StoryEditorOCM
Showbiztežak život

Ona je srpski favorit za Euroviziju, a u sebi nosi ogromnu tugu; Zbog velike tragedije guta suze dok pjeva ovu pjesmu

Piše SCENA SD
28. veljače 2024. - 15:58

Prema fanovima Eurovizije, Teya Dora je apsolutni favorit za pobjedu na Beoviziji 2024, a svijet je ovu srpsku pjevačicu upoznao već prošle godine kada je njena pjesma "Džanum" postala jedna od najviralnijih na svijetu. Iza tuge i melankolije koji se čuju u njezinu glasu krije se tužna obiteljska priča.

Stihovi pjesme prevedeni su na 189 jezika diljem svijeta, a uz nju su objavljeni milijuni objava na Instagramu, Facebooku i Tiktoku. Doslovno fenomen o kojem svi pričaju i plaču,prenosi Blic.

U intervjuima koje je na Balkanu i u svijetu davala o ovoj pjesmi, Teya Dora je iznijela mnoge činjenice vezane uz svoje glazbeno obrazovanje i svoj rad. No o svom privatnom životu malo je pričala. Čini se - izbjegavala je.

Ono što do sada nitko nije znao, a što je izuzetno važno za pjesmu Džanum, ovih su dana, očito slučajno, objavili lokalni borski mediji, za koje je Teya Dora dala intervju u kojem je evocirala uspomene na djetinjstvo iz Bora i drugim gradovima istočne Srbije i Timočke krajine, koje je obilazila prateći svoju majku dok je za Večernje Novosti pisala reportaže iz tog dijela Srbije.

Čini se da je novinar koji je vodio intervju osobno poznavao Teyu Doru dok je bila dijete, pa je objavio ne samo njezinu prekrasnu sliku kad je imala četiri-pet godina, već nam je otkrio i tko su roditelji Teye Dore. Napisao je da su i oni Borani te da “Teinu majku, Jasnu, rođenu Jojić, poznajemo iz brojnih tekstova o Boru i Timočkoj krajini koje je godinama objavljivala kao novinarka Večernjih novosti, ali i iz brojnih etnoloških knjiga, među kojima i su knjige o vlaškoj magiji, koje je ona pisanjem i objavljivanjem prije gotovo tri desetljeća doprinijela uvjerenju da Vlasi imaju svoj kulturni identitet i da zaslužuju ostvariti status nacionalne manjine u Srbiji.

Trifunović je napisao i da je Tein otac, slikar i grafički dizajner, kojeg će Borani pamtiti ne samo po logotipima koje je radio za ustanove poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Glazbene škole u Boru, već i po izložbama karikatura i sjajnih ilustracija., njegov je dragi prijatelj Dragan Pavlovski Gandra, preminuo 2021. godine.

Kad tome dodamo da je Teya Dora u nekoliko intervjua rekla da joj je uvijek teško pjevati Janum i zato što je pjesma podsjeća na tragičan gubitak koji je doživjela u životu i zato što osoba koju je toliko voljela nije živi da uživamo u uspjehu Janum, potpuno razumijemo zašto Teya Dora uvijek izvodi ovu pjesmu sa strašnom bolom u glasu i uvijek guta suze dok pjeva Janum kao i svi mi i kada je slušamo i pjevamo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 21:32