StoryEditorOCM
ShowbizSEKSUALNI PREDATOR?

‘Moje misli su uz Helenu i klince...‘: Ida Prester je nedavno pozirala s Matanićem, evo kako komentira strašan skandal

Piše Klara Rožman/JL
6. travnja 2024. - 09:27

Na dan kad su u Hrvatskoj ubijene još dvije žene, isplivao je i skandal s poznatim domaćim redateljem Daliborom Matanićem, koji se donedavno u javnosti predstavljao kao jedan od boraca za ženska prava.

Stoga je mnoge vrlo neugodno iznenadila vijest da je Matanić godinama raznim ženama slao neumjesne i prostačke poruke i stvarao vrlo neugodne situacije na snimanjima.

Reakcije javnosti i njegovih kolega od jučer popodne, kada je ta vijest izašla u javnost, ne prestaju, a za Jutarnji je tu situaciju prokomentirala i glazbenica i voditeljica Ida Prester, koja je s njim nedavno pozirala za naslovnicu Glorije.

- Nisam iz filmskog svijeta, s Matanićem nisam nikad poslovno surađivala. U zadnje vrijeme sam ga najviše sretala s Helenom, fenomenalnom, duhovitom i dragom ženom. Naslovnicu sam snimila na poziv redakcije, jer sam u to vrijeme pripremala kampanju Štit.

image

Dalibor Matanić i Ida Prester u društvu Hrvoja Šalkovića i Mile Kekina na književničkom druženju

Dragan Matić/Cropix

Matanić je također bio odabir redakcije - znamo ga kao borca za prava žena, uvijek je najglasnije osuđivao seksualne predatore i davao podršku #metoo pokretu. I u svojem radu se rado doticao tih tema. Tim je ovo sve još gore. Svako nasilje se treba istražiti i osuditi. Pružam apsolutnu podršku svim žrtvama! A moje misli su i uz Helenu i klince, ovo je baš teška situacija i za njih, rekla je Prester za Jutarnji.

Podsjetimo, nakon što je vijest izašla u javnost, Dalibor Matanić oglasio se podužim statusom na svom Facebook profilu, gdje je priznao da je seksualno uznemiravao kolegice i ispričao se zbog neprimjerenih postupaka te otkrio da se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje.

Zbog uznemiravanja žena izgubio je sve poslove, a kasnije je Facebook profil izbrisao, dok je Instagram zaključao.

image

Janko Popović Volarić

Josip Moler/Cropix

"Šokirala me ova vijest!" - kazao je za Jutarnji domaći glumac Janko Popović Volarić, koji je glumio u filmu "Majka asfalta" i predstavama "Egzorcizam", "Thelma & Louise", redatelja Dalibora Matanića, koji je jučer zabezeknuo javnost priznanjem kako se prema kolegicama neprimjereno ponašao i uznemiravao ih u trenucima kada je bio pod utjecajem alkohola i droga.

"Naravno da oštro i bez iznimki osuđujem svaku vrstu nasilja i zloupotrebe moći" - istaknuo je i Janko Popović Volarić u razgovoru za Jutarnji.

"Potresena sam i užasnuta. Uz sve ružne vijesti ovih dana, ovo je dodatna koja me baš uznemirila. Osobno radeći s Dadom nikad, ali baš nikad nisam imala bilo nikakvo neugodno iskustvo, nego, dapače, vrlo profesionalnu suradnju, s puno poštovanja i obostranog povjerenja.

image

Glumica Areta Ćurković

Vlado Kos/Cropix

Bilo kakav oblik nasilja ili zloupotrebe moći ne podržavam i osuđujem, a javno se treba progovarati o tome, prvenstveno da žrtve znaju da nisu same. Ja naivno želim vjerovati da se na taj način makar jedan ili jedna nasilna nedobronamjerna osoba možda ‘povuče‘ i stane na vrijeme" - kazala je glumica Areta Ćurković, koja je glumila u filmovima "Kino Lika" i komediji "Majstori" redatelja Dalibora Matanića.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:36