pa ako se još niste stigli s njom pobliže upoznati, evo vam prilike. I recepta.
Jajuša
Sastojci:
5 jaja
500 ml mlijeka
500 ml kiselog mlijeka ili jogurta
150 g kukuruznog brašna
3 žlice svježeg sira
2 žlice masti
sol
Priprema:
Dobro zagrijte pećnicu zajedno s okruglom posudom za pečenje u kojoj ćete peći jajušu.
Dok se pećnica grije, razmutite jaja, dodajte im brašno i sol pa promiješajte. Kad se sjedini dodajte sir, a kad se smjesa ujednači ulijte mlijeko, jedno i drugo. Dobro izmiješajte dok ne dobijete rijetko tijesto.
Smjesu ulijte u vrelu posudu za pečenje, ubacite u pećnicu i pecite dok ne porumeni.