StoryEditorOCM
ShowbizEMOCIJE NA Grammyju

Sve o Celine Dion: 55-godišnja diva bori se s bolešću koju dobije jedna od milijun osoba! Neizlječivo je i progresivno

Piše Marija Čović
6. veljače 2024. - 08:47

Premda je Taylor Swift još jednom ispisala povijest na nedjeljnoj dodjeli glazbenih nagrada Grammy, najemotivniji trenutak bio je kad se na sceni, u pratnji najstarijeg sina, pojavila Céline Dion, koja je posljednjih godina odsutna iz javnosti nakon što joj je dijagnosticiran rijetki neurološki poremećaj "sindrom ukočene osobe".

Publika je ovacijama pozdravila 55-godišnju glazbenu divu koja je potom uručila Taylor nagradu za album godine, nagradu koju je 27 godina prije ona dobila iz ruku Diane Ross i Stinga.

– Hvala vam svima. Kad kažem da sam sretna što sam ovdje, zaista to mislim iz dubine srca – kazala je Céline koju je dopratio 23-godišnji sin René-Charles Angélil.

 

– Oni koji su blagoslovljeni i mogu biti ovdje na dodjeli Grammyja, nikad ne smiju zdravo za gotovo uzeti golemu ljubav i radost koju glazba donosi u naše živote i ljudima širom svijeta – poručila je kanadska zvijezda koja je tijekom četiri desetljeća duge glazbene karijere prodala više od 250 milijuna nosača zvuka i osvojila pet nagrada Grammy.

Sindrom ukočene osobe

Céline je u prosincu 2022. u emotivnoj objavi na Instagramu obznanila da joj je dijagnosticiran "sindrom ukočene osobe" od kojeg oboli jedna od milijun osoba, a izaziva grčeve mišića i onemogućava normalne pokrete.

Za Céline je to značilo da sindrom ugrožava korištenje glasnica i onemogućava pjevanje na način na koji je to do tada činila. Zbog dijagnoze poremećaja koji je progresivan i neizlječiv, morala je otkazati preostale nastupe u okviru već započete turneje koja ju je trebala dovesti i u Zagreb.

image
Jean Marie Leroy/Collection Christophel Via Afp

Svjetsku turneju "Courage" započela je 2019. godine i odradila je 52 koncerta prije stanke koju je prouzročila pandemija koronavirusa. Kasnije je zbog zdravstvenih problema morala otkazati preostale koncerte te turneje, prve koju je organizirala bez svog dugogodišnjeg menadžera i supruga Renéa Angélila, koji je preminuo u siječnju 2016. izgubivši bitku s rakom.

Célinino pojavljivanje na pozornici Grammyja njezini su obožavatelji s oduševljenjem popratili na društvenim mrežama nazivajući je legendom, kraljicom, nevjerojatno hrabrom i upornom..., pisali su kako izgleda zdravo i prekrasno, ali i da je sigurno imala zahtjevne psihološke i fizičke pripreme kako bi mogla izići na pozornicu.

Teški poremećaj

Célinina borba da se oporavi i nastavi glazbenu karijeru uskoro će se moći vidjeti u dokumentarcu "I Am: Céline Dion". Film je sniman tijekom više od godinu dana, kamera je pratila glazbenu zvijezdu kroz nastojanja da nastavi s normalnim životom i karijerom usprkos teškom poremećaju za koji je rekla kako neće dozvoliti da je definira.

image

René Angé​lil i Cé​line Dion

Francois Guillot/Afp

– Posljednjih nekoliko godina bilo je vrlo izazovno za mene, putovanje od otkrivanja mog stanja do učenja kako se nositi s njime. Dok se put prema obnovi karijere nastavlja, shvatila sam koliko mi nastupi i fanovi nedostaju. Tijekom odsutnosti odlučila sam dokumentirati ovaj dio svog života kako bih povećala svjesnost o ovom malo poznatom stanju i pomogla drugima koji imaju istu dijagnozu – kazale je Céline u najavi dokumentarnog filma.

Céline se nastavlja boriti kako bi joj se stanje poboljšalo, radi s liječnicima i fizioterapeutima kako bi ublažila simptome i spriječila razvitak i pogoršanje bolesti, te vratila kontrolu nad mišićima kako bi jednog dana ponovno mogla izići na pozornicu i pjevati.

Rođena 30. ožujka 1968. godine u mjestu Charlemagne u Quebecu, 24 kilometra sjeveroistočno od Montreala, Céline Marie Claudette Dion je najprodavanija kanadska pjevačica i jedna od najvećih svjetskih pop-zvijezda, često je nazivaju i "kraljicom moćnih balada".

image

Mlada kanadska pjevačica 1985. godine

Patrick Davy/Photo12 Via Afp

Među njezinim brojnim hitovima su "My Heart Will Go On", "It‘s All Coming Back to Me Now", "Because You Loved Me", "The Power Of Love" itd., većina pjesama joj je na francuskom i engleskom, ali pjevala je i na španjolskom, talijanskom, njemačkom, latinskom, japanskom i kineskom jeziku.


Najmlađa od 14-ero djece, Céline je odrastala u siromašnoj, ali sretnoj obitelji u kojoj je glazba uvijek bila važan dio života. Njezina najstarija sestra već je bila u dvadesetim godinama, udana i trudna sa svojim prvim djetetom kad je njihova majka Therese zatrudnjela s Céline.

Dok je bila beba, spavala je u ladici kako obitelj ne bi morala kupiti kolijevku. U školi su je maltretirali i nazivali vampirom zbog izraženih zubiju i mršavosti.

Ljubav s Renéom

Céline je Renéa Angélila, svog budućeg supruga i menadžera, upoznala 1980. kao 12-godišnjakinja, on je imao 38 godina, kad mu je njezin brat Michel poslao snimku njezine izvedbe pjesme "Ce n‘etait gu‘un reve", koju su napisali njezina majka i brat Jacques. Tijekom sljedećih godina Angélil ju je vodio do zvjezdanog statusa na kanadskom francuskom govornom području.

image

Céline Dion 1983. godine

Raph Gatti/Afp

Nakon okončanja njegova drugog braka, oko 1985. godine, René i Céline su se profesionalno razdvojili, on je veći dio godine proveo u Las Vegasu, dok je ona učila engleski i pohađala satove plesa i pjevanja u Montrealu. Kad se vratio, René je dugo izbjegavao biti s njom nasamo, ispričala je Céline u autobiografiji "My Story, My Dream" iz 2000. godine, a ona je njegovu sliku držala ispod jastuka.

– Sve manje sam od same sebe mogla skrivati činjenicu da sam zaljubljena u njega, bila sam zaljubljena u čovjeka kojeg nisam smjela voljeti, koji nije želio da ga volim i koji nije želio voljeti mene – napisala je Céline.

image

René i Cé​line na dodjeli Oscara u veljači 2007. godine

Hector Mata/Afp

Njezina majka, koja ju je pratila na svim putovanjima do dobi od 19 godina, u početku je bila zabrinuta zbog njezine rastuće zaljubljenosti u puno starijeg i dvaput razvedenog muškarca, ali Céline nije odustajala. Kazala je majci kako više nije maloljetna, živi u slobodnoj zemlji i nitko je nema pravo sprječavati da voli koga god želi.

Profesionalni odnos konačno se pretvorio u ljubavni nakon što je Céline 1988. pobijedila na Euroviziji, imala je 20 godina. Za romansu su znali samo članovi obitelji i najbliskiji prijatelji sljedećih pet godina, Céline i René zaručili su se 30. ožujka 1993., na njezin 25. rođendan, a vjenčali su se 17. prosinca 1994. u bazilici Notre-Dame u Montrealu.

image

Céline je 1988. pobijedila na Euroviziji

/Keystone Via Afp

Zavjete su obnovili 5. siječnja 2000. u Las Vegasu, a u svibnju te godine Céline je imala dvije manje operacije u klinici za plodnost u New Yorku kako bi poboljšala izglede za začeće jer se nakon godina bezuspješnih pokušaja za prirodnim začećem, odlučila na in vitro oplodnju.

Modni kameleon

Njihov prvi sin, René-Charles, rođen je 25. siječnja 2001. godine, a 2009. je Céline imala spontani pobačaj. U svibnju sljedeće godine Rene je objavio da je Céline 14 tjedana trudna s blizancima nakon šestog tretmana in vitro oplodnje. Céline je 23. listopada 2010. carskim rezom rodila blizance koji su dobili imena Eddy, po njezinom omiljenom francuskom skladatelju, Eddyju Marnayju, koji je producirao njezinih prvih pet albuma, i Nelson po južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mandeli.

image

Céline i René​ na krštenju prvog sina René​-Charlesa

Marcos Townsend/Afp

Voljenog supruga Renéa Céline je izgubila 14. siječnja 2016. godine, preminuo je u dobi od 73 godine nakon duge borbe s rakom grla, koji mu je prvi put dijagnosticiran 1998. godine. Njegov je pogreb održan 22. siječnja u montrealskoj bazilici u kojoj su se on i Céline vjenčali 21 godinu prije. Samo dva dana nakon Renéove smrti preminuo je i Célinin brat Daniel, u dobi od 59 godina, također je izgubio bitku s rakom.

image

Céline u siječnju 2016. na pogrebu supruga René​a Angé​lila

Geoff Robins/Afp

Célinino bogatstvo procjenjuje se na oko 800 milijuna dolara, a jedna od najvećih glazbenih zvijezda u povijesti aktivno podupire brojne humanitarne organizacije širom svijeta, od 1982. promovira kanadsku fondaciju za borbu protiv cistične fibroze kojom je emotivno povezana jer je njezina nećakinja Karine umrla od cistične fibroze u dobi od 16 godina, izdahnula je u Célininom naručju.

image

Céline i René​ su 2010. dobili blizance Eddyja i Nelsona

Brian Jones/Afp

Nakon uragana Katrina donirala je milijun dolara žrtvama i priredila donatorsku manifestaciju za žrtve azijskog tsunamija 2004. godine, prikupljeno je više od milijun dolara. Céline je, zajedno s Kate Winslet, Leonardom DiCapriom i Jamesom Cameronom, 2009. sudjelovala u prikupljanju sredstava za plaćanje doma za Millvinu Dean, tada još jedinu živu osobu s "Titanica".

Tijekom godina Céline se često suočavala s primjedbama da zbog svoje krhke građe sigurno pati od poremećaja prehrane, što je uvijek demantirala, ali je zaslužila i brojne pohvale modnih kritičara za izgradnju svog stila. The Guardian ju je nazvao "radosnom novom kraljicom mode", a Harper‘s Bazaar ju je nazvao "modnim kameleonom" hvaleći njezine rizične modne odabire...

image

The Guardian ju je nazvao ‘radosnom novom kraljicom mode‘, a Harper‘s Bazaar ju je nazvao ‘modnim kameleonom‘

Valerie Macon/Afp
image

Na početku turneje ‘Courage‘ u rujnu 2019. godine, drugi dio turneje morala je otkazati nakon što joj je dijagnosticiran neurološki poremećaj

Alice Chiche/Afp
image

Céline je u karijeri prodala više od 250 milijuna nosača zvuka

Cao Ji/Imaginechina Via Afp
image

Uvijek energična na pozornici

Pierre Verdy/Afp
image

Na priredbi Met Gala u svibnju 2017. godine

Philip Rock/Anadolu Via Afp
image
Mehdi Taamallah/Nurphoto Via Afp
image
Mehdi Taamallah/Nurphoto Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 01:04