stdClass Object ( [id] => 1161858 [title] => Priča o Graciji Filipović je nevjerojatna, Europa ju je otkrila i žele je vinuti u zvijezde, a ona je luda za biologijom koju studira, priznaje našem novinaru: Sretna sam ovako... [alias] => prica-o-graciji-filipovic-je-nevjerojatna-europa-ju-je-otkrila-i-zele-je-vinuti-u-zvijezde-a-ona-je-luda-za-biologijom-koju-studira-otkriva-nasem-novinaru-sretna-sam-ovako [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mlada Gracija Filipović ima puno razloga za veselje zahvaljujući filmu "Murina".

Film je imao premijeru u Cannesu, a Gracija je za ulogu, svoju prvu glavnu, osvojila nominaciju za "Zlatni studio" u kategoriji najbolje filmske glumice i izabrana među deset najvećih europskih nada u sklopu programa "Shooting Stars" Berlinskog festivala.

- Dok smo snimali i pripremali se za “Murinu”, nisam imala pojma da će film imati ovakav odjek, niti sam tada razmišljala o bilo kakvim festivalima i nagradama.

Naravno da smo se nadali uspjehu te da će se film svidjeti publici, ali nisam baš znala što očekivati. Jako sam sretna i puno mi znače sva ta priznanja i nagrade jer iza “Murine” stoji puno rada i truda i sada osjećam da se konačno isplatilo.

S Antonetom sam se pripremala još od našeg kratkog filma “U plavetnilo” i potrošile smo jako puno vremena i energije pričajući o ulozi i gradeći Jullijin karakter, kao i na fizičke pripreme te pripreme s ostalim glumcima. Zbog svega toga mi je drago što je “Murina” tako dobro prošla jer znam kolika velika želja i predani rad stoje iza cijelog projekta.

Intuicija me vodila

Kakav ti je osjećaj, kao debitantici, naći se među nominiranim glumicama za "Zlatni studio”?

- Drago mi je da sam nominirana i za neke domaće nagrade, čast mi je biti u društvu naših priznatih glumica i radujem se proglašenju jer se uz mene također natječu i “Murina” za najbolji igrani film i Leon Lučev za najboljeg filmskog glumca.

Neovisno o rezultatu, veseli me vidjeti da sami čitatelji imaju priliku glasati za “Murinu” i njene glumce.

Jesu li to kolegice koje inače gledaš i cijeniš?

- Jesu, neke ljude od prije znam i dobra sam s njima pa mi je jako drago da su nominirani, dok neke nisam još upoznala, ali cijenim njihov rad i mislim da su poprilično uspješni. Sve u svemu, mislim da će biti vrlo zabavno i veselim se događaju.

A "Shooting Stars" i, dakle, titula europske nade, ne samo hrvatske, kojom si naslijedila Zrinku Cvitešić, Mariju Škaričić i Tihanu Lazović?

- Kada vidim svoje ime među uspješnim ženama poput ovih, koje cijenim i poštujem, osjećam se jako ponosno zbog svega što sam do sada postigla i jako sam zahvalna na svim prilikama i ljudima koji su me podupirali na tom putu.

---

image
'Intuicija me je dosta vodila kroz ulogu'
 
Tomislav Krišto/Cropix
---


Neizmjerno sam sretna i uzbuđena što imam priliku sudjelovati u jednom takvom programu u kojem ću imati priliku upoznati neka vrlo važna lica europske filmske scene kao i druge mlade glumice i glumce koji su izabrani sa mnom. Drago mi je i što su ipak uspjeli organizirati glavni dio festivala uživo tako da ćemo moći biti prisutni i na samom Berlinaleu.

GLASATI MOŽETE OVDJE

"Impresionirani smo intuitivnom i originalnom glumom koju izvodi s razinom zrelosti iznenađujućom za njezine godine", stoji u odluci žirija. Koliko te intuicija vodila kroz ulogu? I jesi li dobila zrelost upravo glumeći Juliju i proživljavajući ono što i ona?

- Intuicija me je dosta vodila kroz ulogu i mislim da je baš ta iskrenost i dobro poznavanje Julijina karaktera zbog intenzivnih priprema te Antonetinih uputa dovelo do toga da uloga bude što realističnija.

Na snimanju sam imala tek 16 godina tako da me Julija sigurno puno toga naučila i općenito mi je tematika filma, za koju mislim da je užasno bitna i treba o njoj otvoreno pričati, otvorila oči prema nekim pogledima.

Ima li sličnosti između tebe i lika Julije? Koliko si se mogla s njom poistovijetiti?

- Između mene i Julije ima nekih poveznica i što sam dublje ulazila u ulogu više sam ih nalazila. Općenito mislim da u većini uloga mora biti nešto iskreno i osobno, a ja sam taj dio našla u Julijinoj povezanosti s prirodom, pogotovo morem, i njezinom željom za otporom prema ustaljenim mentalitetima i željom za promjenom.

Rasla sam s Julijom

A između Julije i tvog lika iz kratkog filma "U plavetnilo”?

- Pa “Murina” na neki način i jest nastavak “Plavetnila” tako da te dvije Julije imaju dosta sličnosti.

To je jedan vrlo dubok i kompleksan karakter i, iako je “U plavetnilo” kratki film, sjećam se da sam već i tada imala dosta intenzivne pripreme.

Zanimljivo je kako je Julija, a s njom i ja, rasla tijekom godina i kako su se njezin pogled na svijet i neke unutrašnje borbe mijenjali kroz vrijeme. Drago mi je da sam imala priliku biti dio tog “evoluiranja” i da sam rasla uz ulogu.

---

image
Tomislav Krišto/Cropix
---


Kako to da si upisala Prirodoslovno-matematički fakultet, a ne Akademiju dramske umjetnosti?

- Razmišljala sam dugo o tom odabiru i na kraju sam upisala biologiju, isključivo zato što je to nešto što me oduvijek zanimalo, a u tom trenutku se nisam osjećala spremnom potpuno se opredijeliti za glumu, što ne znači da se moj odabir nekada u budućnosti neće promijeniti.

Za sada sam sretna sa svojom odlukom, zanimljivo mi je na faksu.

GLASATI MOŽETE OVDJE

Kako misliš kombinirati glumu i fakultet? Koliko ti je u neku ruku prednost što nisi na ADU u smislu manjeg “pritiska"?

- Mislim da se sve može dok god imaš dovoljno discipline i spreman si raditi za ono što želiš.

Naravno da zna biti teško, i ponekad moraš prioritizirati jednu aktivnost i izabrati ono što se u tom trenutku čini boljim, ali nije nemoguće. Općenito ne bih rekla da imam neki veliki pritisak dobiti ulogu jer glumu shvaćam više kao kreativan i zabavan proces.

Trema pred Berlinom

Što očekuješ od Berlinalea i upoznavanja s casting direktorima, producentima, filmašima...? Ima li treme?

- Ne mogu konkretno reći hoće li Berlinale utjecati na moju karijeru u smislu nekakvih potencijalnih uloga u budućnosti, ali to je jedan perspektivan program čiji je cilj promovirati mlade europske glumice i glumce te ćemo imati priliku upoznati važne ljude od casting directora, producenata, agenta, a također će nas i predstavljati svjetskim novinarima.

Naravno da ima malo treme, pogotovo jer sam najmlađa među izabranima, ali jedva čekam vidjeti kako to sve skupa izgleda.

---

image
Tomislav Krišto/Cropix
---

Koju ulogu ne bi mogla odbiti?

- Pa vjerojatno neku ulogu koja mi se baš jako sviđa ili uključuje rad s glumcima/redateljima koje volim i cijenim.

GLASATI MOŽETE OVDJE

Bi li voljela ostvariti karijeru prethodnih "Shooting Stars" nada, danas slavnih glumica kao što su Carey Mulligan i Alicia Vikander?

- Mislim da se svakome pružaju različite prilike tijekom karijere i nadam se da ću izabrati one koje će me u konačnici najviše ispuniti. Naravno da bih voljela da to bude po uzoru na Carey i Aliciju jer mislim da su to nevjerojatne žene čijoj karijeri nitko ne bi zavidio.

---

A nominirani su...


1. FILM

NAJBOLJI IGRANI FILM
'Murina', Antoneta Alamat Kusijanović
'Plavi cvijet', Zrinko Ogresta
'Zbornica', Sonja Tarokić

NAJBOLJI GLUMAC
Leon Lučev, 'Murina'
Rene Bitorajac, 'A bili smo vam dobri'
Stojan Matavulj, 'Zbornica'

NAJBOLJA GLUMICA
Anja Šovagović Despot, 'Plavi cvijet'
Gracija Filipović, 'Murina'
Marina Redžepović, 'Zbornica'2.

TELEVIZIJATV VODITELJ/VODITELJICA
Doris Pinčić, HTV
Mojmira Pastorčić, RTL
Zoran Šprajc, RTL

TV SERIJA
'Crno-bijeli svijet', HTV
'Dar Mar', Nova TV
'Dnevnik velikog Perice', HTV

TV EMISIJA
More, HTV
Provjereno, Nova TV
RTL Direkt, RTL

TV NOVINAR/NOVINARKA
Andrija Jarak, Nova TV
Danka Derifaj, RTL
Goran Milić, HTV

REALITY SHOW
MasterChef, Nova TV
Supertalent, Nova TV
Tri, dva, jedan - kuhaj!, RTL

TV ZABAVA
Pametan kao kokoš, tvrdoglav kao magarac, HTV
Potjera, HTV
Volim Hrvatsku, HTV3.

KAZALIŠTE

NAJBOLJA PREDSTAVA
'Ja sam ona koja nisam', redatelj Paolo Magelli,  Zagrebačko kazalište mladih
'Kukci...zaustavljena priča', redatelj Saša Anočić, HNK Split
'U agoniji', redatelj Ivica Buljan, HNK Zagreb

NAJBOLJA GLUMICA
Linda Begonja, Frosine u 'Škrcu', SK Kerempuh
Anđela Ramljak, Nikolina u 'Ja sam ona koja nisam', ZeKaeM
Lucija Šerbedžija, Katarina i Ruža u 'Ja sam ona koja nisam', ZeKaeM

NAJBOLJI GLUMAC
Živko Anočić, Katurian u 'Čovjeku Jastuku, GDK Gavella
Goran Grgić, Konrad u 'Kad svijeće dogore', HNK Zagreb i Teatar Erato
Filip Nola, Susjed u 'Ja sam ona koja nisam', ZeKaeM

NOVO LICE U KAZALIŠTU I FILMU
Tea Harčević, Veronika u filmu 'Plavi cvijet'
Toma Medvešek, Dodo u 'Ti si prvi hrabar', KunstTeatar i Umjetnička organizacija Punctum
Dea Presečki, naslovna uloga u 'Matijašu Grabancijašu Dijaku", HNK Varaždin4.

GLAZBA
PJEVAČ GODINE

Matija Cvek
Zlatan Stipišić Gibonni
Željko BebekPJEVAČICA GODINE
Albina
Nina Badrić
Zsa Zsa

HIT GODINE
'Zaljubljen', Cambi
'Ja još uvijek imam istu želju', Nina Badrić
'Poljubi me za kraj', SilenteNOVO LICE
Albina
Lorena
Vjeko

5. RADIO
RADIO GODINE

narodni
Radio Dalmacija
Radio Rijeka

GLAS GODINE
Mario Lipovšek Battifiaca, Radio Istra
Robert Ferlin, HRT Rijeka
Tatjana Jurić, narodni

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":" NOMINACIJA ZA ‘ZLATNI STUDIO‘"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => NOMINACIJA ZA ‘ZLATNI STUDIO‘ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-20 07:01:21 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-24 10:54:32 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2022-01-24 10:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7750 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20617182.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20617206.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20617200.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20617192.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20617186.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20617176.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Izme\u0111u mene i Julije ima nekih poveznica i \u0161to sam dublje ulazila u ulogu vi\u0161e sam ih nalazila'","","'Intuicija me je dosta vodila kroz ulogu'
\n\u00a0","'Drago mi je da sam nominirana i za neke doma\u0107e nagrade'
\n\u00a0","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20617182_1920.jpg":"1920x1080","k_20617182_1280.jpg":"1280x1280","k_20617182_1024.jpg":"1024x1024","k_20617182_640.jpg":"640x640","k_20617182_480.jpg":"480x480","k_20617182_340.jpg":"340x340","k_20617182_220.jpg":"220x220","o_20617182_1280.jpg":"1280x853","o_20617182_1024.jpg":"1024x682","o_20617182_640.jpg":"640x426","o_20617182_480.jpg":"480x320","o_20617182_340.jpg":"340x226","o_20617182_220.jpg":"220x146","h_20617182_1280.jpg":"1280x854","h_20617182_1024.jpg":"1024x683","h_20617182_640.jpg":"640x427","h_20617182_480.jpg":"480x320","h_20617182_340.jpg":"340x227","h_20617182_220.jpg":"220x147","pp_20617182_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617182_1024.jpg":"805x1024","pp_20617182_640.jpg":"503x640","pp_20617182_480.jpg":"377x480","pp_20617182_340.jpg":"267x340","pp_20617182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20617206_1920.jpg":"1920x1080","k_20617206_1280.jpg":"1280x1280","k_20617206_1024.jpg":"1024x1024","k_20617206_640.jpg":"640x640","k_20617206_480.jpg":"480x480","k_20617206_340.jpg":"340x340","k_20617206_220.jpg":"220x220","o_20617206_1280.jpg":"1280x853","o_20617206_1024.jpg":"1024x682","o_20617206_640.jpg":"640x426","o_20617206_480.jpg":"480x320","o_20617206_340.jpg":"340x226","o_20617206_220.jpg":"220x146","h_20617206_1280.jpg":"1280x854","h_20617206_1024.jpg":"1024x683","h_20617206_640.jpg":"640x427","h_20617206_480.jpg":"480x320","h_20617206_340.jpg":"340x227","h_20617206_220.jpg":"220x147","pp_20617206_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617206_1024.jpg":"805x1024","pp_20617206_640.jpg":"503x640","pp_20617206_480.jpg":"377x480","pp_20617206_340.jpg":"267x340","pp_20617206_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20617200_1920.jpg":"1920x1080","k_20617200_1280.jpg":"1280x1280","k_20617200_1024.jpg":"1024x1024","k_20617200_640.jpg":"640x640","k_20617200_480.jpg":"480x480","k_20617200_340.jpg":"340x340","k_20617200_220.jpg":"220x220","o_20617200_1280.jpg":"1280x1920","o_20617200_1024.jpg":"1024x1536","o_20617200_640.jpg":"640x960","o_20617200_480.jpg":"480x720","o_20617200_340.jpg":"340x510","o_20617200_220.jpg":"220x330","h_20617200_1280.jpg":"1280x854","h_20617200_1024.jpg":"1024x683","h_20617200_640.jpg":"640x427","h_20617200_480.jpg":"480x320","h_20617200_340.jpg":"340x227","h_20617200_220.jpg":"220x147","pp_20617200_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617200_1024.jpg":"805x1024","pp_20617200_640.jpg":"503x640","pp_20617200_480.jpg":"377x480","pp_20617200_340.jpg":"267x340","pp_20617200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20617192_1920.jpg":"1920x1080","k_20617192_1280.jpg":"1280x1280","k_20617192_1024.jpg":"1024x1024","k_20617192_640.jpg":"640x640","k_20617192_480.jpg":"480x480","k_20617192_340.jpg":"340x340","k_20617192_220.jpg":"220x220","o_20617192_1280.jpg":"1280x1920","o_20617192_1024.jpg":"1024x1536","o_20617192_640.jpg":"640x960","o_20617192_480.jpg":"480x720","o_20617192_340.jpg":"340x510","o_20617192_220.jpg":"220x330","h_20617192_1280.jpg":"1280x854","h_20617192_1024.jpg":"1024x683","h_20617192_640.jpg":"640x427","h_20617192_480.jpg":"480x320","h_20617192_340.jpg":"340x227","h_20617192_220.jpg":"220x147","pp_20617192_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617192_1024.jpg":"805x1024","pp_20617192_640.jpg":"503x640","pp_20617192_480.jpg":"377x480","pp_20617192_340.jpg":"267x340","pp_20617192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20617186_1920.jpg":"1920x1080","k_20617186_1280.jpg":"1280x1280","k_20617186_1024.jpg":"1024x1024","k_20617186_640.jpg":"640x640","k_20617186_480.jpg":"480x480","k_20617186_340.jpg":"340x340","k_20617186_220.jpg":"220x220","o_20617186_1280.jpg":"1280x1920","o_20617186_1024.jpg":"1024x1536","o_20617186_640.jpg":"640x960","o_20617186_480.jpg":"480x720","o_20617186_340.jpg":"340x510","o_20617186_220.jpg":"220x330","h_20617186_1280.jpg":"1280x854","h_20617186_1024.jpg":"1024x683","h_20617186_640.jpg":"640x427","h_20617186_480.jpg":"480x320","h_20617186_340.jpg":"340x227","h_20617186_220.jpg":"220x147","pp_20617186_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617186_1024.jpg":"805x1024","pp_20617186_640.jpg":"503x640","pp_20617186_480.jpg":"377x480","pp_20617186_340.jpg":"267x340","pp_20617186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20617176_1920.jpg":"1920x1080","k_20617176_1280.jpg":"1280x1280","k_20617176_1024.jpg":"1024x1024","k_20617176_640.jpg":"640x640","k_20617176_480.jpg":"480x480","k_20617176_340.jpg":"340x340","k_20617176_220.jpg":"220x220","o_20617176_1280.jpg":"1280x1920","o_20617176_1024.jpg":"1024x1536","o_20617176_640.jpg":"640x960","o_20617176_480.jpg":"480x720","o_20617176_340.jpg":"340x510","o_20617176_220.jpg":"220x330","h_20617176_1280.jpg":"1280x854","h_20617176_1024.jpg":"1024x683","h_20617176_640.jpg":"640x427","h_20617176_480.jpg":"480x320","h_20617176_340.jpg":"340x227","h_20617176_220.jpg":"220x147","pp_20617176_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617176_1024.jpg":"805x1024","pp_20617176_640.jpg":"503x640","pp_20617176_480.jpg":"377x480","pp_20617176_340.jpg":"267x340","pp_20617176_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7580972 Threads: 5 Questions: 1546995495 Slow queries: 4711728 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111102658 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/prica-o-graciji-filipovic-je-nevjerojatna-europa-ju-je-otkrila-i-zele-je-vinuti-u-zvijezde-a-ona-je-luda-za-biologijom-koju-studira-otkriva-nasem-novinaru-sretna-sam-ovako-1161858 [printLink] => /scena/showbiz/prica-o-graciji-filipovic-je-nevjerojatna-europa-ju-je-otkrila-i-zele-je-vinuti-u-zvijezde-a-ona-je-luda-za-biologijom-koju-studira-otkriva-nasem-novinaru-sretna-sam-ovako-1161858?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663042 [name] => #ZLATNISTUDIO2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-13 16:04:08 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatnistudio2022 [link] => /tag/zlatnistudio2022 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 643980 [name] => Gracija Filipović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-16 17:48:34 [main_article_id] => 0 [alias] => gracija-filipovic [link] => /tag/gracija-filipovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o Graciji Filipović je nevjerojatna, Europa ju je otkrila i žele je vinuti u zvijezde, a ona je luda za biologijom koju studira, priznaje našem novinaru: Sretna sam ovako... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20617182.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Krišto/Cropix [mainImageDesc] => 'Između mene i Julije ima nekih poveznica i što sam dublje ulazila u ulogu više sam ih nalazila' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20617182.jpg [title] => 'Između mene i Julije ima nekih poveznica i što sam dublje ulazila u ulogu više sam ih nalazila' Tomislav Krišto/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20617206.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20617200.jpg [title] => 'Intuicija me je dosta vodila kroz ulogu'
 
Tomislav Krišto/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20617192.jpg [title] => 'Drago mi je da sam nominirana i za neke domaće nagrade'
 
Tomislav Krišto/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20617186.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20617176.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mlada Gracija Filipović ima puno razloga za veselje zahvaljujući filmu "Murina".

Film je imao premijeru u Cannesu, a Gracija je za ulogu, svoju prvu glavnu, osvojila nominaciju za "Zlatni studio" u kategoriji najbolje filmske glumice i izabrana među deset najvećih europskih nada u sklopu programa "Shooting Stars" Berlinskog festivala.

- Dok smo snimali i pripremali se za “Murinu”, nisam imala pojma da će film imati ovakav odjek, niti sam tada razmišljala o bilo kakvim festivalima i nagradama.

Naravno da smo se nadali uspjehu te da će se film svidjeti publici, ali nisam baš znala što očekivati. Jako sam sretna i puno mi znače sva ta priznanja i nagrade jer iza “Murine” stoji puno rada i truda i sada osjećam da se konačno isplatilo.

S Antonetom sam se pripremala još od našeg kratkog filma “U plavetnilo” i potrošile smo jako puno vremena i energije pričajući o ulozi i gradeći Jullijin karakter, kao i na fizičke pripreme te pripreme s ostalim glumcima. Zbog svega toga mi je drago što je “Murina” tako dobro prošla jer znam kolika velika želja i predani rad stoje iza cijelog projekta.

Intuicija me vodila

Kakav ti je osjećaj, kao debitantici, naći se među nominiranim glumicama za "Zlatni studio”?

- Drago mi je da sam nominirana i za neke domaće nagrade, čast mi je biti u društvu naših priznatih glumica i radujem se proglašenju jer se uz mene također natječu i “Murina” za najbolji igrani film i Leon Lučev za najboljeg filmskog glumca.

Neovisno o rezultatu, veseli me vidjeti da sami čitatelji imaju priliku glasati za “Murinu” i njene glumce.

Jesu li to kolegice koje inače gledaš i cijeniš?

- Jesu, neke ljude od prije znam i dobra sam s njima pa mi je jako drago da su nominirani, dok neke nisam još upoznala, ali cijenim njihov rad i mislim da su poprilično uspješni. Sve u svemu, mislim da će biti vrlo zabavno i veselim se događaju.

A "Shooting Stars" i, dakle, titula europske nade, ne samo hrvatske, kojom si naslijedila Zrinku Cvitešić, Mariju Škaričić i Tihanu Lazović?

- Kada vidim svoje ime među uspješnim ženama poput ovih, koje cijenim i poštujem, osjećam se jako ponosno zbog svega što sam do sada postigla i jako sam zahvalna na svim prilikama i ljudima koji su me podupirali na tom putu.

---

image
'Intuicija me je dosta vodila kroz ulogu'
 
Tomislav Krišto/Cropix
---


Neizmjerno sam sretna i uzbuđena što imam priliku sudjelovati u jednom takvom programu u kojem ću imati priliku upoznati neka vrlo važna lica europske filmske scene kao i druge mlade glumice i glumce koji su izabrani sa mnom. Drago mi je i što su ipak uspjeli organizirati glavni dio festivala uživo tako da ćemo moći biti prisutni i na samom Berlinaleu.

GLASATI MOŽETE OVDJE

"Impresionirani smo intuitivnom i originalnom glumom koju izvodi s razinom zrelosti iznenađujućom za njezine godine", stoji u odluci žirija. Koliko te intuicija vodila kroz ulogu? I jesi li dobila zrelost upravo glumeći Juliju i proživljavajući ono što i ona?

- Intuicija me je dosta vodila kroz ulogu i mislim da je baš ta iskrenost i dobro poznavanje Julijina karaktera zbog intenzivnih priprema te Antonetinih uputa dovelo do toga da uloga bude što realističnija.

Na snimanju sam imala tek 16 godina tako da me Julija sigurno puno toga naučila i općenito mi je tematika filma, za koju mislim da je užasno bitna i treba o njoj otvoreno pričati, otvorila oči prema nekim pogledima.

Ima li sličnosti između tebe i lika Julije? Koliko si se mogla s njom poistovijetiti?

- Između mene i Julije ima nekih poveznica i što sam dublje ulazila u ulogu više sam ih nalazila. Općenito mislim da u većini uloga mora biti nešto iskreno i osobno, a ja sam taj dio našla u Julijinoj povezanosti s prirodom, pogotovo morem, i njezinom željom za otporom prema ustaljenim mentalitetima i željom za promjenom.

Rasla sam s Julijom

A između Julije i tvog lika iz kratkog filma "U plavetnilo”?

- Pa “Murina” na neki način i jest nastavak “Plavetnila” tako da te dvije Julije imaju dosta sličnosti.

To je jedan vrlo dubok i kompleksan karakter i, iako je “U plavetnilo” kratki film, sjećam se da sam već i tada imala dosta intenzivne pripreme.

Zanimljivo je kako je Julija, a s njom i ja, rasla tijekom godina i kako su se njezin pogled na svijet i neke unutrašnje borbe mijenjali kroz vrijeme. Drago mi je da sam imala priliku biti dio tog “evoluiranja” i da sam rasla uz ulogu.

---

image
Tomislav Krišto/Cropix
---


Kako to da si upisala Prirodoslovno-matematički fakultet, a ne Akademiju dramske umjetnosti?

- Razmišljala sam dugo o tom odabiru i na kraju sam upisala biologiju, isključivo zato što je to nešto što me oduvijek zanimalo, a u tom trenutku se nisam osjećala spremnom potpuno se opredijeliti za glumu, što ne znači da se moj odabir nekada u budućnosti neće promijeniti.

Za sada sam sretna sa svojom odlukom, zanimljivo mi je na faksu.

GLASATI MOŽETE OVDJE

Kako misliš kombinirati glumu i fakultet? Koliko ti je u neku ruku prednost što nisi na ADU u smislu manjeg “pritiska"?

- Mislim da se sve može dok god imaš dovoljno discipline i spreman si raditi za ono što želiš.

Naravno da zna biti teško, i ponekad moraš prioritizirati jednu aktivnost i izabrati ono što se u tom trenutku čini boljim, ali nije nemoguće. Općenito ne bih rekla da imam neki veliki pritisak dobiti ulogu jer glumu shvaćam više kao kreativan i zabavan proces.

Trema pred Berlinom

Što očekuješ od Berlinalea i upoznavanja s casting direktorima, producentima, filmašima...? Ima li treme?

- Ne mogu konkretno reći hoće li Berlinale utjecati na moju karijeru u smislu nekakvih potencijalnih uloga u budućnosti, ali to je jedan perspektivan program čiji je cilj promovirati mlade europske glumice i glumce te ćemo imati priliku upoznati važne ljude od casting directora, producenata, agenta, a također će nas i predstavljati svjetskim novinarima.

Naravno da ima malo treme, pogotovo jer sam najmlađa među izabranima, ali jedva čekam vidjeti kako to sve skupa izgleda.

---

image
Tomislav Krišto/Cropix
---

Koju ulogu ne bi mogla odbiti?

- Pa vjerojatno neku ulogu koja mi se baš jako sviđa ili uključuje rad s glumcima/redateljima koje volim i cijenim.

GLASATI MOŽETE OVDJE

Bi li voljela ostvariti karijeru prethodnih "Shooting Stars" nada, danas slavnih glumica kao što su Carey Mulligan i Alicia Vikander?

- Mislim da se svakome pružaju različite prilike tijekom karijere i nadam se da ću izabrati one koje će me u konačnici najviše ispuniti. Naravno da bih voljela da to bude po uzoru na Carey i Aliciju jer mislim da su to nevjerojatne žene čijoj karijeri nitko ne bi zavidio.

---

A nominirani su...


1. FILM

NAJBOLJI IGRANI FILM
'Murina', Antoneta Alamat Kusijanović
'Plavi cvijet', Zrinko Ogresta
'Zbornica', Sonja Tarokić

NAJBOLJI GLUMAC
Leon Lučev, 'Murina'
Rene Bitorajac, 'A bili smo vam dobri'
Stojan Matavulj, 'Zbornica'

NAJBOLJA GLUMICA
Anja Šovagović Despot, 'Plavi cvijet'
Gracija Filipović, 'Murina'
Marina Redžepović, 'Zbornica'2.

TELEVIZIJATV VODITELJ/VODITELJICA
Doris Pinčić, HTV
Mojmira Pastorčić, RTL
Zoran Šprajc, RTL

TV SERIJA
'Crno-bijeli svijet', HTV
'Dar Mar', Nova TV
'Dnevnik velikog Perice', HTV

TV EMISIJA
More, HTV
Provjereno, Nova TV
RTL Direkt, RTL

TV NOVINAR/NOVINARKA
Andrija Jarak, Nova TV
Danka Derifaj, RTL
Goran Milić, HTV

REALITY SHOW
MasterChef, Nova TV
Supertalent, Nova TV
Tri, dva, jedan - kuhaj!, RTL

TV ZABAVA
Pametan kao kokoš, tvrdoglav kao magarac, HTV
Potjera, HTV
Volim Hrvatsku, HTV3.

KAZALIŠTE

NAJBOLJA PREDSTAVA
'Ja sam ona koja nisam', redatelj Paolo Magelli,  Zagrebačko kazalište mladih
'Kukci...zaustavljena priča', redatelj Saša Anočić, HNK Split
'U agoniji', redatelj Ivica Buljan, HNK Zagreb

NAJBOLJA GLUMICA
Linda Begonja, Frosine u 'Škrcu', SK Kerempuh
Anđela Ramljak, Nikolina u 'Ja sam ona koja nisam', ZeKaeM
Lucija Šerbedžija, Katarina i Ruža u 'Ja sam ona koja nisam', ZeKaeM

NAJBOLJI GLUMAC
Živko Anočić, Katurian u 'Čovjeku Jastuku, GDK Gavella
Goran Grgić, Konrad u 'Kad svijeće dogore', HNK Zagreb i Teatar Erato
Filip Nola, Susjed u 'Ja sam ona koja nisam', ZeKaeM

NOVO LICE U KAZALIŠTU I FILMU
Tea Harčević, Veronika u filmu 'Plavi cvijet'
Toma Medvešek, Dodo u 'Ti si prvi hrabar', KunstTeatar i Umjetnička organizacija Punctum
Dea Presečki, naslovna uloga u 'Matijašu Grabancijašu Dijaku", HNK Varaždin4.

GLAZBA
PJEVAČ GODINE

Matija Cvek
Zlatan Stipišić Gibonni
Željko BebekPJEVAČICA GODINE
Albina
Nina Badrić
Zsa Zsa

HIT GODINE
'Zaljubljen', Cambi
'Ja još uvijek imam istu želju', Nina Badrić
'Poljubi me za kraj', SilenteNOVO LICE
Albina
Lorena
Vjeko

5. RADIO
RADIO GODINE

narodni
Radio Dalmacija
Radio Rijeka

GLAS GODINE
Mario Lipovšek Battifiaca, Radio Istra
Robert Ferlin, HRT Rijeka
Tatjana Jurić, narodni

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Krišto/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Tomislav Krišto/Cropix
Tomislav Krišto/Cropix
'Između mene i Julije ima nekih poveznica i što sam dublje ulazila u ulogu više sam ih nalazila'
Tomislav Krišto/Cropix
'Intuicija me je dosta vodila kroz ulogu'
 
Tomislav Krišto/Cropix
'Drago mi je da sam nominirana i za neke domaće nagrade'
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/prica-o-graciji-filipovic-je-nevjerojatna-europa-ju-je-otkrila-i-zele-je-vinuti-u-zvijezde-a-ona-je-luda-za-biologijom-koju-studira-otkriva-nasem-novinaru-sretna-sam-ovako-1161858 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c0d54f6fd101e1636d707f5620d1586f260b745d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+Graciji+Filipovi%C4%87+je+nevjerojatna%2C+Europa+ju+je+otkrila+i+%C5%BEele+je+vinuti+u+zvijezde%2C+a+ona+je+luda+za+biologijom+koju+studira%2C+priznaje+na%C5%A1em+novinaru%3A+Sretna+sam+ovako...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fprica-o-graciji-filipovic-je-nevjerojatna-europa-ju-je-otkrila-i-zele-je-vinuti-u-zvijezde-a-ona-je-luda-za-biologijom-koju-studira-otkriva-nasem-novinaru-sretna-sam-ovako-1161858 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fprica-o-graciji-filipovic-je-nevjerojatna-europa-ju-je-otkrila-i-zele-je-vinuti-u-zvijezde-a-ona-je-luda-za-biologijom-koju-studira-otkriva-nasem-novinaru-sretna-sam-ovako-1161858 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":" NOMINACIJA ZA ‘ZLATNI STUDIO‘"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizNOMINACIJA ZA ‘ZLATNI STUDIO‘

Priča o Graciji Filipović je nevjerojatna, Europa ju je otkrila i žele je vinuti u zvijezde, a ona je luda za biologijom koju studira, priznaje našem novinaru: Sretna sam ovako...

24. siječnja 2022. - 11:39

Mlada Gracija Filipović ima puno razloga za veselje zahvaljujući filmu "Murina".

Film je imao premijeru u Cannesu, a Gracija je za ulogu, svoju prvu glavnu, osvojila nominaciju za "Zlatni studio" u kategoriji najbolje filmske glumice i izabrana među deset najvećih europskih nada u sklopu programa "Shooting Stars" Berlinskog festivala.

- Dok smo snimali i pripremali se za “Murinu”, nisam imala pojma da će film imati ovakav odjek, niti sam tada razmišljala o bilo kakvim festivalima i nagradama.

Naravno da smo se nadali uspjehu te da će se film svidjeti publici, ali nisam baš znala što očekivati. Jako sam sretna i puno mi znače sva ta priznanja i nagrade jer iza “Murine” stoji puno rada i truda i sada osjećam da se konačno isplatilo.

S Antonetom sam se pripremala još od n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:05