StoryEditorOCM
TV&RealityPLES SA ZVIJEZDAMA

Plesači zadivljuju ne samo koracima nego i izgledom: naša modna kritičarka zavirila je iza kulisa popularnog showa

Piše Olgica Grizelj-Ivić, foto Nova TV
30. travnja 2023. - 11:28

Da sad bilo koga pitate tko ima bolje kostime –​ Novin "Ples sa zvijezdama" ili HRT-ove "Zvijezde pjevaju", teško bi dobili odgovor, jer ova dva vikend-showa, koja se srećom ne poklapaju u jednoj večeri, nude kostimografske spektakle koje ne možete "izvagati" i reći čiji su bolji. Da svu odjeću iz oba showa stavite na vagu koja ne mjeri kilograme već "koji je ljepši kostim", jezičak bi se borio na sredini mjerne linije.

Modni maraton svečane odjeće

Dok se suci u oba showa trude biti pošteni u ocjenjivanju plesanja i pjevanja, dotle od vikenda do vikenda, onaj najveći žiri ispred malih ekrana mjerka odjeću, ocjenjuje kako je koja kandidatkinja odjevena, počešljana, našminkana... a možda neka od gledateljica dobije i inspiraciju za neke svoje posebne životne trenutke. Jer, to je skoro kao modni maraton svečane odjeće i zapravo cijelog stylinga.

Obje televizijske kuće su dale sve od sebe, uložile i truda i novca kako bi njihove zabavne emisije bile što zabavnije i što privlačnije. Nova TV treću sezonu "Plesa sa zvijezdama" emitira se iz novog studija koji se prostire na 1600 m2, sam plesni podij ima 126 metara četvornih, a kandidatima su na raspolaganju i tri dvorane za vježbu – dvije od 64 m2 i jedna od 120 m2. I nije to sve, ima još fascinantnih brojki koje nam je predočila Nova TV. Emisije uživo snimaju se s deset kamera, a na setu ima oko 200 rasvjetnih tijela, pa na kraju recimo još i to da u projektu sudjeluje oko 150 ljudi, uključujući i plesne kandidate.

image
Nova TV

A sada ono nama najvažnije: tko je zaslužan za sve one raskošne i upečatljive kostime? Emina Kušan, kažu nam na Novoj.

Njezin tim čine Ozana Gabriel, Kristina Grbavac, Valentina Svetec i Melita Šakić. Pa, iako ima svoj mali tim, nije sama, ne šije sama... ipak ne možemo ni zamisliti koliki je to posao. Ogroman.

– Rad na ovom projektu je kao da svaki tjedan imamo premijeru od 50-ak šivanih kostima u manje od sedam radnih dana. Jako zahtjevan projekt što se tiče kostimografije, ali vrlo kreativan i inspirativan projekt koji volimo i kojem se veselimo, bez obzira na svu njegovu zahtjevnost – kaže Emina Kušan.

Kostimi u Novinom showu su jedan od najskupljih segmenata, a kako nam kažu, po sezoni ih se producira više od 300. Možemo li to uopće zamisliti, kao mala tvornica.

Uz kostime su neizostavne i cipele. Znamo da to ne mogu biti obične, tko se imalo razumije, zna da su plesne cipele ipak plesne cipele, izrađene samo za ples. I u ovom showu je riječ o cipelama za standardne i latino-američke plesove, a svaki kandidat ima po dva para. Jedino za jazz kandidati koriste dodatan par jer im ne odgovara obuća adekvatna latino i standardnim plesnim koracima.

Ali, vratimo se kostimima. Kad bismo ih sve pretvorili u metražu, bilo bi to ohoho metara. Na Novoj TV napominju kako je za svu crnu odjeću, predviđenu za muške plesne hlače, prsluke, frakove i sakoe, nabavljena metraža od 50 m. Ostalo se kupuje po potrebi emisije. Ali, ženski kostimi su kao i uvijek zahtjevniji. U jednu standard suknju ili haljinu ide od 8 do 10 metara materijala. Najviše se troše rese za latino haljine, a ovisno o kroju, utrošak resa bude od 8 do 20 metara. Za sada su naručene različite boje resa i kvalitete oko 150 metara, a ukrasnih traka oko 100 metara.

image
Nova TV

Nevidljivi pogon iza scene

I opet podsjećamo, svi kostimi su su šivani. Doznajemo da je za prvu emisiju sašiveno 60-ak kostima, a tako i za svaku nadolazeću emisiju. Plesni kostim je jako zahtjevan za izradu jer za određene kostime kostimska proba traje i po sat i pol, a nekad i više puta za jedan kostim natjecatelj mora doći na probu. Potraga za materijalima i određenim bojama traje dosta dugo. Sve kostime šiva troje divnih ljudi u krojačnici Silvije Jug.

Svaka članica kostimografskog tima zadužena je za određeni dio posla. Na neke kostime je potrebno staviti nešto štrasa, obojiti materijal, dodati rese i aplikacije na kostime. Zatim slijede probe i izrada kostima za početne točke, izrada kostima za dodatne plesače koji su u točkama, osmišljavanje ukrasa za kosu u dogovoru sa sektorom "make-upa". U jako kratkom vremenu potrebno je nabaviti materijale i sve ukrase za 26 kandidata, dogovoriti krojeve i napraviti kostimske probe sa svima koji nastupaju.

Uz kostime i cipele ide i ono što je jako važno – šminka i frizure. Voditeljica sektora "make-upa" je Martina Novaković, a njezin tim broji 15 do 20 članova, ovisno o zahtjevnosti emisije. Od toga je 65 posto frizera i 35 posto šminkera.

image
Nova TV

Ove sezone napravljeno je desetak novih umetaka i repova za kosu, nabavljene su dodatne perike kao i 200-tinjak metara novih ekstenzija svih boja i duljina.

I to nije sve. Za ovu sezonu "Plesa sa zvijezdama" do kraja će se potrošiti 200-tinjak pari trepavica, 40-ak sprejeva za tijelo, nabavljen je kompletno novi nakit za kosu i tijelo, kao i šablone za printanje kose.

– Od ove sezone postoje dodatni strojevi za obradu kose i parfemi za kosu da olakšamo našim damama taj dan kad su od jutra u make-upu i nose zahtjevne i često bolne frizure stoički do ponoći. Fundus je od sada bogatiji i za kosu od 100 cm duljine, a tek ćemo vidjeti za koju priliku i ples će ta "metražna kosa" biti ukomponirana – kažu na kraju na Novoj TV.

Sve u svemu, onaj nevidljivi pogon iza scene, gledateljima nevidljiv, zapravo je toliko brojan, radi se kao u košnici, a sve da bi nas plesači zadivili, ne samo koracima nego i izgledom. I svima sve to dobro polazi za rukom.

image
Nova TV
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:06