stdClass Object ( [id] => 1340244 [title] => Među onima koji će doći na mjuzikl o Tini Turner možda će biti i onih koji su je 1975. u Splitu uspjeli vidjeti uživo [alias] => medu-onima-koji-ce-doci-na-mjuzikl-o-tini-turner-mozda-ce-biti-i-onih-koji-su-je-1975-u-splitu-uspjeli-vidjeti-uzivo [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošlo je nepunih šest mjeseci otkako je preminula jedna od najvećih svjetskih glazbenih legendi. U svibnju ove godine Tina Turner umrla je u dobi od 83 godine u svom domu u Küsnachtu blizu Züricha u Švicarskoj nakon duge bolesti. Proteklih nekoliko godina borila se s nizom zdravstvenih problema, među kojima su bili rak, moždani udar i zatajenje bubrega.

Za nekoliko dana hrvatski obožavatelji kraljice rock ‘n’ rolla moći će se još jednom podsjetiti na njezine najveće stihove na izvedbama mjuzikla “Simply the Best”, koji donosi interpretaciju njezina života i karijere, u Zagrebu i Splitu. Među onima koji će doći uživati u mjuziklu na Gripama možda će biti i onih koji su u studenome 1975. imali priliku uživo vidjeti glazbenu ikonu, kad je Tina sa svojim tadašnjim suprugom Ikeom Turnerom održala dva koncerta u maloj dvorani na Gripama.

Počeci s Ikeom

Već sljedeće godine Tina je izišla iz braka punog nasilja s Ikeom, a sa sobom je ponijela samo pravo na svoje ime. Gotovo pola stoljeća kasnije prodala je prava na dio svoga glazbenog opusa, upravljanje njezinim imenom i imidžom, glazbenoj izdavačkoj kući BMG, a vrijednost posla navodno je bila 50 milijuna dolara. Prije realizacije tog ugovora bogatstvo jedne od najvećih glazbenih umjetnica 20. stoljeća procjenjivalo se na 250 milijuna dolara. Dobar dio toga bogatstva zaradila je na velikim turnejama, na kojima je punila stadione širom svijeta. Primjerice, njezina završna turneja “Tina! 50th Anniversary” zaradila je 134 milijuna dolara u Sjevernoj Americi i Europi tijekom 2008. i 2009. godine.

---

image

Tina Turner u Parizu u ožujku 1987.

Bertrand Guay/Afp
---

Rođena je kao Anna Mae Bullock 26. studenoga 1939. u Brownsvilleu u Tennesseeju i bila je najmlađa kći Zelme Priscille i Floyda Richarda Bullocka. Obitelj je živjela u nedalekoj zajednici u Nutbushu, gdje je njezin otac radio kao nadglednik zakupaca na farmi Poindexter Farm. Kasnije se prisjećala da je od rane dobi brala pamuk sa svojom obitelji, a sudjelujući u dokumentarcu o Afroamerikancima, napravila je test koji je pokazao kako je njezin DNK pretežno afrički i 33 posto europski, uz jedan posto podrijetla od sjevernoameričkih plemena.

Kad joj je bilo 11 godina, njezina je majka pobjegla od supruga i preselila se u St. Louis. Dvije godine kasnije Floyd Bullock se ponovno oženio i preselio u Detroit. Anna i njezine sestre otišle su živjeti s bakom s majčine strane u Brownsvilleu. Kao tinejdžerica, Anna je radila kao kućna pomoćnica u obitelji Henderson, a u srednjoj školi bila je članica i ekipe navijačica i ženske košarkaške ekipe. Baka joj je umrla kad je imala 16 godina i otišla je živjeti s majkom u St. Louis, gdje je završila srednju školu, a nakon toga radila je kao bolničarska pomoćnica u bolnici.

Sa sestrom je često odlazila u noćne klubove St. Louisa i prvi put je vidjela Ikea Turnera s njegovim bendom “Kings of Rhythm” u klubu “Manhattan”. Bila je zadivljena njegovim talentom i zamolila ga je da joj dopusti pjevati s bendom premda je vrlo malo žena s njima do tada nastupalo. Turner je rekao da će je nazvati, ali to nikad nije učinio.

---

image

Ljubavnu sreću Tina je pronašla s njemačkim glazbenim menadžerom Erwinom Bachom

Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia/Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia
---

Jedne noći 1957. godine, tijekom stanke, uzela je mikrofon Eugenea Washingtona, bubnjara Ikeova benda, i otpjevala baladu “You Know I Love You” B.B. Kinga. Kad ju je čuo kako pjeva, Ike je pitao zna li još neku pjesmu, pa je pjevala ostatak noći i postala povremeni vokal benda, a tijekom tog razdoblja Ike ju je učio finesama kontrole glasa i izvedbe.

Prvi put na nekoj ploči pojavila se 1958. pod imenom Little Ann, na singlu “Boxtop”, a 1960., kad je neplanirano snimila pjesmu “A Fool in Love”, Anna je postala Tina Turner. Duet Ike & Tina Turner postao je jedan od najimpresivnijih glazbenih izvođača u povijesti. Među njihovim najvećim hitovima bili su “It’s Gonna Work Out Fine”, “River Deep – Mountain High”, “Proud Mary” i “Nutbush City Limits” prije razlaza 1976. godine.

Tina je sa samo 36 centi u džepu pobjegla od Ikea i skrivala se kod prijatelja. Podnijela je zahtjev za razvodom braka, koji je finaliziran u ožujku 1978. godine. U brakorazvodnoj parnici tražila je 4000 dolara mjesečne alimentacije, tisuću dolara mjesečno uzdržavanja za djecu i skrbništvo nad sinovima Craigom i Ronniejem. Završnim brakorazvodnim dogovorom preuzela je odgovornost za propuštene koncerte, zadržala je pravo na tantijeme za pjesme koje je napisala, ali je Ike dobio izdavačka prava za svoje i njezine pjesme.

---

image

Na stadionu Stade de France u srpnju 2000.

Bertrand Guay/Afp
---

Povlačenje s pozornice

Tina je zadržala dva automobila marke Jaguar, krzna i nakit, kao i svoje umjetničko ime. Dala je Ikeu svoj udio u glazbenom studiju Bolic Sound, izdavačkim tvrtkama, nekretninama, a zadržao je i četiri automobila. Nekoliko promotora izgubilo je novac i podnijelo tužbe zbog gubitaka, gotovo dvije godine Tina je dobivala kupone za hranu i nastupala u malim klubovima kako bi platila dugove. Nakon Ikeove smrti u prosincu 2007. godine, Tina je izdala kratko priopćenje u kojemu navodi da nije bila u kontaktu s njim više od 30 godina i da nikakvih daljnjih izjava neće biti.

Sljedećih nekoliko godina Tina je zarađivala nastupajući u televizijskim programima, dijelom i u Italiji, dva albuma koja je objavila nisu bila uspješna... Osamdesetih godina prošlog stoljeća izvela je jedan od najvećih povrataka u glazbenoj povijesti; njezin višestruko platinasti album “Private Dancer” iz 1984. sadržavao je hit “What’s Love Got to Do with It”, koji je osvojio nagradu Grammy za pjesmu godine i bio je Tinin prvi i jedini broj jedan na listi Billboard Hot 100. U dobi od 44 godine, Tina je bila najstarija solo glazbenica koja je ušla na Hot 100.

Uspješni na listama bili su i “Better Be Good to Me”, “Private Dancer”, “We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)”, “Typical Male”, “The Best”, “I Don’t Wanna Fight” i “GoldenEye”. Tijekom svjetske turneje “Break Every Rule” 1988. godine Tina je postavila Guinnessov svjetski rekord po najvećem broju publike s plaćenim ulaznicama za solo izvođača – 180.000 na Maracani u Rio de Janeiru. Glumila je i u filmovima “Tommy” iz 1975. godine, “Pobješnjeli Max 3: Thunderdome” iz 1985. i “Posljednji akcijski junak” iz 1993. godine.

---

image

Tina s Beyonce na 50. dodjeli nagrada Grammy u L.A.-u u veljači 2008.

Robyn Beck/Afp
---

Prodala je više od sto milijuna nosača zvuka širom svijeta, osvojila je 12 nagrada Grammy, bila je prvi tamnoputi glazbenik i prva žena na naslovnici magazina “Rolling Stone”. Ima svoju zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih, a dva puta je primljena u Kuću slave rock and rolla.

Godine 2009. službeno je prestala nastupati, a iz mirovine se nakratko vratila u srpnju 2020., surađujući s norveškim producentom Kygom na remiksu hita “What’s Love Got to Do with It”. Objavom tog remiksa Tina je postala prvi umjetnik koji je imao hit na ljestvici “top 40” tijekom sedam uzastopnih desetljeća u Velikoj Britaniji.

Tina je 1986. upoznala njemačkoga glazbenog menadžera Erwina Bacha, kojeg je njezina europska izdavačka tvrtka EMI poslala da je dočeka na aerodromu u Düsseldorfu. Bach je 16 godina mlađi od nje, u početku su bili prijatelji, a vezu su započeli godinu dana kasnije. Vjenčali su se u srpnju 2013. na obali jezera Zürich u Küsnachtu u Švicarskoj, gdje su živjeli od 1994. godine.

---

image

Na koncertu u Berlinu u siječnju 2009.

Michael Gottschalk/Ddp Images Via Afp
---

Tri tjedna nakon vjenčanja s Bachom doživjela je moždani udar i morala je ponovno učiti hodati, a 2016. joj je dijagnosticiran rak crijeva. Homeopatskim pripravcima liječila je visoki krvni tlak, što je rezultiralo oštećenjem i u konačnici zatajenjem bubrega. Preporučeno joj je da započne s dijalizom, razmatrala je mogućnost asistiranog samoubojstva i učlanila se u Exit, ali je njezin suprug Erwin dao svoj bubreg za transplantaciju...

Tina je bila inspiracija nekima od najvećih zvijezda današnjice, poput Beyonce i Rihanne, ali i uzor nebrojenim ženama, uzdigavši se iz teškog djetinjstva i nasilnog braka do neslućene slave i mjesta među najvećim glazbenim legendama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"rock baka"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"7845"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}] [extra_fields_search] => rock baka 2 0 7845 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-15 16:37:22 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija-Maja Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-19 12:52:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-19 12:52:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Među onima koji će doći na mjuzikl o Tini Turner možda će biti i onih koji su je 1975. u Splitu uspjeli vidjeti uživo page_title=Među onima koji će doći na mjuzikl o Tini Turner možda će biti i onih koji su je 1975. u Splitu uspjeli vidjeti uživo [metakey] => tina turner, simply the best, reflektor, Reflektor Slobodne Dalmacije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24962695.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24967484.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24965635.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24965634.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24965637.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24965636.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24965639.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24963292.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ed Oudenaarden\/Afp","Paolo Della Bella\/Lapresse\/Profimedia\/Paolo Della Bella\/Lapresse\/Profimedia","Bertrand Guay\/Afp","Bertrand Guay\/Afp","Monica Davey\/Afp","Robyn Beck\/Afp","Giuseppe Cacace\/Afp","Michael Gottschalk\/Ddp Images Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na pozornicu je donosila nevjerojatnu energiju<\/p>","

Ljubavnu sre\u0107u Tina je prona\u0161la s njema\u010dkim glazbenim menad\u017eerom Erwinom Bachom<\/p>","

Tina Turner u Parizu u o\u017eujku 1987.<\/p>","

Na stadionu Stade de France u srpnju 2000.<\/p>","","

Tina s Beyonce na 50. dodjeli nagrada Grammy u L.A.-u u velja\u010di 2008.<\/p>","","

Na koncertu u Berlinu u sije\u010dnju 2009.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1700x1149","hd_24962695_1920.jpg":"1920x1080","k_24962695_1280.jpg":"1280x1280","k_24962695_1024.jpg":"1024x1024","k_24962695_640.jpg":"640x640","k_24962695_480.jpg":"480x480","k_24962695_340.jpg":"340x340","k_24962695_220.jpg":"220x220","o_24962695_1280.jpg":"1280x865","o_24962695_1024.jpg":"1024x692","o_24962695_640.jpg":"640x432","o_24962695_480.jpg":"480x324","o_24962695_340.jpg":"340x229","o_24962695_220.jpg":"220x148","h_24962695_1280.jpg":"1280x854","h_24962695_1024.jpg":"1024x683","h_24962695_640.jpg":"640x427","h_24962695_480.jpg":"480x320","h_24962695_340.jpg":"340x227","h_24962695_220.jpg":"220x147","pp_24962695_1280.jpg":"1280x1628","pp_24962695_1024.jpg":"1024x1303","pp_24962695_640.jpg":"640x814","pp_24962695_480.jpg":"480x611","pp_24962695_340.jpg":"340x432","pp_24962695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24967484_1920.jpg":"1920x1080","k_24967484_1280.jpg":"1280x1280","k_24967484_1024.jpg":"1024x1024","k_24967484_640.jpg":"640x640","k_24967484_480.jpg":"480x480","k_24967484_340.jpg":"340x340","k_24967484_220.jpg":"220x220","o_24967484_1280.jpg":"1280x1920","o_24967484_1024.jpg":"1024x1536","o_24967484_640.jpg":"640x960","o_24967484_480.jpg":"480x720","o_24967484_340.jpg":"340x510","o_24967484_220.jpg":"220x330","h_24967484_1280.jpg":"1280x854","h_24967484_1024.jpg":"1024x683","h_24967484_640.jpg":"640x427","h_24967484_480.jpg":"480x320","h_24967484_340.jpg":"340x227","h_24967484_220.jpg":"220x147","pp_24967484_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967484_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967484_640.jpg":"640x814","pp_24967484_480.jpg":"480x611","pp_24967484_340.jpg":"340x432","pp_24967484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24965635_1920.jpg":"1920x1080","k_24965635_1280.jpg":"1280x1280","k_24965635_1024.jpg":"1024x1024","k_24965635_640.jpg":"640x640","k_24965635_480.jpg":"480x480","k_24965635_340.jpg":"340x340","k_24965635_220.jpg":"220x220","o_24965635_1280.jpg":"1280x1920","o_24965635_1024.jpg":"1024x1536","o_24965635_640.jpg":"640x960","o_24965635_480.jpg":"480x720","o_24965635_340.jpg":"340x510","o_24965635_220.jpg":"220x330","h_24965635_1280.jpg":"1280x854","h_24965635_1024.jpg":"1024x683","h_24965635_640.jpg":"640x427","h_24965635_480.jpg":"480x320","h_24965635_340.jpg":"340x227","h_24965635_220.jpg":"220x147","pp_24965635_1280.jpg":"1280x1628","pp_24965635_1024.jpg":"1024x1303","pp_24965635_640.jpg":"640x814","pp_24965635_480.jpg":"480x611","pp_24965635_340.jpg":"340x432","pp_24965635_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1427x2200","hd_24965634_1920.jpg":"1920x1080","k_24965634_1280.jpg":"1280x1280","k_24965634_1024.jpg":"1024x1024","k_24965634_640.jpg":"640x640","k_24965634_480.jpg":"480x480","k_24965634_340.jpg":"340x340","k_24965634_220.jpg":"220x220","o_24965634_1280.jpg":"1280x1973","o_24965634_1024.jpg":"1024x1578","o_24965634_640.jpg":"640x986","o_24965634_480.jpg":"480x740","o_24965634_340.jpg":"340x524","o_24965634_220.jpg":"220x339","h_24965634_1280.jpg":"1280x854","h_24965634_1024.jpg":"1024x683","h_24965634_640.jpg":"640x427","h_24965634_480.jpg":"480x320","h_24965634_340.jpg":"340x227","h_24965634_220.jpg":"220x147","pp_24965634_1280.jpg":"1280x1628","pp_24965634_1024.jpg":"1024x1303","pp_24965634_640.jpg":"640x814","pp_24965634_480.jpg":"480x611","pp_24965634_340.jpg":"340x432","pp_24965634_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_24965637_1920.jpg":"1920x1080","k_24965637_1280.jpg":"1280x1280","k_24965637_1024.jpg":"1024x1024","k_24965637_640.jpg":"640x640","k_24965637_480.jpg":"480x480","k_24965637_340.jpg":"340x340","k_24965637_220.jpg":"220x220","o_24965637_1280.jpg":"1280x836","o_24965637_1024.jpg":"1024x668","o_24965637_640.jpg":"640x418","o_24965637_480.jpg":"480x313","o_24965637_340.jpg":"340x222","o_24965637_220.jpg":"220x143","h_24965637_1280.jpg":"1280x854","h_24965637_1024.jpg":"1024x683","h_24965637_640.jpg":"640x427","h_24965637_480.jpg":"480x320","h_24965637_340.jpg":"340x227","h_24965637_220.jpg":"220x147","pp_24965637_1280.jpg":"1280x1628","pp_24965637_1024.jpg":"1024x1303","pp_24965637_640.jpg":"640x814","pp_24965637_480.jpg":"480x611","pp_24965637_340.jpg":"340x432","pp_24965637_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1758x2474","hd_24965636_1920.jpg":"1920x1080","k_24965636_1280.jpg":"1280x1280","k_24965636_1024.jpg":"1024x1024","k_24965636_640.jpg":"640x640","k_24965636_480.jpg":"480x480","k_24965636_340.jpg":"340x340","k_24965636_220.jpg":"220x220","o_24965636_1280.jpg":"1280x1801","o_24965636_1024.jpg":"1024x1441","o_24965636_640.jpg":"640x900","o_24965636_480.jpg":"480x675","o_24965636_340.jpg":"340x478","o_24965636_220.jpg":"220x309","h_24965636_1280.jpg":"1280x854","h_24965636_1024.jpg":"1024x683","h_24965636_640.jpg":"640x427","h_24965636_480.jpg":"480x320","h_24965636_340.jpg":"340x227","h_24965636_220.jpg":"220x147","pp_24965636_1280.jpg":"1280x1628","pp_24965636_1024.jpg":"1024x1303","pp_24965636_640.jpg":"640x814","pp_24965636_480.jpg":"480x611","pp_24965636_340.jpg":"340x432","pp_24965636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2655","hd_24965639_1920.jpg":"1920x1080","k_24965639_1280.jpg":"1280x1280","k_24965639_1024.jpg":"1024x1024","k_24965639_640.jpg":"640x640","k_24965639_480.jpg":"480x480","k_24965639_340.jpg":"340x340","k_24965639_220.jpg":"220x220","o_24965639_1280.jpg":"1280x1770","o_24965639_1024.jpg":"1024x1416","o_24965639_640.jpg":"640x885","o_24965639_480.jpg":"480x663","o_24965639_340.jpg":"340x470","o_24965639_220.jpg":"220x304","h_24965639_1280.jpg":"1280x854","h_24965639_1024.jpg":"1024x683","h_24965639_640.jpg":"640x427","h_24965639_480.jpg":"480x320","h_24965639_340.jpg":"340x227","h_24965639_220.jpg":"220x147","pp_24965639_1280.jpg":"1280x1628","pp_24965639_1024.jpg":"1024x1303","pp_24965639_640.jpg":"640x814","pp_24965639_480.jpg":"480x611","pp_24965639_340.jpg":"340x432","pp_24965639_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1637x3000","hd_24963292_1920.jpg":"1920x1080","k_24963292_1280.jpg":"1280x1280","k_24963292_1024.jpg":"1024x1024","k_24963292_640.jpg":"640x640","k_24963292_480.jpg":"480x480","k_24963292_340.jpg":"340x340","k_24963292_220.jpg":"220x220","o_24963292_1280.jpg":"1280x2345","o_24963292_1024.jpg":"1024x1876","o_24963292_640.jpg":"640x1172","o_24963292_480.jpg":"480x879","o_24963292_340.jpg":"340x623","o_24963292_220.jpg":"220x403","h_24963292_1280.jpg":"1280x854","h_24963292_1024.jpg":"1024x683","h_24963292_640.jpg":"640x427","h_24963292_480.jpg":"480x320","h_24963292_340.jpg":"340x227","h_24963292_220.jpg":"220x147","pp_24963292_1280.jpg":"1280x1628","pp_24963292_1024.jpg":"1024x1303","pp_24963292_640.jpg":"640x814","pp_24963292_480.jpg":"480x611","pp_24963292_340.jpg":"340x432","pp_24963292_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15565782 Threads: 2 Questions: 3212586742 Slow queries: 7247379 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236207638 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/medu-onima-koji-ce-doci-na-mjuzikl-o-tini-turner-mozda-ce-biti-i-onih-koji-su-je-1975-u-splitu-uspjeli-vidjeti-uzivo-1340244 [printLink] => /scena/showbiz/medu-onima-koji-ce-doci-na-mjuzikl-o-tini-turner-mozda-ce-biti-i-onih-koji-su-je-1975-u-splitu-uspjeli-vidjeti-uzivo-1340244?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 520391 [name] => Tina Turner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tina-turner [link] => /tag/tina-turner ) [1] => stdClass Object ( [id] => 354438 [name] => simply the best [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => simply-the-best [link] => /tag/simply-the-best ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362759 [name] => Reflektor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => reflektor [link] => /tag/reflektor ) [3] => stdClass Object ( [id] => 728340 [name] => Reflektor Slobodne Dalmacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-31 15:46:29 [main_article_id] => 0 [alias] => reflektor-slobodne-dalmacije [link] => /tag/reflektor-slobodne-dalmacije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Među onima koji će doći na mjuzikl o Tini Turner možda će biti i onih koji su je 1975. u Splitu uspjeli vidjeti uživo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24962695.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ed Oudenaarden/Afp [mainImageDesc] =>

Na pozornicu je donosila nevjerojatnu energiju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24962695.jpg [title] =>

Na pozornicu je donosila nevjerojatnu energiju

Ed Oudenaarden/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24967484.jpg [title] =>

Ljubavnu sreću Tina je pronašla s njemačkim glazbenim menadžerom Erwinom Bachom

Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia/Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24965635.jpg [title] =>

Tina Turner u Parizu u ožujku 1987.

Bertrand Guay/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24965634.jpg [title] =>

Na stadionu Stade de France u srpnju 2000.

Bertrand Guay/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24965637.jpg [title] => Monica Davey/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24965636.jpg [title] =>

Tina s Beyonce na 50. dodjeli nagrada Grammy u L.A.-u u veljači 2008.

Robyn Beck/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24965639.jpg [title] => Giuseppe Cacace/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24963292.jpg [title] =>

Na koncertu u Berlinu u siječnju 2009.

Michael Gottschalk/Ddp Images Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prošlo je nepunih šest mjeseci otkako je preminula jedna od najvećih svjetskih glazbenih legendi. U svibnju ove godine Tina Turner umrla je u dobi od 83 godine u svom domu u Küsnachtu blizu Züricha u Švicarskoj nakon duge bolesti. Proteklih nekoliko godina borila se s nizom zdravstvenih problema, među kojima su bili rak, moždani udar i zatajenje bubrega.

Za nekoliko dana hrvatski obožavatelji kraljice rock ‘n’ rolla moći će se još jednom podsjetiti na njezine najveće stihove na izvedbama mjuzikla “Simply the Best”, koji donosi interpretaciju njezina života i karijere, u Zagrebu i Splitu. Među onima koji će doći uživati u mjuziklu na Gripama možda će biti i onih koji su u studenome 1975. imali priliku uživo vidjeti glazbenu ikonu, kad je Tina sa svojim tadašnjim suprugom Ikeom Turnerom održala dva koncerta u maloj dvorani na Gripama.

Počeci s Ikeom

Već sljedeće godine Tina je izišla iz braka punog nasilja s Ikeom, a sa sobom je ponijela samo pravo na svoje ime. Gotovo pola stoljeća kasnije prodala je prava na dio svoga glazbenog opusa, upravljanje njezinim imenom i imidžom, glazbenoj izdavačkoj kući BMG, a vrijednost posla navodno je bila 50 milijuna dolara. Prije realizacije tog ugovora bogatstvo jedne od najvećih glazbenih umjetnica 20. stoljeća procjenjivalo se na 250 milijuna dolara. Dobar dio toga bogatstva zaradila je na velikim turnejama, na kojima je punila stadione širom svijeta. Primjerice, njezina završna turneja “Tina! 50th Anniversary” zaradila je 134 milijuna dolara u Sjevernoj Americi i Europi tijekom 2008. i 2009. godine.

---

image

Tina Turner u Parizu u ožujku 1987.

Bertrand Guay/Afp
---

Rođena je kao Anna Mae Bullock 26. studenoga 1939. u Brownsvilleu u Tennesseeju i bila je najmlađa kći Zelme Priscille i Floyda Richarda Bullocka. Obitelj je živjela u nedalekoj zajednici u Nutbushu, gdje je njezin otac radio kao nadglednik zakupaca na farmi Poindexter Farm. Kasnije se prisjećala da je od rane dobi brala pamuk sa svojom obitelji, a sudjelujući u dokumentarcu o Afroamerikancima, napravila je test koji je pokazao kako je njezin DNK pretežno afrički i 33 posto europski, uz jedan posto podrijetla od sjevernoameričkih plemena.

Kad joj je bilo 11 godina, njezina je majka pobjegla od supruga i preselila se u St. Louis. Dvije godine kasnije Floyd Bullock se ponovno oženio i preselio u Detroit. Anna i njezine sestre otišle su živjeti s bakom s majčine strane u Brownsvilleu. Kao tinejdžerica, Anna je radila kao kućna pomoćnica u obitelji Henderson, a u srednjoj školi bila je članica i ekipe navijačica i ženske košarkaške ekipe. Baka joj je umrla kad je imala 16 godina i otišla je živjeti s majkom u St. Louis, gdje je završila srednju školu, a nakon toga radila je kao bolničarska pomoćnica u bolnici.

Sa sestrom je često odlazila u noćne klubove St. Louisa i prvi put je vidjela Ikea Turnera s njegovim bendom “Kings of Rhythm” u klubu “Manhattan”. Bila je zadivljena njegovim talentom i zamolila ga je da joj dopusti pjevati s bendom premda je vrlo malo žena s njima do tada nastupalo. Turner je rekao da će je nazvati, ali to nikad nije učinio.

---

image

Ljubavnu sreću Tina je pronašla s njemačkim glazbenim menadžerom Erwinom Bachom

Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia/Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia
---

Jedne noći 1957. godine, tijekom stanke, uzela je mikrofon Eugenea Washingtona, bubnjara Ikeova benda, i otpjevala baladu “You Know I Love You” B.B. Kinga. Kad ju je čuo kako pjeva, Ike je pitao zna li još neku pjesmu, pa je pjevala ostatak noći i postala povremeni vokal benda, a tijekom tog razdoblja Ike ju je učio finesama kontrole glasa i izvedbe.

Prvi put na nekoj ploči pojavila se 1958. pod imenom Little Ann, na singlu “Boxtop”, a 1960., kad je neplanirano snimila pjesmu “A Fool in Love”, Anna je postala Tina Turner. Duet Ike & Tina Turner postao je jedan od najimpresivnijih glazbenih izvođača u povijesti. Među njihovim najvećim hitovima bili su “It’s Gonna Work Out Fine”, “River Deep – Mountain High”, “Proud Mary” i “Nutbush City Limits” prije razlaza 1976. godine.

Tina je sa samo 36 centi u džepu pobjegla od Ikea i skrivala se kod prijatelja. Podnijela je zahtjev za razvodom braka, koji je finaliziran u ožujku 1978. godine. U brakorazvodnoj parnici tražila je 4000 dolara mjesečne alimentacije, tisuću dolara mjesečno uzdržavanja za djecu i skrbništvo nad sinovima Craigom i Ronniejem. Završnim brakorazvodnim dogovorom preuzela je odgovornost za propuštene koncerte, zadržala je pravo na tantijeme za pjesme koje je napisala, ali je Ike dobio izdavačka prava za svoje i njezine pjesme.

---

image

Na stadionu Stade de France u srpnju 2000.

Bertrand Guay/Afp
---

Povlačenje s pozornice

Tina je zadržala dva automobila marke Jaguar, krzna i nakit, kao i svoje umjetničko ime. Dala je Ikeu svoj udio u glazbenom studiju Bolic Sound, izdavačkim tvrtkama, nekretninama, a zadržao je i četiri automobila. Nekoliko promotora izgubilo je novac i podnijelo tužbe zbog gubitaka, gotovo dvije godine Tina je dobivala kupone za hranu i nastupala u malim klubovima kako bi platila dugove. Nakon Ikeove smrti u prosincu 2007. godine, Tina je izdala kratko priopćenje u kojemu navodi da nije bila u kontaktu s njim više od 30 godina i da nikakvih daljnjih izjava neće biti.

Sljedećih nekoliko godina Tina je zarađivala nastupajući u televizijskim programima, dijelom i u Italiji, dva albuma koja je objavila nisu bila uspješna... Osamdesetih godina prošlog stoljeća izvela je jedan od najvećih povrataka u glazbenoj povijesti; njezin višestruko platinasti album “Private Dancer” iz 1984. sadržavao je hit “What’s Love Got to Do with It”, koji je osvojio nagradu Grammy za pjesmu godine i bio je Tinin prvi i jedini broj jedan na listi Billboard Hot 100. U dobi od 44 godine, Tina je bila najstarija solo glazbenica koja je ušla na Hot 100.

Uspješni na listama bili su i “Better Be Good to Me”, “Private Dancer”, “We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)”, “Typical Male”, “The Best”, “I Don’t Wanna Fight” i “GoldenEye”. Tijekom svjetske turneje “Break Every Rule” 1988. godine Tina je postavila Guinnessov svjetski rekord po najvećem broju publike s plaćenim ulaznicama za solo izvođača – 180.000 na Maracani u Rio de Janeiru. Glumila je i u filmovima “Tommy” iz 1975. godine, “Pobješnjeli Max 3: Thunderdome” iz 1985. i “Posljednji akcijski junak” iz 1993. godine.

---

image

Tina s Beyonce na 50. dodjeli nagrada Grammy u L.A.-u u veljači 2008.

Robyn Beck/Afp
---

Prodala je više od sto milijuna nosača zvuka širom svijeta, osvojila je 12 nagrada Grammy, bila je prvi tamnoputi glazbenik i prva žena na naslovnici magazina “Rolling Stone”. Ima svoju zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih, a dva puta je primljena u Kuću slave rock and rolla.

Godine 2009. službeno je prestala nastupati, a iz mirovine se nakratko vratila u srpnju 2020., surađujući s norveškim producentom Kygom na remiksu hita “What’s Love Got to Do with It”. Objavom tog remiksa Tina je postala prvi umjetnik koji je imao hit na ljestvici “top 40” tijekom sedam uzastopnih desetljeća u Velikoj Britaniji.

Tina je 1986. upoznala njemačkoga glazbenog menadžera Erwina Bacha, kojeg je njezina europska izdavačka tvrtka EMI poslala da je dočeka na aerodromu u Düsseldorfu. Bach je 16 godina mlađi od nje, u početku su bili prijatelji, a vezu su započeli godinu dana kasnije. Vjenčali su se u srpnju 2013. na obali jezera Zürich u Küsnachtu u Švicarskoj, gdje su živjeli od 1994. godine.

---

image

Na koncertu u Berlinu u siječnju 2009.

Michael Gottschalk/Ddp Images Via Afp
---

Tri tjedna nakon vjenčanja s Bachom doživjela je moždani udar i morala je ponovno učiti hodati, a 2016. joj je dijagnosticiran rak crijeva. Homeopatskim pripravcima liječila je visoki krvni tlak, što je rezultiralo oštećenjem i u konačnici zatajenjem bubrega. Preporučeno joj je da započne s dijalizom, razmatrala je mogućnost asistiranog samoubojstva i učlanila se u Exit, ali je njezin suprug Erwin dao svoj bubreg za transplantaciju...

Tina je bila inspiracija nekima od najvećih zvijezda današnjice, poput Beyonce i Rihanne, ali i uzor nebrojenim ženama, uzdigavši se iz teškog djetinjstva i nasilnog braka do neslućene slave i mjesta među najvećim glazbenim legendama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ed Oudenaarden/Afp Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia/Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia Bertrand Guay/Afp Bertrand Guay/Afp Monica Davey/Afp Robyn Beck/Afp Giuseppe Cacace/Afp Michael Gottschalk/Ddp Images Via Afp
Ed Oudenaarden/Afp

Na pozornicu je donosila nevjerojatnu energiju

Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia/Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia

Ljubavnu sreću Tina je pronašla s njemačkim glazbenim menadžerom Erwinom Bachom

Bertrand Guay/Afp

Tina Turner u Parizu u ožujku 1987.

Bertrand Guay/Afp

Na stadionu Stade de France u srpnju 2000.

Robyn Beck/Afp

Tina s Beyonce na 50. dodjeli nagrada Grammy u L.A.-u u veljači 2008.

Michael Gottschalk/Ddp Images Via Afp

Na koncertu u Berlinu u siječnju 2009.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/medu-onima-koji-ce-doci-na-mjuzikl-o-tini-turner-mozda-ce-biti-i-onih-koji-su-je-1975-u-splitu-uspjeli-vidjeti-uzivo-1340244 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b467fefd999a6abd70f28a095a0e41229cafbaed [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Me%C4%91u+onima+koji+%C4%87e+do%C4%87i+na+mjuzikl+o+Tini+Turner+mo%C5%BEda+%C4%87e+biti+i+onih+koji+su+je+1975.+u+Splitu+uspjeli+vidjeti+u%C5%BEivo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fmedu-onima-koji-ce-doci-na-mjuzikl-o-tini-turner-mozda-ce-biti-i-onih-koji-su-je-1975-u-splitu-uspjeli-vidjeti-uzivo-1340244 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fmedu-onima-koji-ce-doci-na-mjuzikl-o-tini-turner-mozda-ce-biti-i-onih-koji-su-je-1975-u-splitu-uspjeli-vidjeti-uzivo-1340244 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"rock baka"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"7845"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Showbizrock baka

Među onima koji će doći na mjuzikl o Tini Turner možda će biti i onih koji su je 1975. u Splitu uspjeli vidjeti uživo

Piše Marija-Maja Čović
19. studenog 2023. - 13:52

Prošlo je nepunih šest mjeseci otkako je preminula jedna od najvećih svjetskih glazbenih legendi. U svibnju ove godine Tina Turner umrla je u dobi od 83 godine u svom domu u Küsnachtu blizu Züricha u Švicarskoj nakon duge bolesti. Proteklih nekoliko godina borila se s nizom zdravstvenih problema, među kojima su bili rak, moždani udar i zatajenje bubrega.

Za nekoliko dana hrvatski obožavatelji kraljice rock ‘n’ rolla moći će se još jednom podsjetiti na njezine najveće stihove na izvedbama mjuzikla “Simply the Best”, koji donosi interpretaciju njezina života i karijere, u Zagrebu i Splitu. Među onima koji će doći uživati u mjuziklu na Gripama možda će biti i onih koji su u studenome 1975. imali priliku uživo vidjeti glazbenu ikonu, kad je Tina sa svojim tadašnjim suprugom ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:00