StoryEditorOCM
Slanotko bi joj odolio

Bureku i sirnici ovo je najoštrija konkurencija: imamo starinski recept za omiljenu slanu pitu, a ova caka na kraju...

Piše Spiza SD
25. studenog 2023. - 08:15

Postoji li neka slana poslastica s vučenim tijestom koju volite više od bureka i sirnice? Namjerno koristimo ovaj termin, kako ne bi bilo zabune, a oni koji su sad pomislili na popularnu slasticu koju jedemo za Uskrs očito nisu dobro pročitali početak rečenice. No nećšemo se sad nadmudrivati, imamo pametnijeg posla. A to je pripremiti krumpirušu, pitu koja je nekima draža od dvije gore spomenute. Zašto je tako uopće nema veze jer o ukusima se ne raspravlja, no mora se priznati da krumpiruša ili kako je u BiH zovu krompiruša ima određene prednosti pred sirnicom i burekom. Dostupnost je svakako najveća, jer može vam se dogoditi da u kući nemate mljevenog mesa i svježeg sira, ali sasvim vjerojatno negdje držite još koji krumpirić... Iskoristite ga za pripremu ovog starinskog specijaliteta, mi smo nabavili recept, a ostalo je na vama.

image
Shutterstock

Krumpiruša

Sastojci:

1 kg krumpira
600 g brašna
1 luk
1 režanj češnjaka
ulje
sol, papar

Priprema

Pomiješajte brašno i sol s malo tople vode pa umijesite glatko tijesto. Dobro ga pokrijte ili ga stavite u vrećicu pa ostavite da stoji barem pola sata.

Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk i češnjak, a krumpir ogulite i sitno narežite. Neki ga vole naribati, ali upućeni tvrde da je pita puno bolja kad se krumpir nasjecka. 

Tijesto podijelite na nekoliko komada pa svaki tanko razvaljajte, a zatim nauljenim rukama na pobrašnjenom stoljnjaku razvucite u tanke kore.

Svaku koru nadjenite smjesom krumpira i luka pa zarolajte u rolat. Rolate slažite u nauljenu okruglu posudu za pečenje u spiralni uzorak te zatim pecite u pećnici zagrijanoj na 250 stupnjeva Celzija oko 20 minuta.

Pečenu krumpirušu prelijte kipućom vodom, tako će biti osobito sočna. Po želji još možete dodati malo maslaca ili vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:45