stdClass Object ( [id] => 1363432 [title] => Island prijeti, Palestinci kleče polugoli i preklinju: hoće li Eden biti izbačena s Eurosonga? Bjesni rat u backstageu [alias] => island-prijeti-palestinci-klece-polugoli-i-preklinju-hoce-li-eden-biti-izbacena-s-eurosonga-bijesni-rat-u-backstageu [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još u studenome prošle godine European Broadcasting Union i Sveriges Television izabrale su slogan ‘United By Music‘ (ujedinjeni glazbom) kao moto ovogodišnjeg Eurosonga, ali i svih budućih.

Taj je slogan osmislio BBC kao prikaz jedinstvenog partnerstva između Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i Liverpoola, domaćina lanjskog Eurosonga, slogan koji odražava snagu glazbe da zbliži ljude širom svijeta. ‘Ujedinjeni glazbom‘ tako će biti slogan svih budućih Eurosongova kao dio strategije brenda, predstavljajući kontinuitet i dosljednost.

Eurosong je više od glazbenog natjecanja, to je proslava moći glazbe da ujedini ljude. Stalnim sloganom pokazuje se dosljednost poruke da nas glazba sve ujedinjava. To je savršen slogan koji ističe naše vrijednosti inkluzivnosti, jednakosti, univerzalnosti i proslave različitosti kroz glazbu, poručili su iz EBU-a.

‘Ujedinjeni glazbom‘, kažu, sadrži temeljne vrijednosti Eurosonga, koji ima bogatu povijest promoviranja različitosti, uključenosti i umjetničkog izražaja. Taj slogan održava sposobnost Eurosonga da nadiđe različitosti i potakne osjećaj zajedništva, neovisno o nacionalnosti, jeziku ili porijeklu.

---

image

Švedska predstavnica Loreen pobijedila je na Eurosongu prošle godine AFP

Paul Ellis/Afp
---

Rat protiv nota

Zvuči super, ali ovogodišnji Eurosong, koji će se u svibnju održati u Švedskoj, u Malmöu, daleko je od ujedinjenosti postignute glazbom, kako se natjecanje približava sve je više zahtjeva da se Izrael izbaci s Eurosonga zbog rata u Gazi.

A upravo su izabrali 20-godišnju Eden Golan da ih predstavlja u Švedskoj, ona je pobjedu na talent-showu posvetila više od 130 izraelskih talaca u Gazi, poručivši "Nećemo zaista biti u redu dok se svi ne vrate kući".

---

---


Edenin nastup u Švedskoj bit će 46. izraelsko sudjelovanje na Eurosongu, Izrael je bio prvi neeuropski sudionik u povijesti kad se priključio natjecanju 1973. godine.

No, glazbenici iz više zemalja traže da se Izraelu onemogući sudjelovanje na ovogodišnjem Eurosongu, još u prosincu je islandska udruga skladatelja i tekstopisaca objavila priopćenje u kojemu se kaže kako izraelska vojna akcija u Gazi nespojiva sa sudjelovanjem na događaju kojeg karakteriziraju radost i optimizam.

Island prijeti

Peticiju da se Izrael izbaci s Eurosonga potpisalo je oko deset tisuća ljudi, to je gotovo tri posto islandske populacije, u njoj se kaže i kako bi se, ako se Izraelu dozvoli sudjelovanje, Island trebao povući s Eurosonga.

U Finskoj se, u peticiji koju je potpisalo više od 1400 glazbenih profesionalaca, nacionalnu radioteleviziju Yle optužilo za dvostruke standarde, kaže se kako je bila među prvima koji su zahtijevali izbacivanje Rusije nakon invazije na Ukrajinu 2022. godine, pa se i sada očekuje da Yle pokaže istu aktivnost na zaštiti vrijednosti, traži se da se suprotstavi tome da zemlja umiješana u ratne zločine, koja nastavlja s vojnom okupacijom, dobije mogućnost javnog nastupa kako bi ispolirala svoj imidž.

---

image

Ukrajinski bend Kalush Orchestra pobijedio je na Eurosongu 2022. godine, kad je Rusija izbačena s natjecanja AFP

Paul Ellis/Afp
---

Glazbenici u Norveškoj i Danskoj napisali su slične zahtjeve, a u švedskom otvorenom pismu, kojeg su potpisale zvijezde među kojima su Robyn, Fever Ray i First Aid Kit, optužuje se Izrael za ratne zločine. Odgovarajući na zahtjeve za izbacivanjem, Ziv Nevo Kulman, izraelski ambasador u Švedskoj, među ostalim je kazao kako je poziv na bojkot Izraela potpora Hamasa, davanje nagrade terorizmu i nespojivo je s vrijednostima EBU-a i glazbenog natjecanja.

Polugoli klečali

Irski RTE dobio je gotovo 500 e-poruka s pozivom da odustane od natjecanja ako u njemu bude sudjelovao i izraelski predstavnik, a simpatizeri Palestinaca polugoli su klečali na snijegu ispred norveškog NKR-a tražeći isključenje Izraela.

Prije nego što je izabran da na Eurosongu zastupa Ujedinjeno Kraljevstvo, Olly Alexander je također potpisao peticiju kojim se Izrael optužuje za genocid. Izraelski dužnosnici kazali su za kako su izneseni argumenti apsurdni i optužili Alexandera i ostale potpisnike za "antiizraelsku pristranost".

Do sada su organizatori Eurosonga uspjeli oduprijeti se zahtjevima za izbacivanjem Izraela, kažu kako su situacije u Ukrajini i Gazi različite.

- Usporedbe između ratova i sukoba su složene i teške i kao nepolitička medijska organizacija, nije na nama da ih donosimo - kazao je Noel Curran, glavni direktor European Broadcasting Uniona.

‘Nije natjecanje među vladama‘

Poručio je kako razumiju zabrinutost i stavove o aktualnom konfliktu na Bliskom istoku, ali Eurosong nije "natjecanje među vladama". Kaže se i kako je EBU usklađen s drugim međunarodnim organizacijama, uključujući sportske, koje su na isti način zadržavaju položaj uključivosti prema izraelskim sudionicima u velikim natjecanjima.

I izraelski izbor predstavnika na Eurosongu bio je zasjenjen sukobom u Gazi. Trebao se održati u listopadu i odgođen je nakon brutalnog napada Hamasa. Troje pjevača koji su se prijavili na audiciju bili su među žrtvama masakra na glazbenom festivalu Supernova. Još jedan kandidat, 26-godišnji Shaul Greenglick, nije mogao sudjelovati jer je unovačen kao vojni rezervist i ubijen je u borbama u Gazi 26. prosinca.

---

image

Prošle godine Eurosong je održan u Liverpoolu AFP

Paul Ellis/Afp
---

A usprkos pozivima na izbacivanje, Izrael je trenutačno na kladionicama peti favorit za pobjedu na Eurosongu i neki očekuju daljnji porast potpore za Eden Golan koja je rođena u Izraelu, ali je 13 godina živjela u Rusiji. Ona neće biti jedina Izraelka na eurovizijskoj pozornici, luksemburška predstavnica Tali Golergant također je rođena Izraelka.

Prosvjedi na ulicama

Premda po svemu sudeći neće doći do izbacivanja Izraela s Eurosonga, na kojemu je četiri puta pobijedio, za razliku od brze reakcije kad je ruska invazija na Ukrajinu bila u pitanju, niti se dosad bilo koja zemlja službeno povukla zbog sudjelovanja Izraela, Eden Golam bi se mogla suočiti s drugom vrstom bojkota.

Uz vjerojatne prosvjede na ulicama, moglo bi je dočekati i negodovanje publike, a u konačnici se može dogoditi i da osvoji nula bodova, ali nije nemoguć ni drugačiji scenarij, pa da osvoji popriličan broj glasova jer bi dio glasača tako mogao pokazati simpatije prema Izraelu.

---

image

Lani je Izrael na Eurosongu predstavljala Noa Kirel, ove godine je za nastup u Švedskoj izabrana 20-godišnja Eden Golan AFP

Paul Ellis/Afp
---

A Eurosong vjerojatno neće proći ni bez Palestinaca, među favoritima za islandskog predstavnika je Bashar Murad, palestinski glazbenik koji je navukao izraelski bijes govoreći protiv uništavanja Gaze u intervjuu za queer online magazin Them. Ukoliko bude izabran, Murad bi trebao poštovati eurovizijska pravila i suzdržati se od političkih izjava.

No, konflikt u Gazi vjerojatno će igrati značajnu ulogu na Eurosongu jer glasači gledaju na to natjecanje kao forum za političke izjave, 2014. podržali su L.G.B.T.Q. osobe glasajući za Conchitu Wurst, a 2022. su prevladavajuće podržali ukrajinskog predstavnika, Kalush Orchestra, kao znak protivljenja ruskoj invaziji...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"SPEKTAKL I POLITIKA"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"6723"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}] [extra_fields_search] => SPEKTAKL I POLITIKA 2 0 6723 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-12 13:37:31 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-13 09:43:18 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2024-02-12 21:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Island prijeti, Palestinci kleče polugoli i preklinju: hoće li Eden biti izbačena s Eurosonga? Bijesni rat u backstageu page_title=Island prijeti, Palestinci kleče polugoli i preklinju: hoće li Eden biti izbačena s Eurosonga? Bijesni rat u backstageu [metakey] => eurosong 2024., Izrael na Eurosongu, Eden Golan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/12\/24889016.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/24889409.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/24889304.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/24887934.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/24887665.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paul Ellis\/Afp","Paul Ellis\/Afp","Oli Scarff\/Afp","Paul Ellis\/Afp","Paul Ellis\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Lani je Izrael na Eurosongu predstavljala Noa Kirel, ove godine je za nastup u \u0160vedskoj izabrana 20-godi\u0161nja Eden Golan AFP<\/p>","

\u0160vedska predstavnica Loreen pobijedila je na Eurosongu pro\u0161le godine AFP<\/p>","

\u0160vedska predstavnica Loreen pobijedila je na Eurosongu pro\u0161le godine AFP<\/p>","

Pro\u0161le godine Eurosong je odr\u017ean u Liverpoolu AFP<\/p>","

Ukrajinski bend Kalush Orchestra pobijedio je na Eurosongu 2022. godine, kad je Rusija izba\u010dena s natjecanja AFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_24889016_1920.jpg":"1920x1080","k_24889016_1280.jpg":"1280x1280","k_24889016_1024.jpg":"1024x1024","k_24889016_640.jpg":"640x640","k_24889016_480.jpg":"480x480","k_24889016_340.jpg":"340x340","k_24889016_220.jpg":"220x220","o_24889016_1280.jpg":"1280x852","o_24889016_1024.jpg":"1024x682","o_24889016_640.jpg":"640x426","o_24889016_480.jpg":"480x319","o_24889016_340.jpg":"340x226","o_24889016_220.jpg":"220x146","h_24889016_1280.jpg":"1280x854","h_24889016_1024.jpg":"1024x683","h_24889016_640.jpg":"640x427","h_24889016_480.jpg":"480x320","h_24889016_340.jpg":"340x227","h_24889016_220.jpg":"220x147","pp_24889016_1280.jpg":"1280x1628","pp_24889016_1024.jpg":"1024x1303","pp_24889016_640.jpg":"640x814","pp_24889016_480.jpg":"480x611","pp_24889016_340.jpg":"340x432","pp_24889016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24889409_1920.jpg":"1920x1080","k_24889409_1280.jpg":"1280x1280","k_24889409_1024.jpg":"1024x1024","k_24889409_640.jpg":"640x640","k_24889409_480.jpg":"480x480","k_24889409_340.jpg":"340x340","k_24889409_220.jpg":"220x220","o_24889409_1280.jpg":"1280x853","o_24889409_1024.jpg":"1024x682","o_24889409_640.jpg":"640x426","o_24889409_480.jpg":"480x320","o_24889409_340.jpg":"340x226","o_24889409_220.jpg":"220x146","h_24889409_1280.jpg":"1280x854","h_24889409_1024.jpg":"1024x683","h_24889409_640.jpg":"640x427","h_24889409_480.jpg":"480x320","h_24889409_340.jpg":"340x227","h_24889409_220.jpg":"220x147","pp_24889409_1280.jpg":"1280x1628","pp_24889409_1024.jpg":"1024x1303","pp_24889409_640.jpg":"640x814","pp_24889409_480.jpg":"480x611","pp_24889409_340.jpg":"340x432","pp_24889409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24889304_1920.jpg":"1920x1080","k_24889304_1280.jpg":"1280x1280","k_24889304_1024.jpg":"1024x1024","k_24889304_640.jpg":"640x640","k_24889304_480.jpg":"480x480","k_24889304_340.jpg":"340x340","k_24889304_220.jpg":"220x220","o_24889304_1280.jpg":"1280x1920","o_24889304_1024.jpg":"1024x1536","o_24889304_640.jpg":"640x960","o_24889304_480.jpg":"480x720","o_24889304_340.jpg":"340x510","o_24889304_220.jpg":"220x330","h_24889304_1280.jpg":"1280x854","h_24889304_1024.jpg":"1024x683","h_24889304_640.jpg":"640x427","h_24889304_480.jpg":"480x320","h_24889304_340.jpg":"340x227","h_24889304_220.jpg":"220x147","pp_24889304_1280.jpg":"1280x1628","pp_24889304_1024.jpg":"1024x1303","pp_24889304_640.jpg":"640x814","pp_24889304_480.jpg":"480x611","pp_24889304_340.jpg":"340x432","pp_24889304_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24887934_1920.jpg":"1920x1080","k_24887934_1280.jpg":"1280x1280","k_24887934_1024.jpg":"1024x1024","k_24887934_640.jpg":"640x640","k_24887934_480.jpg":"480x480","k_24887934_340.jpg":"340x340","k_24887934_220.jpg":"220x220","o_24887934_1280.jpg":"1280x853","o_24887934_1024.jpg":"1024x682","o_24887934_640.jpg":"640x426","o_24887934_480.jpg":"480x320","o_24887934_340.jpg":"340x226","o_24887934_220.jpg":"220x146","h_24887934_1280.jpg":"1280x854","h_24887934_1024.jpg":"1024x683","h_24887934_640.jpg":"640x427","h_24887934_480.jpg":"480x320","h_24887934_340.jpg":"340x227","h_24887934_220.jpg":"220x147","pp_24887934_1280.jpg":"1280x1628","pp_24887934_1024.jpg":"1024x1303","pp_24887934_640.jpg":"640x814","pp_24887934_480.jpg":"480x611","pp_24887934_340.jpg":"340x432","pp_24887934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24887665_1920.jpg":"1920x1080","k_24887665_1280.jpg":"1280x1280","k_24887665_1024.jpg":"1024x1024","k_24887665_640.jpg":"640x640","k_24887665_480.jpg":"480x480","k_24887665_340.jpg":"340x340","k_24887665_220.jpg":"220x220","o_24887665_1280.jpg":"1280x853","o_24887665_1024.jpg":"1024x682","o_24887665_640.jpg":"640x426","o_24887665_480.jpg":"480x320","o_24887665_340.jpg":"340x226","o_24887665_220.jpg":"220x146","h_24887665_1280.jpg":"1280x854","h_24887665_1024.jpg":"1024x683","h_24887665_640.jpg":"640x427","h_24887665_480.jpg":"480x320","h_24887665_340.jpg":"340x227","h_24887665_220.jpg":"220x147","pp_24887665_1280.jpg":"1280x1628","pp_24887665_1024.jpg":"1024x1303","pp_24887665_640.jpg":"640x814","pp_24887665_480.jpg":"480x611","pp_24887665_340.jpg":"340x432","pp_24887665_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15092323 Threads: 3 Questions: 3159604493 Slow queries: 7065676 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235140806 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/island-prijeti-palestinci-klece-polugoli-i-preklinju-hoce-li-eden-biti-izbacena-s-eurosonga-bijesni-rat-u-backstageu-1363432 [printLink] => /scena/showbiz/island-prijeti-palestinci-klece-polugoli-i-preklinju-hoce-li-eden-biti-izbacena-s-eurosonga-bijesni-rat-u-backstageu-1363432?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 746064 [name] => eurosong 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-30 23:19:25 [main_article_id] => 0 [alias] => eurosong-2024 [link] => /tag/eurosong-2024 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747790 [name] => Izrael na Eurosongu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-12 22:43:36 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael-na-eurosongu [link] => /tag/izrael-na-eurosongu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 747791 [name] => Eden Golan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-12 22:43:36 [main_article_id] => 0 [alias] => eden-golan [link] => /tag/eden-golan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Island prijeti, Palestinci kleče polugoli i preklinju: hoće li Eden biti izbačena s Eurosonga? Bjesni rat u backstageu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/24889016.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paul Ellis/Afp [mainImageDesc] =>

Lani je Izrael na Eurosongu predstavljala Noa Kirel, ove godine je za nastup u Švedskoj izabrana 20-godišnja Eden Golan AFP

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/24889016.jpg [title] =>

Lani je Izrael na Eurosongu predstavljala Noa Kirel, ove godine je za nastup u Švedskoj izabrana 20-godišnja Eden Golan AFP

Paul Ellis/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/24889409.jpg [title] =>

Švedska predstavnica Loreen pobijedila je na Eurosongu prošle godine AFP

Paul Ellis/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/24889304.jpg [title] =>

Švedska predstavnica Loreen pobijedila je na Eurosongu prošle godine AFP

Oli Scarff/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/24887934.jpg [title] =>

Prošle godine Eurosong je održan u Liverpoolu AFP

Paul Ellis/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/24887665.jpg [title] =>

Ukrajinski bend Kalush Orchestra pobijedio je na Eurosongu 2022. godine, kad je Rusija izbačena s natjecanja AFP

Paul Ellis/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još u studenome prošle godine European Broadcasting Union i Sveriges Television izabrale su slogan ‘United By Music‘ (ujedinjeni glazbom) kao moto ovogodišnjeg Eurosonga, ali i svih budućih.

Taj je slogan osmislio BBC kao prikaz jedinstvenog partnerstva između Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i Liverpoola, domaćina lanjskog Eurosonga, slogan koji odražava snagu glazbe da zbliži ljude širom svijeta. ‘Ujedinjeni glazbom‘ tako će biti slogan svih budućih Eurosongova kao dio strategije brenda, predstavljajući kontinuitet i dosljednost.

Eurosong je više od glazbenog natjecanja, to je proslava moći glazbe da ujedini ljude. Stalnim sloganom pokazuje se dosljednost poruke da nas glazba sve ujedinjava. To je savršen slogan koji ističe naše vrijednosti inkluzivnosti, jednakosti, univerzalnosti i proslave različitosti kroz glazbu, poručili su iz EBU-a.

‘Ujedinjeni glazbom‘, kažu, sadrži temeljne vrijednosti Eurosonga, koji ima bogatu povijest promoviranja različitosti, uključenosti i umjetničkog izražaja. Taj slogan održava sposobnost Eurosonga da nadiđe različitosti i potakne osjećaj zajedništva, neovisno o nacionalnosti, jeziku ili porijeklu.

---

image

Švedska predstavnica Loreen pobijedila je na Eurosongu prošle godine AFP

Paul Ellis/Afp
---

Rat protiv nota

Zvuči super, ali ovogodišnji Eurosong, koji će se u svibnju održati u Švedskoj, u Malmöu, daleko je od ujedinjenosti postignute glazbom, kako se natjecanje približava sve je više zahtjeva da se Izrael izbaci s Eurosonga zbog rata u Gazi.

A upravo su izabrali 20-godišnju Eden Golan da ih predstavlja u Švedskoj, ona je pobjedu na talent-showu posvetila više od 130 izraelskih talaca u Gazi, poručivši "Nećemo zaista biti u redu dok se svi ne vrate kući".

---

---


Edenin nastup u Švedskoj bit će 46. izraelsko sudjelovanje na Eurosongu, Izrael je bio prvi neeuropski sudionik u povijesti kad se priključio natjecanju 1973. godine.

No, glazbenici iz više zemalja traže da se Izraelu onemogući sudjelovanje na ovogodišnjem Eurosongu, još u prosincu je islandska udruga skladatelja i tekstopisaca objavila priopćenje u kojemu se kaže kako izraelska vojna akcija u Gazi nespojiva sa sudjelovanjem na događaju kojeg karakteriziraju radost i optimizam.

Island prijeti

Peticiju da se Izrael izbaci s Eurosonga potpisalo je oko deset tisuća ljudi, to je gotovo tri posto islandske populacije, u njoj se kaže i kako bi se, ako se Izraelu dozvoli sudjelovanje, Island trebao povući s Eurosonga.

U Finskoj se, u peticiji koju je potpisalo više od 1400 glazbenih profesionalaca, nacionalnu radioteleviziju Yle optužilo za dvostruke standarde, kaže se kako je bila među prvima koji su zahtijevali izbacivanje Rusije nakon invazije na Ukrajinu 2022. godine, pa se i sada očekuje da Yle pokaže istu aktivnost na zaštiti vrijednosti, traži se da se suprotstavi tome da zemlja umiješana u ratne zločine, koja nastavlja s vojnom okupacijom, dobije mogućnost javnog nastupa kako bi ispolirala svoj imidž.

---

image

Ukrajinski bend Kalush Orchestra pobijedio je na Eurosongu 2022. godine, kad je Rusija izbačena s natjecanja AFP

Paul Ellis/Afp
---

Glazbenici u Norveškoj i Danskoj napisali su slične zahtjeve, a u švedskom otvorenom pismu, kojeg su potpisale zvijezde među kojima su Robyn, Fever Ray i First Aid Kit, optužuje se Izrael za ratne zločine. Odgovarajući na zahtjeve za izbacivanjem, Ziv Nevo Kulman, izraelski ambasador u Švedskoj, među ostalim je kazao kako je poziv na bojkot Izraela potpora Hamasa, davanje nagrade terorizmu i nespojivo je s vrijednostima EBU-a i glazbenog natjecanja.

Polugoli klečali

Irski RTE dobio je gotovo 500 e-poruka s pozivom da odustane od natjecanja ako u njemu bude sudjelovao i izraelski predstavnik, a simpatizeri Palestinaca polugoli su klečali na snijegu ispred norveškog NKR-a tražeći isključenje Izraela.

Prije nego što je izabran da na Eurosongu zastupa Ujedinjeno Kraljevstvo, Olly Alexander je također potpisao peticiju kojim se Izrael optužuje za genocid. Izraelski dužnosnici kazali su za kako su izneseni argumenti apsurdni i optužili Alexandera i ostale potpisnike za "antiizraelsku pristranost".

Do sada su organizatori Eurosonga uspjeli oduprijeti se zahtjevima za izbacivanjem Izraela, kažu kako su situacije u Ukrajini i Gazi različite.

- Usporedbe između ratova i sukoba su složene i teške i kao nepolitička medijska organizacija, nije na nama da ih donosimo - kazao je Noel Curran, glavni direktor European Broadcasting Uniona.

‘Nije natjecanje među vladama‘

Poručio je kako razumiju zabrinutost i stavove o aktualnom konfliktu na Bliskom istoku, ali Eurosong nije "natjecanje među vladama". Kaže se i kako je EBU usklađen s drugim međunarodnim organizacijama, uključujući sportske, koje su na isti način zadržavaju položaj uključivosti prema izraelskim sudionicima u velikim natjecanjima.

I izraelski izbor predstavnika na Eurosongu bio je zasjenjen sukobom u Gazi. Trebao se održati u listopadu i odgođen je nakon brutalnog napada Hamasa. Troje pjevača koji su se prijavili na audiciju bili su među žrtvama masakra na glazbenom festivalu Supernova. Još jedan kandidat, 26-godišnji Shaul Greenglick, nije mogao sudjelovati jer je unovačen kao vojni rezervist i ubijen je u borbama u Gazi 26. prosinca.

---

image

Prošle godine Eurosong je održan u Liverpoolu AFP

Paul Ellis/Afp
---

A usprkos pozivima na izbacivanje, Izrael je trenutačno na kladionicama peti favorit za pobjedu na Eurosongu i neki očekuju daljnji porast potpore za Eden Golan koja je rođena u Izraelu, ali je 13 godina živjela u Rusiji. Ona neće biti jedina Izraelka na eurovizijskoj pozornici, luksemburška predstavnica Tali Golergant također je rođena Izraelka.

Prosvjedi na ulicama

Premda po svemu sudeći neće doći do izbacivanja Izraela s Eurosonga, na kojemu je četiri puta pobijedio, za razliku od brze reakcije kad je ruska invazija na Ukrajinu bila u pitanju, niti se dosad bilo koja zemlja službeno povukla zbog sudjelovanja Izraela, Eden Golam bi se mogla suočiti s drugom vrstom bojkota.

Uz vjerojatne prosvjede na ulicama, moglo bi je dočekati i negodovanje publike, a u konačnici se može dogoditi i da osvoji nula bodova, ali nije nemoguć ni drugačiji scenarij, pa da osvoji popriličan broj glasova jer bi dio glasača tako mogao pokazati simpatije prema Izraelu.

---

image

Lani je Izrael na Eurosongu predstavljala Noa Kirel, ove godine je za nastup u Švedskoj izabrana 20-godišnja Eden Golan AFP

Paul Ellis/Afp
---

A Eurosong vjerojatno neće proći ni bez Palestinaca, među favoritima za islandskog predstavnika je Bashar Murad, palestinski glazbenik koji je navukao izraelski bijes govoreći protiv uništavanja Gaze u intervjuu za queer online magazin Them. Ukoliko bude izabran, Murad bi trebao poštovati eurovizijska pravila i suzdržati se od političkih izjava.

No, konflikt u Gazi vjerojatno će igrati značajnu ulogu na Eurosongu jer glasači gledaju na to natjecanje kao forum za političke izjave, 2014. podržali su L.G.B.T.Q. osobe glasajući za Conchitu Wurst, a 2022. su prevladavajuće podržali ukrajinskog predstavnika, Kalush Orchestra, kao znak protivljenja ruskoj invaziji...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paul Ellis/Afp Paul Ellis/Afp Oli Scarff/Afp Paul Ellis/Afp Paul Ellis/Afp
Paul Ellis/Afp

Lani je Izrael na Eurosongu predstavljala Noa Kirel, ove godine je za nastup u Švedskoj izabrana 20-godišnja Eden Golan AFP

Paul Ellis/Afp

Švedska predstavnica Loreen pobijedila je na Eurosongu prošle godine AFP

Oli Scarff/Afp

Švedska predstavnica Loreen pobijedila je na Eurosongu prošle godine AFP

Paul Ellis/Afp

Prošle godine Eurosong je održan u Liverpoolu AFP

Paul Ellis/Afp

Ukrajinski bend Kalush Orchestra pobijedio je na Eurosongu 2022. godine, kad je Rusija izbačena s natjecanja AFP

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/island-prijeti-palestinci-klece-polugoli-i-preklinju-hoce-li-eden-biti-izbacena-s-eurosonga-bijesni-rat-u-backstageu-1363432 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c2cc5b0ad19f3dc80c026bf0c9dbe4577e513ff7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Island+prijeti%2C+Palestinci+kle%C4%8De+polugoli+i+preklinju%3A+ho%C4%87e+li+Eden+biti+izba%C4%8Dena+s+Eurosonga%3F+Bjesni+rat+u+backstageu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fisland-prijeti-palestinci-klece-polugoli-i-preklinju-hoce-li-eden-biti-izbacena-s-eurosonga-bijesni-rat-u-backstageu-1363432 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fisland-prijeti-palestinci-klece-polugoli-i-preklinju-hoce-li-eden-biti-izbacena-s-eurosonga-bijesni-rat-u-backstageu-1363432 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"SPEKTAKL I POLITIKA"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"6723"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizSPEKTAKL I POLITIKA

Island prijeti, Palestinci kleče polugoli i preklinju: hoće li Eden biti izbačena s Eurosonga? Bjesni rat u backstageu

Piše Marija Čović
12. veljače 2024. - 22:42
Lani je Izrael na Eurosongu predstavljala Noa Kirel, ove godine je za nastup u Švedskoj izabrana 20-godišnja Eden Golan AFPPaul Ellis/Afp

Još u studenome prošle godine European Broadcasting Union i Sveriges Television izabrale su slogan ‘United By Music‘ (ujedinjeni glazbom) kao moto ovogodišnjeg Eurosonga, ali i svih budućih.

Taj je slogan osmislio BBC kao prikaz jedinstvenog partnerstva između Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i Liverpoola, domaćina lanjskog Eurosonga, slogan koji odražava snagu glazbe da zbliži ljude širom svijeta. ‘Ujedinjeni glazbom‘ tako će biti slogan svih budućih Eurosongova kao dio strategije brenda, predstavljajući kontinuitet i dosljednost.

Eurosong je više od glazbenog natjecanja, to je proslava moći glazbe da ujedini ljude. Stalnim sloganom pokazuje se dosljednost poruke da nas glazba sve ujedinjava. To je savršen slogan koji ističe naše vrijednosti inkluzivnosti, jednakosti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:29