StoryEditorOCM
Slanobanitsa

Jeste li čuli za bugarski burek? Slaže se na neobičan način, pravi se od posebnog sira, a mali dodatak sve čini boljim

Piše Spiza SD
16. rujna 2023. - 08:10

Ljubitelji bureka, slanih pita i sličnih sočno-hrskavih poslastica trebali bi znati za sve slasne varijacije na temu. Zašto? Jer će itekako uživati isprobavajući ih! Najbolje bi bilo tom zadatku pristupiti putujući kroz zemlje u kojima se takvi specijaliteti pripremaju pa ih kušati na licu mjesta, a kad to nije moguće, rješenje je nabaviti dobre recepte i isprobati ih u vlastitoj režiji. S ovog smo popisa u zadnje vrijeme skinuli  popriličan broju stavki, samo malo provrtite kroz našu arhivu, a ovog puta na redu je - bugarski burek.

Posebnosti mu leže u tome što se slaže na drugačiji način, a nadjev mu sadrži jogurt i posebnu vrstu sira, sirene, (možete ga zamijeniti fetom) kao i malo sode bikarbone koja mu daje rahlost i mekoću. Za ovu vrstu bureka koriste se dva naziva: burek i banica (banitsa).

image
Shutterstock

Bugarski burek ili banica

Sastojci

450 g bugarskog jogurta  ili drugog gustog jogurta poput grčkog
400 g kora za pitu
350 g sirene ili feta sira
170 g maslaca
4  jaja
1/2 žličice sode bikarbone

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190˚C. Posudu za pečenje namažite uljem.

Izmiješajte jaja i jogurt, dodajte im izmrvljeni sirene ili feta sir i sodu bikarbonu pa sve dobro promiješajte.

Jedan list kora stavite na radnu površinu pa ga premažite otopljenim maslacem. Dodajte smjesu sira i jogurta u tankoj liniji duž duže strane koja vam je najbliža ili lagano premažite cijeli maslacem premazani list.

Čvrsto smotajte pa položite duž ruba posude za pečenje tako da stranu sa šavom okrenite prema dolje. Ponovite s preostalim listovima nastavljajući ih motati duž posude prema sredini u spiralni uzorak. Na kraju pitu premažite maslacem i stavite je peći.

Gotovo je kad vrh porumeni, odnosno za oko 45 minuta do sat vremena.

Kad ste posudu izvadili iz pećnice, pokrijte je ručnikom i ostavite da tako odstoji desetak minuta pa maknite ručnik i pustite burek da se malo ohladi prije rezanja. Poslužite uz jogurt ili bozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:45