stdClass Object ( [id] => 1312027 [title] => Chef Savanović: ‘Pune su kužine neznalica! Mesar im reže meso, kupe gotov umak, ubace u mikrovalnu i misle da su kuhari‘ [alias] => chef-savanovic-pune-su-kuzine-neznalica-mesar-im-reze-meso-kupe-gotov-umak-ubace-u-mikrovalnu-i-misle-da-su-kuhari [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ove nam beskrupulozne turističke sezone dobro zarađuju gazde brojnih ugostiteljskih objekata, no na valu plaće o kojima brojni sanjaju plivaju i brojni konobari, kuhari, picajoli, majstori od roštilja, peračice posuđa...

Radna snaga u restoranima, fast foodovima, zalogajnicama, pizzerijama nije nimalo naivna. Brojni od njih su, koristeći neviđeni manjak ugostiteljskih djelatnika, počeli ucjenjivati gazde tražeći veću plaću ili, u suprotnom, odlaze u drugi lokal. Često i susjedni. Najgore je u toj priči što su brojni od ucjenjivača u osnovi samo priučeni ugostiteljski djelatnici, pristigli iz branši koji s kužinom i tacnom veze nemaju. Da se tu vrte visoke cifre, svjedoči nam podosta ugostitelja. Kažu oni nama, a mi prenosimo vama, da picajol mjesečno uprihodi i do 2500 eura, konobar u frekventnom restoranu, u prvom redu s velikim štekatom, od 1500 do 2000, čak i više.

---

image

Konobar u frekventnom restoranu, u prvom redu s velikim štekatom, zaradi od 1500 do 2000 eura

Vojko Bašić/Cropix
---

Kuhari primaju od 1500 do 3000 eura, a onima vrhunskima, najboljima, plaća skače i do 5000 eura. Iznosi paraju nebo, a rezultat su velike potražnje za djelatnicima i male ponude na tržištu rada. Zato plaće počesto postaju prenapuhane, apsolutno nerealne, posebice kada ih traži i ucjenom dobiva nekvalificirano osoblje. A takvoga ima mnogo.

– Mislite da je nama ugostiteljima lako? Pa ja peračicu suđa plaćam 1200 eura. Toliko jer je moram zadržati, jer ako je ne zadržim plaćom, uzet će mi je neki drugi lokal. Možeš biti sretan ako imaš svoje odano osoblje, koje ti je vjerno, koje neće pokleknuti pred nemoralnom ucjenom nekih, nazovimo ih, kolega. Jer ako nemaš svoje ljude, može ti se za pet minuta dogoditi da ti dođe tvoj konobar i kaže ti točno ovako: "Gazda, dat ćeš mi 150, 200 eura veću plaću ili idem na drugo misto. Tamo mi toliko nude." E, i? I što da radim? Moram platiti jer ću ostati bez čovika, bez čovika ne mogu ostati, i ne smijem jer drugog neću naći. Ucjena je to, opaka, gnusna ucjena, došli smo dotle da lokal lokalu krade osoblje. Jad – govori nam splitski ugostitelj.

Opaka vremena

O da, opaka su nam vremena stigla, takva da u brojnim malim mjestima s jakim turističkim predznakom gazde međusobno više ni ne govore. Pušu, reže jedan na drugoga, gledaju se preko oka, zavađeni zbog osoblja, zbog činjenice da jedan drugome potkradaju, otimaju ljude. A tko je jači, ima više love u zaleđu, taj i određuje pravila i cijene. Pa prebjezi i posvuduše itekako koriste takvu situaciju. Dosta nam chefova i gazda kaže kako je među kolegama zavladala ljubomora i zavist. A kako i ne bi uz ovoliko lokala svih vrsta koji se doslovce otvaraju u garažama, šupama. Što bi se reklo, mala bara, a puna gladnih, nezasitnih krokodila.

---

image
Damir Škomrlj/Cropix
---

– Ucjenjivanje je postalo redovita pojava. Meni se baš nekidan dogodila situacija da mi je žena s pripreme pizza samo rekla: "Ovo mi je zadnji radni dan, idem radit u susjedni lokal, di će mi dat 150 eura veću plaću." Ništa me prethodno nije pitala, niti me je obavijestila, niti se požalila, samo mi je to priopćila i sutra je, bez otkaznog roka, otišla svojim putem. Kada je došla kod mene tražiti misto u sezoni, molila me je i kumila da je primim. Nije imala pojma o poslu, naučio sam je, osamostalila se, i kad je naučila, pokupila se i stvorila mi problem. Ucjenjuje se nemilo, na sve strane. Svega ima, od prebjega do najvećeg nam problema, sezonskih ugostitelja koji ruše sve pred sobom cijenama, lošom kvalitetom, stvarajući svađe i nemire – veli chef Roko Puče iz trogirskog restorana "Kokolo".

Ucjene i pritisci

Govori nam kako je u ovoj nemogućoj trci za radnom snagom ugostitelj spreman prije sezone obećati sve moguće i nemoguće. Sve kako bi osigurao radnika. Dat će i veću plaću, beneficije da bi oformio ljetnu ekipu. Jer u suprotnom mnoge osvijesti činjenica da zbog nedostatka tima moraju na ljeto staviti ključ u bravu. Bilo je puno takvih primjera proteklih sezona.

---

image

Vidi kave ‘sa srcem‘ - zlata vridi

Tonći Plazibat/Cropix
---

– I onda moraš davati velike plaće, posebno kad osoblje uoči da su u lokalu tu iza kantuna veće od njihovih. Pa počnu ucjene ovakve i onakve, pritisci. Ugostitelji su često prisiljeni pretjerano plaćati i nestručno osoblje koje nema pojma o kuhanju. Kaže mi kolega da prosječnoj kuharici daje plaću od 1500 eura, a da je pravde, ne bi joj prelazila tisuću. Ali mora mučati jer će u srcu sezone ostati i bez takve. Tako visoko moraš plaćati i konobare koji ne znaju nositi tacnu u rukama. Ali zovu se konobari, i traže puno, i ucjenjuju jer znaju da mogu – veli chef Roko.

Otkriva nam i cjenovne rangove. Konobarima na splitskoj Rivi plaća se, kaže Puče, kreće od 1700 do 2300 eura. Kuharima na liniji koji izdaju hranu ide od 2000. Ima vlasnika koji će svojeg chefa, kako smo i napisali, platiti i do 5000. Iznosi lete u svemir.

Posljedice kaosa

– Restoran s velikim štekatom, s puno sjedećih mjesta u prvom redu, s velikom gužvom, daje najviše plaće. Ali to mogu ljeti, ne i zimi. Ali ti i zimi moraš te ljude držati na plaći, moraš ih vezati da ti ostanu. I što se događa? Imamo mahnito dizanje cijena hrane i pića jer vlasnik mora osigurati novac koji je na početku obećao. Zato vam kažem, na početku priče obećat će sve, ako treba i bubreg. Po meni, najveći su problem i ovu trku izazvali sezonski ugostitelji, koji narušavaju sliku svih nas. Oni tuku tempo jer u ta četiri mjeseca sezone moraju zaraditi za cijelu godinu. A kad sezona završi, kud koji, mili moji, ne trebaju se više ni vratiti u kužinu. Mi stalni, koji smo otvoreni cijelu godinu, snosimo posljedice kaosa – veli Puče.

---

image

Chef Roko Puče: ‘Ucjenjivanje je postalo redovita pojava‘

Joško Šupić/Cropix
---

Situacija u ugostiteljstvu je, tvrde nam brojni sugovornici, s ovim ljetom i s ovoliko prenapuhanim cijenama došla do samoga kraja. Poznati chef Pero Savanović smatra kako će se uskoro dogoditi vakuum, nakon njega veliki bum, a onda i vraćanje na tvorničke postavke. Tada će isplivati samo pravi, stručni ugostitelji. Jer ima puno i onih drugih.

– Zakon ponude i potražnje kreira cijene i one su zato visoke. Onda se paralelno događaju ucjene, počesto od nekvalificiranog osoblja, koje traži više, još više, jer vidi da može, jer su i drugi tako izbili vrtoglave plaće. On zna da će gazda upasti u problem ako ga ne plati, pa pritišće. Sve sam to davno predvidio – veli chef Savanović.

---
image

Nije bitno koliko znaš - važno je skuhati

Božo Radić/Cropix
---

Gađa u srž, veli kako će za maksimalno tri godine na tržištu ostati samo oni koji znaju raditi. Pritom misli na ugostitelje koji su prošli školu, zanat, kužinu. To su kuhari, konobari, izučeni, školovani, a ne poslovnjaci koji ne znaju što će s viškom love pa iz hira, navodi, otvore lokal. A tko će u njemu raditi?

– Tko će raditi, kad od dva razreda završenih kuhara u struci ostaje 20 mladih? A u isto vrijeme samo se u Splitu otvori 50 do 100 novih objekata u ugostiteljstvu. I da bi pokrili troškove, poskupljuje ponuda, a nekvalificirano osoblje ucjenjuje i dobiva što hoće. A gazda koji je u to uletio o poslu pojma nema i onda će platiti sve što djelatnici traže. On ni ne zna koliko ih uistinu treba platiti, nema pojma o poslu jer je u njega ušao iz skroz druge branše. Problem su i sezonski radnici bez znanja, bez škole, koji u kužinu ulaze s bauštele. Zimi je keramičar ili lipi tapete, a liti je kuhar. I traži cifru. Pune su nam kužine kuharskih neznalica. Zovu se kuhari, a mesar im nareže meso, kupe gotov umak, ubace u mikrovalnu i misle da su kuhari – veli chef Pero.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i još bi veću plaću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => i još bi veću plaću 2 0 7329 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-03 14:02:40 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => Tanja Šimundić Bendić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-04 09:24:43 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2023-08-04 08:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Chef Savanović: 'Pune su kužine neznalica! Mesar im reže meso, kupe gotov umak, ubace u mikrovalnu i misle da su kuhari' [metakey] => pero savanović, roko puče, ugostitelji cijene, konobari plaće, kuhari plaće [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/03\/13509974.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25336846.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25260587.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/24469843.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/21128638.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/19148660.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Chef Pero Savanovi\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Konobar u frekventnom restoranu, u prvom redu s velikim \u0161tekatom, zaradi od 1500 do 2000 eura<\/p>","","

Vidi kave \u2018sa srcem\u2018 - zlata vridi<\/p>","

Nije bitno koliko zna\u0161 - va\u017eno je skuhati<\/p>","

Chef Roko Pu\u010de: \u2018Ucjenjivanje je postalo redovita pojava\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_13509974_1920.jpg":"1920x1080","k_13509974_1280.jpg":"1280x1280","k_13509974_1024.jpg":"1024x1024","k_13509974_640.jpg":"640x640","k_13509974_480.jpg":"480x480","k_13509974_340.jpg":"340x340","k_13509974_220.jpg":"220x220","o_13509974_1280.jpg":"1280x853","o_13509974_1024.jpg":"1024x682","o_13509974_640.jpg":"640x426","o_13509974_480.jpg":"480x320","o_13509974_340.jpg":"340x226","o_13509974_220.jpg":"220x146","h_13509974_1280.jpg":"1280x854","h_13509974_1024.jpg":"1024x683","h_13509974_640.jpg":"640x427","h_13509974_480.jpg":"480x320","h_13509974_340.jpg":"340x227","h_13509974_220.jpg":"220x147","pp_13509974_1280.jpg":"1280x1628","pp_13509974_1024.jpg":"1024x1303","pp_13509974_640.jpg":"640x814","pp_13509974_480.jpg":"480x611","pp_13509974_340.jpg":"340x432","pp_13509974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_25336846_1920.jpg":"1920x1080","k_25336846_1280.jpg":"1280x1280","k_25336846_1024.jpg":"1024x1024","k_25336846_640.jpg":"640x640","k_25336846_480.jpg":"480x480","k_25336846_340.jpg":"340x340","k_25336846_220.jpg":"220x220","o_25336846_1280.jpg":"1280x821","o_25336846_1024.jpg":"1024x657","o_25336846_640.jpg":"640x410","o_25336846_480.jpg":"480x308","o_25336846_340.jpg":"340x218","o_25336846_220.jpg":"220x141","h_25336846_1280.jpg":"1280x854","h_25336846_1024.jpg":"1024x683","h_25336846_640.jpg":"640x427","h_25336846_480.jpg":"480x320","h_25336846_340.jpg":"340x227","h_25336846_220.jpg":"220x147","pp_25336846_1280.jpg":"1280x1628","pp_25336846_1024.jpg":"1024x1303","pp_25336846_640.jpg":"640x814","pp_25336846_480.jpg":"480x611","pp_25336846_340.jpg":"340x432","pp_25336846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_25260587_1920.jpg":"1920x1080","k_25260587_1280.jpg":"1280x1280","k_25260587_1024.jpg":"1024x1024","k_25260587_640.jpg":"640x640","k_25260587_480.jpg":"480x480","k_25260587_340.jpg":"340x340","k_25260587_220.jpg":"220x220","o_25260587_1280.jpg":"1280x843","o_25260587_1024.jpg":"1024x674","o_25260587_640.jpg":"640x421","o_25260587_480.jpg":"480x316","o_25260587_340.jpg":"340x224","o_25260587_220.jpg":"220x144","h_25260587_1280.jpg":"1280x854","h_25260587_1024.jpg":"1024x683","h_25260587_640.jpg":"640x427","h_25260587_480.jpg":"480x320","h_25260587_340.jpg":"340x227","h_25260587_220.jpg":"220x147","pp_25260587_1280.jpg":"1280x1628","pp_25260587_1024.jpg":"1024x1303","pp_25260587_640.jpg":"640x814","pp_25260587_480.jpg":"480x611","pp_25260587_340.jpg":"340x432","pp_25260587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24469843_1920.jpg":"1920x1080","k_24469843_1280.jpg":"1280x1280","k_24469843_1024.jpg":"1024x1024","k_24469843_640.jpg":"640x640","k_24469843_480.jpg":"480x480","k_24469843_340.jpg":"340x340","k_24469843_220.jpg":"220x220","o_24469843_1280.jpg":"1280x853","o_24469843_1024.jpg":"1024x682","o_24469843_640.jpg":"640x426","o_24469843_480.jpg":"480x320","o_24469843_340.jpg":"340x226","o_24469843_220.jpg":"220x146","h_24469843_1280.jpg":"1280x854","h_24469843_1024.jpg":"1024x683","h_24469843_640.jpg":"640x427","h_24469843_480.jpg":"480x320","h_24469843_340.jpg":"340x227","h_24469843_220.jpg":"220x147","pp_24469843_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469843_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469843_640.jpg":"640x814","pp_24469843_480.jpg":"480x611","pp_24469843_340.jpg":"340x432","pp_24469843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21128638_1920.jpg":"1920x1080","k_21128638_1280.jpg":"1280x1280","k_21128638_1024.jpg":"1024x1024","k_21128638_640.jpg":"640x640","k_21128638_480.jpg":"480x480","k_21128638_340.jpg":"340x340","k_21128638_220.jpg":"220x220","o_21128638_1280.jpg":"1280x853","o_21128638_1024.jpg":"1024x682","o_21128638_640.jpg":"640x426","o_21128638_480.jpg":"480x320","o_21128638_340.jpg":"340x226","o_21128638_220.jpg":"220x146","h_21128638_1280.jpg":"1280x854","h_21128638_1024.jpg":"1024x683","h_21128638_640.jpg":"640x427","h_21128638_480.jpg":"480x320","h_21128638_340.jpg":"340x227","h_21128638_220.jpg":"220x147","pp_21128638_1280.jpg":"1280x1628","pp_21128638_1024.jpg":"1024x1303","pp_21128638_640.jpg":"640x814","pp_21128638_480.jpg":"480x611","pp_21128638_340.jpg":"340x432","pp_21128638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2442","hd_19148660_1920.jpg":"1920x1080","k_19148660_1280.jpg":"1280x1280","k_19148660_1024.jpg":"1024x1024","k_19148660_640.jpg":"640x640","k_19148660_480.jpg":"480x480","k_19148660_340.jpg":"340x340","k_19148660_220.jpg":"220x220","o_19148660_1280.jpg":"1280x1628","o_19148660_1024.jpg":"1024x1302","o_19148660_640.jpg":"640x814","o_19148660_480.jpg":"480x610","o_19148660_340.jpg":"340x432","o_19148660_220.jpg":"220x279","h_19148660_1280.jpg":"1280x854","h_19148660_1024.jpg":"1024x683","h_19148660_640.jpg":"640x427","h_19148660_480.jpg":"480x320","h_19148660_340.jpg":"340x227","h_19148660_220.jpg":"220x147","pp_19148660_1280.jpg":"1280x1628","pp_19148660_1024.jpg":"1024x1303","pp_19148660_640.jpg":"640x814","pp_19148660_480.jpg":"480x611","pp_19148660_340.jpg":"340x432","pp_19148660_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7413527 Threads: 2 Questions: 1530149265 Slow queries: 4652814 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110644736 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/chef-savanovic-pune-su-kuzine-neznalica-mesar-im-reze-meso-kupe-gotov-umak-ubace-u-mikrovalnu-i-misle-da-su-kuhari-1312027 [printLink] => /mozaik/spiza/price/chef-savanovic-pune-su-kuzine-neznalica-mesar-im-reze-meso-kupe-gotov-umak-ubace-u-mikrovalnu-i-misle-da-su-kuhari-1312027?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 350341 [name] => Pero Savanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pero-savanovic [link] => /tag/pero-savanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 723919 [name] => roko puče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-20 07:28:42 [main_article_id] => 0 [alias] => roko-puce [link] => /tag/roko-puce ) [2] => stdClass Object ( [id] => 681161 [name] => ugostitelji cijene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-14 15:17:31 [main_article_id] => 0 [alias] => ugostitelji-cijene [link] => /tag/ugostitelji-cijene ) [3] => stdClass Object ( [id] => 725428 [name] => konobari plaće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-03 16:34:57 [main_article_id] => 0 [alias] => konobari-place [link] => /tag/konobari-place ) [4] => stdClass Object ( [id] => 725429 [name] => kuhari plaće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-03 16:34:57 [main_article_id] => 0 [alias] => kuhari-place [link] => /tag/kuhari-place ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i još bi veću plaću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Chef Savanović: ‘Pune su kužine neznalica! Mesar im reže meso, kupe gotov umak, ubace u mikrovalnu i misle da su kuhari‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/13509974.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Krišto/Cropix [mainImageDesc] =>

Chef Pero Savanović
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/13509974.jpg [title] =>

Chef Pero Savanović
 

Tomislav Krišto/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25336846.jpg [title] =>

Konobar u frekventnom restoranu, u prvom redu s velikim štekatom, zaradi od 1500 do 2000 eura

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25260587.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/24469843.jpg [title] =>

Vidi kave ‘sa srcem‘ - zlata vridi

Tonći Plazibat/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/21128638.jpg [title] =>

Nije bitno koliko znaš - važno je skuhati

Božo Radić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/19148660.jpg [title] =>

Chef Roko Puče: ‘Ucjenjivanje je postalo redovita pojava‘

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ove nam beskrupulozne turističke sezone dobro zarađuju gazde brojnih ugostiteljskih objekata, no na valu plaće o kojima brojni sanjaju plivaju i brojni konobari, kuhari, picajoli, majstori od roštilja, peračice posuđa...

Radna snaga u restoranima, fast foodovima, zalogajnicama, pizzerijama nije nimalo naivna. Brojni od njih su, koristeći neviđeni manjak ugostiteljskih djelatnika, počeli ucjenjivati gazde tražeći veću plaću ili, u suprotnom, odlaze u drugi lokal. Često i susjedni. Najgore je u toj priči što su brojni od ucjenjivača u osnovi samo priučeni ugostiteljski djelatnici, pristigli iz branši koji s kužinom i tacnom veze nemaju. Da se tu vrte visoke cifre, svjedoči nam podosta ugostitelja. Kažu oni nama, a mi prenosimo vama, da picajol mjesečno uprihodi i do 2500 eura, konobar u frekventnom restoranu, u prvom redu s velikim štekatom, od 1500 do 2000, čak i više.

---

image

Konobar u frekventnom restoranu, u prvom redu s velikim štekatom, zaradi od 1500 do 2000 eura

Vojko Bašić/Cropix
---

Kuhari primaju od 1500 do 3000 eura, a onima vrhunskima, najboljima, plaća skače i do 5000 eura. Iznosi paraju nebo, a rezultat su velike potražnje za djelatnicima i male ponude na tržištu rada. Zato plaće počesto postaju prenapuhane, apsolutno nerealne, posebice kada ih traži i ucjenom dobiva nekvalificirano osoblje. A takvoga ima mnogo.

– Mislite da je nama ugostiteljima lako? Pa ja peračicu suđa plaćam 1200 eura. Toliko jer je moram zadržati, jer ako je ne zadržim plaćom, uzet će mi je neki drugi lokal. Možeš biti sretan ako imaš svoje odano osoblje, koje ti je vjerno, koje neće pokleknuti pred nemoralnom ucjenom nekih, nazovimo ih, kolega. Jer ako nemaš svoje ljude, može ti se za pet minuta dogoditi da ti dođe tvoj konobar i kaže ti točno ovako: "Gazda, dat ćeš mi 150, 200 eura veću plaću ili idem na drugo misto. Tamo mi toliko nude." E, i? I što da radim? Moram platiti jer ću ostati bez čovika, bez čovika ne mogu ostati, i ne smijem jer drugog neću naći. Ucjena je to, opaka, gnusna ucjena, došli smo dotle da lokal lokalu krade osoblje. Jad – govori nam splitski ugostitelj.

Opaka vremena

O da, opaka su nam vremena stigla, takva da u brojnim malim mjestima s jakim turističkim predznakom gazde međusobno više ni ne govore. Pušu, reže jedan na drugoga, gledaju se preko oka, zavađeni zbog osoblja, zbog činjenice da jedan drugome potkradaju, otimaju ljude. A tko je jači, ima više love u zaleđu, taj i određuje pravila i cijene. Pa prebjezi i posvuduše itekako koriste takvu situaciju. Dosta nam chefova i gazda kaže kako je među kolegama zavladala ljubomora i zavist. A kako i ne bi uz ovoliko lokala svih vrsta koji se doslovce otvaraju u garažama, šupama. Što bi se reklo, mala bara, a puna gladnih, nezasitnih krokodila.

---

image
Damir Škomrlj/Cropix
---

– Ucjenjivanje je postalo redovita pojava. Meni se baš nekidan dogodila situacija da mi je žena s pripreme pizza samo rekla: "Ovo mi je zadnji radni dan, idem radit u susjedni lokal, di će mi dat 150 eura veću plaću." Ništa me prethodno nije pitala, niti me je obavijestila, niti se požalila, samo mi je to priopćila i sutra je, bez otkaznog roka, otišla svojim putem. Kada je došla kod mene tražiti misto u sezoni, molila me je i kumila da je primim. Nije imala pojma o poslu, naučio sam je, osamostalila se, i kad je naučila, pokupila se i stvorila mi problem. Ucjenjuje se nemilo, na sve strane. Svega ima, od prebjega do najvećeg nam problema, sezonskih ugostitelja koji ruše sve pred sobom cijenama, lošom kvalitetom, stvarajući svađe i nemire – veli chef Roko Puče iz trogirskog restorana "Kokolo".

Ucjene i pritisci

Govori nam kako je u ovoj nemogućoj trci za radnom snagom ugostitelj spreman prije sezone obećati sve moguće i nemoguće. Sve kako bi osigurao radnika. Dat će i veću plaću, beneficije da bi oformio ljetnu ekipu. Jer u suprotnom mnoge osvijesti činjenica da zbog nedostatka tima moraju na ljeto staviti ključ u bravu. Bilo je puno takvih primjera proteklih sezona.

---

image

Vidi kave ‘sa srcem‘ - zlata vridi

Tonći Plazibat/Cropix
---

– I onda moraš davati velike plaće, posebno kad osoblje uoči da su u lokalu tu iza kantuna veće od njihovih. Pa počnu ucjene ovakve i onakve, pritisci. Ugostitelji su često prisiljeni pretjerano plaćati i nestručno osoblje koje nema pojma o kuhanju. Kaže mi kolega da prosječnoj kuharici daje plaću od 1500 eura, a da je pravde, ne bi joj prelazila tisuću. Ali mora mučati jer će u srcu sezone ostati i bez takve. Tako visoko moraš plaćati i konobare koji ne znaju nositi tacnu u rukama. Ali zovu se konobari, i traže puno, i ucjenjuju jer znaju da mogu – veli chef Roko.

Otkriva nam i cjenovne rangove. Konobarima na splitskoj Rivi plaća se, kaže Puče, kreće od 1700 do 2300 eura. Kuharima na liniji koji izdaju hranu ide od 2000. Ima vlasnika koji će svojeg chefa, kako smo i napisali, platiti i do 5000. Iznosi lete u svemir.

Posljedice kaosa

– Restoran s velikim štekatom, s puno sjedećih mjesta u prvom redu, s velikom gužvom, daje najviše plaće. Ali to mogu ljeti, ne i zimi. Ali ti i zimi moraš te ljude držati na plaći, moraš ih vezati da ti ostanu. I što se događa? Imamo mahnito dizanje cijena hrane i pića jer vlasnik mora osigurati novac koji je na početku obećao. Zato vam kažem, na početku priče obećat će sve, ako treba i bubreg. Po meni, najveći su problem i ovu trku izazvali sezonski ugostitelji, koji narušavaju sliku svih nas. Oni tuku tempo jer u ta četiri mjeseca sezone moraju zaraditi za cijelu godinu. A kad sezona završi, kud koji, mili moji, ne trebaju se više ni vratiti u kužinu. Mi stalni, koji smo otvoreni cijelu godinu, snosimo posljedice kaosa – veli Puče.

---

image

Chef Roko Puče: ‘Ucjenjivanje je postalo redovita pojava‘

Joško Šupić/Cropix
---

Situacija u ugostiteljstvu je, tvrde nam brojni sugovornici, s ovim ljetom i s ovoliko prenapuhanim cijenama došla do samoga kraja. Poznati chef Pero Savanović smatra kako će se uskoro dogoditi vakuum, nakon njega veliki bum, a onda i vraćanje na tvorničke postavke. Tada će isplivati samo pravi, stručni ugostitelji. Jer ima puno i onih drugih.

– Zakon ponude i potražnje kreira cijene i one su zato visoke. Onda se paralelno događaju ucjene, počesto od nekvalificiranog osoblja, koje traži više, još više, jer vidi da može, jer su i drugi tako izbili vrtoglave plaće. On zna da će gazda upasti u problem ako ga ne plati, pa pritišće. Sve sam to davno predvidio – veli chef Savanović.

---
image

Nije bitno koliko znaš - važno je skuhati

Božo Radić/Cropix
---

Gađa u srž, veli kako će za maksimalno tri godine na tržištu ostati samo oni koji znaju raditi. Pritom misli na ugostitelje koji su prošli školu, zanat, kužinu. To su kuhari, konobari, izučeni, školovani, a ne poslovnjaci koji ne znaju što će s viškom love pa iz hira, navodi, otvore lokal. A tko će u njemu raditi?

– Tko će raditi, kad od dva razreda završenih kuhara u struci ostaje 20 mladih? A u isto vrijeme samo se u Splitu otvori 50 do 100 novih objekata u ugostiteljstvu. I da bi pokrili troškove, poskupljuje ponuda, a nekvalificirano osoblje ucjenjuje i dobiva što hoće. A gazda koji je u to uletio o poslu pojma nema i onda će platiti sve što djelatnici traže. On ni ne zna koliko ih uistinu treba platiti, nema pojma o poslu jer je u njega ušao iz skroz druge branše. Problem su i sezonski radnici bez znanja, bez škole, koji u kužinu ulaze s bauštele. Zimi je keramičar ili lipi tapete, a liti je kuhar. I traži cifru. Pune su nam kužine kuharskih neznalica. Zovu se kuhari, a mesar im nareže meso, kupe gotov umak, ubace u mikrovalnu i misle da su kuhari – veli chef Pero.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Krišto/Cropix Vojko Bašić/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Božo Radić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Tomislav Krišto/Cropix

Chef Pero Savanović
 

Vojko Bašić/Cropix

Konobar u frekventnom restoranu, u prvom redu s velikim štekatom, zaradi od 1500 do 2000 eura

Tonći Plazibat/Cropix

Vidi kave ‘sa srcem‘ - zlata vridi

Božo Radić/Cropix

Nije bitno koliko znaš - važno je skuhati

Joško Šupić/Cropix

Chef Roko Puče: ‘Ucjenjivanje je postalo redovita pojava‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/chef-savanovic-pune-su-kuzine-neznalica-mesar-im-reze-meso-kupe-gotov-umak-ubace-u-mikrovalnu-i-misle-da-su-kuhari-1312027 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b704c0ec25950c32eb6892837aadbca4229327ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Chef+Savanovi%C4%87%3A+%E2%80%98Pune+su+ku%C5%BEine+neznalica%21+Mesar+im+re%C5%BEe+meso%2C+kupe+gotov+umak%2C+ubace+u+mikrovalnu+i+misle+da+su+kuhari%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fchef-savanovic-pune-su-kuzine-neznalica-mesar-im-reze-meso-kupe-gotov-umak-ubace-u-mikrovalnu-i-misle-da-su-kuhari-1312027 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fchef-savanovic-pune-su-kuzine-neznalica-mesar-im-reze-meso-kupe-gotov-umak-ubace-u-mikrovalnu-i-misle-da-su-kuhari-1312027 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i još bi veću plaću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Pričei još bi veću plaću

Chef Savanović: ‘Pune su kužine neznalica! Mesar im reže meso, kupe gotov umak, ubace u mikrovalnu i misle da su kuhari‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
4. kolovoza 2023. - 10:05

Ove nam beskrupulozne turističke sezone dobro zarađuju gazde brojnih ugostiteljskih objekata, no na valu plaće o kojima brojni sanjaju plivaju i brojni konobari, kuhari, picajoli, majstori od roštilja, peračice posuđa...

Radna snaga u restoranima, fast foodovima, zalogajnicama, pizzerijama nije nimalo naivna. Brojni od njih su, koristeći neviđeni manjak ugostiteljskih djelatnika, počeli ucjenjivati gazde tražeći veću plaću ili, u suprotnom, odlaze u drugi lokal. Često i susjedni. Najgore je u toj priči što su brojni od ucjenjivača u osnovi samo priučeni ugostiteljski djelatnici, pristigli iz branši koji s kužinom i tacnom veze nemaju. Da se tu vrte visoke cifre, svjedoči nam podosta ugostitelja. Kažu oni nama, a mi prenosimo vama, da picajol mjesečno uprihodi i do 2500 eura, konoba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:34