Tražite li ideju za ručak koji se brzo priprema, a ukusan je i ne pretjerano skup, imamo prijedlog iz bakine bilježnice. U glavnoj ulozi je namirnica koju mnogi zaobilaze u strahu da će imati čudan okus ili teksturu, no ako se priprema na ovaj način strahu zaista nema mjesta. Riječ je o jetrici i to svinjskoj, koja je iz spomenutog razloga znatno manje popularna od juneće, teleće ili pileće.
Pirjana jetrica s povrćem
Sastojci:
800 g svinjske jetre
6 rajčica
4 paprike
2 veća luka
2 režnja češnjaka
1 mrkva
1 stabljika celera
1/2 vezice peršina
malo majčine dušice ili ružmarina
sol, papar
Priprema:
Prodinstajte nasjeckani luk, kad postane staklast dodajte mu češnjak, a kad češnjak zamiriše ubacite sitno nasjeckanu mrkvu i celer. Čim ishlapi tekućina, dodajte jetricu narezanu na komade. Pirjajte dok ne uhvati boju, zatim dodajte narezane rajčice i kuhajte dok se ne raspadnu.
Dodajte jetru i papriku narezane na kocke, dodajte majčinu dušicu ili ružmarin te dolijte vode koliko je potrebno da je jelo sočno. Po želji možete u vodi rastopiti malo kocke za juhu.
Čim jetra omekša maknite jelo s vatre, začinite solju i paprom te pospite nasjeckanim peršinom.
Lijepo se sslaže uz pire krumpir, ali i uz palentu, rižu i tjesteninu.