stdClass Object ( [id] => 1212281 [title] => Amerikanci Rusima ponudili ‘trgovca smrću‘ u zamjenu za svoju košarkašku zvijezdu u pritvoru [alias] => amerikanci-rusima-ponudili-trgovca-smrcu-u-zamjenu-za-svoju-kosarkasku-zvijezdu-u-pritvoru [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Agonija slavne američke košarkašice Brittney Griner, dvostruke olimpijske pobjednice, možda bi se uskoro mogla okončati oslobađanjem iz ruskog zatvora u kojemu se nalazi od 17. veljače kad je uhićena u međunarodnoj zračnoj luci Šeremetjevo u Kimkiju.

Na slobodi bi se, naime, mogla naći ako se uspješno realiziraju napori američke administracije da razmijeni ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, poznatog kao “trgovac smrću”, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u, za Griner i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca, kojeg su Rusi uhitili 2018. i 2020. osudili na 16 godina zatvora za špijunažu.

Prema informacijama iz američkih medija, državna administracija, a i predsjednik Joe Biden, podupiru ideju o razmjeni i Rusima je dostavljena “značajna ponuda”, premda nema konkretnih pojedinosti.

Delikatan posao

Državni tajnik Antony Blinken navodno će sljedećeg tjedna o tome telefonski razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Blinken i Lavrov nisu razgovarali od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby potvrdio je da je razmjena ponuđena prije nekoliko tjedana te kazao kako se Rusija dosad nije “pozitivno uključila”. Rekao je i kako su pregovori o oslobađanju dvoje američkih državljana delikatan posao i da je izlaženje u javnost s tom informacijom bio rizik.

---

image

AFP

Kirill Kudryavtsev/Afp
---

- Neće nam pomoći da ih vratimo kući ako budemo pregovarali javno - kazao je Kirby, dodajući kako su dužnosnici Bijele kuće razgovarali s obiteljima Brittney Griner i Paula Whelana prije nego što je Blinken obznanio informaciju o ponuđenoj razmjeni.

To je i prva konkretna akcija američke vlade vezana za oslobađanje 31-godišnje Brittney Griner, koja je u zatočeništvu otkako su joj na aerodromu u blizini Moskve u prtljazi otkrili ulje kanabisa. Nekoliko puta joj je produljivan pritvor, a 1. srpnja je započelo suđenje. Bude li proglašena krivom, Griner bi mogla dobiti do deset godina zatvora.

---

image

AFP

Alexander Zemlianichenko/Afp
------
image
Kirill Kudryavtsev/Afp
------
image

Brittney Griner zakucava tijekom utakmice za Phoenix Mercury u listopadu prošle godine

Christian Petersen/Afp
---

Na sudu je kazala kako u početku nije dobila nikakva objašnjenja svojih prava ni pristup odvjetniku, te je morala koristiti mobilnu aplikaciju za prevođenje kako bi mogla komunicirati. Tvrdi i kako su je natjerali da potpisuje neke dokumente a da joj ih nitko nije pojasnio.

Griner je priznala krivnju za posjedovanje droge, ali negira namjerno kršenje zakona, kaže kako se nabrzinu pakirala nakon što se tek bila oporavila od COVID-a, ali nije imala nikakvu namjeru bilo što prokrijumčariti u Rusiju. Doputovala je u Rusiju kako bi za klub iz Jekaterinburga igrala u doigravanju tijekom pauze u ženskoj NBA ligi, gdje je članica Phoenix Mercuryja.

Kazala je kako ima dopuštenje za korištenje medicinskog kanabisa i koristila se certifikatom koji pokazuje da ga je kupila u SAD-u, a njezini su odvjetnici dostavili dokaze da ima dopuštenje za upotrebu kanabisa za ublažavanje kronične boli. Odvjetnici su predočili i dokaze da je podvrgavana antidopinškim testovima od kojih se nijedan nije vratio pozitivan.

Priznanje krivnje ne znači završetak suđenja i ono će se nastaviti u kolovozu, a pritvor joj je produljen do prosinca. Hoće li njezino priznanje i dokazi imati utjecaja na sud i hoće li u međuvremenu uroditi plodom planovi o razmjeni, tek će se vidjeti.

‘Talac visokog profila’

Vijest o njezinu uhićenju Rusi su objavili tek nakon početka invazije na Ukrajinu, a većina stručnjaka u SAD-u njezino zadržavanje vidi kao politički trik ruske vlade u razdoblju visokih tenzija između Washingtona i Moskve. Neki su američki dužnosnici odmah izrazili zabrinutost da će je Rusija koristiti kao prednost u odgovoru na sankcije koje je nametao Zapad zbog invazije na Ukrajinu. Bivša pentagonska dužnosnica Evelyn Farkas izrazila je strah da će Griner biti korištena kao “talac visokog profila”.

Rođena u Houstoneu 18. listopada 1990. godine, Brittney Yevette Griner je najmlađa od četvero djece Raymonda i Sandre Griner. Njezin otac je bivši šerif okruga Harris, mornarički veteran koji je bio u Vijetnamu 1968. i 1969. godine.

U srednjoj školi Griner je uz košarku igrala i odbojku, trenirala je s muškom košarkaškom ekipom, a vježbala je i s nogometnim trenerom kako bi ojačala snagu nogu pripremajući se za učenje zakucavanja. Tijekom juniorske igračke sezone, YoutTube video s njezinim zakucavanjima pregledan je više od 6,6 milijuna puta, zbog čega je imala čast susresti se s NBA legendom Shaquilleom O’Nealom.

Najbolja blokerica

Tijekom posljednje srednjoškolske sezone Griner je u 32 utakmice imala 52 zakucavanja, s rekordnih sedam u jednoj utakmici, a u utakmici njezinih Nimitz Cougars protiv Houston Alief Hastings upisala je 25 blokada, najviše ikad u povijesti ženskih srednjoškolskih košarkaških utakmica.

Sveučilišnu košarku igrala je za Baylor Lady Bears u Wacou u Teksasu, u brucoškoj godini upisala je 223 blokade, što je bio povijesni rekord za jednu sezonu koji joj je donio status jedne od najboljih blokerica u ženskoj košarci. U prosincu 2009. Griner je zabilježila prvi triple-double za Baylor s 34 poena, 13 skokova i 12 blokada.

Izuzetno uspješnu sveučilišnu karijeru Griner je završila 2013. godine kad ju je na WNBA draftu Phoenix Mercury izabrao kao prvi pick. U travnju 2013. je Mark Cuban, vlasnik Dallas Mavericksa, izjavio kako bi razmotrio izbor Griner za NBA ligu, ona je izrazila zanimanje za takvu mogućnost, ali nikakva konkretna ponuda da se iskuša u muškoj konkurenciji iz kluba nije došla.

Sljedećih sezona statistika 206 centimetara visoke košarkašice, čiji je raspon ruku 222 centimetra, kontinuirano se poboljšavala, a dva olimpijska zlata osvojila je s američkom reprezentacijom na igrama u Rio de Janeiru i 2020. (održane 20221.) u Tokiju. Griner je jedna od 11 košarkašica koja ima olimpijsko zlato, titulu sveučilišnih prvakinja, titulu svjetskih prvakinja i prvakinja WNBA lige.

Tijekom stanki u WNBA ligi, Griner je igrala za klubove izvan SAD-a. U sezoni 2013./14. igrala je u Kini za Zhejiang Golden Bulls, gdje je za četveromjesečni ugovor dobila 600.000 dolara, 12 puta više od početničkog ugovora koji je imala u prvoj sezoni igranja za Mercury.

U razgovoru za SI.com u veljači 2013. Griner je obznanila da je lezbijka. Svojim je roditeljima to otkrila u srednjoj školi, što njezin otac nije najbolje prihvatio i prisilio ju je da živi s pomoćnim trenerom tijekom završne godine. Kasnije je sa Sue Hovey napisala memoare “In My Skin: My Life On and Off the Basketball Court” u kojima se posebno osvrnula na maltretiranje tijekom odrastanja i samoprihvaćanje.

Ugovor koji je 2013. potpisala s Nikeom bio je prvi koji je ta tvrtka potpisala s otvoreno gay sportašem ili sportašicom. Nikeov glasnogovornik Brian Strong o tom je ugovoru kazao “ne mogu govoriti o detaljima, ali mogu reći da smo iskoristili priliku da radimo s njom jer ona razbija kalupe”.

Obiteljsko nasilje

U kolovozu 2014. Griner se zaručila s kolegicom, WNBA košarkašicom Glory Johnson. U travnju sljedeće godine obje su uhićene nakon što je policija odgovorila na poziv o tučnjavi u njihovu domu u predgrađu Phoenixa. Obje su bile ozlijeđene, ali usprkos incidentu, sljedećeg mjeseca su se vjenčale. WNBA ih je obje suspendirala na sedam utakmica nakon što je Griner priznala krivnju za neprimjereno ponašanje, a morala je pohađati i 26 sati savjetovanja o obiteljskom nasilju.

Griner i Johnson su 4. lipnja 2015. objavile da je Glory trudna s blizancima preko in vitro oplodnje, a već sljedećeg dana, manje od mjesec dana nakon vjenčanja, Griner je zatražila poništenje braka zbog prijevare i prinude, ali je poništenje odbijeno. Glory je rodila blizanke 12. listopada 2015. godine, 16 tjedana prije termina poroda. Griner je naloženo plaćanje alimentacije, a njihov je razvod finaliziran u lipnju 2016. godine.

Brittney Griner zaručila se s Cherelle Watson u kolovozu 2018. godine, a vjenčale su se u lipnju 2019. godine. Watson je poslije promijenila ime u Cherelle Griner i iščekuje kad će joj se supruga vratiti iz ruskog zatvora.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"RAZMJENA"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8000"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => RAZMJENA 2 0 8000 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-28 09:45:05 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-30 07:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-30 07:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22910352.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22901724.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22902056.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22901722.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22901716.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22901534.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22889488.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22753986.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22754054.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22753806.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22668776.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22561918.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/21986964.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/21156436.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mladen Antonov\/Afp","Alexander Zemlianichenko\/Afp","Alexander Zemlianichenko\/Afp","Alexander Zemlianichenko\/Afp","Alexander Zemlianichenko\/Afp","Kirill Kudryavtsev\/Afp","Kirill Kudryavtsev\/Afp","Natalia Kolesnikova\/Afp","Natalia Kolesnikova\/Afp","Natalia Kolesnikova\/Afp","Kirill Kudryavtsev\/Afp","Kirill Kudryavtsev\/Afp","Aris Messinis\/Afp","Christian Petersen\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Slijeva ruski trgovac oru\u017ejem Viktor Bout, koji je u ameri\u010dkom zatvoru, ko\u0161arka\u0161ica Brittney Griner i biv\u0161i ameri\u010dki marinac Paul Whelan, koji je u Rusiji osu\u0111en za \u0161pijuna\u017eu <\/p>","","","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","","","","","","

Brittney Griner tijekom polufinalne utakmice izme\u0111u SAD-a i Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju<\/p>","

Brittney Griner zakucava tijekom utakmice za Phoenix Mercury u listopadu pro\u0161le godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x960","hd_22910352_1920.jpg":"1920x1080","k_22910352_1280.jpg":"1280x1280","k_22910352_1024.jpg":"1024x1024","k_22910352_640.jpg":"640x640","k_22910352_480.jpg":"480x480","k_22910352_340.jpg":"340x340","k_22910352_220.jpg":"220x220","o_22910352_1280.jpg":"1280x640","o_22910352_1024.jpg":"1024x512","o_22910352_640.jpg":"640x320","o_22910352_480.jpg":"480x240","o_22910352_340.jpg":"340x170","o_22910352_220.jpg":"220x110","h_22910352_1280.jpg":"1280x854","h_22910352_1024.jpg":"1024x683","h_22910352_640.jpg":"640x427","h_22910352_480.jpg":"480x320","h_22910352_340.jpg":"340x227","h_22910352_220.jpg":"220x147","pp_22910352_1280.jpg":"1280x1628","pp_22910352_1024.jpg":"1024x1303","pp_22910352_640.jpg":"640x814","pp_22910352_480.jpg":"480x611","pp_22910352_340.jpg":"340x432","pp_22910352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22901724_1920.jpg":"1920x1080","k_22901724_1280.jpg":"1280x1280","k_22901724_1024.jpg":"1024x1024","k_22901724_640.jpg":"640x640","k_22901724_480.jpg":"480x480","k_22901724_340.jpg":"340x340","k_22901724_220.jpg":"220x220","o_22901724_1280.jpg":"1280x853","o_22901724_1024.jpg":"1024x682","o_22901724_640.jpg":"640x426","o_22901724_480.jpg":"480x320","o_22901724_340.jpg":"340x226","o_22901724_220.jpg":"220x146","h_22901724_1280.jpg":"1280x854","h_22901724_1024.jpg":"1024x683","h_22901724_640.jpg":"640x427","h_22901724_480.jpg":"480x320","h_22901724_340.jpg":"340x227","h_22901724_220.jpg":"220x147","pp_22901724_1280.jpg":"1280x1628","pp_22901724_1024.jpg":"1024x1303","pp_22901724_640.jpg":"640x814","pp_22901724_480.jpg":"480x611","pp_22901724_340.jpg":"340x432","pp_22901724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_22902056_1920.jpg":"1920x1080","k_22902056_1280.jpg":"1280x1280","k_22902056_1024.jpg":"1024x1024","k_22902056_640.jpg":"640x640","k_22902056_480.jpg":"480x480","k_22902056_340.jpg":"340x340","k_22902056_220.jpg":"220x220","o_22902056_1280.jpg":"1280x1920","o_22902056_1024.jpg":"1024x1536","o_22902056_640.jpg":"640x960","o_22902056_480.jpg":"480x720","o_22902056_340.jpg":"340x510","o_22902056_220.jpg":"220x330","h_22902056_1280.jpg":"1280x854","h_22902056_1024.jpg":"1024x683","h_22902056_640.jpg":"640x427","h_22902056_480.jpg":"480x320","h_22902056_340.jpg":"340x227","h_22902056_220.jpg":"220x147","pp_22902056_1280.jpg":"1280x1628","pp_22902056_1024.jpg":"1024x1303","pp_22902056_640.jpg":"640x814","pp_22902056_480.jpg":"480x611","pp_22902056_340.jpg":"340x432","pp_22902056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22901722_1920.jpg":"1920x1080","k_22901722_1280.jpg":"1280x1280","k_22901722_1024.jpg":"1024x1024","k_22901722_640.jpg":"640x640","k_22901722_480.jpg":"480x480","k_22901722_340.jpg":"340x340","k_22901722_220.jpg":"220x220","o_22901722_1280.jpg":"1280x853","o_22901722_1024.jpg":"1024x682","o_22901722_640.jpg":"640x426","o_22901722_480.jpg":"480x320","o_22901722_340.jpg":"340x226","o_22901722_220.jpg":"220x146","h_22901722_1280.jpg":"1280x854","h_22901722_1024.jpg":"1024x683","h_22901722_640.jpg":"640x427","h_22901722_480.jpg":"480x320","h_22901722_340.jpg":"340x227","h_22901722_220.jpg":"220x147","pp_22901722_1280.jpg":"1280x1628","pp_22901722_1024.jpg":"1024x1303","pp_22901722_640.jpg":"640x814","pp_22901722_480.jpg":"480x611","pp_22901722_340.jpg":"340x432","pp_22901722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2416","hd_22901716_1920.jpg":"1920x1080","k_22901716_1280.jpg":"1280x1280","k_22901716_1024.jpg":"1024x1024","k_22901716_640.jpg":"640x640","k_22901716_480.jpg":"480x480","k_22901716_340.jpg":"340x340","k_22901716_220.jpg":"220x220","o_22901716_1280.jpg":"1280x1610","o_22901716_1024.jpg":"1024x1288","o_22901716_640.jpg":"640x805","o_22901716_480.jpg":"480x604","o_22901716_340.jpg":"340x427","o_22901716_220.jpg":"220x276","h_22901716_1280.jpg":"1280x854","h_22901716_1024.jpg":"1024x683","h_22901716_640.jpg":"640x427","h_22901716_480.jpg":"480x320","h_22901716_340.jpg":"340x227","h_22901716_220.jpg":"220x147","pp_22901716_1280.jpg":"1280x1628","pp_22901716_1024.jpg":"1024x1303","pp_22901716_640.jpg":"640x814","pp_22901716_480.jpg":"480x611","pp_22901716_340.jpg":"340x432","pp_22901716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22901534_1920.jpg":"1920x1080","k_22901534_1280.jpg":"1280x1280","k_22901534_1024.jpg":"1024x1024","k_22901534_640.jpg":"640x640","k_22901534_480.jpg":"480x480","k_22901534_340.jpg":"340x340","k_22901534_220.jpg":"220x220","o_22901534_1280.jpg":"1280x853","o_22901534_1024.jpg":"1024x682","o_22901534_640.jpg":"640x426","o_22901534_480.jpg":"480x320","o_22901534_340.jpg":"340x226","o_22901534_220.jpg":"220x146","h_22901534_1280.jpg":"1280x854","h_22901534_1024.jpg":"1024x683","h_22901534_640.jpg":"640x427","h_22901534_480.jpg":"480x320","h_22901534_340.jpg":"340x227","h_22901534_220.jpg":"220x147","pp_22901534_1280.jpg":"1280x1628","pp_22901534_1024.jpg":"1024x1303","pp_22901534_640.jpg":"640x814","pp_22901534_480.jpg":"480x611","pp_22901534_340.jpg":"340x432","pp_22901534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22889488_1920.jpg":"1920x1080","k_22889488_1280.jpg":"1280x1280","k_22889488_1024.jpg":"1024x1024","k_22889488_640.jpg":"640x640","k_22889488_480.jpg":"480x480","k_22889488_340.jpg":"340x340","k_22889488_220.jpg":"220x220","o_22889488_1280.jpg":"1280x853","o_22889488_1024.jpg":"1024x682","o_22889488_640.jpg":"640x426","o_22889488_480.jpg":"480x320","o_22889488_340.jpg":"340x226","o_22889488_220.jpg":"220x146","h_22889488_1280.jpg":"1280x854","h_22889488_1024.jpg":"1024x683","h_22889488_640.jpg":"640x427","h_22889488_480.jpg":"480x320","h_22889488_340.jpg":"340x227","h_22889488_220.jpg":"220x147","pp_22889488_1280.jpg":"1280x1628","pp_22889488_1024.jpg":"1024x1303","pp_22889488_640.jpg":"640x814","pp_22889488_480.jpg":"480x611","pp_22889488_340.jpg":"340x432","pp_22889488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1438x2157","hd_22753986_1920.jpg":"1920x1080","k_22753986_1280.jpg":"1280x1280","k_22753986_1024.jpg":"1024x1024","k_22753986_640.jpg":"640x640","k_22753986_480.jpg":"480x480","k_22753986_340.jpg":"340x340","k_22753986_220.jpg":"220x220","o_22753986_1280.jpg":"1280x1920","o_22753986_1024.jpg":"1024x1536","o_22753986_640.jpg":"640x960","o_22753986_480.jpg":"480x720","o_22753986_340.jpg":"340x510","o_22753986_220.jpg":"220x330","h_22753986_1280.jpg":"1280x854","h_22753986_1024.jpg":"1024x683","h_22753986_640.jpg":"640x427","h_22753986_480.jpg":"480x320","h_22753986_340.jpg":"340x227","h_22753986_220.jpg":"220x147","pp_22753986_1280.jpg":"1280x1628","pp_22753986_1024.jpg":"1024x1303","pp_22753986_640.jpg":"640x814","pp_22753986_480.jpg":"480x611","pp_22753986_340.jpg":"340x432","pp_22753986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22754054_1920.jpg":"1920x1080","k_22754054_1280.jpg":"1280x1280","k_22754054_1024.jpg":"1024x1024","k_22754054_640.jpg":"640x640","k_22754054_480.jpg":"480x480","k_22754054_340.jpg":"340x340","k_22754054_220.jpg":"220x220","o_22754054_1280.jpg":"1280x853","o_22754054_1024.jpg":"1024x682","o_22754054_640.jpg":"640x426","o_22754054_480.jpg":"480x320","o_22754054_340.jpg":"340x226","o_22754054_220.jpg":"220x146","h_22754054_1280.jpg":"1280x854","h_22754054_1024.jpg":"1024x683","h_22754054_640.jpg":"640x427","h_22754054_480.jpg":"480x320","h_22754054_340.jpg":"340x227","h_22754054_220.jpg":"220x147","pp_22754054_1280.jpg":"1280x1628","pp_22754054_1024.jpg":"1024x1303","pp_22754054_640.jpg":"640x814","pp_22754054_480.jpg":"480x611","pp_22754054_340.jpg":"340x432","pp_22754054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22753806_1920.jpg":"1920x1080","k_22753806_1280.jpg":"1280x1280","k_22753806_1024.jpg":"1024x1024","k_22753806_640.jpg":"640x640","k_22753806_480.jpg":"480x480","k_22753806_340.jpg":"340x340","k_22753806_220.jpg":"220x220","o_22753806_1280.jpg":"1280x853","o_22753806_1024.jpg":"1024x682","o_22753806_640.jpg":"640x426","o_22753806_480.jpg":"480x320","o_22753806_340.jpg":"340x226","o_22753806_220.jpg":"220x146","h_22753806_1280.jpg":"1280x854","h_22753806_1024.jpg":"1024x683","h_22753806_640.jpg":"640x427","h_22753806_480.jpg":"480x320","h_22753806_340.jpg":"340x227","h_22753806_220.jpg":"220x147","pp_22753806_1280.jpg":"1280x1628","pp_22753806_1024.jpg":"1024x1303","pp_22753806_640.jpg":"640x814","pp_22753806_480.jpg":"480x611","pp_22753806_340.jpg":"340x432","pp_22753806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22668776_1920.jpg":"1920x1080","k_22668776_1280.jpg":"1280x1280","k_22668776_1024.jpg":"1024x1024","k_22668776_640.jpg":"640x640","k_22668776_480.jpg":"480x480","k_22668776_340.jpg":"340x340","k_22668776_220.jpg":"220x220","o_22668776_1280.jpg":"1280x1920","o_22668776_1024.jpg":"1024x1536","o_22668776_640.jpg":"640x960","o_22668776_480.jpg":"480x720","o_22668776_340.jpg":"340x510","o_22668776_220.jpg":"220x330","h_22668776_1280.jpg":"1280x854","h_22668776_1024.jpg":"1024x683","h_22668776_640.jpg":"640x427","h_22668776_480.jpg":"480x320","h_22668776_340.jpg":"340x227","h_22668776_220.jpg":"220x147","pp_22668776_1280.jpg":"1280x1628","pp_22668776_1024.jpg":"1024x1303","pp_22668776_640.jpg":"640x814","pp_22668776_480.jpg":"480x611","pp_22668776_340.jpg":"340x432","pp_22668776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22561918_1920.jpg":"1920x1080","k_22561918_1280.jpg":"1280x1280","k_22561918_1024.jpg":"1024x1024","k_22561918_640.jpg":"640x640","k_22561918_480.jpg":"480x480","k_22561918_340.jpg":"340x340","k_22561918_220.jpg":"220x220","o_22561918_1280.jpg":"1280x853","o_22561918_1024.jpg":"1024x682","o_22561918_640.jpg":"640x426","o_22561918_480.jpg":"480x320","o_22561918_340.jpg":"340x226","o_22561918_220.jpg":"220x146","h_22561918_1280.jpg":"1280x854","h_22561918_1024.jpg":"1024x683","h_22561918_640.jpg":"640x427","h_22561918_480.jpg":"480x320","h_22561918_340.jpg":"340x227","h_22561918_220.jpg":"220x147","pp_22561918_1280.jpg":"1280x1628","pp_22561918_1024.jpg":"1024x1303","pp_22561918_640.jpg":"640x814","pp_22561918_480.jpg":"480x611","pp_22561918_340.jpg":"340x432","pp_22561918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21986964_1920.jpg":"1920x1080","k_21986964_1280.jpg":"1280x1280","k_21986964_1024.jpg":"1024x1024","k_21986964_640.jpg":"640x640","k_21986964_480.jpg":"480x480","k_21986964_340.jpg":"340x340","k_21986964_220.jpg":"220x220","o_21986964_1280.jpg":"1280x853","o_21986964_1024.jpg":"1024x682","o_21986964_640.jpg":"640x426","o_21986964_480.jpg":"480x320","o_21986964_340.jpg":"340x226","o_21986964_220.jpg":"220x146","h_21986964_1280.jpg":"1280x854","h_21986964_1024.jpg":"1024x683","h_21986964_640.jpg":"640x427","h_21986964_480.jpg":"480x320","h_21986964_340.jpg":"340x227","h_21986964_220.jpg":"220x147","pp_21986964_1280.jpg":"1280x1628","pp_21986964_1024.jpg":"1024x1303","pp_21986964_640.jpg":"640x814","pp_21986964_480.jpg":"480x611","pp_21986964_340.jpg":"340x432","pp_21986964_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_21156436_1920.jpg":"1920x1080","k_21156436_1280.jpg":"1280x1280","k_21156436_1024.jpg":"1024x1024","k_21156436_640.jpg":"640x640","k_21156436_480.jpg":"480x480","k_21156436_340.jpg":"340x340","k_21156436_220.jpg":"220x220","o_21156436_1280.jpg":"1280x1920","o_21156436_1024.jpg":"1024x1536","o_21156436_640.jpg":"640x960","o_21156436_480.jpg":"480x720","o_21156436_340.jpg":"340x510","o_21156436_220.jpg":"220x330","h_21156436_1280.jpg":"1280x854","h_21156436_1024.jpg":"1024x683","h_21156436_640.jpg":"640x427","h_21156436_480.jpg":"480x320","h_21156436_340.jpg":"340x227","h_21156436_220.jpg":"220x147","pp_21156436_1280.jpg":"1280x1628","pp_21156436_1024.jpg":"1024x1303","pp_21156436_640.jpg":"640x814","pp_21156436_480.jpg":"480x611","pp_21156436_340.jpg":"340x432","pp_21156436_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8035843 Threads: 5 Questions: 1599809655 Slow queries: 4891248 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112530510 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/amerikanci-rusima-ponudili-trgovca-smrcu-u-zamjenu-za-svoju-kosarkasku-zvijezdu-u-pritvoru-1212281 [printLink] => /scena/showbiz/amerikanci-rusima-ponudili-trgovca-smrcu-u-zamjenu-za-svoju-kosarkasku-zvijezdu-u-pritvoru-1212281?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 671674 [name] => Brittney Griner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-24 17:02:04 [main_article_id] => 0 [alias] => brittney-griner [link] => /tag/brittney-griner ) [1] => stdClass Object ( [id] => 686116 [name] => Paul Whelan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-30 09:02:51 [main_article_id] => 0 [alias] => paul-whelan [link] => /tag/paul-whelan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Amerikanci Rusima ponudili ‘trgovca smrću‘ u zamjenu za svoju košarkašku zvijezdu u pritvoru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22910352.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mladen Antonov/Afp [mainImageDesc] =>

Slijeva ruski trgovac oružjem Viktor Bout, koji je u američkom zatvoru, košarkašica Brittney Griner i bivši američki marinac Paul Whelan, koji je u Rusiji osuđen za špijunažu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22910352.jpg [title] =>

Slijeva ruski trgovac oružjem Viktor Bout, koji je u američkom zatvoru, košarkašica Brittney Griner i bivši američki marinac Paul Whelan, koji je u Rusiji osuđen za špijunažu

Mladen Antonov/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22901724.jpg [title] => Alexander Zemlianichenko/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22902056.jpg [title] => Alexander Zemlianichenko/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22901722.jpg [title] =>

AFP

Alexander Zemlianichenko/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22901716.jpg [title] =>

AFP

Alexander Zemlianichenko/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22901534.jpg [title] =>

AFP

Kirill Kudryavtsev/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22889488.jpg [title] =>

AFP

Kirill Kudryavtsev/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22753986.jpg [title] => Natalia Kolesnikova/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22754054.jpg [title] => Natalia Kolesnikova/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22753806.jpg [title] => Natalia Kolesnikova/Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22668776.jpg [title] => Kirill Kudryavtsev/Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22561918.jpg [title] => Kirill Kudryavtsev/Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/21986964.jpg [title] =>

Brittney Griner tijekom polufinalne utakmice između SAD-a i Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju

Aris Messinis/Afp ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/21156436.jpg [title] =>

Brittney Griner zakucava tijekom utakmice za Phoenix Mercury u listopadu prošle godine

Christian Petersen/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Agonija slavne američke košarkašice Brittney Griner, dvostruke olimpijske pobjednice, možda bi se uskoro mogla okončati oslobađanjem iz ruskog zatvora u kojemu se nalazi od 17. veljače kad je uhićena u međunarodnoj zračnoj luci Šeremetjevo u Kimkiju.

Na slobodi bi se, naime, mogla naći ako se uspješno realiziraju napori američke administracije da razmijeni ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, poznatog kao “trgovac smrću”, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u, za Griner i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca, kojeg su Rusi uhitili 2018. i 2020. osudili na 16 godina zatvora za špijunažu.

Prema informacijama iz američkih medija, državna administracija, a i predsjednik Joe Biden, podupiru ideju o razmjeni i Rusima je dostavljena “značajna ponuda”, premda nema konkretnih pojedinosti.

Delikatan posao

Državni tajnik Antony Blinken navodno će sljedećeg tjedna o tome telefonski razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Blinken i Lavrov nisu razgovarali od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby potvrdio je da je razmjena ponuđena prije nekoliko tjedana te kazao kako se Rusija dosad nije “pozitivno uključila”. Rekao je i kako su pregovori o oslobađanju dvoje američkih državljana delikatan posao i da je izlaženje u javnost s tom informacijom bio rizik.

---

image

AFP

Kirill Kudryavtsev/Afp
---

- Neće nam pomoći da ih vratimo kući ako budemo pregovarali javno - kazao je Kirby, dodajući kako su dužnosnici Bijele kuće razgovarali s obiteljima Brittney Griner i Paula Whelana prije nego što je Blinken obznanio informaciju o ponuđenoj razmjeni.

To je i prva konkretna akcija američke vlade vezana za oslobađanje 31-godišnje Brittney Griner, koja je u zatočeništvu otkako su joj na aerodromu u blizini Moskve u prtljazi otkrili ulje kanabisa. Nekoliko puta joj je produljivan pritvor, a 1. srpnja je započelo suđenje. Bude li proglašena krivom, Griner bi mogla dobiti do deset godina zatvora.

---

image

AFP

Alexander Zemlianichenko/Afp
------
image
Kirill Kudryavtsev/Afp
------
image

Brittney Griner zakucava tijekom utakmice za Phoenix Mercury u listopadu prošle godine

Christian Petersen/Afp
---

Na sudu je kazala kako u početku nije dobila nikakva objašnjenja svojih prava ni pristup odvjetniku, te je morala koristiti mobilnu aplikaciju za prevođenje kako bi mogla komunicirati. Tvrdi i kako su je natjerali da potpisuje neke dokumente a da joj ih nitko nije pojasnio.

Griner je priznala krivnju za posjedovanje droge, ali negira namjerno kršenje zakona, kaže kako se nabrzinu pakirala nakon što se tek bila oporavila od COVID-a, ali nije imala nikakvu namjeru bilo što prokrijumčariti u Rusiju. Doputovala je u Rusiju kako bi za klub iz Jekaterinburga igrala u doigravanju tijekom pauze u ženskoj NBA ligi, gdje je članica Phoenix Mercuryja.

Kazala je kako ima dopuštenje za korištenje medicinskog kanabisa i koristila se certifikatom koji pokazuje da ga je kupila u SAD-u, a njezini su odvjetnici dostavili dokaze da ima dopuštenje za upotrebu kanabisa za ublažavanje kronične boli. Odvjetnici su predočili i dokaze da je podvrgavana antidopinškim testovima od kojih se nijedan nije vratio pozitivan.

Priznanje krivnje ne znači završetak suđenja i ono će se nastaviti u kolovozu, a pritvor joj je produljen do prosinca. Hoće li njezino priznanje i dokazi imati utjecaja na sud i hoće li u međuvremenu uroditi plodom planovi o razmjeni, tek će se vidjeti.

‘Talac visokog profila’

Vijest o njezinu uhićenju Rusi su objavili tek nakon početka invazije na Ukrajinu, a većina stručnjaka u SAD-u njezino zadržavanje vidi kao politički trik ruske vlade u razdoblju visokih tenzija između Washingtona i Moskve. Neki su američki dužnosnici odmah izrazili zabrinutost da će je Rusija koristiti kao prednost u odgovoru na sankcije koje je nametao Zapad zbog invazije na Ukrajinu. Bivša pentagonska dužnosnica Evelyn Farkas izrazila je strah da će Griner biti korištena kao “talac visokog profila”.

Rođena u Houstoneu 18. listopada 1990. godine, Brittney Yevette Griner je najmlađa od četvero djece Raymonda i Sandre Griner. Njezin otac je bivši šerif okruga Harris, mornarički veteran koji je bio u Vijetnamu 1968. i 1969. godine.

U srednjoj školi Griner je uz košarku igrala i odbojku, trenirala je s muškom košarkaškom ekipom, a vježbala je i s nogometnim trenerom kako bi ojačala snagu nogu pripremajući se za učenje zakucavanja. Tijekom juniorske igračke sezone, YoutTube video s njezinim zakucavanjima pregledan je više od 6,6 milijuna puta, zbog čega je imala čast susresti se s NBA legendom Shaquilleom O’Nealom.

Najbolja blokerica

Tijekom posljednje srednjoškolske sezone Griner je u 32 utakmice imala 52 zakucavanja, s rekordnih sedam u jednoj utakmici, a u utakmici njezinih Nimitz Cougars protiv Houston Alief Hastings upisala je 25 blokada, najviše ikad u povijesti ženskih srednjoškolskih košarkaških utakmica.

Sveučilišnu košarku igrala je za Baylor Lady Bears u Wacou u Teksasu, u brucoškoj godini upisala je 223 blokade, što je bio povijesni rekord za jednu sezonu koji joj je donio status jedne od najboljih blokerica u ženskoj košarci. U prosincu 2009. Griner je zabilježila prvi triple-double za Baylor s 34 poena, 13 skokova i 12 blokada.

Izuzetno uspješnu sveučilišnu karijeru Griner je završila 2013. godine kad ju je na WNBA draftu Phoenix Mercury izabrao kao prvi pick. U travnju 2013. je Mark Cuban, vlasnik Dallas Mavericksa, izjavio kako bi razmotrio izbor Griner za NBA ligu, ona je izrazila zanimanje za takvu mogućnost, ali nikakva konkretna ponuda da se iskuša u muškoj konkurenciji iz kluba nije došla.

Sljedećih sezona statistika 206 centimetara visoke košarkašice, čiji je raspon ruku 222 centimetra, kontinuirano se poboljšavala, a dva olimpijska zlata osvojila je s američkom reprezentacijom na igrama u Rio de Janeiru i 2020. (održane 20221.) u Tokiju. Griner je jedna od 11 košarkašica koja ima olimpijsko zlato, titulu sveučilišnih prvakinja, titulu svjetskih prvakinja i prvakinja WNBA lige.

Tijekom stanki u WNBA ligi, Griner je igrala za klubove izvan SAD-a. U sezoni 2013./14. igrala je u Kini za Zhejiang Golden Bulls, gdje je za četveromjesečni ugovor dobila 600.000 dolara, 12 puta više od početničkog ugovora koji je imala u prvoj sezoni igranja za Mercury.

U razgovoru za SI.com u veljači 2013. Griner je obznanila da je lezbijka. Svojim je roditeljima to otkrila u srednjoj školi, što njezin otac nije najbolje prihvatio i prisilio ju je da živi s pomoćnim trenerom tijekom završne godine. Kasnije je sa Sue Hovey napisala memoare “In My Skin: My Life On and Off the Basketball Court” u kojima se posebno osvrnula na maltretiranje tijekom odrastanja i samoprihvaćanje.

Ugovor koji je 2013. potpisala s Nikeom bio je prvi koji je ta tvrtka potpisala s otvoreno gay sportašem ili sportašicom. Nikeov glasnogovornik Brian Strong o tom je ugovoru kazao “ne mogu govoriti o detaljima, ali mogu reći da smo iskoristili priliku da radimo s njom jer ona razbija kalupe”.

Obiteljsko nasilje

U kolovozu 2014. Griner se zaručila s kolegicom, WNBA košarkašicom Glory Johnson. U travnju sljedeće godine obje su uhićene nakon što je policija odgovorila na poziv o tučnjavi u njihovu domu u predgrađu Phoenixa. Obje su bile ozlijeđene, ali usprkos incidentu, sljedećeg mjeseca su se vjenčale. WNBA ih je obje suspendirala na sedam utakmica nakon što je Griner priznala krivnju za neprimjereno ponašanje, a morala je pohađati i 26 sati savjetovanja o obiteljskom nasilju.

Griner i Johnson su 4. lipnja 2015. objavile da je Glory trudna s blizancima preko in vitro oplodnje, a već sljedećeg dana, manje od mjesec dana nakon vjenčanja, Griner je zatražila poništenje braka zbog prijevare i prinude, ali je poništenje odbijeno. Glory je rodila blizanke 12. listopada 2015. godine, 16 tjedana prije termina poroda. Griner je naloženo plaćanje alimentacije, a njihov je razvod finaliziran u lipnju 2016. godine.

Brittney Griner zaručila se s Cherelle Watson u kolovozu 2018. godine, a vjenčale su se u lipnju 2019. godine. Watson je poslije promijenila ime u Cherelle Griner i iščekuje kad će joj se supruga vratiti iz ruskog zatvora.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mladen Antonov/Afp Alexander Zemlianichenko/Afp Alexander Zemlianichenko/Afp Alexander Zemlianichenko/Afp Alexander Zemlianichenko/Afp Kirill Kudryavtsev/Afp Kirill Kudryavtsev/Afp Natalia Kolesnikova/Afp Natalia Kolesnikova/Afp Natalia Kolesnikova/Afp Kirill Kudryavtsev/Afp Kirill Kudryavtsev/Afp Aris Messinis/Afp Christian Petersen/Afp
Mladen Antonov/Afp

Slijeva ruski trgovac oružjem Viktor Bout, koji je u američkom zatvoru, košarkašica Brittney Griner i bivši američki marinac Paul Whelan, koji je u Rusiji osuđen za špijunažu

Aris Messinis/Afp

Brittney Griner tijekom polufinalne utakmice između SAD-a i Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju

Christian Petersen/Afp

Brittney Griner zakucava tijekom utakmice za Phoenix Mercury u listopadu prošle godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/amerikanci-rusima-ponudili-trgovca-smrcu-u-zamjenu-za-svoju-kosarkasku-zvijezdu-u-pritvoru-1212281 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=49c9e2c7be1645e764d92bc3bade60c1cbe750be [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Amerikanci+Rusima+ponudili+%E2%80%98trgovca+smr%C4%87u%E2%80%98+u+zamjenu+za+svoju+ko%C5%A1arka%C5%A1ku+zvijezdu+u+pritvoru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Famerikanci-rusima-ponudili-trgovca-smrcu-u-zamjenu-za-svoju-kosarkasku-zvijezdu-u-pritvoru-1212281 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Famerikanci-rusima-ponudili-trgovca-smrcu-u-zamjenu-za-svoju-kosarkasku-zvijezdu-u-pritvoru-1212281 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"RAZMJENA"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8000"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizRAZMJENA

Amerikanci Rusima ponudili ‘trgovca smrću‘ u zamjenu za svoju košarkašku zvijezdu u pritvoru

Piše Marija Čović
30. srpnja 2022. - 09:00
Slijeva ruski trgovac oružjem Viktor Bout, koji je u američkom zatvoru, košarkašica Brittney Griner i bivši američki marinac Paul Whelan, koji je u Rusiji osuđen za špijunažu Mladen Antonov/Afp

Agonija slavne američke košarkašice Brittney Griner, dvostruke olimpijske pobjednice, možda bi se uskoro mogla okončati oslobađanjem iz ruskog zatvora u kojemu se nalazi od 17. veljače kad je uhićena u međunarodnoj zračnoj luci Šeremetjevo u Kimkiju.

Na slobodi bi se, naime, mogla naći ako se uspješno realiziraju napori američke administracije da razmijeni ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, poznatog kao “trgovac smrću”, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u, za Griner i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca, kojeg su Rusi uhitili 2018. i 2020. osudili na 16 godina zatvora za špijunažu.

Prema informacijama iz američkih medija, državna administracija, a i predsjednik Joe Biden, podupiru ideju o razmjeni i Rusima je dostavljena “značajna ponuda”, pre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:26