stdClass Object ( [id] => 1048843 [title] => Bjelkinja s glasom crnkinje, duša i simbol hipi-generacije: prošlo je 50 godina otkad je otišla Janis Joplin, ‘najnevjerojatnija žena rock glazbe‘ [alias] => bjelkinja-s-glasom-crnkinje-dusa-i-simbol-hipi-generacije-proslo-je-50-godina-otkad-je-otisla-janis-joplin-najnevjerojatnija-zena-rock-glazbe [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Oduvijek sam htjela biti umjetnica, što god to značilo. Neke
djevojke žele biti stjuardese, ja sam čitala. Slikala. Razmišljala."
Janis Joplin

Jučer se navršilo pedeset godina otkad je od predoziranja heroinom umrla legendarna američka rock-blues pjevačica Janis Joplin (Port Arthur, Teksas, 29. siječnja 1943. – Hollywood, Kalifornija, 4. listopad 1970.), ikona i simbol hipi-pokreta, čije će pjesme poput "Summertime", "Piece of My Heart", "Try (Just a Little Bit Harder)", "Cry Baby", "Me and Bobby McGee", "Mercedes Benz" (koju je snimila tri dana prije smrti) ostati trajna baština rock'n'rolla.

Glazbeni kroničari zapisat će da se Janis Joplin svojim moćnim blues vokalom (mezzosopran) probila od provincijskoga gradića u Teksasu do urbane psihodelične scene San Francisca, gdje je od obične skitnice postala jedna od najvećih glazbenih zvijezda svoga doba. Zbog toga specifičnoga glasa – čas hrapava i gruba, čas nježna i ženstvena – nazivali su je "najvećom bijelom blues i soul pjevačicom svoje generacije" i "kraljicom psihodeličnog soula", odnosno "bjelkinjom s glasom crnkinje", što je vjerojatno jedan od najvećih komplimenata koje bijeli čovjek može dobiti.

---

---

Janis je pronađena mrtva 4. listopada 1970. godine, u sobi broj 105 hotela "Landmark" u Hollywoodu. U trenutku smrti imala je 27 godina i 258 dana, čime je postala treća članica "Kluba 27", koji obuhvaća slavne rock-muzičare umrle nakon 27. rođendana: "Klub" je godinu ranije, u srpnju 1969., "svečano otvorio" gitarist "Rolling Stonesa" Brian Jones, a samo 16 dana prije Janis u istoj dobi umro je i gitarist Jimi Hendrix, kao što će samo devet mjeseci kasnije u istoj dobi umrijeti i pjevač "Doorsa" Jim Morrison.

Tako je velika "J trojka" – Jimi (Hendrix), Janis (Joplin) i Jim (Morrison) – otišla s ovog svijeta unutar manje od deset mjeseci. Pribrojivši im "prvoborca" i "osnivača Kluba" Jonesa, vidimo da je u samo dvije godine (Morrison je umro točno na drugu godišnjicu Jonesove smrti) otišla "velika četvorka" rock'n'rolla. Kasnije će im se u istoj dobi pridružiti Kurt Cobain (1994.) i Amy Winehouse (2011.).

Svinja, nakaza i ljubavnica crnaca

Odrasla u konzervativnom okruženju teksaškog naftnog gradića Port Arthura, ova buntovna tinejdžerka, sklona književnosti (osobito beat-pjesništvu) i glazbi, teško se uklapala u srednjoškolsku okolinu. Tih godina imala je problema s prekomjernom težinom i aknama koje su joj ostavljale duboke ožiljke na licu, zbog čega se morala podvrgavati dermoabraziji i podnositi zadirkivanje vršnjaka zbog svoga fizičkog izgleda.

Kasnije će kazivati da joj je to razdoblje donijelo traume jer su je vršnjaci maltretirali, nazivajući je "svinjom", "nakazom" i "ljubavnicom crnaca". Utjehu pronalazi u knjigama i glazbi.

---

image
Profimedia
---

"Bila sam nesretnica. Čitala sam, slikala sam i mislila. Nisam mrzila crnce", govorit će naknadno svojim biografima.
Srednju školu završila je 1960. godine, nakon čega kratko pohađa Lamar State College of Technology u Beaumontu u Teksasu, a potom i Sveučilište Texas u Austinu. Iz tog vremena datira vjerojatno prvi članak o njoj, objavljen u studentskom listu "The Daily Texan", u broju od 27. srpnja 1962., pod naslovom "Ona se usuđuje biti drukčija". Članak počinje sljedećim pasažom:
"Ide bosa kad joj se prohtije, u učionicu dolazi u Lewis trapericama jer joj je tako ugodnije, i svuda sa sobom nosi harfu, kako bi se mogla pridružiti ako netko u kampusu zasvira i zapjeva. Zove se Janis Joplin."

U siječnju 1963., u svojoj 20. godini, napušta rodni Teksas i autostopom odlazi u San Francisco, gdje je iste godine uhapšena zbog krađe u dućanu. Iduće dvije godine provodi u tom gradu, gdje dolazi u kontakt s heroinom i psihoaktivnim drogama, što će je pratiti do kraja života. Ne odbija ni alkohol: omiljeno piće joj je kombinacija likera i viskija "Southern Comfort" ("Južnjačka utjeha").

Od 'bucke' do kostura

U svibnju 1965. njezini prijatelji u San Franciscu uočavaju da zbog redovitog konzumiranja metamfetamina Janis tjelesno propada, te je uspijevaju nagovoriti da se vrati u Port Arthur. Kad su je vidjeli, roditelji doživljavaju šok: njihova nekadašnja "bucka" sada ima jedva 40 kilograma i izgleda kao kostur.

Tijekom 1965. i 1966. putuje u 400 kilometara udaljeni Austin, gdje ima solo-nastupe po barovima i klubovima, a redovito odlazi i u savjetodavnu agenciju u obližnji grad Beaumont, na sastanke sa socijalnim radnikom Bernardom Giarritanom. Godinama potom, nakon Janisine smrti, Giarritano će njezinim biografima reći kako je u razgovorima s njim tražila način kako da nastavi profesionalnu karijeru pjevačice a da se pritom ne vraća u svijet droge.

---

---

Godine 1966. ponovno se vraća u San Francisco i postaje pjevačica grupe "Big Brother and the Holding Company". Prvi zapaženiji nastup ima početkom 1967. u tamošnjem hramu Hare Krišna, na glazbenom festivalu "Mantra Rock", gdje nastupa skupa s osnivačem Hare Krišne Bhaktivedantom Swamijem, slavnim beat-pjesnikom Allenom Ginsbergom i rock-sastavom "Grateful Dead". Tim nastupom definitivno postaje dijelom boemske, psihodelične zajednice San Francisca.

Konačni proboj u vrh tadašnje rock-scene Janis postiže u lipnju 1967., upečatljivim nastupom na poznatom Monterey Pop Festivalu, nakon čega u kolovozu snima svoj prvi album, naslovljen po imenu benda – "Big Brother & Holding Company". Prva američka turneja uslijedit će početkom 1968., u sklopu koje će u travnju nastupiti u New Yorku zajedno s Jimijem Hendrixom.

'Najnevjerojatnija žena u rocku'

U svibnju 1968. glazbeni kritičar lista "Vogue" Richard Goldstein piše da je Joplin "najnevjerojatnija žena u rocku", a koncem te godine bend izdaje i drugi album, pod naslovom "Cheap Thrills", koji se probija na vrh top-ljestvica: već u prvih mjesec dana album je prodan u "zlatnoj nakladi" od milijun primjeraka, glavni singl "Piece of My Heart" dostiže 12. mjesto na Billboard Hot 100, a Janis Joplin postaje ultimativna zvijezda svjetskog rocka.

Ubrzo napušta bend i započinje samostalnu karijeru, uz prateći sastav "The Kozmic Blues Band", s kojim snima svoj prvi studijski solo album (i jedini koji će izići za njezina života) "I Got Dem Ol 'Kozmic Blues Again Mama!". Album izlazi u rujnu 1969. i također dostiže zlatnu nakladu od milijun primjeraka, nagnavši novinara "Washington Posta" Carla Bernsteina (koji će 1972. s kolegom Bobom Woodwardom razotkriti "aferu Watergate" i natjerati predsjednika SAD-a Richarda Nixona na ostavku) da napiše kako je Joplin "konačno okupila skupinu prvorazrednih glazbenika čije sposobnosti nadopunjuju nevjerojatan raspon njezina glasa".

U pozadini priče o uspjehu već se nazire i klica Janisine propasti: tijekom 1969. njezina ovisnost o heroinu postaje sve očitija, a postoje zapisi da je u to vrijeme na heroin trošila najmanje 200 dolara dnevno (što je ekvivalent današnjih 1300 dolara, odnosno 8500 kuna).

---

---

U takvom stanju Janis sredinom 1969. odrađuje svoju prvu i jedinu europsku turneju. Europa joj ne ostaje u lijepom sjećanju – bila je frustrirana zbog teškoća s prenošenjem droge preko međudržavnih granica.

"Na turneji po Europi Janis je bila prestravljena na svakom graničnom prijelazu i carinskoj inspekciji, znajući da bi zbog posjedovanja droge mogla završiti izravno u zatvoru, jer nije očekivala da bi mogla pobijediti na stranim sudovima. Ali nije bila voljna ići bez droge, pa je svugdje nosila zalihu, unatoč rizicima", napisat će njezin tadašnji tour-manager John Byrne Cooke u svojim sjećanjima objavljenim 2014. godine.

'Jeste li dovoljno napušeni?'

Jedan od vrhunaca njezine karijere zbio se u kolovozu te iste 1969., kada Janis, u statusu jedne od glavnih zvijezda, nastupa na najvećem koncertu svih vremena – legendarnom Woodstocku. Među ostalim, s tog nastupa pamti se njezina izjava da "na pozornici vodi ljubav s 25.000 ljudi, ali ode sama kući".

Čekajući satima na nastup, Janis je vrijeme u back stageu kratila velikim količinama heroina i alkohola, što je utjecalo na njezinu izvedbu: glas joj je jako promukao, a imala je i poteškoće s kretanjem po pozornici (usput se često obraćala publici, pitajući ih imaju li sve što im treba i jesu li "dovoljno napušeni"), o čemu u svojim memoarima iz 2012. svjedoči gitarist Pete Townshend, čiji je sastav "The Who" na Woodstocku nastupao nakon Janis.

"Bila je nevjerojatna u Montereyu, ali večeras nije bila u najboljem izdanju, vjerojatno zbog količine cuge i heroina koje je konzumirala dok je čekala. Ali čak je i takva Janis te noći bila nevjerojatna", piše Townshend.

---

---

Krajem 1969. Janis raskida s "The Kozmic Blues Bandom", a početkom 1970. čini posljednji očajnički pokušaj da se skine s heroina: putovanje u Brazil s tadašnjim partnerom, američkim profesorom Davidom Niehausom, naizgled uspijeva – Janis se ostavlja droge i alkohola, spremna započeti novi, neporočni život s Niehausom.

No povratkom u SAD sve se mijenja – Janis ostavlja Niehausa i stupa u vezu s obožavateljicom Peggy Casertom (da, Janis je bila biseksualna osoba), također heroinskom ovisnicom, i tu je priči kraj: Janis umire za vrijeme snimanja svoga drugog solo albuma (ukupno četvrtog), koji će pod imenom "Pearl" izići posthumno, pa ona nikad neće doznati da je to bio njezin najprodavaniji album.

Svoju posljednju pjesmu, čuvenu "Mercedes Benz", snimila je 1. listopada, tri dana prije smrti. Tih dana, na molbu Yoko Ono, snima i čestitku za 30. rođendan Johna Lennona: na jednominutnoj snimci Janis se obraća Lennonu i pjeva "Happy Trails" Dalea Evansa. To su zadnji materijalni tragovi ove unikatne umjetnice.

Pepeo Janis Joplin prosut je u Tihi ocean.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Životna priča"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"2"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"}] [extra_fields_search] => Životna priča 1 1 2 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-01 13:13:28 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-05 17:47:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-10-05 17:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1776 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/01\/14848488.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/01\/14848494.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/01\/14848490.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/01\/14848492.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1429","k_14848488_1280.jpg":"1280x1280","k_14848488_1024.jpg":"1024x1024","k_14848488_640.jpg":"640x640","k_14848488_480.jpg":"480x480","k_14848488_340.jpg":"340x340","k_14848488_220.jpg":"220x220","o_14848488_1280.jpg":"1280x952","o_14848488_1024.jpg":"1024x762","o_14848488_640.jpg":"640x476","o_14848488_480.jpg":"480x357","o_14848488_340.jpg":"340x253","o_14848488_220.jpg":"220x163","h_14848488_1280.jpg":"1280x854","h_14848488_1024.jpg":"1024x683","h_14848488_640.jpg":"640x427","h_14848488_480.jpg":"480x320","h_14848488_340.jpg":"340x227","h_14848488_220.jpg":"220x147","pp_14848488_1280.jpg":"1006x1280","pp_14848488_1024.jpg":"805x1024","pp_14848488_640.jpg":"503x640","pp_14848488_480.jpg":"377x480","pp_14848488_340.jpg":"267x340","pp_14848488_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1228","k_14848494_1280.jpg":"1280x1280","k_14848494_1024.jpg":"1024x1024","k_14848494_640.jpg":"640x640","k_14848494_480.jpg":"480x480","k_14848494_340.jpg":"340x340","k_14848494_220.jpg":"220x220","o_14848494_1280.jpg":"1280x818","o_14848494_1024.jpg":"1024x654","o_14848494_640.jpg":"640x409","o_14848494_480.jpg":"480x307","o_14848494_340.jpg":"340x217","o_14848494_220.jpg":"220x140","h_14848494_1280.jpg":"1280x854","h_14848494_1024.jpg":"1024x683","h_14848494_640.jpg":"640x427","h_14848494_480.jpg":"480x320","h_14848494_340.jpg":"340x227","h_14848494_220.jpg":"220x147","pp_14848494_1280.jpg":"1006x1280","pp_14848494_1024.jpg":"805x1024","pp_14848494_640.jpg":"503x640","pp_14848494_480.jpg":"377x480","pp_14848494_340.jpg":"267x340","pp_14848494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1749x2400","k_14848490_1280.jpg":"1280x1280","k_14848490_1024.jpg":"1024x1024","k_14848490_640.jpg":"640x640","k_14848490_480.jpg":"480x480","k_14848490_340.jpg":"340x340","k_14848490_220.jpg":"220x220","o_14848490_1280.jpg":"1280x1756","o_14848490_1024.jpg":"1024x1405","o_14848490_640.jpg":"640x878","o_14848490_480.jpg":"480x658","o_14848490_340.jpg":"340x466","o_14848490_220.jpg":"220x301","h_14848490_1280.jpg":"1280x854","h_14848490_1024.jpg":"1024x683","h_14848490_640.jpg":"640x427","h_14848490_480.jpg":"480x320","h_14848490_340.jpg":"340x227","h_14848490_220.jpg":"220x147","pp_14848490_1280.jpg":"1006x1280","pp_14848490_1024.jpg":"805x1024","pp_14848490_640.jpg":"503x640","pp_14848490_480.jpg":"377x480","pp_14848490_340.jpg":"267x340","pp_14848490_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1303","k_14848492_1280.jpg":"1280x1280","k_14848492_1024.jpg":"1024x1024","k_14848492_640.jpg":"640x640","k_14848492_480.jpg":"480x480","k_14848492_340.jpg":"340x340","k_14848492_220.jpg":"220x220","o_14848492_1280.jpg":"1280x868","o_14848492_1024.jpg":"1024x694","o_14848492_640.jpg":"640x434","o_14848492_480.jpg":"480x325","o_14848492_340.jpg":"340x230","o_14848492_220.jpg":"220x149","h_14848492_1280.jpg":"1280x854","h_14848492_1024.jpg":"1024x683","h_14848492_640.jpg":"640x427","h_14848492_480.jpg":"480x320","h_14848492_340.jpg":"340x227","h_14848492_220.jpg":"220x147","pp_14848492_1280.jpg":"1006x1280","pp_14848492_1024.jpg":"805x1024","pp_14848492_640.jpg":"503x640","pp_14848492_480.jpg":"377x480","pp_14848492_340.jpg":"267x340","pp_14848492_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15242321 Threads: 5 Questions: 3174346544 Slow queries: 7113873 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235449388 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/bjelkinja-s-glasom-crnkinje-dusa-i-simbol-hipi-generacije-proslo-je-50-godina-otkad-je-otisla-janis-joplin-najnevjerojatnija-zena-rock-glazbe-1048843 [printLink] => /scena/showbiz/bjelkinja-s-glasom-crnkinje-dusa-i-simbol-hipi-generacije-proslo-je-50-godina-otkad-je-otisla-janis-joplin-najnevjerojatnija-zena-rock-glazbe-1048843?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285315 [name] => Janis Joplin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => janis-joplin [link] => /tag/janis-joplin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bjelkinja s glasom crnkinje, duša i simbol hipi-generacije: prošlo je 50 godina otkad je otišla Janis Joplin, ‘najnevjerojatnija žena rock glazbe‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/01/14848488.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/01/14848488.jpg [title] => Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/01/14848494.jpg [title] => Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/01/14848490.jpg [title] => Profimedia ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/01/14848492.jpg [title] => Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Oduvijek sam htjela biti umjetnica, što god to značilo. Neke
djevojke žele biti stjuardese, ja sam čitala. Slikala. Razmišljala."
Janis Joplin

Jučer se navršilo pedeset godina otkad je od predoziranja heroinom umrla legendarna američka rock-blues pjevačica Janis Joplin (Port Arthur, Teksas, 29. siječnja 1943. – Hollywood, Kalifornija, 4. listopad 1970.), ikona i simbol hipi-pokreta, čije će pjesme poput "Summertime", "Piece of My Heart", "Try (Just a Little Bit Harder)", "Cry Baby", "Me and Bobby McGee", "Mercedes Benz" (koju je snimila tri dana prije smrti) ostati trajna baština rock'n'rolla.

Glazbeni kroničari zapisat će da se Janis Joplin svojim moćnim blues vokalom (mezzosopran) probila od provincijskoga gradića u Teksasu do urbane psihodelične scene San Francisca, gdje je od obične skitnice postala jedna od najvećih glazbenih zvijezda svoga doba. Zbog toga specifičnoga glasa – čas hrapava i gruba, čas nježna i ženstvena – nazivali su je "najvećom bijelom blues i soul pjevačicom svoje generacije" i "kraljicom psihodeličnog soula", odnosno "bjelkinjom s glasom crnkinje", što je vjerojatno jedan od najvećih komplimenata koje bijeli čovjek može dobiti.

---

---

Janis je pronađena mrtva 4. listopada 1970. godine, u sobi broj 105 hotela "Landmark" u Hollywoodu. U trenutku smrti imala je 27 godina i 258 dana, čime je postala treća članica "Kluba 27", koji obuhvaća slavne rock-muzičare umrle nakon 27. rođendana: "Klub" je godinu ranije, u srpnju 1969., "svečano otvorio" gitarist "Rolling Stonesa" Brian Jones, a samo 16 dana prije Janis u istoj dobi umro je i gitarist Jimi Hendrix, kao što će samo devet mjeseci kasnije u istoj dobi umrijeti i pjevač "Doorsa" Jim Morrison.

Tako je velika "J trojka" – Jimi (Hendrix), Janis (Joplin) i Jim (Morrison) – otišla s ovog svijeta unutar manje od deset mjeseci. Pribrojivši im "prvoborca" i "osnivača Kluba" Jonesa, vidimo da je u samo dvije godine (Morrison je umro točno na drugu godišnjicu Jonesove smrti) otišla "velika četvorka" rock'n'rolla. Kasnije će im se u istoj dobi pridružiti Kurt Cobain (1994.) i Amy Winehouse (2011.).

Svinja, nakaza i ljubavnica crnaca

Odrasla u konzervativnom okruženju teksaškog naftnog gradića Port Arthura, ova buntovna tinejdžerka, sklona književnosti (osobito beat-pjesništvu) i glazbi, teško se uklapala u srednjoškolsku okolinu. Tih godina imala je problema s prekomjernom težinom i aknama koje su joj ostavljale duboke ožiljke na licu, zbog čega se morala podvrgavati dermoabraziji i podnositi zadirkivanje vršnjaka zbog svoga fizičkog izgleda.

Kasnije će kazivati da joj je to razdoblje donijelo traume jer su je vršnjaci maltretirali, nazivajući je "svinjom", "nakazom" i "ljubavnicom crnaca". Utjehu pronalazi u knjigama i glazbi.

---

image
Profimedia
---

"Bila sam nesretnica. Čitala sam, slikala sam i mislila. Nisam mrzila crnce", govorit će naknadno svojim biografima.
Srednju školu završila je 1960. godine, nakon čega kratko pohađa Lamar State College of Technology u Beaumontu u Teksasu, a potom i Sveučilište Texas u Austinu. Iz tog vremena datira vjerojatno prvi članak o njoj, objavljen u studentskom listu "The Daily Texan", u broju od 27. srpnja 1962., pod naslovom "Ona se usuđuje biti drukčija". Članak počinje sljedećim pasažom:
"Ide bosa kad joj se prohtije, u učionicu dolazi u Lewis trapericama jer joj je tako ugodnije, i svuda sa sobom nosi harfu, kako bi se mogla pridružiti ako netko u kampusu zasvira i zapjeva. Zove se Janis Joplin."

U siječnju 1963., u svojoj 20. godini, napušta rodni Teksas i autostopom odlazi u San Francisco, gdje je iste godine uhapšena zbog krađe u dućanu. Iduće dvije godine provodi u tom gradu, gdje dolazi u kontakt s heroinom i psihoaktivnim drogama, što će je pratiti do kraja života. Ne odbija ni alkohol: omiljeno piće joj je kombinacija likera i viskija "Southern Comfort" ("Južnjačka utjeha").

Od 'bucke' do kostura

U svibnju 1965. njezini prijatelji u San Franciscu uočavaju da zbog redovitog konzumiranja metamfetamina Janis tjelesno propada, te je uspijevaju nagovoriti da se vrati u Port Arthur. Kad su je vidjeli, roditelji doživljavaju šok: njihova nekadašnja "bucka" sada ima jedva 40 kilograma i izgleda kao kostur.

Tijekom 1965. i 1966. putuje u 400 kilometara udaljeni Austin, gdje ima solo-nastupe po barovima i klubovima, a redovito odlazi i u savjetodavnu agenciju u obližnji grad Beaumont, na sastanke sa socijalnim radnikom Bernardom Giarritanom. Godinama potom, nakon Janisine smrti, Giarritano će njezinim biografima reći kako je u razgovorima s njim tražila način kako da nastavi profesionalnu karijeru pjevačice a da se pritom ne vraća u svijet droge.

---

---

Godine 1966. ponovno se vraća u San Francisco i postaje pjevačica grupe "Big Brother and the Holding Company". Prvi zapaženiji nastup ima početkom 1967. u tamošnjem hramu Hare Krišna, na glazbenom festivalu "Mantra Rock", gdje nastupa skupa s osnivačem Hare Krišne Bhaktivedantom Swamijem, slavnim beat-pjesnikom Allenom Ginsbergom i rock-sastavom "Grateful Dead". Tim nastupom definitivno postaje dijelom boemske, psihodelične zajednice San Francisca.

Konačni proboj u vrh tadašnje rock-scene Janis postiže u lipnju 1967., upečatljivim nastupom na poznatom Monterey Pop Festivalu, nakon čega u kolovozu snima svoj prvi album, naslovljen po imenu benda – "Big Brother & Holding Company". Prva američka turneja uslijedit će početkom 1968., u sklopu koje će u travnju nastupiti u New Yorku zajedno s Jimijem Hendrixom.

'Najnevjerojatnija žena u rocku'

U svibnju 1968. glazbeni kritičar lista "Vogue" Richard Goldstein piše da je Joplin "najnevjerojatnija žena u rocku", a koncem te godine bend izdaje i drugi album, pod naslovom "Cheap Thrills", koji se probija na vrh top-ljestvica: već u prvih mjesec dana album je prodan u "zlatnoj nakladi" od milijun primjeraka, glavni singl "Piece of My Heart" dostiže 12. mjesto na Billboard Hot 100, a Janis Joplin postaje ultimativna zvijezda svjetskog rocka.

Ubrzo napušta bend i započinje samostalnu karijeru, uz prateći sastav "The Kozmic Blues Band", s kojim snima svoj prvi studijski solo album (i jedini koji će izići za njezina života) "I Got Dem Ol 'Kozmic Blues Again Mama!". Album izlazi u rujnu 1969. i također dostiže zlatnu nakladu od milijun primjeraka, nagnavši novinara "Washington Posta" Carla Bernsteina (koji će 1972. s kolegom Bobom Woodwardom razotkriti "aferu Watergate" i natjerati predsjednika SAD-a Richarda Nixona na ostavku) da napiše kako je Joplin "konačno okupila skupinu prvorazrednih glazbenika čije sposobnosti nadopunjuju nevjerojatan raspon njezina glasa".

U pozadini priče o uspjehu već se nazire i klica Janisine propasti: tijekom 1969. njezina ovisnost o heroinu postaje sve očitija, a postoje zapisi da je u to vrijeme na heroin trošila najmanje 200 dolara dnevno (što je ekvivalent današnjih 1300 dolara, odnosno 8500 kuna).

---

---

U takvom stanju Janis sredinom 1969. odrađuje svoju prvu i jedinu europsku turneju. Europa joj ne ostaje u lijepom sjećanju – bila je frustrirana zbog teškoća s prenošenjem droge preko međudržavnih granica.

"Na turneji po Europi Janis je bila prestravljena na svakom graničnom prijelazu i carinskoj inspekciji, znajući da bi zbog posjedovanja droge mogla završiti izravno u zatvoru, jer nije očekivala da bi mogla pobijediti na stranim sudovima. Ali nije bila voljna ići bez droge, pa je svugdje nosila zalihu, unatoč rizicima", napisat će njezin tadašnji tour-manager John Byrne Cooke u svojim sjećanjima objavljenim 2014. godine.

'Jeste li dovoljno napušeni?'

Jedan od vrhunaca njezine karijere zbio se u kolovozu te iste 1969., kada Janis, u statusu jedne od glavnih zvijezda, nastupa na najvećem koncertu svih vremena – legendarnom Woodstocku. Među ostalim, s tog nastupa pamti se njezina izjava da "na pozornici vodi ljubav s 25.000 ljudi, ali ode sama kući".

Čekajući satima na nastup, Janis je vrijeme u back stageu kratila velikim količinama heroina i alkohola, što je utjecalo na njezinu izvedbu: glas joj je jako promukao, a imala je i poteškoće s kretanjem po pozornici (usput se često obraćala publici, pitajući ih imaju li sve što im treba i jesu li "dovoljno napušeni"), o čemu u svojim memoarima iz 2012. svjedoči gitarist Pete Townshend, čiji je sastav "The Who" na Woodstocku nastupao nakon Janis.

"Bila je nevjerojatna u Montereyu, ali večeras nije bila u najboljem izdanju, vjerojatno zbog količine cuge i heroina koje je konzumirala dok je čekala. Ali čak je i takva Janis te noći bila nevjerojatna", piše Townshend.

---

---

Krajem 1969. Janis raskida s "The Kozmic Blues Bandom", a početkom 1970. čini posljednji očajnički pokušaj da se skine s heroina: putovanje u Brazil s tadašnjim partnerom, američkim profesorom Davidom Niehausom, naizgled uspijeva – Janis se ostavlja droge i alkohola, spremna započeti novi, neporočni život s Niehausom.

No povratkom u SAD sve se mijenja – Janis ostavlja Niehausa i stupa u vezu s obožavateljicom Peggy Casertom (da, Janis je bila biseksualna osoba), također heroinskom ovisnicom, i tu je priči kraj: Janis umire za vrijeme snimanja svoga drugog solo albuma (ukupno četvrtog), koji će pod imenom "Pearl" izići posthumno, pa ona nikad neće doznati da je to bio njezin najprodavaniji album.

Svoju posljednju pjesmu, čuvenu "Mercedes Benz", snimila je 1. listopada, tri dana prije smrti. Tih dana, na molbu Yoko Ono, snima i čestitku za 30. rođendan Johna Lennona: na jednominutnoj snimci Janis se obraća Lennonu i pjeva "Happy Trails" Dalea Evansa. To su zadnji materijalni tragovi ove unikatne umjetnice.

Pepeo Janis Joplin prosut je u Tihi ocean.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/bjelkinja-s-glasom-crnkinje-dusa-i-simbol-hipi-generacije-proslo-je-50-godina-otkad-je-otisla-janis-joplin-najnevjerojatnija-zena-rock-glazbe-1048843 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f43c082e3dcafe6c6e69561e24012ab3ce7c0f13 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bjelkinja+s+glasom+crnkinje%2C+du%C5%A1a+i+simbol+hipi-generacije%3A+pro%C5%A1lo+je+50+godina+otkad+je+oti%C5%A1la+Janis+Joplin%2C+%E2%80%98najnevjerojatnija+%C5%BEena+rock+glazbe%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fbjelkinja-s-glasom-crnkinje-dusa-i-simbol-hipi-generacije-proslo-je-50-godina-otkad-je-otisla-janis-joplin-najnevjerojatnija-zena-rock-glazbe-1048843 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fbjelkinja-s-glasom-crnkinje-dusa-i-simbol-hipi-generacije-proslo-je-50-godina-otkad-je-otisla-janis-joplin-najnevjerojatnija-zena-rock-glazbe-1048843 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Životna priča"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"2"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizŽivotna priča

Bjelkinja s glasom crnkinje, duša i simbol hipi-generacije: prošlo je 50 godina otkad je otišla Janis Joplin, ‘najnevjerojatnija žena rock glazbe‘

5. listopada 2020. - 19:32

"Oduvijek sam htjela biti umjetnica, što god to značilo. Neke
djevojke žele biti stjuardese, ja sam čitala. Slikala. Razmišljala."
Janis Joplin

Jučer se navršilo pedeset godina otkad je od predoziranja heroinom umrla legendarna američka rock-blues pjevačica Janis Joplin (Port Arthur, Teksas, 29. siječnja 1943. – Hollywood, Kalifornija, 4. listopad 1970.), ikona i simbol hipi-pokreta, čije će pjesme poput "Summertime", "Piece of My Heart", "Try (Just a Little Bit Harder)", "Cry Baby", "Me and Bobby McGee", "Mercedes Benz" (koju je snimila tri dana prije smrti) ostati trajna baština rock'n'rolla.

Glazbeni kroničari zapisat će da se Janis Joplin svojim moćnim blues vokalom (mezzosopran) probila od provincijskoga gradića u Teksasu do urbane psihodelične scene San Francisca, gdje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:09