stdClass Object ( [id] => 613997 [title] => Boris Dvornik 'lobirao' je za Dina, a to je samo jedna od tajnih priča koje su obilježile estradu: u svom insajderskom djelu Šibenčanin otkriva i koga je zaveo 'muževni Bosanac' za kojim su ginule žene u regiji [alias] => boris-dvornik-39-lobirao-39-je-za-dina-a-to-je-samo-jedna-od-tajnih-prica-koje-su-obiljezile-estradu-u-svom-insajderskom-djelu-sibencanin-otkriva-i-koga-je-zaveo-muzevni-bosanac-za-kojim-su-ginule-zene-u-regiji [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon nastupne, prve knjige "Tvornica glazbe – priča iz Dubrave", Šibenčanin Siniša Škarica – glazbenik, dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu (u jednoj fazi i glavni i odgovorni), višestruki dobitnik Porina kao autor i urednik tematsko-povijesnih i kompilacijskih izdanja..., a prije svega vrstan glazbeni znalac – svoje je višedesetljetne bilješke i eseje za izdanja što ih je uređivao, ukoričio u njezin nastavak koji obuhvaća razdoblje od 1970. do 1989. godine.

Drugi dio "Tvornice glazbe – priča iz Dubrave" svojevrsna je biografija hrvatske i "ex Yu" diskografije ispisana na stotinama stranica s pregrštom podataka, fotografija, omota..., zanimljivih priča i situacija iz pozadine vezanih uz nastanak cijelog niza glazbenih dragulja kojima je vrijeme samo "podebljalo" vrijednost. U sljedećim recima donosimo tek djelić Škaričinih zapisa iz nastavka njegove bogate "Tvornice..."

'Rock manijak' postao dio estrade

 

"Početkom 70-ih, tada u 25., 26., bio sam sklon hračnuti po svemu što je dolazilo s tzv. estrade, bez ostatka! Čak sam i nadobudno napisao skladbu buntovnu i tvrdo antiprotivnu tadašnjem estradnom establišmentu, koja se zvala 'Rock manijak', a sjećam se i komadića teksta: '... tu se miješaju u nama ostaci usana s čaša uz ojkanje estradnog klana, ja sam rock manijak, zbog njih rock manijak sam ja...' Godine 1974. ulaskom u Jugoton i sam postajem dio toga zabavno-glazbenoga korpusa, njegova moćnog diskografskog segmenta.

Kumovi glazbene industrije Nikica Kalogjera, Đelo Jusić, Đorđe Novković... kojima sam se obraćao u rečenim stihovima, a poznavao sam ih i od ranije, postali su mi suradnici, kolege. Brak, žena, dijete, egzistencija čine svoje, kompromisi su uračunati u naš curriculum vitae. Vrlo brzo, pogledom u retrovizor, ustanovio sam da sve ono protiv čega sam nekad kao napaljeni 'električar' apriorno dizao glas i nije tako crno. Festivali su nama rokerima bili pojam ustajale žabokrečine."

Miki i debela Mira

"Nemoj Siniša, druže, previše je to rogobatno! Osim toga podstanar sam, ali kod svoje dece, kojoj sam pomogao da dođu do stanova. To s penzijom (op.a. stekao je povlaštenu nacionalnu penziju za zaslužne umjetnike Srbije i to tek nakon sedmog natječaja), to bi bilo smešno, kada ne bi bilo tragično, to ti je politika, a povišen šećer i tlak dobio sam kada sam doživio, po mom mišljenju, prvi stvaran životni poraz 2000. godine, kada sam nakon obnove Beogradskog proleća i čitave decenije uzaludne borbe odstupio s mesta predsednika Udruženja muzičara džeza i zabavne muzike pred naletima turbo-folka. To je bio poražavajući, bolan, i buran kraj", tako je prije koju godinu Škarici govorio Miki Jevremović (umro je 13. siječnja u Beogradu od posljedica moždanog udara) pročitavši prve pasuse priče o samome sebi u drugom dijelu njegove "Tvornice glazbe".

"Beogradski pjevač rođen 1941., istodobno kada i one dvije herojske parole "Bolje rat nego pakt!" i "Bolje grob nego rob!", djetinjstvo je proveo u Požarevcu, u kući s dva velika dvorišta, i bio zaljubljen u debelu Miru'", piše Škarica u uvodnom dijelu teksta posvećenog pjevaču kojega su prosječni ljubitelji pop-glazbe u Hrvata poznavali sa Splitskog festivala, dok je u istočnom dijelu bivše države prije svega bio prepoznatljiv po svom "grčkom opusu".

"Uvek ću se sećati debele Mire iz mog sokaka/ bio sam najslabiji i najžgoljaviji od svih dečaka/ i starijih i mlađih i mojih vršnjaka/ a Mira divna i debela za ono posleratno doba/ branila me od svih i zaljubio sam se do groba/ u to vreme hemijskih olovaka i krpenjača/ donkihotovanja i prvih vetrenjača/ ta Mira od čijih pogleda sam bio još slabiji/ ta Mira znam da negde živi kao i ja, sad već jak, oguglao i mnogo stariji/ ja koji stalno pevam o nekoj Mariji/ a godinama već želim nešto da smislim za tu Miru/ ali ne da mi se jer bledi detinjstvo u meni, mom nemiru/ i samo ponekad kao zvezde kad umiru/ zaiskri sećanje na prvi jogurt, na riblji zejtin, na krpenjaču, na vetrenjaču, na tu debelu Miru."

"To je, naravno", evidentira Škarica u uvodu Jevremoviću, "napisao nedavno, ali Mikijeva glad za stihovima javljala se upravo negdje u doba "debele Mire'."

Bregović nastupio na San Remu

 

"Goran Bregović je postao sve ono što smo htjeli, o čemu smo sanjali. Njegove filmske teme priznate su u svijetu, slušaju se i kupuju; njegov Orkestar za vjenčanja i sprovode nastupa u Carnegie hallu kao jedna od fascinacija 'world musica'; bit će mu ćeif da poput Theodorakisa izvodi onu glasovitu talijansku (i istarsku) partizansku 'Bella, ciao' i s nekoliko milijuna klikova na YouTubeu odgovori na ideološke prijepore svojih kritičara; nastupit će na, za ovo podneblje, oduvijek bitnom, talijanskom i najvećem svjetskom festivalu pop glazbe u San Remu, s domaćim kantautorom srednje generacije Samuelom Bersanijem, kada će ga predstaviti legendarni Gianni Morandi; družit će se s jednim od prvih nam rock idola Adrianom Celentanom, koji će mu na uho otpjevati onu 'ventiquatromilla bacci' (mlađi je znaju po 'Sjećaš li se Dolly Bell'; s nevjerojatnim reperom, producentom i redateljem Kanyeom Westom razgovarat će kao i s Rakom Marićem; pjesme će mu izvoditi Iggy Pop, Gipsy Kings, Cesaria Evora, David Bryne, Ofra Haza, The Walkabouts..."

Čola zaveo Anni-Fridu

"Zdravko Čolić s nepune 22 godine iza sebe već je stekao reputaciju izvanserijskog pjevača kao solist sarajevskih Ambasadora (od 1969.) i glasovite 'all stars' Korni grupe. (S Kornijevcima je snimio jedan singl 1971. nakratko zamijenivši Dadu Topića i prepustivši mjesto Zlatku Pejakoviću.) Prvi ljepotan domaćeg popa s glasom jednakog atributa je predstavljajući bivšu državu na Pjesmi Eurovizije u Luxembourgu bio pretposljednji, ali je "Gori vatra" kod kuće postala pravi hit potvrdivši prognoze stručnjaka o rađanju velike zvijezde. Usput, za sakupljače trivije naći će se podatak da je tijekom luksemburškog tjedna jedna tamnokosa ljepotica, članica prateće vokalne skupine švedskog predstavnika, bacila oko na muževnog Bosanca. Romansa koja je trajala koliko i Čolićeva eurovizijska vatra ostala bi zaboravljena da se anonimna pjevačica nakon samo godinu dana poslije nije pretvorila u Anni-Fridu iz nevjerojatnih ABBA!"

'Galeb i ja' bez ijedne nagrade

"Evo moguće ključne skladbe za rađanje mita o Skladatelju i Pjevaču. "Galeb i ja" (iliti prekrojeno "Moj galebe") po nekim anketama pop pjesma prošlog stoljeća, antologijski je uradak Zdenka Runjića, ranog mu suradnika – Tomislava Zuppe i njihova interpreta, koji će kroz sljedeća desetljeća narasti do mitskih dimenzija. Zauvijek jedan od Oliverovih koncertnih vrhunaca u svom prvom izvođenju na Splitu '75 nije dobio ni jednu nagradu i trebalo je proći neko vrijeme da ga publika prepozna kao svog favorita."

Gabi, ja i cigara

"'Ta je pjesma nastala slučajno. Došao sam kod Arsena, a tada se kod njega nije smjelo pušiti. Odmah bi rekao: 'Gabi, otvori prozor! Evo Keme!' A Gabi jedva čeka da ja dođem jer i ona puši, a ne smije od njega. Kako on uvijek ima vrijeme kada spava, rekao je da ide leći. Ja taman došao, Gabi stavila kavicu. Kaže on: 'Pogledaj ovaj tekst.' Uzeo ja gitaru. Gabi, ja, kava i cigara i, dok je on spavao, mi napravili muziku.' Priča je to skladatelja Montena često ispričana glede njegove suradnje s Arsenom Dedićem ('Arsen je jedan i jedini. On je broj jedan, a svi ostali su broj dva')."

Arsen Novim fosilima dao ime

 

"Otac Novih fosila, poduzetni bubnjar Slobodan Momčilović Moka (1941.) je 1969., nakon što je još kao tinejdžer nastupao po plesnjacima svirajući harmoniku da bi se kasnije prebacio na bubnjeve prošavši kroz nekolicinu sastava, zaključio kako je sazrelo vrijeme za vlastiti bend.

"Složila se dobra ekipa u kojoj se našlo mjesta i za njegova ritam partnera iz Kennedy Boysa, basista Marinka Colnaga. Usput, kum imenu bio je Arsen Dedić. Na pitanje 'kako da se nazovemo?', netko je u famoznoj Đanfi rekao: 'Pa dečki, stari ste, nazovite se Fosili.' (Iako najstariji od njih, upravo Moka, još nije napunio 28!) Dedić, ako niste znali, između ostaloga i paleontolog muzičkih okamina, dodao je oksimoronsku: 'Novi fosili! Kako to novi?', u čudu će društvo. 'Pa, neka se i drugi čude', otpovrnuo je mirno Arsen."

Dino Dvornik donio remek-djelo

"Prvi radni dan po godišnjem, negdje sredinom rujna 1988. zove me generalni Mirko Bošnjak sa zamolbom koju nikad ne vole podređeni (jer zapravo i nije riječ o zamolbi). 'Daj, molim te, ti i Vojno poslušajte Dina Dvornika, doći će vam danas oko jedan s nekakvim snimkama. Zvao me Boris. Napravite sve što se da.' Da, opet jedan otac zove za ambicioznog sina. Ok, što je tu je, primit ćemo ga i poslušati, takav je red. Došao je Dino kako je Bošnjak i najavio oko jedan. U slušaoni on, Vojno i ja. Puštamo vrpcu s mega. Kreće prva stvar hipnotičkog ritma s dobrim motivom sintetiziranog brassa i keyboarda pa Dinova priča koja spočitava u zboru 'Zašto praviš slona od mene'. Pogledavamo se već nakon prvih taktova ne vjerujući što slušamo. Dino mirno sjedi kao da je svjestan da bi bilo pogrešno bilo što reći."

Dok su preslušavali album sa stvarima "Tebi pripadam", "Baš sam ljut", "Neću da znam za nikog osim tebe", "Ti si mi u mislima"... Škarica i Vojno Kundić su se "topili".

"Kraj nam oduzima dah. 'Ljubav se zove imenom tvojim' započinje ludo lijepim parlandom koji prelazi u sjajan saksofonski motiv ravan onom čuvenom u 'Baker streetu' iz kojeg će pjesma ući opet u savršeno izveden crnački lead-falset i ponovno ludi sax, 'samo ti jedina si sreća'..., nestaje u fade-outu. Tako. Vidim Vojno je ozbiljan k'o Buster Keaton, ovaj put to je konačna predaja: čovjek nam je donio remek-djelo."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"Donio remek-djelo "},{"id":"1","value":" "},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2019-07-16 23:08:11 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Priredila Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-07-17 17:12:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-07-17 08:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 145 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/07\/17\/Mozaik\/11304183.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/17\/Mozaik\/11304179.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/17\/Mozaik\/11304175.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/17\/Mozaik\/11304134.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/17\/Mozaik\/11304099.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/17\/Mozaik\/1868681.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1373x1034"},{"size0":"687x1004"},{"size0":"1920x1258"},{"size0":"1920x1338"},{"size0":"1574x990"},{"size0":"1067x1622"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15433105 Threads: 2 Questions: 3194869371 Slow queries: 7183412 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235877125 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/boris-dvornik-39-lobirao-39-je-za-dina-a-to-je-samo-jedna-od-tajnih-prica-koje-su-obiljezile-estradu-u-svom-insajderskom-djelu-sibencanin-otkriva-i-koga-je-zaveo-muzevni-bosanac-za-kojim-su-ginule-zene-u-regiji-613997 [printLink] => /scena/showbiz/boris-dvornik-39-lobirao-39-je-za-dina-a-to-je-samo-jedna-od-tajnih-prica-koje-su-obiljezile-estradu-u-svom-insajderskom-djelu-sibencanin-otkriva-i-koga-je-zaveo-muzevni-bosanac-za-kojim-su-ginule-zene-u-regiji-613997?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 371974 [name] => estrada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => estrada [link] => /tag/estrada ) [1] => stdClass Object ( [id] => 378030 [name] => boris dvornik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-dvornik [link] => /tag/boris-dvornik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 284347 [name] => Dino Dvornik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dino-dvornik [link] => /tag/dino-dvornik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 337859 [name] => siniša škarica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-skarica [link] => /tag/sinisa-skarica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 479544 [name] => Tvornica glazbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tvornica-glazbe [link] => /tag/tvornica-glazbe ) [5] => stdClass Object ( [id] => 479545 [name] => izdanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izdanja [link] => /tag/izdanja ) [6] => stdClass Object ( [id] => 479546 [name] => diskografska kuća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => diskografska-kuca [link] => /tag/diskografska-kuca ) [7] => stdClass Object ( [id] => 479547 [name] => glazbenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glazbenici [link] => /tag/glazbenici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Boris Dvornik 'lobirao' je za Dina, a to je samo jedna od tajnih priča koje su obilježile estradu: u svom insajderskom djelu Šibenčanin otkriva i koga je zaveo 'muževni Bosanac' za kojim su ginule žene u regiji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-00-09-20-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/17/Mozaik/11304183.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/17/Mozaik/11304183.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/17/Mozaik/11304179.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/17/Mozaik/11304175.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/17/Mozaik/11304134.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/17/Mozaik/11304099.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/17/Mozaik/1868681.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon nastupne, prve knjige "Tvornica glazbe – priča iz Dubrave", Šibenčanin Siniša Škarica – glazbenik, dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu (u jednoj fazi i glavni i odgovorni), višestruki dobitnik Porina kao autor i urednik tematsko-povijesnih i kompilacijskih izdanja..., a prije svega vrstan glazbeni znalac – svoje je višedesetljetne bilješke i eseje za izdanja što ih je uređivao, ukoričio u njezin nastavak koji obuhvaća razdoblje od 1970. do 1989. godine.

Drugi dio "Tvornice glazbe – priča iz Dubrave" svojevrsna je biografija hrvatske i "ex Yu" diskografije ispisana na stotinama stranica s pregrštom podataka, fotografija, omota..., zanimljivih priča i situacija iz pozadine vezanih uz nastanak cijelog niza glazbenih dragulja kojima je vrijeme samo "podebljalo" vrijednost. U sljedećim recima donosimo tek djelić Škaričinih zapisa iz nastavka njegove bogate "Tvornice..."

'Rock manijak' postao dio estrade

 

"Početkom 70-ih, tada u 25., 26., bio sam sklon hračnuti po svemu što je dolazilo s tzv. estrade, bez ostatka! Čak sam i nadobudno napisao skladbu buntovnu i tvrdo antiprotivnu tadašnjem estradnom establišmentu, koja se zvala 'Rock manijak', a sjećam se i komadića teksta: '... tu se miješaju u nama ostaci usana s čaša uz ojkanje estradnog klana, ja sam rock manijak, zbog njih rock manijak sam ja...' Godine 1974. ulaskom u Jugoton i sam postajem dio toga zabavno-glazbenoga korpusa, njegova moćnog diskografskog segmenta.

Kumovi glazbene industrije Nikica Kalogjera, Đelo Jusić, Đorđe Novković... kojima sam se obraćao u rečenim stihovima, a poznavao sam ih i od ranije, postali su mi suradnici, kolege. Brak, žena, dijete, egzistencija čine svoje, kompromisi su uračunati u naš curriculum vitae. Vrlo brzo, pogledom u retrovizor, ustanovio sam da sve ono protiv čega sam nekad kao napaljeni 'električar' apriorno dizao glas i nije tako crno. Festivali su nama rokerima bili pojam ustajale žabokrečine."

Miki i debela Mira

"Nemoj Siniša, druže, previše je to rogobatno! Osim toga podstanar sam, ali kod svoje dece, kojoj sam pomogao da dođu do stanova. To s penzijom (op.a. stekao je povlaštenu nacionalnu penziju za zaslužne umjetnike Srbije i to tek nakon sedmog natječaja), to bi bilo smešno, kada ne bi bilo tragično, to ti je politika, a povišen šećer i tlak dobio sam kada sam doživio, po mom mišljenju, prvi stvaran životni poraz 2000. godine, kada sam nakon obnove Beogradskog proleća i čitave decenije uzaludne borbe odstupio s mesta predsednika Udruženja muzičara džeza i zabavne muzike pred naletima turbo-folka. To je bio poražavajući, bolan, i buran kraj", tako je prije koju godinu Škarici govorio Miki Jevremović (umro je 13. siječnja u Beogradu od posljedica moždanog udara) pročitavši prve pasuse priče o samome sebi u drugom dijelu njegove "Tvornice glazbe".

"Beogradski pjevač rođen 1941., istodobno kada i one dvije herojske parole "Bolje rat nego pakt!" i "Bolje grob nego rob!", djetinjstvo je proveo u Požarevcu, u kući s dva velika dvorišta, i bio zaljubljen u debelu Miru'", piše Škarica u uvodnom dijelu teksta posvećenog pjevaču kojega su prosječni ljubitelji pop-glazbe u Hrvata poznavali sa Splitskog festivala, dok je u istočnom dijelu bivše države prije svega bio prepoznatljiv po svom "grčkom opusu".

"Uvek ću se sećati debele Mire iz mog sokaka/ bio sam najslabiji i najžgoljaviji od svih dečaka/ i starijih i mlađih i mojih vršnjaka/ a Mira divna i debela za ono posleratno doba/ branila me od svih i zaljubio sam se do groba/ u to vreme hemijskih olovaka i krpenjača/ donkihotovanja i prvih vetrenjača/ ta Mira od čijih pogleda sam bio još slabiji/ ta Mira znam da negde živi kao i ja, sad već jak, oguglao i mnogo stariji/ ja koji stalno pevam o nekoj Mariji/ a godinama već želim nešto da smislim za tu Miru/ ali ne da mi se jer bledi detinjstvo u meni, mom nemiru/ i samo ponekad kao zvezde kad umiru/ zaiskri sećanje na prvi jogurt, na riblji zejtin, na krpenjaču, na vetrenjaču, na tu debelu Miru."

"To je, naravno", evidentira Škarica u uvodu Jevremoviću, "napisao nedavno, ali Mikijeva glad za stihovima javljala se upravo negdje u doba "debele Mire'."

Bregović nastupio na San Remu

 

"Goran Bregović je postao sve ono što smo htjeli, o čemu smo sanjali. Njegove filmske teme priznate su u svijetu, slušaju se i kupuju; njegov Orkestar za vjenčanja i sprovode nastupa u Carnegie hallu kao jedna od fascinacija 'world musica'; bit će mu ćeif da poput Theodorakisa izvodi onu glasovitu talijansku (i istarsku) partizansku 'Bella, ciao' i s nekoliko milijuna klikova na YouTubeu odgovori na ideološke prijepore svojih kritičara; nastupit će na, za ovo podneblje, oduvijek bitnom, talijanskom i najvećem svjetskom festivalu pop glazbe u San Remu, s domaćim kantautorom srednje generacije Samuelom Bersanijem, kada će ga predstaviti legendarni Gianni Morandi; družit će se s jednim od prvih nam rock idola Adrianom Celentanom, koji će mu na uho otpjevati onu 'ventiquatromilla bacci' (mlađi je znaju po 'Sjećaš li se Dolly Bell'; s nevjerojatnim reperom, producentom i redateljem Kanyeom Westom razgovarat će kao i s Rakom Marićem; pjesme će mu izvoditi Iggy Pop, Gipsy Kings, Cesaria Evora, David Bryne, Ofra Haza, The Walkabouts..."

Čola zaveo Anni-Fridu

"Zdravko Čolić s nepune 22 godine iza sebe već je stekao reputaciju izvanserijskog pjevača kao solist sarajevskih Ambasadora (od 1969.) i glasovite 'all stars' Korni grupe. (S Kornijevcima je snimio jedan singl 1971. nakratko zamijenivši Dadu Topića i prepustivši mjesto Zlatku Pejakoviću.) Prvi ljepotan domaćeg popa s glasom jednakog atributa je predstavljajući bivšu državu na Pjesmi Eurovizije u Luxembourgu bio pretposljednji, ali je "Gori vatra" kod kuće postala pravi hit potvrdivši prognoze stručnjaka o rađanju velike zvijezde. Usput, za sakupljače trivije naći će se podatak da je tijekom luksemburškog tjedna jedna tamnokosa ljepotica, članica prateće vokalne skupine švedskog predstavnika, bacila oko na muževnog Bosanca. Romansa koja je trajala koliko i Čolićeva eurovizijska vatra ostala bi zaboravljena da se anonimna pjevačica nakon samo godinu dana poslije nije pretvorila u Anni-Fridu iz nevjerojatnih ABBA!"

'Galeb i ja' bez ijedne nagrade

"Evo moguće ključne skladbe za rađanje mita o Skladatelju i Pjevaču. "Galeb i ja" (iliti prekrojeno "Moj galebe") po nekim anketama pop pjesma prošlog stoljeća, antologijski je uradak Zdenka Runjića, ranog mu suradnika – Tomislava Zuppe i njihova interpreta, koji će kroz sljedeća desetljeća narasti do mitskih dimenzija. Zauvijek jedan od Oliverovih koncertnih vrhunaca u svom prvom izvođenju na Splitu '75 nije dobio ni jednu nagradu i trebalo je proći neko vrijeme da ga publika prepozna kao svog favorita."

Gabi, ja i cigara

"'Ta je pjesma nastala slučajno. Došao sam kod Arsena, a tada se kod njega nije smjelo pušiti. Odmah bi rekao: 'Gabi, otvori prozor! Evo Keme!' A Gabi jedva čeka da ja dođem jer i ona puši, a ne smije od njega. Kako on uvijek ima vrijeme kada spava, rekao je da ide leći. Ja taman došao, Gabi stavila kavicu. Kaže on: 'Pogledaj ovaj tekst.' Uzeo ja gitaru. Gabi, ja, kava i cigara i, dok je on spavao, mi napravili muziku.' Priča je to skladatelja Montena često ispričana glede njegove suradnje s Arsenom Dedićem ('Arsen je jedan i jedini. On je broj jedan, a svi ostali su broj dva')."

Arsen Novim fosilima dao ime

 

"Otac Novih fosila, poduzetni bubnjar Slobodan Momčilović Moka (1941.) je 1969., nakon što je još kao tinejdžer nastupao po plesnjacima svirajući harmoniku da bi se kasnije prebacio na bubnjeve prošavši kroz nekolicinu sastava, zaključio kako je sazrelo vrijeme za vlastiti bend.

"Složila se dobra ekipa u kojoj se našlo mjesta i za njegova ritam partnera iz Kennedy Boysa, basista Marinka Colnaga. Usput, kum imenu bio je Arsen Dedić. Na pitanje 'kako da se nazovemo?', netko je u famoznoj Đanfi rekao: 'Pa dečki, stari ste, nazovite se Fosili.' (Iako najstariji od njih, upravo Moka, još nije napunio 28!) Dedić, ako niste znali, između ostaloga i paleontolog muzičkih okamina, dodao je oksimoronsku: 'Novi fosili! Kako to novi?', u čudu će društvo. 'Pa, neka se i drugi čude', otpovrnuo je mirno Arsen."

Dino Dvornik donio remek-djelo

"Prvi radni dan po godišnjem, negdje sredinom rujna 1988. zove me generalni Mirko Bošnjak sa zamolbom koju nikad ne vole podređeni (jer zapravo i nije riječ o zamolbi). 'Daj, molim te, ti i Vojno poslušajte Dina Dvornika, doći će vam danas oko jedan s nekakvim snimkama. Zvao me Boris. Napravite sve što se da.' Da, opet jedan otac zove za ambicioznog sina. Ok, što je tu je, primit ćemo ga i poslušati, takav je red. Došao je Dino kako je Bošnjak i najavio oko jedan. U slušaoni on, Vojno i ja. Puštamo vrpcu s mega. Kreće prva stvar hipnotičkog ritma s dobrim motivom sintetiziranog brassa i keyboarda pa Dinova priča koja spočitava u zboru 'Zašto praviš slona od mene'. Pogledavamo se već nakon prvih taktova ne vjerujući što slušamo. Dino mirno sjedi kao da je svjestan da bi bilo pogrešno bilo što reći."

Dok su preslušavali album sa stvarima "Tebi pripadam", "Baš sam ljut", "Neću da znam za nikog osim tebe", "Ti si mi u mislima"... Škarica i Vojno Kundić su se "topili".

"Kraj nam oduzima dah. 'Ljubav se zove imenom tvojim' započinje ludo lijepim parlandom koji prelazi u sjajan saksofonski motiv ravan onom čuvenom u 'Baker streetu' iz kojeg će pjesma ući opet u savršeno izveden crnački lead-falset i ponovno ludi sax, 'samo ti jedina si sreća'..., nestaje u fade-outu. Tako. Vidim Vojno je ozbiljan k'o Buster Keaton, ovaj put to je konačna predaja: čovjek nam je donio remek-djelo."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/boris-dvornik-39-lobirao-39-je-za-dina-a-to-je-samo-jedna-od-tajnih-prica-koje-su-obiljezile-estradu-u-svom-insajderskom-djelu-sibencanin-otkriva-i-koga-je-zaveo-muzevni-bosanac-za-kojim-su-ginule-zene-u-regiji-613997 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ffc2d6b5a514ca8a2392cb6357438a748beb34d8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Boris+Dvornik+%26%23039%3Blobirao%26%23039%3B+je+za+Dina%2C+a+to+je+samo+jedna+od+tajnih+pri%C4%8Da+koje+su+obilje%C5%BEile+estradu%3A+u+svom+insajderskom+djelu+%C5%A0iben%C4%8Danin+otkriva+i+koga+je+zaveo+%26%23039%3Bmu%C5%BEevni+Bosanac%26%23039%3B+za+kojim+su+ginule+%C5%BEene+u+regiji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fboris-dvornik-39-lobirao-39-je-za-dina-a-to-je-samo-jedna-od-tajnih-prica-koje-su-obiljezile-estradu-u-svom-insajderskom-djelu-sibencanin-otkriva-i-koga-je-zaveo-muzevni-bosanac-za-kojim-su-ginule-zene-u-regiji-613997 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fboris-dvornik-39-lobirao-39-je-za-dina-a-to-je-samo-jedna-od-tajnih-prica-koje-su-obiljezile-estradu-u-svom-insajderskom-djelu-sibencanin-otkriva-i-koga-je-zaveo-muzevni-bosanac-za-kojim-su-ginule-zene-u-regiji-613997 )
[{"id":"2","value":"Donio remek-djelo "},{"id":"1","value":" "},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
ShowbizDonio remek-djelo

Boris Dvornik 'lobirao' je za Dina, a to je samo jedna od tajnih priča koje su obilježile estradu: u svom insajderskom djelu Šibenčanin otkriva i koga je zaveo 'muževni Bosanac' za kojim su ginule žene u regiji

Piše Priredila Mirela Goreta
17. srpnja 2019. - 10:01

Nakon nastupne, prve knjige "Tvornica glazbe – priča iz Dubrave", Šibenčanin Siniša Škarica – glazbenik, dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu (u jednoj fazi i glavni i odgovorni), višestruki dobitnik Porina kao autor i urednik tematsko-povijesnih i kompilacijskih izdanja..., a prije svega vrstan glazbeni znalac – svoje je višedesetljetne bilješke i eseje za izdanja što ih je uređivao, ukoričio u njezin nastavak koji obuhvaća razdoblje od 1970. do 1989. godine.

Drugi dio "Tvornice glazbe – priča iz Dubrave" svojevrsna je biografija hrvatske i "ex Yu" diskografije ispisana na stotinama stranica s pregrštom podataka, fotografija, omota..., zanimljivih priča i situacija iz pozadine vezanih uz nastanak cijelog niza glazbenih dragulja kojima je vrijeme samo "podeblja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 02:09