stdClass Object ( [id] => 1143222 [title] => Tarantino prodaje neviđene isječke iz ‘Paklenog šunda‘, kao i izvorne, rukom pisane i Oscarom nagrađene dijelove scenarija [alias] => tarantino-prodaje-nevidene-isjecke-iz-paklenog-sunda-kao-i-izvorne-rukom-pisane-i-oscarom-nagradene-dijelove-scenarija [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Datum se još ne zna, ali najavljeno je da sedam nikad viđenih isječaka iz filma "Pakleni šund" idu na aukciju, i to u obliku za koji hrvatski jezik još nema imenicu – NFT, odnosno non-fungible token – koji bi se dalo nazvati nezamjenjivi token.

Redatelj Quentin Tarantino, naime, najavio je da će "za oko mjesec dana" isječke iz svoga kultnog filma, ali i originalne rukom pisane, Oscarom nagrađene dijelove scenarija "Paklenog šunda" uz ekskluzivni audiokomentar samog Tarantina te "tajne sadržaje" koji će biti poznati samo kupcu dati na dražbu na NFT platformi OpenSea. Serija Tarantinovih NFT-ova izgrađena je pak na platformi Secret Network, koja je blockchain sustav s prioritetnim ciljem da zaštiti privatnost kolekcionara, a to znači i da će budući vlasnik NFT-a biti jedina osoba koja će moći vidjeti sadržaj.

---

image
Ples Ume Thurman i Johna Travolte odavno je postao dio globalne popularne kulture
AFP
---

- Uzbuđen sam što ću obožavateljima predstaviti ekskluzivne scene iz "Pulp Fictiona". Secret Network i Secret NFT pružaju potpuno novi svijet povezivanja obožavatelja i umjetnika i oduševljen sam što sam dio toga - rekao je Tarantino u izjavi za CNBC.

Još uvijek se ne zna na koliku svotu cilja Tarantino no nije teško pretpostaviti da će onaj tko se upusti u licitiranje zacijelo istresti golem novac. Tarantino doduše tvrdi da mu je izazov, a ne novac, motiv za ovaj korak, no redatelj čiji je film "Pakleni šund" iz 1994. zaradio oko 213 milijuna dolara na svjetskim blagajnama, a koji je u proizvodnji koštao "samo" deset milijuna, mogao bi biti ugodno iznenađen svotom. Tržište NFT-a, naime, bilježi rast kakav svijet ne pamti.

Novi tip aukcije

U trećem tromjesečju ove godine, naime, prodaja NFT-a je premašila 10 milijardi dolara, što je osam puta više u odnosu na prethodna tri mjeseca, a čak su i "starinske" aukcijske kuće otvorile vrata ovoj novotariji. Tako je ove godine Sotheby's prodao NFT umjetnina u vrijednosti 65 milijuna dolara, a Christie"s čak 100 milijuna. Inače, umjetnička NFT djela na trećem su mjestu globalne ljestvice NFT prodaje – prvi su razni GIF-ovi i memeovi, a slijede ih NFT-ovi vezani za svijet sporta.

---

image
Quentin Tarantino: Uzbuđen sam što ću obožavateljima predstaviti ekskluzivne scene iz 'Pulp Fictiona'
Alberto Pizzoli/AFP
---

Riječ je o digitalnom nepromjenjivom sadržaju spremljenom na blockchain koji omogućuje svima da provjere vlasništvo i autentičnost djela i totalni je hit među investitorima. Uostalom, sjećamo se da je nedavno za gotovo 70 milijuna dolara aukcijska kuća Christie's prodala NFT kolaž američkog digitalnog umjetnika Mikea Winkelmanna, poznatijeg pod pseudonimom Beeple. Njegov rad “Everydays – The First 5000 Days”, sastavljen od 5000 pojedinačnih slika, prodan je za 69,3 milijuna dolara, što ga je uvrstilo među tri najskuplja živuća umjetnika, odmah iza Jeffa Koonsa i Davida Hockneya.

Investicije u NFT skočile su za 299 posto tijekom prošle godine, a streloviti rast nastavljen je i ove godine. Ipak, ne radi se o umjetninama koje se mogu objesiti na zid ili posuditi galeriji, no kupci mogu dobiti pravo vlasništva nad legendarnim memeovima ili pak NBA Top Shotovima, jedinstvenim videoisječcima najboljih dijelova utakmica NBA lige, koji su u veljači ove godine prodani za 270 milijuna dolara. No što su NFT-ovi, dovraga?

Nezamjenjivi žeton

Engleska kratica NFT označava non-fungible token, u prijevodu nezamjenjivi token ili žeton. Riječ je o kriptografski zaštićenim djelićima blockchaina koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto sasvim jedinstveno. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje vrijednosti i kao lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili "analogne" imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. No, što je blockchain, odnosno lanac blokova? Riječ je o podatkovnim blokovima koji su povezani u jednosmjerni lanac, i u kojem svaka nova karika, odnosno blok, zavisi od vrijednosti prve starije karike, a povezivanje blokova u lanac temeljeno je na kriptografiji.

Bez koncepta blockchaina ne bi postojala kriptovaluta bitcoin, pa niti jedna druga novija kriptovaluta. No, NFT i bitcoini se razlikuju u jednoj važnoj stvari - svaki bitcoin lako se može zamijeniti za novac ili za drugi bitcoin, i svaki bitcoin vrijedi jednako. Međutim, svaki NFT je jedinstven i ne može se zamijeniti drugim, a kriptografska zaštita u njihovu slučaju osigurava ne samo da se njima ne manipulira, već i jamči jedinstvenost svakog NFT-a.

To je digitalna imovina, koja je nedjeljiva, stoga se ne može razbiti na manje dijelove, kao što se mogu "usitniti" kriptovalute. Laički rečeno, jedan NFT je jedinstvena digitalna kolekcionarska imovina, koja se ne može duplicirati te kupiti NFT znači imati vlasništvo nad nečim jedinstvenim, nepromjenjivim i očito – jako trendovskim.

Svaki umjetnik može pokušati prodati svoj rad u obliku NFT-a, i to pomoću jedne od ponuđenih platformi na internetu, gdje se može i izraditi pojedinačni token i prodati ga, a to košta od nekoliko desetaka do nekoliko stotina dolara.

Dobra je vijest za umjetnike što je sustav, barem tako tvrde oni koji o ovome znaju više, dizajniran tako da je u stanju autora i njegova originalna autorska prava zaštititi i na način da će mu dobiti proviziju u svakoj novoj preprodaji, što znači da, bože zdravlja, ako netko jednom dade milijune dolara za rad danas nepoznatog umjetnika – umjetnik bi se u starosti mogao dobro omastiti.

Neodoljivi mamac

Inače, pojava NFT-a dovela je i do pojave posve nove vrste kolekcionara, a mnogi od njih potpuno su anonimni, premda se o identitetu nekih spekulira. Naime, prije nekoliko dana, kad je i Quentin Tarantino u New Yorku sudjelovao na NFT.NYC konferenciji koja okuplja ljubitelje kripto umjetnosti, kolekcionar NFT-a koji sebe naziva Cozomo de' Medici na cijeli je tjedan preuzeo jumbo plakate na Times Squareu kako bi pokazao primjerke iz svoje cijenjene kolekcije digitalne umjetnosti, vrijedne navodno skoro 20 milijuna dolara u kriptovaluti.

---

image
O identitetu Cozoma de' Medicija, kolekcionara NFT umjetnosti, živo se spekulira, pa i o mogućnosti da je to Snoop Doog
Josko Ponoš/Cropix
---

O identitetu Cozoma de' Medicija traje grozničava rasprava, a on sam, dakako, potpiruje znatiželju. Tako je u raspravu ušao i reper Snoop Doog – i sam "težak" oko 150 milijuna dolara! – te ustvrdio kako je upravo on misteriozni kolekcionar. No u potragu za identitetom Cozoma de' Medicija uključili su se i pasionirani istražitelji društvenih mreža te utvrdili da Snoop Dogg ne može biti tajnoviti Cozomo jer, jednostavno, proteklih godinu dana nije bio u Italiji, a navodni de' Medici je na mrežama objavio nekoliko fotografija nedvojbeno snimljenih u toj zemlji.

Hoće li i Cozomo de' Medici licitirati za scene iz "Paklenog šunda", nije poznato. Istina, taj kolekcionar skloniji je likovnoj umjetnosti nego filmu, ali... Imati vlastitu, neponovljivu, ekskluzivnu kolekciju scena s Travoltom, Samuelom L. Jacksonom, Umom Thurman, Harveyom Keitelom i ostalima... Mamac je neodoljiv.

---

Tweet od 2,9 milijuna dolara
Prva poznata primjena NFT-a bila je blockchain igra CryptoKitties, lansirana prije četiri godine, a ulazak NFT-a na područje umjetnosti stvar je diglo u nebesa i probudilo interes investitora i kolekcionara za ovakav spoj analognog i digitalnog svijeta.

Primjerice, glazbena umjetnica Grimes, bivša partnerica Elona Muska, svoju glazbu vezala je uz NFT i za šest milijuna dolara prodala deset jedinstvenih audiovizualnih uradaka.

Prva objava na Twitteru u povijesti, kratki tweet Jacka Dorseyja, šefa i suosnivača Twittera, iz 2006. godine, također je kao NFT prodan na aukciji i postigao je cijenu od 2,9 milijuna dolara koje je Dorsey donirao afričkim zemljama za borbu protiv korone. "Upravo postavljam svoj twttr" – twttr je, naime, bilo prvo zamišljeno ime Twittera! - glasio je Dorseyjev prvi tweet objavljen 21. ožujka 2006. godine, a sad je u vlasništvu Sine Estavija, izvršnog direktora blockchain firme "Bridge Oracle", sa sjedištem u Maleziji.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"NFT DRAŽBA"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => NFT DRAŽBA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-10 10:27:18 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-15 15:18:29 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2021-11-15 15:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 262 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19958872.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19958876.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19718052.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/1256594.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19514462.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["tarantinonfts.com","AFP","Alberto Pizzoli\/AFP","Josko Pono\u0161\/Cropix","Frederic J. Brown\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Poziv na dra\u017ebu sedam isje\u010daka iz kultnoga filma ve\u0107 je upu\u0107en premda je datum aukcije jo\u0161 uvijek nepoznat","Ples Ume Thurman i Johna Travolte odavno je postao dio globalne popularne kulture","Quentin Tarantino: Uzbu\u0111en sam \u0161to \u0107u obo\u017eavateljima predstaviti ekskluzivne scene iz 'Pulp Fictiona'","O identitetu Cozoma de' Medicija, kolekcionara NFT umjetnosti, \u017eivo se spekulira, pa i o mogu\u0107nosti da je to Snoop Doog","O identitetu Cozoma de' Medicija, kolekcionara NFT umjetnosti, \u017eivo se spekulira, pa i o mogu\u0107nosti da je to Snoop Doog"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:49","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x853","hd_19958872_1920.jpg":"1920x1080","k_19958872_1280.jpg":"1280x1280","k_19958872_1024.jpg":"1024x1024","k_19958872_640.jpg":"640x640","k_19958872_480.jpg":"480x480","k_19958872_340.jpg":"340x340","k_19958872_220.jpg":"220x220","o_19958872_1280.jpg":"1280x568","o_19958872_1024.jpg":"1024x454","o_19958872_640.jpg":"640x284","o_19958872_480.jpg":"480x213","o_19958872_340.jpg":"340x151","o_19958872_220.jpg":"220x97","h_19958872_1280.jpg":"1280x854","h_19958872_1024.jpg":"1024x683","h_19958872_640.jpg":"640x427","h_19958872_480.jpg":"480x320","h_19958872_340.jpg":"340x227","h_19958872_220.jpg":"220x147","pp_19958872_1280.jpg":"1006x1280","pp_19958872_1024.jpg":"805x1024","pp_19958872_640.jpg":"503x640","pp_19958872_480.jpg":"377x480","pp_19958872_340.jpg":"267x340","pp_19958872_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1296x729","hd_19958876_1920.jpg":"1920x1080","k_19958876_1280.jpg":"1280x1280","k_19958876_1024.jpg":"1024x1024","k_19958876_640.jpg":"640x640","k_19958876_480.jpg":"480x480","k_19958876_340.jpg":"340x340","k_19958876_220.jpg":"220x220","o_19958876_1280.jpg":"1280x720","o_19958876_1024.jpg":"1024x576","o_19958876_640.jpg":"640x360","o_19958876_480.jpg":"480x270","o_19958876_340.jpg":"340x191","o_19958876_220.jpg":"220x123","h_19958876_1280.jpg":"1280x854","h_19958876_1024.jpg":"1024x683","h_19958876_640.jpg":"640x427","h_19958876_480.jpg":"480x320","h_19958876_340.jpg":"340x227","h_19958876_220.jpg":"220x147","pp_19958876_1280.jpg":"1006x1280","pp_19958876_1024.jpg":"805x1024","pp_19958876_640.jpg":"503x640","pp_19958876_480.jpg":"377x480","pp_19958876_340.jpg":"267x340","pp_19958876_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19718052_1920.jpg":"1920x1080","k_19718052_1280.jpg":"1280x1280","k_19718052_1024.jpg":"1024x1024","k_19718052_640.jpg":"640x640","k_19718052_480.jpg":"480x480","k_19718052_340.jpg":"340x340","k_19718052_220.jpg":"220x220","o_19718052_1280.jpg":"1280x853","o_19718052_1024.jpg":"1024x682","o_19718052_640.jpg":"640x426","o_19718052_480.jpg":"480x320","o_19718052_340.jpg":"340x226","o_19718052_220.jpg":"220x146","h_19718052_1280.jpg":"1280x854","h_19718052_1024.jpg":"1024x683","h_19718052_640.jpg":"640x427","h_19718052_480.jpg":"480x320","h_19718052_340.jpg":"340x227","h_19718052_220.jpg":"220x147","pp_19718052_1280.jpg":"1006x1280","pp_19718052_1024.jpg":"805x1024","pp_19718052_640.jpg":"503x640","pp_19718052_480.jpg":"377x480","pp_19718052_340.jpg":"267x340","pp_19718052_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1896x2136","hd_1256594_1920.jpg":"1920x1080","k_1256594_1280.jpg":"1280x1280","k_1256594_1024.jpg":"1024x1024","k_1256594_640.jpg":"640x640","k_1256594_480.jpg":"480x480","k_1256594_340.jpg":"340x340","k_1256594_220.jpg":"220x220","o_1256594_1280.jpg":"1280x1442","o_1256594_1024.jpg":"1024x1153","o_1256594_640.jpg":"640x721","o_1256594_480.jpg":"480x540","o_1256594_340.jpg":"340x383","o_1256594_220.jpg":"220x247","h_1256594_1280.jpg":"1280x854","h_1256594_1024.jpg":"1024x683","h_1256594_640.jpg":"640x427","h_1256594_480.jpg":"480x320","h_1256594_340.jpg":"340x227","h_1256594_220.jpg":"220x147","pp_1256594_1280.jpg":"1006x1280","pp_1256594_1024.jpg":"805x1024","pp_1256594_640.jpg":"503x640","pp_1256594_480.jpg":"377x480","pp_1256594_340.jpg":"267x340","pp_1256594_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1146","hd_19514462_1920.jpg":"1920x1080","k_19514462_1280.jpg":"1280x1280","k_19514462_1024.jpg":"1024x1024","k_19514462_640.jpg":"640x640","k_19514462_480.jpg":"480x480","k_19514462_340.jpg":"340x340","k_19514462_220.jpg":"220x220","o_19514462_1280.jpg":"1280x764","o_19514462_1024.jpg":"1024x611","o_19514462_640.jpg":"640x382","o_19514462_480.jpg":"480x286","o_19514462_340.jpg":"340x202","o_19514462_220.jpg":"220x131","h_19514462_1280.jpg":"1280x854","h_19514462_1024.jpg":"1024x683","h_19514462_640.jpg":"640x427","h_19514462_480.jpg":"480x320","h_19514462_340.jpg":"340x227","h_19514462_220.jpg":"220x147","pp_19514462_1280.jpg":"1006x1280","pp_19514462_1024.jpg":"805x1024","pp_19514462_640.jpg":"503x640","pp_19514462_480.jpg":"377x480","pp_19514462_340.jpg":"267x340","pp_19514462_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7590133 Threads: 6 Questions: 1614436451 Slow queries: 4792210 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110873300 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/tarantino-prodaje-nevidene-isjecke-iz-paklenog-sunda-kao-i-izvorne-rukom-pisane-i-oscarom-nagradene-dijelove-scenarija-1143222 [printLink] => /scena/showbiz/tarantino-prodaje-nevidene-isjecke-iz-paklenog-sunda-kao-i-izvorne-rukom-pisane-i-oscarom-nagradene-dijelove-scenarija-1143222?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634514 [name] => nft [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-26 11:30:37 [main_article_id] => 0 [alias] => nft [link] => /tag/nft ) [1] => stdClass Object ( [id] => 326903 [name] => Quentin Tarantino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => quentin-tarantino [link] => /tag/quentin-tarantino ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tarantino prodaje neviđene isječke iz ‘Paklenog šunda‘, kao i izvorne, rukom pisane i Oscarom nagrađene dijelove scenarija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958872.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => tarantinonfts.com [mainImageDesc] => Poziv na dražbu sedam isječaka iz kultnoga filma već je upućen premda je datum aukcije još uvijek nepoznat [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958872.jpg [title] => Poziv na dražbu sedam isječaka iz kultnoga filma već je upućen premda je datum aukcije još uvijek nepoznat tarantinonfts.com ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958876.jpg [title] => Ples Ume Thurman i Johna Travolte odavno je postao dio globalne popularne kulture AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19718052.jpg [title] => Quentin Tarantino: Uzbuđen sam što ću obožavateljima predstaviti ekskluzivne scene iz 'Pulp Fictiona' Alberto Pizzoli/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/1256594.jpg [title] => O identitetu Cozoma de' Medicija, kolekcionara NFT umjetnosti, živo se spekulira, pa i o mogućnosti da je to Snoop Doog Josko Ponoš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19514462.jpg [title] => O identitetu Cozoma de' Medicija, kolekcionara NFT umjetnosti, živo se spekulira, pa i o mogućnosti da je to Snoop Doog Frederic J. Brown/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Datum se još ne zna, ali najavljeno je da sedam nikad viđenih isječaka iz filma "Pakleni šund" idu na aukciju, i to u obliku za koji hrvatski jezik još nema imenicu – NFT, odnosno non-fungible token – koji bi se dalo nazvati nezamjenjivi token.

Redatelj Quentin Tarantino, naime, najavio je da će "za oko mjesec dana" isječke iz svoga kultnog filma, ali i originalne rukom pisane, Oscarom nagrađene dijelove scenarija "Paklenog šunda" uz ekskluzivni audiokomentar samog Tarantina te "tajne sadržaje" koji će biti poznati samo kupcu dati na dražbu na NFT platformi OpenSea. Serija Tarantinovih NFT-ova izgrađena je pak na platformi Secret Network, koja je blockchain sustav s prioritetnim ciljem da zaštiti privatnost kolekcionara, a to znači i da će budući vlasnik NFT-a biti jedina osoba koja će moći vidjeti sadržaj.

---

image
Ples Ume Thurman i Johna Travolte odavno je postao dio globalne popularne kulture
AFP
---

- Uzbuđen sam što ću obožavateljima predstaviti ekskluzivne scene iz "Pulp Fictiona". Secret Network i Secret NFT pružaju potpuno novi svijet povezivanja obožavatelja i umjetnika i oduševljen sam što sam dio toga - rekao je Tarantino u izjavi za CNBC.

Još uvijek se ne zna na koliku svotu cilja Tarantino no nije teško pretpostaviti da će onaj tko se upusti u licitiranje zacijelo istresti golem novac. Tarantino doduše tvrdi da mu je izazov, a ne novac, motiv za ovaj korak, no redatelj čiji je film "Pakleni šund" iz 1994. zaradio oko 213 milijuna dolara na svjetskim blagajnama, a koji je u proizvodnji koštao "samo" deset milijuna, mogao bi biti ugodno iznenađen svotom. Tržište NFT-a, naime, bilježi rast kakav svijet ne pamti.

Novi tip aukcije

U trećem tromjesečju ove godine, naime, prodaja NFT-a je premašila 10 milijardi dolara, što je osam puta više u odnosu na prethodna tri mjeseca, a čak su i "starinske" aukcijske kuće otvorile vrata ovoj novotariji. Tako je ove godine Sotheby's prodao NFT umjetnina u vrijednosti 65 milijuna dolara, a Christie"s čak 100 milijuna. Inače, umjetnička NFT djela na trećem su mjestu globalne ljestvice NFT prodaje – prvi su razni GIF-ovi i memeovi, a slijede ih NFT-ovi vezani za svijet sporta.

---

image
Quentin Tarantino: Uzbuđen sam što ću obožavateljima predstaviti ekskluzivne scene iz 'Pulp Fictiona'
Alberto Pizzoli/AFP
---

Riječ je o digitalnom nepromjenjivom sadržaju spremljenom na blockchain koji omogućuje svima da provjere vlasništvo i autentičnost djela i totalni je hit među investitorima. Uostalom, sjećamo se da je nedavno za gotovo 70 milijuna dolara aukcijska kuća Christie's prodala NFT kolaž američkog digitalnog umjetnika Mikea Winkelmanna, poznatijeg pod pseudonimom Beeple. Njegov rad “Everydays – The First 5000 Days”, sastavljen od 5000 pojedinačnih slika, prodan je za 69,3 milijuna dolara, što ga je uvrstilo među tri najskuplja živuća umjetnika, odmah iza Jeffa Koonsa i Davida Hockneya.

Investicije u NFT skočile su za 299 posto tijekom prošle godine, a streloviti rast nastavljen je i ove godine. Ipak, ne radi se o umjetninama koje se mogu objesiti na zid ili posuditi galeriji, no kupci mogu dobiti pravo vlasništva nad legendarnim memeovima ili pak NBA Top Shotovima, jedinstvenim videoisječcima najboljih dijelova utakmica NBA lige, koji su u veljači ove godine prodani za 270 milijuna dolara. No što su NFT-ovi, dovraga?

Nezamjenjivi žeton

Engleska kratica NFT označava non-fungible token, u prijevodu nezamjenjivi token ili žeton. Riječ je o kriptografski zaštićenim djelićima blockchaina koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto sasvim jedinstveno. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje vrijednosti i kao lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili "analogne" imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. No, što je blockchain, odnosno lanac blokova? Riječ je o podatkovnim blokovima koji su povezani u jednosmjerni lanac, i u kojem svaka nova karika, odnosno blok, zavisi od vrijednosti prve starije karike, a povezivanje blokova u lanac temeljeno je na kriptografiji.

Bez koncepta blockchaina ne bi postojala kriptovaluta bitcoin, pa niti jedna druga novija kriptovaluta. No, NFT i bitcoini se razlikuju u jednoj važnoj stvari - svaki bitcoin lako se može zamijeniti za novac ili za drugi bitcoin, i svaki bitcoin vrijedi jednako. Međutim, svaki NFT je jedinstven i ne može se zamijeniti drugim, a kriptografska zaštita u njihovu slučaju osigurava ne samo da se njima ne manipulira, već i jamči jedinstvenost svakog NFT-a.

To je digitalna imovina, koja je nedjeljiva, stoga se ne može razbiti na manje dijelove, kao što se mogu "usitniti" kriptovalute. Laički rečeno, jedan NFT je jedinstvena digitalna kolekcionarska imovina, koja se ne može duplicirati te kupiti NFT znači imati vlasništvo nad nečim jedinstvenim, nepromjenjivim i očito – jako trendovskim.

Svaki umjetnik može pokušati prodati svoj rad u obliku NFT-a, i to pomoću jedne od ponuđenih platformi na internetu, gdje se može i izraditi pojedinačni token i prodati ga, a to košta od nekoliko desetaka do nekoliko stotina dolara.

Dobra je vijest za umjetnike što je sustav, barem tako tvrde oni koji o ovome znaju više, dizajniran tako da je u stanju autora i njegova originalna autorska prava zaštititi i na način da će mu dobiti proviziju u svakoj novoj preprodaji, što znači da, bože zdravlja, ako netko jednom dade milijune dolara za rad danas nepoznatog umjetnika – umjetnik bi se u starosti mogao dobro omastiti.

Neodoljivi mamac

Inače, pojava NFT-a dovela je i do pojave posve nove vrste kolekcionara, a mnogi od njih potpuno su anonimni, premda se o identitetu nekih spekulira. Naime, prije nekoliko dana, kad je i Quentin Tarantino u New Yorku sudjelovao na NFT.NYC konferenciji koja okuplja ljubitelje kripto umjetnosti, kolekcionar NFT-a koji sebe naziva Cozomo de' Medici na cijeli je tjedan preuzeo jumbo plakate na Times Squareu kako bi pokazao primjerke iz svoje cijenjene kolekcije digitalne umjetnosti, vrijedne navodno skoro 20 milijuna dolara u kriptovaluti.

---

image
O identitetu Cozoma de' Medicija, kolekcionara NFT umjetnosti, živo se spekulira, pa i o mogućnosti da je to Snoop Doog
Josko Ponoš/Cropix
---

O identitetu Cozoma de' Medicija traje grozničava rasprava, a on sam, dakako, potpiruje znatiželju. Tako je u raspravu ušao i reper Snoop Doog – i sam "težak" oko 150 milijuna dolara! – te ustvrdio kako je upravo on misteriozni kolekcionar. No u potragu za identitetom Cozoma de' Medicija uključili su se i pasionirani istražitelji društvenih mreža te utvrdili da Snoop Dogg ne može biti tajnoviti Cozomo jer, jednostavno, proteklih godinu dana nije bio u Italiji, a navodni de' Medici je na mrežama objavio nekoliko fotografija nedvojbeno snimljenih u toj zemlji.

Hoće li i Cozomo de' Medici licitirati za scene iz "Paklenog šunda", nije poznato. Istina, taj kolekcionar skloniji je likovnoj umjetnosti nego filmu, ali... Imati vlastitu, neponovljivu, ekskluzivnu kolekciju scena s Travoltom, Samuelom L. Jacksonom, Umom Thurman, Harveyom Keitelom i ostalima... Mamac je neodoljiv.

---

Tweet od 2,9 milijuna dolara
Prva poznata primjena NFT-a bila je blockchain igra CryptoKitties, lansirana prije četiri godine, a ulazak NFT-a na područje umjetnosti stvar je diglo u nebesa i probudilo interes investitora i kolekcionara za ovakav spoj analognog i digitalnog svijeta.

Primjerice, glazbena umjetnica Grimes, bivša partnerica Elona Muska, svoju glazbu vezala je uz NFT i za šest milijuna dolara prodala deset jedinstvenih audiovizualnih uradaka.

Prva objava na Twitteru u povijesti, kratki tweet Jacka Dorseyja, šefa i suosnivača Twittera, iz 2006. godine, također je kao NFT prodan na aukciji i postigao je cijenu od 2,9 milijuna dolara koje je Dorsey donirao afričkim zemljama za borbu protiv korone. "Upravo postavljam svoj twttr" – twttr je, naime, bilo prvo zamišljeno ime Twittera! - glasio je Dorseyjev prvi tweet objavljen 21. ožujka 2006. godine, a sad je u vlasništvu Sine Estavija, izvršnog direktora blockchain firme "Bridge Oracle", sa sjedištem u Maleziji.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
tarantinonfts.com AFP Alberto Pizzoli/AFP Josko Ponoš/Cropix Frederic J. Brown/AFP
tarantinonfts.com
Poziv na dražbu sedam isječaka iz kultnoga filma već je upućen premda je datum aukcije još uvijek nepoznat
AFP
Ples Ume Thurman i Johna Travolte odavno je postao dio globalne popularne kulture
Alberto Pizzoli/AFP
Quentin Tarantino: Uzbuđen sam što ću obožavateljima predstaviti ekskluzivne scene iz 'Pulp Fictiona'
Josko Ponoš/Cropix
O identitetu Cozoma de' Medicija, kolekcionara NFT umjetnosti, živo se spekulira, pa i o mogućnosti da je to Snoop Doog
Frederic J. Brown/AFP
O identitetu Cozoma de' Medicija, kolekcionara NFT umjetnosti, živo se spekulira, pa i o mogućnosti da je to Snoop Doog
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/tarantino-prodaje-nevidene-isjecke-iz-paklenog-sunda-kao-i-izvorne-rukom-pisane-i-oscarom-nagradene-dijelove-scenarija-1143222 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d8104008b9fa06c113deea50928ca98283d0ad40 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tarantino+prodaje+nevi%C4%91ene+isje%C4%8Dke+iz+%E2%80%98Paklenog+%C5%A1unda%E2%80%98%2C+kao+i+izvorne%2C+rukom+pisane+i+Oscarom+nagra%C4%91ene+dijelove+scenarija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Ftarantino-prodaje-nevidene-isjecke-iz-paklenog-sunda-kao-i-izvorne-rukom-pisane-i-oscarom-nagradene-dijelove-scenarija-1143222 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Ftarantino-prodaje-nevidene-isjecke-iz-paklenog-sunda-kao-i-izvorne-rukom-pisane-i-oscarom-nagradene-dijelove-scenarija-1143222 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"NFT DRAŽBA"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizNFT DRAŽBA

Tarantino prodaje neviđene isječke iz ‘Paklenog šunda‘, kao i izvorne, rukom pisane i Oscarom nagrađene dijelove scenarija

Piše Eda Vujević
15. studenog 2021. - 16:16
Poziv na dražbu sedam isječaka iz kultnoga filma već je upućen premda je datum aukcije još uvijek nepoznattarantinonfts.com

Datum se još ne zna, ali najavljeno je da sedam nikad viđenih isječaka iz filma "Pakleni šund" idu na aukciju, i to u obliku za koji hrvatski jezik još nema imenicu – NFT, odnosno non-fungible token – koji bi se dalo nazvati nezamjenjivi token.

Redatelj Quentin Tarantino, naime, najavio je da će "za oko mjesec dana" isječke iz svoga kultnog filma, ali i originalne rukom pisane, Oscarom nagrađene dijelove scenarija "Paklenog šunda" uz ekskluzivni audiokomentar samog Tarantina te "tajne sadržaje" koji će biti poznati samo kupcu dati na dražbu na NFT platformi OpenSea. Serija Tarantinovih NFT-ova izgrađena je pak na platformi Secret Network, koja je blockchain sustav s prioritetnim ciljem da zaštiti privatnost kolekcionara, a to znači i da će budući vlasnik NFT-a biti jedina osoba ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 06:12