stdClass Object ( [id] => 1201217 [title] => Pola stoljeća ‘Ziggyja Stardusta‘: Antologijski album zamalo nije objavljen jer diskografska kuća na njemu nije vidjela hit. Ok, rekao je Bowie, i napisao ga preko vikenda [alias] => pola-stoljeca-ziggyja-stardusta-antologijski-album-zamalo-nije-objavljen-jer-diskografska-kuca-na-njemu-nije-vidjela-hit-ok-rekao-je-bowie-i-napisao-ga-preko-vikenda [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Danas je točno pola stoljeća otkako je objavljen veliki, prevratnički peti album Davida Bowieja – "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars".

Ah, Ziggy, jedan od najutjecajnijih likova u povijesti pop kulture, kojeg je Bowie morao ”ubiti” da bi on osobno ostao meštar ceremonije i onaj koji dijeli uloge (sam sebi). A The Spiders from Mars bili su veliki gitarist Mick Ronson, basist Trevor Bolder i Woody Woodmansey na bubnjevima. Prva dvojica, kao i gazda Bowie, danas su pokojni.

---

image
---

Pedeset godina nakon izlaska, o albumu i Bowieju ispisana je čitava knjižnica i stoga je glupo novim generacijama ponavljati koliko je on bio važan te davne 1972. godine, na koga će sve kasnije u popu i rocku utjecati, koliko je revolucionarna ikonografija vezana za njega.

Internet je najljepši u takvim prigodama – ono kad si rođen na početku trećeg milenija i kreneš proučavati u čemu je poanta, pa se zakopaš u nepregledno more eseja, videozapisa na YouTubeu i prebogatu ponudu (re)izdanja na glazbenim servisima...

Potom odmah možeš skočiti i na obrade, poput izvrsne Bauhausove verzije naslovne teme ovog albuma, ili na koncertne zapise Suedea, da bi zaključio koliki je tu utjecaja Ziggyja Stardusta. Ili, na ovim prostorima, pogledati TV show "Oliver Mandić i Beograd noću". Bolje da ne nabrajamo dalje, brzo bismo se utopili u masi.

Evo, recimo, moj sin – rođen 23 godine nakon što je Ziggy ”pao na Zemlju” – uradio je svoju zadaću, toliko temeljito da će našem psu dati ime Ziggy, a samo godinu i pol dana kasnije pustiti suzu na vijest o Bowiejevoj smrti.  

---

image

Londonski mural koji prikazuje Bowieja kao Ziggyja, ispred kojeg su se mnogi okupili nakon objave da je umro 

Niklas Halle‘n/Afp
---

Iz prve ruke na BBC-ju

Woody Woodmansey jedini je još živi Pauk s Marsa, "burleskni ratnik na bubnjevima”, kako ga je u svojoj knjizi ”Bowie i njegovo doba” opisao slavni rock publicist Paul Morley, koji će u predgovoru napisati: ”Čovjek bi se ponadao kako je svijet dovoljno evoluirao da naprednije škole uvedu predmet pod nazivom 'David Bowie'. Predmet koji bi učenicima pomogao objasniti koliko se svijet promijenio od pedesetih godina prošlog do drugog desetljeća ovog stoljeća.”

Stoga nema smisla ponovno držati predavanje o Ziggyju i Paucima s Marsa; bilo je već okruglih obljetnica i ”svečanih govora”, no svakako se isplati poslušati što je bubnjar Woodmansey, kao posljednji živi svjedok, nedavno ispričao o nastanku albuma "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" i turneji koja je uslijedila, u razgovoru s Markom Radcliffeom na Radiju BBC.  

U intervjuu se prisjeća samog snimanja, odnosa Bowieja i The Spidersa te njihovog raspuštanja nakon turneje 1972-1973.

Woodmansey će tako na početku reći da su snimanju albuma u londonskom Trident studiju pristupili "kao poslu", maksimalno poštujući rokove. Takva disciplina vjerojatno je pridonijela brzini nastanka albuma; Woodmansey se sjeća da je velika većina "Ziggyja Stardusta" napravljena u manje od dva tjedna.

"Snimili smo ga i izmiksali za dva tjedna. Nismo napravili mnogo snimaka – kad smo snimali ”Man Who Sold the World” (1970.) imali smo dosta ponavljanja. Na ”Hunky Doryju” (1971.) toga je već bilo manje, a onda smo pomislili da bi sa 'Ziggyjem' moglo biti drukčije, ali nije. Nikad nismo išli na četvrti pokušaj. Obično je to bilo iz jednog ili dva ponavljanja, morao sam ih nekad čak nagovarati na treće."

---

image

David Bowie / Ziggy Stardust
 

Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel Via Afp
---

Unatoč lakoći i brzini snimanja, bend je, kaže, znao da stvaraju nešto jako vrijedno, ali izdavačka kuća u početku nije bila impresionirana. Prema svjedočenju bubnjara, to je bilo zato jer su smatrali da "Ziggyju Stardustu" nedostaje – odgovarajući glavni singl?! Naslovna tema to, po njima, nije bila. Ma, po njima nijedna iz niza vječnih "arija" ove neslužbene rock opere nije imala taj potencijal. Stoga je Bowie izbacio s popisa obradu pjesme Chucka Berryja "Around and Around" pa napisao hit singl "Starman", s refrenom u kojem se bez kompleksa ”naslonio” na vječnu melodiju ”Over The Rainbow”.

"Kad smo završili album, pomislili smo: 'Ovo je stvarno super, diskografska kuća će poludjeti.' Ali njihova reakcija je bila: 'Nećemo izdati album.' 'Zašto ne?' 'Zato što nemate hit.' Mora da se šalite, pomislio sam, pa upravo smo završili snimanje. A Bowie je samo rekao: 'U redu.' I preko vikenda – mislim da je to napravio za samo jedan dan – napisao 'Starmana'. Nazvao nas je i rekao: 'Upravo sam napisao ovo, to će biti to.'"

Bili su hipnotizirani

Itekako je bilo. Izvedba ”Starmana” u emisiji ”Top of the Pops” ušla je u legendu u svakom svom aspektu. Taj povijesni TV trenutak u Bowiejevoj će biografiji, naslovljenoj upravo ”Starman”, ovako opisati njezin autor Paul Trynka: ”Publika od pet milijuna ljudi bori se dokučiti to egzotično, panseksualno stvorenje: u brojnim domaćinstvima stotine, tisuće djece kao da su hipnotizirana njime, a roditelji ga ismijavaju, viču ili odlaze iz sobe.” Scenska interakcija između Bowieja i gitarista Ronsona bila im je odveć – seksualizirana.

---

image

Bowiejev kostim u kojem je nastupio izvodeći 'Starman' u emisiji ”Top of the Pops bio je izložen na izložbi "David Bowie is" u londonskom Victoria and Albert muzeju

Leon Neal/Afp
---

A Morley će pak u svojoj knjizi prisnažiti: ”Sjećam se kako je nas nekolicina, koji su se usudili istrpjeti prezir, otišla kod jednog kući, gdje smo svi slušali album o Ziggyju, što je moralo biti gotovo erotično obožavanje. Pustili smo ga više puta, bilo je jako teško prestati. Bilo je to nešto najbolje što smo dotad radili, zajednički ušli u vrli novi svijet. Do kraja života ćemo se sjećati tog trenutka, najveće moguće promjene, ako se ne računa gubitak nevinosti.”

Tijekom snimanja ovog jedinstvenog albuma Bowie/Ziggy i The Spiders from Mars čak su živjeli zajedno u Haddon Hallu, Bowiejevoj velikoj kući u londonskom Beckenhamu. Prisjećajući se odnosa benda s vođom, Woodmansey je rekao: "Bowie je bio šef, u potpunosti. Mislim, rekao bi nam što radimo sljedeće, kako ćemo, koju verziju... Ali, ostalo je bilo na svakom od nas, da uradi svoj dio kako treba. Osim ako niste htjeli naljutiti šefa, znate već na što mislim... Dok smo snimali, nismo išli na piće. Nismo ništa drugo radili. Samo smo pili puno kave. A onda bi tu i tamo Bowie rekao: 'Idemo u klub večeras.' Oh, divno! ... Izađeš i sutradan budeš pomalo mutnog pogleda, ali uspjeli smo."

"Ziggy Stardust" je neposredno nakon objavljivanja naišao na relativno mlake reakcije kritike, a Woodmansey kaže da je i publika u prvim danima turneje bila jednako rezervirana. Međutim, fama o fabuloznom Ziggyju Stardustu na kraju se počela širiti poput ljetnog požara, a prema mišljenju bubnjara – sve što im je za to trebalo bila je promjena stava:

"Kad smo krenuli na turneju, radili smo je kao Ziggyjev show. Prijem je bio dobar, ali nije se dogodilo ništa posebno. Pitali smo se: 'Što smo propustili, što ne radimo kako treba?' Stali bismo pred publiku nadajući se da će im se svidjeti.' I shvatili smo to nije ispravan stav. Nego, briga te hoće li im se svidjeti! Mi to volimo i mislimo da je izvrsno. Ako vam se sviđa – super. Ako ne, ništa. I onda, tek nakon toga, zapravo je krenulo..."

Na kraju turneje "Ziggy Stardust", u londonskom Hammersmith Odeonu, David Bowie iznenadio je svih – uključujući dvije trećine Spidersa – objavom da će raspustiti bend i Ziggyja Stardusta poslati u povijest.

---

image

Ziggy Stardust na pozornici 1973.

Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel Via Afp
---

Kako izaći iz lika?

Kasnije će izjaviti da mu je uživljenost s kojom je glumio ovog androginog vanzemaljca često otežavala zadržavanje izvan tog lika kad nije nastupao. Woodmansey kaže: "Što je Bowie na turneji postajao veći kao Ziggy, primijetio sam da Ziggy nekako preuzima vodstvo. Znate, ako biste ušli u taksi sa Ziggyjem, morali ste imati novac pri sebi. Jer, Ziggy nije nosio novac. Mogli ste Davidu postaviti neko pitanje, ali ako je još uvijek bio u liku, možda ne biste dobili odgovor koji ste tražili."

Iznenadni otkaz, odnosno raspuštanje benda, nije dugoročno utjecao na Woodmanseyjev odnos s Bowiejem, pa se bubnjar prisjeća srdačnog telefonskog razgovora koji je imao s teško bolesnom rock ikonom samo nekoliko dana prije nego što će Bowie preminuti 10. siječnja 2016. godine.

Osvrćući se na svoje vrijeme kao Pauka s Marsa s Davidom Bowiejem, bubnjar je iz današnje perspektive zaključio: "Ziggyjeva godišnjica me natjerala da puno razmišljam o dečkima, stvarima koje sam zaboravio – što smo sve zajedno napravili i koliko je to bilo zabavno. Mislim da je rock and roll na toj turneji bio na samom vrhuncu."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"POSLJEDNJI \u017dIVI PAUK S MARSA"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8295"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => POSLJEDNJI ŽIVI PAUK S MARSA 2 0 8295 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-15 18:32:20 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-18 08:53:36 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-16 10:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 855 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22420972.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22420980.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22421260.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22421414.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22420974.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22420976.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22420978.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Collection Christophel Via Afp","Leon Neal\/Afp","","","Niklas Halle\u2018n\/Afp","Mainman\/Bewlay Bros\/Collection Christophel Via Afp","Mainman\/Bewlay Bros\/Collection Christophel Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prizor iz filma \u201dZiggy Stardust And The Spiders from Mars\u201d<\/p>","

Bowiejev kostim u kojem je nastupio izvode\u0107i 'Starman' u emisiji \u201dTop of the Pops bio je izlo\u017een na izlo\u017ebi \u201dDavid Bowie is\u201d u londonskom Victoria and Albert muzeju<\/p>","

Ziggy cover<\/p>","","

Londonski mural koji prikazuje Bowieja kao Ziggyja, ispred kojeg su se mnogi okupili nakon objave da je umro\u00a0<\/p>","

David Bowie \/ Ziggy Stardust
\n\u00a0<\/p>","

Ziggy Stardust na pozornici 1973.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","42:47"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x684","hd_22420972_1920.jpg":"1920x1080","k_22420972_1280.jpg":"1280x1280","k_22420972_1024.jpg":"1024x1024","k_22420972_640.jpg":"640x640","k_22420972_480.jpg":"480x480","k_22420972_340.jpg":"340x340","k_22420972_220.jpg":"220x220","o_22420972_1280.jpg":"1280x855","o_22420972_1024.jpg":"1024x684","o_22420972_640.jpg":"640x427","o_22420972_480.jpg":"480x320","o_22420972_340.jpg":"340x227","o_22420972_220.jpg":"220x146","h_22420972_1280.jpg":"1280x854","h_22420972_1024.jpg":"1024x683","h_22420972_640.jpg":"640x427","h_22420972_480.jpg":"480x320","h_22420972_340.jpg":"340x227","h_22420972_220.jpg":"220x147","pp_22420972_1280.jpg":"1280x1628","pp_22420972_1024.jpg":"1024x1303","pp_22420972_640.jpg":"640x814","pp_22420972_480.jpg":"480x611","pp_22420972_340.jpg":"340x432","pp_22420972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_22420980_1920.jpg":"1920x1080","k_22420980_1280.jpg":"1280x1280","k_22420980_1024.jpg":"1024x1024","k_22420980_640.jpg":"640x640","k_22420980_480.jpg":"480x480","k_22420980_340.jpg":"340x340","k_22420980_220.jpg":"220x220","o_22420980_1280.jpg":"1280x852","o_22420980_1024.jpg":"1024x682","o_22420980_640.jpg":"640x426","o_22420980_480.jpg":"480x319","o_22420980_340.jpg":"340x226","o_22420980_220.jpg":"220x146","h_22420980_1280.jpg":"1280x854","h_22420980_1024.jpg":"1024x683","h_22420980_640.jpg":"640x427","h_22420980_480.jpg":"480x320","h_22420980_340.jpg":"340x227","h_22420980_220.jpg":"220x147","pp_22420980_1280.jpg":"1280x1628","pp_22420980_1024.jpg":"1024x1303","pp_22420980_640.jpg":"640x814","pp_22420980_480.jpg":"480x611","pp_22420980_340.jpg":"340x432","pp_22420980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_22421260_1920.jpg":"1920x1080","k_22421260_1280.jpg":"1280x1280","k_22421260_1024.jpg":"1024x1024","k_22421260_640.jpg":"640x640","k_22421260_480.jpg":"480x480","k_22421260_340.jpg":"340x340","k_22421260_220.jpg":"220x220","o_22421260_1280.jpg":"1280x1280","o_22421260_1024.jpg":"1024x1024","o_22421260_640.jpg":"640x640","o_22421260_480.jpg":"480x480","o_22421260_340.jpg":"340x340","o_22421260_220.jpg":"220x220","h_22421260_1280.jpg":"1280x854","h_22421260_1024.jpg":"1024x683","h_22421260_640.jpg":"640x427","h_22421260_480.jpg":"480x320","h_22421260_340.jpg":"340x227","h_22421260_220.jpg":"220x147","pp_22421260_1280.jpg":"1280x1628","pp_22421260_1024.jpg":"1024x1303","pp_22421260_640.jpg":"640x814","pp_22421260_480.jpg":"480x611","pp_22421260_340.jpg":"340x432","pp_22421260_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x650","hd_22421414_1920.jpg":"1920x1080","k_22421414_1280.jpg":"1280x1280","k_22421414_1024.jpg":"1024x1024","k_22421414_640.jpg":"640x640","k_22421414_480.jpg":"480x480","k_22421414_340.jpg":"340x340","k_22421414_220.jpg":"220x220","o_22421414_1280.jpg":"1280x812","o_22421414_1024.jpg":"1024x650","o_22421414_640.jpg":"640x406","o_22421414_480.jpg":"480x304","o_22421414_340.jpg":"340x215","o_22421414_220.jpg":"220x139","h_22421414_1280.jpg":"1280x854","h_22421414_1024.jpg":"1024x683","h_22421414_640.jpg":"640x427","h_22421414_480.jpg":"480x320","h_22421414_340.jpg":"340x227","h_22421414_220.jpg":"220x147","pp_22421414_1280.jpg":"1280x1628","pp_22421414_1024.jpg":"1024x1303","pp_22421414_640.jpg":"640x814","pp_22421414_480.jpg":"480x611","pp_22421414_340.jpg":"340x432","pp_22421414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x714","hd_22420974_1920.jpg":"1920x1080","k_22420974_1280.jpg":"1280x1280","k_22420974_1024.jpg":"1024x1024","k_22420974_640.jpg":"640x640","k_22420974_480.jpg":"480x480","k_22420974_340.jpg":"340x340","k_22420974_220.jpg":"220x220","o_22420974_1280.jpg":"1280x892","o_22420974_1024.jpg":"1024x714","o_22420974_640.jpg":"640x446","o_22420974_480.jpg":"480x334","o_22420974_340.jpg":"340x237","o_22420974_220.jpg":"220x153","h_22420974_1280.jpg":"1280x854","h_22420974_1024.jpg":"1024x683","h_22420974_640.jpg":"640x427","h_22420974_480.jpg":"480x320","h_22420974_340.jpg":"340x227","h_22420974_220.jpg":"220x147","pp_22420974_1280.jpg":"1280x1628","pp_22420974_1024.jpg":"1024x1303","pp_22420974_640.jpg":"640x814","pp_22420974_480.jpg":"480x611","pp_22420974_340.jpg":"340x432","pp_22420974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x705","hd_22420976_1920.jpg":"1920x1080","k_22420976_1280.jpg":"1280x1280","k_22420976_1024.jpg":"1024x1024","k_22420976_640.jpg":"640x640","k_22420976_480.jpg":"480x480","k_22420976_340.jpg":"340x340","k_22420976_220.jpg":"220x220","o_22420976_1280.jpg":"1280x881","o_22420976_1024.jpg":"1024x705","o_22420976_640.jpg":"640x440","o_22420976_480.jpg":"480x330","o_22420976_340.jpg":"340x234","o_22420976_220.jpg":"220x151","h_22420976_1280.jpg":"1280x854","h_22420976_1024.jpg":"1024x683","h_22420976_640.jpg":"640x427","h_22420976_480.jpg":"480x320","h_22420976_340.jpg":"340x227","h_22420976_220.jpg":"220x147","pp_22420976_1280.jpg":"1280x1628","pp_22420976_1024.jpg":"1024x1303","pp_22420976_640.jpg":"640x814","pp_22420976_480.jpg":"480x611","pp_22420976_340.jpg":"340x432","pp_22420976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x819","hd_22420978_1920.jpg":"1920x1080","k_22420978_1280.jpg":"1280x1280","k_22420978_1024.jpg":"1024x1024","k_22420978_640.jpg":"640x640","k_22420978_480.jpg":"480x480","k_22420978_340.jpg":"340x340","k_22420978_220.jpg":"220x220","o_22420978_1280.jpg":"1280x1023","o_22420978_1024.jpg":"1024x819","o_22420978_640.jpg":"640x511","o_22420978_480.jpg":"480x383","o_22420978_340.jpg":"340x271","o_22420978_220.jpg":"220x175","h_22420978_1280.jpg":"1280x854","h_22420978_1024.jpg":"1024x683","h_22420978_640.jpg":"640x427","h_22420978_480.jpg":"480x320","h_22420978_340.jpg":"340x227","h_22420978_220.jpg":"220x147","pp_22420978_1280.jpg":"1280x1628","pp_22420978_1024.jpg":"1024x1303","pp_22420978_640.jpg":"640x814","pp_22420978_480.jpg":"480x611","pp_22420978_340.jpg":"340x432","pp_22420978_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7788070 Threads: 3 Questions: 1567739084 Slow queries: 4781898 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111694679 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/pola-stoljeca-ziggyja-stardusta-antologijski-album-zamalo-nije-objavljen-jer-diskografska-kuca-na-njemu-nije-vidjela-hit-ok-rekao-je-bowie-i-napisao-ga-preko-vikenda-1201217 [printLink] => /scena/showbiz/pola-stoljeca-ziggyja-stardusta-antologijski-album-zamalo-nije-objavljen-jer-diskografska-kuca-na-njemu-nije-vidjela-hit-ok-rekao-je-bowie-i-napisao-ga-preko-vikenda-1201217?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679174 [name] => david bowie [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => david-bowie [link] => /tag/david-bowie ) [1] => stdClass Object ( [id] => 681347 [name] => The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-16 12:46:11 [main_article_id] => 0 [alias] => the-rise-and-fall-of-ziggy-stardust-and-the-spiders-from-mars [link] => /tag/the-rise-and-fall-of-ziggy-stardust-and-the-spiders-from-mars ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672834 [name] => Ziggy Stardust [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-04 18:05:31 [main_article_id] => 0 [alias] => ziggy-stardust [link] => /tag/ziggy-stardust ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pola stoljeća ‘Ziggyja Stardusta‘: Antologijski album zamalo nije objavljen jer diskografska kuća na njemu nije vidjela hit. Ok, rekao je Bowie, i napisao ga preko vikenda [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-10-36-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22420972.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Collection Christophel Via Afp [mainImageDesc] =>

Prizor iz filma ”Ziggy Stardust And The Spiders from Mars”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22420972.jpg [title] =>

Prizor iz filma ”Ziggy Stardust And The Spiders from Mars”

/Collection Christophel Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22420980.jpg [title] =>

Bowiejev kostim u kojem je nastupio izvodeći 'Starman' u emisiji ”Top of the Pops bio je izložen na izložbi ”David Bowie is” u londonskom Victoria and Albert muzeju

Leon Neal/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22421260.jpg [title] =>

Ziggy cover

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22421414.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22420974.jpg [title] =>

Londonski mural koji prikazuje Bowieja kao Ziggyja, ispred kojeg su se mnogi okupili nakon objave da je umro 

Niklas Halle‘n/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22420976.jpg [title] =>

David Bowie / Ziggy Stardust
 

Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22420978.jpg [title] =>

Ziggy Stardust na pozornici 1973.

Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Danas je točno pola stoljeća otkako je objavljen veliki, prevratnički peti album Davida Bowieja – "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars".

Ah, Ziggy, jedan od najutjecajnijih likova u povijesti pop kulture, kojeg je Bowie morao ”ubiti” da bi on osobno ostao meštar ceremonije i onaj koji dijeli uloge (sam sebi). A The Spiders from Mars bili su veliki gitarist Mick Ronson, basist Trevor Bolder i Woody Woodmansey na bubnjevima. Prva dvojica, kao i gazda Bowie, danas su pokojni.

---

image
---

Pedeset godina nakon izlaska, o albumu i Bowieju ispisana je čitava knjižnica i stoga je glupo novim generacijama ponavljati koliko je on bio važan te davne 1972. godine, na koga će sve kasnije u popu i rocku utjecati, koliko je revolucionarna ikonografija vezana za njega.

Internet je najljepši u takvim prigodama – ono kad si rođen na početku trećeg milenija i kreneš proučavati u čemu je poanta, pa se zakopaš u nepregledno more eseja, videozapisa na YouTubeu i prebogatu ponudu (re)izdanja na glazbenim servisima...

Potom odmah možeš skočiti i na obrade, poput izvrsne Bauhausove verzije naslovne teme ovog albuma, ili na koncertne zapise Suedea, da bi zaključio koliki je tu utjecaja Ziggyja Stardusta. Ili, na ovim prostorima, pogledati TV show "Oliver Mandić i Beograd noću". Bolje da ne nabrajamo dalje, brzo bismo se utopili u masi.

Evo, recimo, moj sin – rođen 23 godine nakon što je Ziggy ”pao na Zemlju” – uradio je svoju zadaću, toliko temeljito da će našem psu dati ime Ziggy, a samo godinu i pol dana kasnije pustiti suzu na vijest o Bowiejevoj smrti.  

---

image

Londonski mural koji prikazuje Bowieja kao Ziggyja, ispred kojeg su se mnogi okupili nakon objave da je umro 

Niklas Halle‘n/Afp
---

Iz prve ruke na BBC-ju

Woody Woodmansey jedini je još živi Pauk s Marsa, "burleskni ratnik na bubnjevima”, kako ga je u svojoj knjizi ”Bowie i njegovo doba” opisao slavni rock publicist Paul Morley, koji će u predgovoru napisati: ”Čovjek bi se ponadao kako je svijet dovoljno evoluirao da naprednije škole uvedu predmet pod nazivom 'David Bowie'. Predmet koji bi učenicima pomogao objasniti koliko se svijet promijenio od pedesetih godina prošlog do drugog desetljeća ovog stoljeća.”

Stoga nema smisla ponovno držati predavanje o Ziggyju i Paucima s Marsa; bilo je već okruglih obljetnica i ”svečanih govora”, no svakako se isplati poslušati što je bubnjar Woodmansey, kao posljednji živi svjedok, nedavno ispričao o nastanku albuma "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" i turneji koja je uslijedila, u razgovoru s Markom Radcliffeom na Radiju BBC.  

U intervjuu se prisjeća samog snimanja, odnosa Bowieja i The Spidersa te njihovog raspuštanja nakon turneje 1972-1973.

Woodmansey će tako na početku reći da su snimanju albuma u londonskom Trident studiju pristupili "kao poslu", maksimalno poštujući rokove. Takva disciplina vjerojatno je pridonijela brzini nastanka albuma; Woodmansey se sjeća da je velika većina "Ziggyja Stardusta" napravljena u manje od dva tjedna.

"Snimili smo ga i izmiksali za dva tjedna. Nismo napravili mnogo snimaka – kad smo snimali ”Man Who Sold the World” (1970.) imali smo dosta ponavljanja. Na ”Hunky Doryju” (1971.) toga je već bilo manje, a onda smo pomislili da bi sa 'Ziggyjem' moglo biti drukčije, ali nije. Nikad nismo išli na četvrti pokušaj. Obično je to bilo iz jednog ili dva ponavljanja, morao sam ih nekad čak nagovarati na treće."

---

image

David Bowie / Ziggy Stardust
 

Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel Via Afp
---

Unatoč lakoći i brzini snimanja, bend je, kaže, znao da stvaraju nešto jako vrijedno, ali izdavačka kuća u početku nije bila impresionirana. Prema svjedočenju bubnjara, to je bilo zato jer su smatrali da "Ziggyju Stardustu" nedostaje – odgovarajući glavni singl?! Naslovna tema to, po njima, nije bila. Ma, po njima nijedna iz niza vječnih "arija" ove neslužbene rock opere nije imala taj potencijal. Stoga je Bowie izbacio s popisa obradu pjesme Chucka Berryja "Around and Around" pa napisao hit singl "Starman", s refrenom u kojem se bez kompleksa ”naslonio” na vječnu melodiju ”Over The Rainbow”.

"Kad smo završili album, pomislili smo: 'Ovo je stvarno super, diskografska kuća će poludjeti.' Ali njihova reakcija je bila: 'Nećemo izdati album.' 'Zašto ne?' 'Zato što nemate hit.' Mora da se šalite, pomislio sam, pa upravo smo završili snimanje. A Bowie je samo rekao: 'U redu.' I preko vikenda – mislim da je to napravio za samo jedan dan – napisao 'Starmana'. Nazvao nas je i rekao: 'Upravo sam napisao ovo, to će biti to.'"

Bili su hipnotizirani

Itekako je bilo. Izvedba ”Starmana” u emisiji ”Top of the Pops” ušla je u legendu u svakom svom aspektu. Taj povijesni TV trenutak u Bowiejevoj će biografiji, naslovljenoj upravo ”Starman”, ovako opisati njezin autor Paul Trynka: ”Publika od pet milijuna ljudi bori se dokučiti to egzotično, panseksualno stvorenje: u brojnim domaćinstvima stotine, tisuće djece kao da su hipnotizirana njime, a roditelji ga ismijavaju, viču ili odlaze iz sobe.” Scenska interakcija između Bowieja i gitarista Ronsona bila im je odveć – seksualizirana.

---

image

Bowiejev kostim u kojem je nastupio izvodeći 'Starman' u emisiji ”Top of the Pops bio je izložen na izložbi "David Bowie is" u londonskom Victoria and Albert muzeju

Leon Neal/Afp
---

A Morley će pak u svojoj knjizi prisnažiti: ”Sjećam se kako je nas nekolicina, koji su se usudili istrpjeti prezir, otišla kod jednog kući, gdje smo svi slušali album o Ziggyju, što je moralo biti gotovo erotično obožavanje. Pustili smo ga više puta, bilo je jako teško prestati. Bilo je to nešto najbolje što smo dotad radili, zajednički ušli u vrli novi svijet. Do kraja života ćemo se sjećati tog trenutka, najveće moguće promjene, ako se ne računa gubitak nevinosti.”

Tijekom snimanja ovog jedinstvenog albuma Bowie/Ziggy i The Spiders from Mars čak su živjeli zajedno u Haddon Hallu, Bowiejevoj velikoj kući u londonskom Beckenhamu. Prisjećajući se odnosa benda s vođom, Woodmansey je rekao: "Bowie je bio šef, u potpunosti. Mislim, rekao bi nam što radimo sljedeće, kako ćemo, koju verziju... Ali, ostalo je bilo na svakom od nas, da uradi svoj dio kako treba. Osim ako niste htjeli naljutiti šefa, znate već na što mislim... Dok smo snimali, nismo išli na piće. Nismo ništa drugo radili. Samo smo pili puno kave. A onda bi tu i tamo Bowie rekao: 'Idemo u klub večeras.' Oh, divno! ... Izađeš i sutradan budeš pomalo mutnog pogleda, ali uspjeli smo."

"Ziggy Stardust" je neposredno nakon objavljivanja naišao na relativno mlake reakcije kritike, a Woodmansey kaže da je i publika u prvim danima turneje bila jednako rezervirana. Međutim, fama o fabuloznom Ziggyju Stardustu na kraju se počela širiti poput ljetnog požara, a prema mišljenju bubnjara – sve što im je za to trebalo bila je promjena stava:

"Kad smo krenuli na turneju, radili smo je kao Ziggyjev show. Prijem je bio dobar, ali nije se dogodilo ništa posebno. Pitali smo se: 'Što smo propustili, što ne radimo kako treba?' Stali bismo pred publiku nadajući se da će im se svidjeti.' I shvatili smo to nije ispravan stav. Nego, briga te hoće li im se svidjeti! Mi to volimo i mislimo da je izvrsno. Ako vam se sviđa – super. Ako ne, ništa. I onda, tek nakon toga, zapravo je krenulo..."

Na kraju turneje "Ziggy Stardust", u londonskom Hammersmith Odeonu, David Bowie iznenadio je svih – uključujući dvije trećine Spidersa – objavom da će raspustiti bend i Ziggyja Stardusta poslati u povijest.

---

image

Ziggy Stardust na pozornici 1973.

Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel Via Afp
---

Kako izaći iz lika?

Kasnije će izjaviti da mu je uživljenost s kojom je glumio ovog androginog vanzemaljca često otežavala zadržavanje izvan tog lika kad nije nastupao. Woodmansey kaže: "Što je Bowie na turneji postajao veći kao Ziggy, primijetio sam da Ziggy nekako preuzima vodstvo. Znate, ako biste ušli u taksi sa Ziggyjem, morali ste imati novac pri sebi. Jer, Ziggy nije nosio novac. Mogli ste Davidu postaviti neko pitanje, ali ako je još uvijek bio u liku, možda ne biste dobili odgovor koji ste tražili."

Iznenadni otkaz, odnosno raspuštanje benda, nije dugoročno utjecao na Woodmanseyjev odnos s Bowiejem, pa se bubnjar prisjeća srdačnog telefonskog razgovora koji je imao s teško bolesnom rock ikonom samo nekoliko dana prije nego što će Bowie preminuti 10. siječnja 2016. godine.

Osvrćući se na svoje vrijeme kao Pauka s Marsa s Davidom Bowiejem, bubnjar je iz današnje perspektive zaključio: "Ziggyjeva godišnjica me natjerala da puno razmišljam o dečkima, stvarima koje sam zaboravio – što smo sve zajedno napravili i koliko je to bilo zabavno. Mislim da je rock and roll na toj turneji bio na samom vrhuncu."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Collection Christophel Via Afp Leon Neal/Afp Niklas Halle‘n/Afp Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel Via Afp Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel Via Afp
/Collection Christophel Via Afp

Prizor iz filma ”Ziggy Stardust And The Spiders from Mars”

Leon Neal/Afp

Bowiejev kostim u kojem je nastupio izvodeći 'Starman' u emisiji ”Top of the Pops bio je izložen na izložbi ”David Bowie is” u londonskom Victoria and Albert muzeju


Ziggy cover


Niklas Halle‘n/Afp

Londonski mural koji prikazuje Bowieja kao Ziggyja, ispred kojeg su se mnogi okupili nakon objave da je umro 

Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel Via Afp

David Bowie / Ziggy Stardust
 

Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel Via Afp

Ziggy Stardust na pozornici 1973.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/pola-stoljeca-ziggyja-stardusta-antologijski-album-zamalo-nije-objavljen-jer-diskografska-kuca-na-njemu-nije-vidjela-hit-ok-rekao-je-bowie-i-napisao-ga-preko-vikenda-1201217 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b760662627a13e8d4daa9b2aa1b28150735c15c6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pola+stolje%C4%87a+%E2%80%98Ziggyja+Stardusta%E2%80%98%3A+Antologijski+album+zamalo+nije+objavljen+jer+diskografska+ku%C4%87a+na+njemu+nije+vidjela+hit.+Ok%2C+rekao+je+Bowie%2C+i+napisao+ga+preko+vikenda&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fpola-stoljeca-ziggyja-stardusta-antologijski-album-zamalo-nije-objavljen-jer-diskografska-kuca-na-njemu-nije-vidjela-hit-ok-rekao-je-bowie-i-napisao-ga-preko-vikenda-1201217 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fpola-stoljeca-ziggyja-stardusta-antologijski-album-zamalo-nije-objavljen-jer-diskografska-kuca-na-njemu-nije-vidjela-hit-ok-rekao-je-bowie-i-napisao-ga-preko-vikenda-1201217 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"POSLJEDNJI \u017dIVI PAUK S MARSA"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8295"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizPOSLJEDNJI ŽIVI PAUK S MARSA

Pola stoljeća ‘Ziggyja Stardusta‘: Antologijski album zamalo nije objavljen jer diskografska kuća na njemu nije vidjela hit. Ok, rekao je Bowie, i napisao ga preko vikenda

Piše Sandro Pogutz
16. lipnja 2022. - 12:45

Danas je točno pola stoljeća otkako je objavljen veliki, prevratnički peti album Davida Bowieja – "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars".

Ah, Ziggy, jedan od najutjecajnijih likova u povijesti pop kulture, kojeg je Bowie morao ”ubiti” da bi on osobno ostao meštar ceremonije i onaj koji dijeli uloge (sam sebi). A The Spiders from Mars bili su veliki gitarist Mick Ronson, basist Trevor Bolder i Woody Woodmansey na bubnjevima. Prva dvojica, kao i gazda Bowie, danas su pokojni.

Pedeset godina nakon izlaska, o albumu i Bowieju ispisana je čitava knjižnica i stoga je glupo novim generacijama ponavljati koliko je on bio važan te davne 1972. godine, na koga će sve kasnije u popu i rocku utjecati, koliko je revolucionarna ikonografija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:36