stdClass Object ( [id] => 1225348 [title] => Zaposleni u fast foodu pravi su sprinteri rada. Plaća za takav presing nije velika, nema straha da će se itko kao priprematelj brze prehrane brzo obogatiti [alias] => zaposleni-u-fast-foodu-pravi-su-sprinteri-rada-placa-za-takav-presing-nije-velika-nema-straha-da-ce-se-itko-kao-priprematelj-brze-prehrane-brzo-obogatiti [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rad u fast foodu, odnosno biti priprematelj i poslužitelj brze hrane u restoranu brze prehrane, nije jedno od starih radničkih zanimanja. U takve bi se ranije mogao ubrojiti posao u menzi, radničkoj, vojničkoj ili studentskoj, gdje brzo treba nahraniti veliki broj ljudi. Ili eventualno u kakvoj hit ćevabdžinici smještenoj blizu škole ili stadiona. U to vrijeme sve je bilo sporije pa nije bilo potrebe ni za fast foodom.

U biti, fast foodovi su bili hit iz druge polovice osamdesetih, kao znak novih vremena, kad su počeli konkurirati tada dominantnim zdravljacima, ćevabdžinicama i buregdžinicama. I praktično ih pomeli. Imali smo mi i prije sendviče u svakoj samoposluzi, i to jeftinije, s dobrom mortadelom, parizerom ili zimskom. Imali smo i sendviče s pršutom i sirom, u dvije fete kruha (gdje su oni nestali? Nudi li ih još itko? Danas se čine privlačnijim i od najboljeg toplog sendviča!).

---

image

Ćevapčići su neizostavni dio menija svakoga dobrog fast fooda

Tom Dubravec/Cropix/
---

Ali ti sendviči naprosto nisu bili topli. I nisu dolazili s prilozima, jajima, majonezom i salatama. Puno bogatijom paletom od četiri asa koje su nudile ćevabdžinice: kapula, ajvar, miješano ili ništa. Za razliku od ajvara, koji se znao i dodatno naplaćivati, ovdje su prilozi, kako to već ide u kapitalizmu, bili gratis. Odnosno prethodno uračunati u cijenu sendviča, baš kao i struja potrošena za pekač ili tada popularnu mikrovalnu pećnicu. A uz tople sendviče išli su i hamburgeri, najbolja hrana za sanjanje američkog sna i zamjena za željeni McDonald’s.

Konzumenti dvostruko nezdravih navika

U Zagrebu se otvorio Pingvin, topli sendviči i fast foodovi raširili su se i po Splitu, Dalmaciji, Hrvatskoj i cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. Naravno, urbane sredine imale su prednost. Vjerojatno nekom naprednijem “ruralcu” nije bilo teško odvoziti stotinjak kilometara do većega grada da bi, među ostalim, pojeo i topli sendvič. Obilježje tih ranih fast foodova bilo je i malo duže radno vrijeme, pa se “topli obrok” mogao pojesti i poslije kina, kazališta ili fajronta u kafiću. Jelo se s nogu ili u hodu. Kao i svi hitovi, i nije bio baš jeftin.

Kako godine budu odmicale, fast foodova će biti sve više, bit će sve jeftiniji i radit će sve duže, pa će se u njima moći nešto pojesti i poslije izlaska u noćni klub, a dostavljat će svoje specijalitete i na kućnu adresu automobilima i motorima. U termo kutijama, da ne izgube na toplini i kvaliteti. U naletu novohrvatstva fast foodovi su se počeli nazivati zalogajnicama i brzogrizima, ali to se naravno nije primilo.

---

image

Djelatnice moraju znati dobro manevrirati u malome prostoru iza pulta (ilustracija)

Luka Gerlanc/Cropix
---

Danas u fast foodovima uglavnom rade žene, a u pionirskim danima pamtimo uglavnom muškarce. Je li to bilo zbog rodne neravnopravnosti, naslijeđa patrijarhata ili zbog rada s raznolikom teškom klijentelom u sitne sate, nije poznato. Ali činjenica je da su u njima u počecima žene uglavnom bile u manjini, a danas je situacija obratna, muškarci uglavnom voze dostavu.

Kada se gleda s današnje pozicije, mana za fast foodove je što im je radni limit bio ipak do dva sata poslije ponoći. Uz blagonaklonost organa reda mogli su eventualno rastegnuti do tri, najdulje do tri i pol. Bunili bi se susjedi zbog buke jer su konzumenti brze hrane uz jedenje uspijevali i govoriti, i to poprilično glasno. Parkirali bi automobile ispred zalogajnice, ponekad si pustili i malo glazbice i uživali u hrani i konverzaciji. Fast foodovi su imali klijentelu s dvostruko nezdravim navikama. Em jedu nezdravo, em jedu prekasno. Gotovo kao kockarnice, iako su njihove nezdrave navike bile pogubnije, samo tiše. Dok ne eksplodiraju.

 Dvije radnice za bolovanje

Fast foodovima, koji su prije nekoliko godina bili dosegnuli svoj brojčani vrhunac, nisu trebali zaštitari, redovi su bili naoko nepravilno i splitski nagomilani, ali vrijedne djelatnice pratile su tko je kada došao, uspostavljale kontakt očima i zaprimale narudžbe te vodile brigu da se one na vrijeme isporuče u prava usta. Nisu im trebali redomati. Žednima su na crveni botun otvarale i frižider. O profilu konzumenata govore i brojne naljepnice podružnica Torcide od Splita preko Vodica do Adelaidea, polijepljene po njima.

---

image

Lista priloga i salata u svakome fast foodu koji drži do sebe duža je od vinske karte prosječnoga lokalnog restorana

Duje Klarić/Cropix
---

Pekarnice su im uzimale dio klijentele jer su imale dozvole i pokriće da rade praktično cijele noći. I u tim noćima otvorenih vrata nastavljali su nuditi mladoj klijenteli sve ono što su im nudili po danu dok su bili djeca, peciva, pizzete, bureke i krafne.

Da bi po dužini radnog vremena konkurirali pekarnicama, vlasnici fast foodova nisu mogli toliko mrcvariti ni djelatnike. Porezat će se, nasrnut će na mušteriju ili na vlasnika, pri ruci su im noževi, onesvijestit će se pa u malom prostoru porazbijati puno toga, stavit će ruku u pekač pa ga onda nemaš mjesecima jer je na bolovanju. I žene koje su u njima radile imaju obitelji, privatne obveze, ne mogu svitanje dočekivati za pekačem.

Rad u fast foodu čini se kao jedan od najtežih poslova, koji se radi kao na traci. U desetak kvadrata natiskalo bi se pet-šest, pa i sedam-osam djelatnica. Jedna bi radila s mikrovalnom pećnicom, druga s pekačem, treća bi pripremala pizze, pizzete i sendviče za termičku obradu, četvrta bi u gotove tople sendviče, hamburgere i piletinu dodavala jaja, kukuruz, salatu, krastavce ili nešto peto od desetak priloga koje je imao svaki fast food što drži do sebe. U njima je bio veći izbor priloga nego vinska karta u prosječnom lokalnom restoranu. A i jaja i salate za priloge netko je trebao skuhati, oprati, narezati.

---

image

Sve je počelo s hamburgerima


 

Biljana Gaurina/Cropix
---

Peta djelatnica pekla bi pizzete i pizze, šesta bi pržila ćevapčiće, hamburgere i piletinu, sedma bi primala narudžbe na telefon i uživo rješavala dostavu, osma bi naplaćivala... I to se sve odvijalo u jednoj smjeni, popodnevno-noćnoj naravno. Druga smjena je mogla biti malo lakša, iako je trebalo voditi računa o navali za veliki odmor, marendu i o kraju jutarnje smjene u školi i početku popodnevne.

Očajnički tražeći djelatnice 

Pametni vlasnik držao bi još barem dvije djelatnice kao osiguranje za bolovanje ili godišnji. Tako da je takav uspješni fast food bio velik kao srednja firma, a možda se neki koje zlatne godine našao na popisu među sto najuspješnijih lokalnih poduzeća.

Samim djelatnicima naravno nije bilo lako raditi u kiosku-kontejneru, naročito ljeti kad gori nebo nad njima, a gore i pekači pred njima. Topljenje kalorija je apsolutno, odlasci u saunu nisu im bili potrebni. Oko njih raspoređene su kartonske kutije za pizze i pizzete, brda salveta koje su se trošile, kečapi, majoneze, zaliha peciva i lepinja... Koordinacija pokreta u takvom gotovo savršeno iskorištenom prostoru, u koji su jedva mogle stati čačkalice, morala je biti takva da se ne sudaraju i da nešto ne sruše.

U novije vrijeme obvezni dio inventara bile su i kamere da se snime eventualni problematični konzumenti i neuredni platiše, a i da se pogleda kako se u sendviče ne bi stavljalo previše šunke ili salate, a u blagajnu premalo novca. Dobro da su od tolike pare kamere mogle uopće nešto snimiti i da im masnoća koja isparava nije trajno zamastila leće.

---

image

Pitanje je hoće li fast foodovi opstati ili će sve preuzeti globalne franšize gdje mladi, štreberski odjeveni ljudi rade diskretno kao u ljekarni ili IT sektoru
 

Damjan Tadić/Cropix
---

Kada se vidi o kakvoj je vrsti, uvjetima i opsegu posla riječ, čovjek bi pomislio da imaju barem iznadprosječnu plaću, beneficirani radni staž i obvezne dvije litre izotoničnog napitka na dan. Međutim tome nije tako. Tko radi u objektu brze hrane čini se da baš ne može računati na brzo bogaćenje.

Plaća za takav presing nije velika, a manča koja se daje ili u posljednje vrijeme ostavlja u čašicama, možda dobro dođe za kavu, ali se od nje baš i ne može živjeti. Poslodavci ne dižu plaću zato što i sami teško preživljavaju ili, kako vole reći, da ne remete odnose na tržištu. Zato su se pred ovu sezonu gotovo na svim preostalim fast foodovima mogli vidjeti natpisi: Tražimo djelatnicu. Oni su s ljetom nestali, znači našlo se djelatnica i djelatnika željnih izazova.

 Prejeftini za novi franšizam

Međutim čini se da cijeli posao s “restoranima brze prehrane”, kako ih je nazvao neki birokrat i “pripremateljima i poslužiteljima brze hrane”, koji naravno moraju biti brzi, u silaznoj putanji. Po gradu ih je sve manje, opstali su oni najozbiljniji, koji nisu odlučili raditi i zarađivati brzo nego temeljito. Ne samo da su im dio klijentele odnijele pekarnice, nego su ih u franšizoidnoj situaciji pandemije, turista i novih prehrambenih i potrošačkih navika potisnule franšize velikih lanaca koje nude hamburgere u kombinaciji s besplatnom “kolom” i pomfritom. I dostavom neke od globalnih marki.

Osim toga, gledajući po aktualnom turističkom splitskom cjeniku, ponuda fast foodova je prejeftina. U vrijeme kada su se hamburgeri, kao prije nekoliko godina pizze, počeli približavati trocifrenom iznosu, oni se sa svojom ponudom od 12 do 35 kuna čine čistom bagatelom. S takvim cijenama može im se prigovoriti da smanjuju izvanpansionsku potrošnju i hrane “loše goste”, odvodeći ih od mjesta gdje ih se može pristojno oderati. I na kraju, s takvim cijenama teško da mogu platiti najamnine za svoju djelatnost. Netko okretniji na njihovu mjestu okretao bi novce kao ćevape, zato ih uglavnom i nema u centru grada.

---

image

Vrijedne djelatnice fast fooda pratile su tko je kada došao, uspostavljale kontakt očima i zaprimale narudžbe te vodile brigu da se one na vrijeme isporuče u prava usta. Nisu im trebali redomati

Damjan Tadić/Cropix
---

Pitanje je hoće li uspjeti opstati ili će sve preuzeti globalne franšize gdje mladi, štreberski odjeveni ljudi rade diskretno kao u ljekarni ili IT sektoru. A pitanje svih pitanja je hoćemo li u tom novom franšizmu imati gdje nešto brzo, povoljno i kalorično pojesti. I to u sitne sate, uz ostvareni kontakt očima s djelatnicom i aktiviranje spasonosnog crvenog botuna koji otvara frižider. Pa uz jelo krcato lokalnim prilozima s nekim proćakulati na svježem zraku? Nadam se da hoćemo, zbog nas i djelatnika fast foodova, tih sprintera rada u brzoj prehrani.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => radnička zanimanja 2 0 9651 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-09 15:24:29 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-18 20:08:02 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-09-18 16:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 735 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/09\/23402298.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/09\/23402283.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/09\/23402285.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/09\/23402286.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/09\/23402287.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/09\/23402288.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadi\u0107\/Cropix ","Damjan Tadi\u0107\/Cropix ","Tom Dubravec\/Cropix\/ ","Duje Klari\u0107\/Cropix ","Luka Gerlanc\/Cropix ","Biljana Gaurina\/Cropix "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vrijedne djelatnice fast fooda pratile su tko je kada do\u0161ao, uspostavljale kontakt o\u010dima i zaprimale narud\u017ebe te vodile brigu da se one na vrijeme isporu\u010de u prava usta. Nisu im trebali redomati<\/p>","

Pitanje je ho\u0107e li fast foodovi opstati ili \u0107e sve preuzeti globalne fran\u0161ize gdje mladi, \u0161treberski odjeveni ljudi rade diskretno kao u ljekarni ili IT sektoru
\n\u00a0<\/p>","

\u0106evap\u010di\u0107i su neizostavni dio menija svakoga dobrog fast fooda<\/p>","

Lista priloga i salata u svakome fast foodu koji dr\u017ei do sebe du\u017ea je od vinske karte prosje\u010dnoga lokalnog restorana<\/p>","

Djelatnice moraju znati dobro manevrirati u malome prostoru iza pulta (ilustracija)<\/p>","

Sve je po\u010delo s hamburgerima
\n
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x989","hd_23402298_1920.jpg":"1920x1080","k_23402298_1280.jpg":"1280x1280","k_23402298_1024.jpg":"1024x1024","k_23402298_640.jpg":"640x640","k_23402298_480.jpg":"480x480","k_23402298_340.jpg":"340x340","k_23402298_220.jpg":"220x220","o_23402298_1280.jpg":"1280x659","o_23402298_1024.jpg":"1024x527","o_23402298_640.jpg":"640x329","o_23402298_480.jpg":"480x247","o_23402298_340.jpg":"340x175","o_23402298_220.jpg":"220x113","h_23402298_1280.jpg":"1280x854","h_23402298_1024.jpg":"1024x683","h_23402298_640.jpg":"640x427","h_23402298_480.jpg":"480x320","h_23402298_340.jpg":"340x227","h_23402298_220.jpg":"220x147","pp_23402298_1280.jpg":"1280x1628","pp_23402298_1024.jpg":"1024x1303","pp_23402298_640.jpg":"640x814","pp_23402298_480.jpg":"480x611","pp_23402298_340.jpg":"340x432","pp_23402298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1178","hd_23402283_1920.jpg":"1920x1080","k_23402283_1280.jpg":"1280x1280","k_23402283_1024.jpg":"1024x1024","k_23402283_640.jpg":"640x640","k_23402283_480.jpg":"480x480","k_23402283_340.jpg":"340x340","k_23402283_220.jpg":"220x220","o_23402283_1280.jpg":"1280x785","o_23402283_1024.jpg":"1024x628","o_23402283_640.jpg":"640x392","o_23402283_480.jpg":"480x294","o_23402283_340.jpg":"340x208","o_23402283_220.jpg":"220x134","h_23402283_1280.jpg":"1280x854","h_23402283_1024.jpg":"1024x683","h_23402283_640.jpg":"640x427","h_23402283_480.jpg":"480x320","h_23402283_340.jpg":"340x227","h_23402283_220.jpg":"220x147","pp_23402283_1280.jpg":"1280x1628","pp_23402283_1024.jpg":"1024x1303","pp_23402283_640.jpg":"640x814","pp_23402283_480.jpg":"480x611","pp_23402283_340.jpg":"340x432","pp_23402283_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1374","hd_23402285_1920.jpg":"1920x1080","k_23402285_1280.jpg":"1280x1280","k_23402285_1024.jpg":"1024x1024","k_23402285_640.jpg":"640x640","k_23402285_480.jpg":"480x480","k_23402285_340.jpg":"340x340","k_23402285_220.jpg":"220x220","o_23402285_1280.jpg":"1280x916","o_23402285_1024.jpg":"1024x732","o_23402285_640.jpg":"640x458","o_23402285_480.jpg":"480x343","o_23402285_340.jpg":"340x243","o_23402285_220.jpg":"220x157","h_23402285_1280.jpg":"1280x854","h_23402285_1024.jpg":"1024x683","h_23402285_640.jpg":"640x427","h_23402285_480.jpg":"480x320","h_23402285_340.jpg":"340x227","h_23402285_220.jpg":"220x147","pp_23402285_1280.jpg":"1280x1628","pp_23402285_1024.jpg":"1024x1303","pp_23402285_640.jpg":"640x814","pp_23402285_480.jpg":"480x611","pp_23402285_340.jpg":"340x432","pp_23402285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1316","hd_23402286_1920.jpg":"1920x1080","k_23402286_1280.jpg":"1280x1280","k_23402286_1024.jpg":"1024x1024","k_23402286_640.jpg":"640x640","k_23402286_480.jpg":"480x480","k_23402286_340.jpg":"340x340","k_23402286_220.jpg":"220x220","o_23402286_1280.jpg":"1280x877","o_23402286_1024.jpg":"1024x701","o_23402286_640.jpg":"640x438","o_23402286_480.jpg":"480x329","o_23402286_340.jpg":"340x233","o_23402286_220.jpg":"220x150","h_23402286_1280.jpg":"1280x854","h_23402286_1024.jpg":"1024x683","h_23402286_640.jpg":"640x427","h_23402286_480.jpg":"480x320","h_23402286_340.jpg":"340x227","h_23402286_220.jpg":"220x147","pp_23402286_1280.jpg":"1280x1628","pp_23402286_1024.jpg":"1024x1303","pp_23402286_640.jpg":"640x814","pp_23402286_480.jpg":"480x611","pp_23402286_340.jpg":"340x432","pp_23402286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23402287_1920.jpg":"1920x1080","k_23402287_1280.jpg":"1280x1280","k_23402287_1024.jpg":"1024x1024","k_23402287_640.jpg":"640x640","k_23402287_480.jpg":"480x480","k_23402287_340.jpg":"340x340","k_23402287_220.jpg":"220x220","o_23402287_1280.jpg":"1280x851","o_23402287_1024.jpg":"1024x681","o_23402287_640.jpg":"640x425","o_23402287_480.jpg":"480x319","o_23402287_340.jpg":"340x226","o_23402287_220.jpg":"220x146","h_23402287_1280.jpg":"1280x854","h_23402287_1024.jpg":"1024x683","h_23402287_640.jpg":"640x427","h_23402287_480.jpg":"480x320","h_23402287_340.jpg":"340x227","h_23402287_220.jpg":"220x147","pp_23402287_1280.jpg":"1280x1628","pp_23402287_1024.jpg":"1024x1303","pp_23402287_640.jpg":"640x814","pp_23402287_480.jpg":"480x611","pp_23402287_340.jpg":"340x432","pp_23402287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_23402288_1920.jpg":"1920x1080","k_23402288_1280.jpg":"1280x1280","k_23402288_1024.jpg":"1024x1024","k_23402288_640.jpg":"640x640","k_23402288_480.jpg":"480x480","k_23402288_340.jpg":"340x340","k_23402288_220.jpg":"220x220","o_23402288_1280.jpg":"1280x837","o_23402288_1024.jpg":"1024x669","o_23402288_640.jpg":"640x418","o_23402288_480.jpg":"480x314","o_23402288_340.jpg":"340x222","o_23402288_220.jpg":"220x143","h_23402288_1280.jpg":"1280x854","h_23402288_1024.jpg":"1024x683","h_23402288_640.jpg":"640x427","h_23402288_480.jpg":"480x320","h_23402288_340.jpg":"340x227","h_23402288_220.jpg":"220x147","pp_23402288_1280.jpg":"1280x1628","pp_23402288_1024.jpg":"1024x1303","pp_23402288_640.jpg":"640x814","pp_23402288_480.jpg":"480x611","pp_23402288_340.jpg":"340x432","pp_23402288_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14911395 Threads: 2 Questions: 3141656153 Slow queries: 7004869 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234804495 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/zaposleni-u-fast-foodu-pravi-su-sprinteri-rada-placa-za-takav-presing-nije-velika-nema-straha-da-ce-se-itko-kao-priprematelj-brze-prehrane-brzo-obogatiti-1225348 [printLink] => /mozaik/zivot/zaposleni-u-fast-foodu-pravi-su-sprinteri-rada-placa-za-takav-presing-nije-velika-nema-straha-da-ce-se-itko-kao-priprematelj-brze-prehrane-brzo-obogatiti-1225348?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 301004 [name] => Siniša Kekez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-kekez [link] => /tag/sinisa-kekez ) [1] => stdClass Object ( [id] => 660393 [name] => Leksikon radničkih zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-19 10:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-radnickih-zanimanja [link] => /tag/leksikon-radnickih-zanimanja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 691204 [name] => priprematelji brze hrane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-18 18:17:13 [main_article_id] => 0 [alias] => priprematelji-brze-hrane [link] => /tag/priprematelji-brze-hrane ) [3] => stdClass Object ( [id] => 420070 [name] => fast food [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fast-food [link] => /tag/fast-food ) [4] => stdClass Object ( [id] => 691205 [name] => franšiza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-18 18:17:13 [main_article_id] => 0 [alias] => fransiza [link] => /tag/fransiza ) [5] => stdClass Object ( [id] => 413400 [name] => čevapčići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cevapcici [link] => /tag/cevapcici ) [6] => stdClass Object ( [id] => 170758 [name] => hamburger [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hamburger [link] => /tag/hamburger ) [7] => stdClass Object ( [id] => 685208 [name] => turizam cijene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-21 15:51:45 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam-cijene [link] => /tag/turizam-cijene ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zaposleni u fast foodu pravi su sprinteri rada. Plaća za takav presing nije velika, nema straha da će se itko kao priprematelj brze prehrane brzo obogatiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/09/23402298.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] =>

Vrijedne djelatnice fast fooda pratile su tko je kada došao, uspostavljale kontakt očima i zaprimale narudžbe te vodile brigu da se one na vrijeme isporuče u prava usta. Nisu im trebali redomati

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/09/23402298.jpg [title] =>

Vrijedne djelatnice fast fooda pratile su tko je kada došao, uspostavljale kontakt očima i zaprimale narudžbe te vodile brigu da se one na vrijeme isporuče u prava usta. Nisu im trebali redomati

Damjan Tadić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/09/23402283.jpg [title] =>

Pitanje je hoće li fast foodovi opstati ili će sve preuzeti globalne franšize gdje mladi, štreberski odjeveni ljudi rade diskretno kao u ljekarni ili IT sektoru
 

Damjan Tadić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/09/23402285.jpg [title] =>

Ćevapčići su neizostavni dio menija svakoga dobrog fast fooda

Tom Dubravec/Cropix/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/09/23402286.jpg [title] =>

Lista priloga i salata u svakome fast foodu koji drži do sebe duža je od vinske karte prosječnoga lokalnog restorana

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/09/23402287.jpg [title] =>

Djelatnice moraju znati dobro manevrirati u malome prostoru iza pulta (ilustracija)

Luka Gerlanc/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/09/23402288.jpg [title] =>

Sve je počelo s hamburgerima


 

Biljana Gaurina/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Rad u fast foodu, odnosno biti priprematelj i poslužitelj brze hrane u restoranu brze prehrane, nije jedno od starih radničkih zanimanja. U takve bi se ranije mogao ubrojiti posao u menzi, radničkoj, vojničkoj ili studentskoj, gdje brzo treba nahraniti veliki broj ljudi. Ili eventualno u kakvoj hit ćevabdžinici smještenoj blizu škole ili stadiona. U to vrijeme sve je bilo sporije pa nije bilo potrebe ni za fast foodom.

U biti, fast foodovi su bili hit iz druge polovice osamdesetih, kao znak novih vremena, kad su počeli konkurirati tada dominantnim zdravljacima, ćevabdžinicama i buregdžinicama. I praktično ih pomeli. Imali smo mi i prije sendviče u svakoj samoposluzi, i to jeftinije, s dobrom mortadelom, parizerom ili zimskom. Imali smo i sendviče s pršutom i sirom, u dvije fete kruha (gdje su oni nestali? Nudi li ih još itko? Danas se čine privlačnijim i od najboljeg toplog sendviča!).

---

image

Ćevapčići su neizostavni dio menija svakoga dobrog fast fooda

Tom Dubravec/Cropix/
---

Ali ti sendviči naprosto nisu bili topli. I nisu dolazili s prilozima, jajima, majonezom i salatama. Puno bogatijom paletom od četiri asa koje su nudile ćevabdžinice: kapula, ajvar, miješano ili ništa. Za razliku od ajvara, koji se znao i dodatno naplaćivati, ovdje su prilozi, kako to već ide u kapitalizmu, bili gratis. Odnosno prethodno uračunati u cijenu sendviča, baš kao i struja potrošena za pekač ili tada popularnu mikrovalnu pećnicu. A uz tople sendviče išli su i hamburgeri, najbolja hrana za sanjanje američkog sna i zamjena za željeni McDonald’s.

Konzumenti dvostruko nezdravih navika

U Zagrebu se otvorio Pingvin, topli sendviči i fast foodovi raširili su se i po Splitu, Dalmaciji, Hrvatskoj i cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. Naravno, urbane sredine imale su prednost. Vjerojatno nekom naprednijem “ruralcu” nije bilo teško odvoziti stotinjak kilometara do većega grada da bi, među ostalim, pojeo i topli sendvič. Obilježje tih ranih fast foodova bilo je i malo duže radno vrijeme, pa se “topli obrok” mogao pojesti i poslije kina, kazališta ili fajronta u kafiću. Jelo se s nogu ili u hodu. Kao i svi hitovi, i nije bio baš jeftin.

Kako godine budu odmicale, fast foodova će biti sve više, bit će sve jeftiniji i radit će sve duže, pa će se u njima moći nešto pojesti i poslije izlaska u noćni klub, a dostavljat će svoje specijalitete i na kućnu adresu automobilima i motorima. U termo kutijama, da ne izgube na toplini i kvaliteti. U naletu novohrvatstva fast foodovi su se počeli nazivati zalogajnicama i brzogrizima, ali to se naravno nije primilo.

---

image

Djelatnice moraju znati dobro manevrirati u malome prostoru iza pulta (ilustracija)

Luka Gerlanc/Cropix
---

Danas u fast foodovima uglavnom rade žene, a u pionirskim danima pamtimo uglavnom muškarce. Je li to bilo zbog rodne neravnopravnosti, naslijeđa patrijarhata ili zbog rada s raznolikom teškom klijentelom u sitne sate, nije poznato. Ali činjenica je da su u njima u počecima žene uglavnom bile u manjini, a danas je situacija obratna, muškarci uglavnom voze dostavu.

Kada se gleda s današnje pozicije, mana za fast foodove je što im je radni limit bio ipak do dva sata poslije ponoći. Uz blagonaklonost organa reda mogli su eventualno rastegnuti do tri, najdulje do tri i pol. Bunili bi se susjedi zbog buke jer su konzumenti brze hrane uz jedenje uspijevali i govoriti, i to poprilično glasno. Parkirali bi automobile ispred zalogajnice, ponekad si pustili i malo glazbice i uživali u hrani i konverzaciji. Fast foodovi su imali klijentelu s dvostruko nezdravim navikama. Em jedu nezdravo, em jedu prekasno. Gotovo kao kockarnice, iako su njihove nezdrave navike bile pogubnije, samo tiše. Dok ne eksplodiraju.

 Dvije radnice za bolovanje

Fast foodovima, koji su prije nekoliko godina bili dosegnuli svoj brojčani vrhunac, nisu trebali zaštitari, redovi su bili naoko nepravilno i splitski nagomilani, ali vrijedne djelatnice pratile su tko je kada došao, uspostavljale kontakt očima i zaprimale narudžbe te vodile brigu da se one na vrijeme isporuče u prava usta. Nisu im trebali redomati. Žednima su na crveni botun otvarale i frižider. O profilu konzumenata govore i brojne naljepnice podružnica Torcide od Splita preko Vodica do Adelaidea, polijepljene po njima.

---

image

Lista priloga i salata u svakome fast foodu koji drži do sebe duža je od vinske karte prosječnoga lokalnog restorana

Duje Klarić/Cropix
---

Pekarnice su im uzimale dio klijentele jer su imale dozvole i pokriće da rade praktično cijele noći. I u tim noćima otvorenih vrata nastavljali su nuditi mladoj klijenteli sve ono što su im nudili po danu dok su bili djeca, peciva, pizzete, bureke i krafne.

Da bi po dužini radnog vremena konkurirali pekarnicama, vlasnici fast foodova nisu mogli toliko mrcvariti ni djelatnike. Porezat će se, nasrnut će na mušteriju ili na vlasnika, pri ruci su im noževi, onesvijestit će se pa u malom prostoru porazbijati puno toga, stavit će ruku u pekač pa ga onda nemaš mjesecima jer je na bolovanju. I žene koje su u njima radile imaju obitelji, privatne obveze, ne mogu svitanje dočekivati za pekačem.

Rad u fast foodu čini se kao jedan od najtežih poslova, koji se radi kao na traci. U desetak kvadrata natiskalo bi se pet-šest, pa i sedam-osam djelatnica. Jedna bi radila s mikrovalnom pećnicom, druga s pekačem, treća bi pripremala pizze, pizzete i sendviče za termičku obradu, četvrta bi u gotove tople sendviče, hamburgere i piletinu dodavala jaja, kukuruz, salatu, krastavce ili nešto peto od desetak priloga koje je imao svaki fast food što drži do sebe. U njima je bio veći izbor priloga nego vinska karta u prosječnom lokalnom restoranu. A i jaja i salate za priloge netko je trebao skuhati, oprati, narezati.

---

image

Sve je počelo s hamburgerima


 

Biljana Gaurina/Cropix
---

Peta djelatnica pekla bi pizzete i pizze, šesta bi pržila ćevapčiće, hamburgere i piletinu, sedma bi primala narudžbe na telefon i uživo rješavala dostavu, osma bi naplaćivala... I to se sve odvijalo u jednoj smjeni, popodnevno-noćnoj naravno. Druga smjena je mogla biti malo lakša, iako je trebalo voditi računa o navali za veliki odmor, marendu i o kraju jutarnje smjene u školi i početku popodnevne.

Očajnički tražeći djelatnice 

Pametni vlasnik držao bi još barem dvije djelatnice kao osiguranje za bolovanje ili godišnji. Tako da je takav uspješni fast food bio velik kao srednja firma, a možda se neki koje zlatne godine našao na popisu među sto najuspješnijih lokalnih poduzeća.

Samim djelatnicima naravno nije bilo lako raditi u kiosku-kontejneru, naročito ljeti kad gori nebo nad njima, a gore i pekači pred njima. Topljenje kalorija je apsolutno, odlasci u saunu nisu im bili potrebni. Oko njih raspoređene su kartonske kutije za pizze i pizzete, brda salveta koje su se trošile, kečapi, majoneze, zaliha peciva i lepinja... Koordinacija pokreta u takvom gotovo savršeno iskorištenom prostoru, u koji su jedva mogle stati čačkalice, morala je biti takva da se ne sudaraju i da nešto ne sruše.

U novije vrijeme obvezni dio inventara bile su i kamere da se snime eventualni problematični konzumenti i neuredni platiše, a i da se pogleda kako se u sendviče ne bi stavljalo previše šunke ili salate, a u blagajnu premalo novca. Dobro da su od tolike pare kamere mogle uopće nešto snimiti i da im masnoća koja isparava nije trajno zamastila leće.

---

image

Pitanje je hoće li fast foodovi opstati ili će sve preuzeti globalne franšize gdje mladi, štreberski odjeveni ljudi rade diskretno kao u ljekarni ili IT sektoru
 

Damjan Tadić/Cropix
---

Kada se vidi o kakvoj je vrsti, uvjetima i opsegu posla riječ, čovjek bi pomislio da imaju barem iznadprosječnu plaću, beneficirani radni staž i obvezne dvije litre izotoničnog napitka na dan. Međutim tome nije tako. Tko radi u objektu brze hrane čini se da baš ne može računati na brzo bogaćenje.

Plaća za takav presing nije velika, a manča koja se daje ili u posljednje vrijeme ostavlja u čašicama, možda dobro dođe za kavu, ali se od nje baš i ne može živjeti. Poslodavci ne dižu plaću zato što i sami teško preživljavaju ili, kako vole reći, da ne remete odnose na tržištu. Zato su se pred ovu sezonu gotovo na svim preostalim fast foodovima mogli vidjeti natpisi: Tražimo djelatnicu. Oni su s ljetom nestali, znači našlo se djelatnica i djelatnika željnih izazova.

 Prejeftini za novi franšizam

Međutim čini se da cijeli posao s “restoranima brze prehrane”, kako ih je nazvao neki birokrat i “pripremateljima i poslužiteljima brze hrane”, koji naravno moraju biti brzi, u silaznoj putanji. Po gradu ih je sve manje, opstali su oni najozbiljniji, koji nisu odlučili raditi i zarađivati brzo nego temeljito. Ne samo da su im dio klijentele odnijele pekarnice, nego su ih u franšizoidnoj situaciji pandemije, turista i novih prehrambenih i potrošačkih navika potisnule franšize velikih lanaca koje nude hamburgere u kombinaciji s besplatnom “kolom” i pomfritom. I dostavom neke od globalnih marki.

Osim toga, gledajući po aktualnom turističkom splitskom cjeniku, ponuda fast foodova je prejeftina. U vrijeme kada su se hamburgeri, kao prije nekoliko godina pizze, počeli približavati trocifrenom iznosu, oni se sa svojom ponudom od 12 do 35 kuna čine čistom bagatelom. S takvim cijenama može im se prigovoriti da smanjuju izvanpansionsku potrošnju i hrane “loše goste”, odvodeći ih od mjesta gdje ih se može pristojno oderati. I na kraju, s takvim cijenama teško da mogu platiti najamnine za svoju djelatnost. Netko okretniji na njihovu mjestu okretao bi novce kao ćevape, zato ih uglavnom i nema u centru grada.

---

image

Vrijedne djelatnice fast fooda pratile su tko je kada došao, uspostavljale kontakt očima i zaprimale narudžbe te vodile brigu da se one na vrijeme isporuče u prava usta. Nisu im trebali redomati

Damjan Tadić/Cropix
---

Pitanje je hoće li uspjeti opstati ili će sve preuzeti globalne franšize gdje mladi, štreberski odjeveni ljudi rade diskretno kao u ljekarni ili IT sektoru. A pitanje svih pitanja je hoćemo li u tom novom franšizmu imati gdje nešto brzo, povoljno i kalorično pojesti. I to u sitne sate, uz ostvareni kontakt očima s djelatnicom i aktiviranje spasonosnog crvenog botuna koji otvara frižider. Pa uz jelo krcato lokalnim prilozima s nekim proćakulati na svježem zraku? Nadam se da hoćemo, zbog nas i djelatnika fast foodova, tih sprintera rada u brzoj prehrani.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Tom Dubravec/Cropix/ Duje Klarić/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Biljana Gaurina/Cropix
Damjan Tadić/Cropix

Vrijedne djelatnice fast fooda pratile su tko je kada došao, uspostavljale kontakt očima i zaprimale narudžbe te vodile brigu da se one na vrijeme isporuče u prava usta. Nisu im trebali redomati

Damjan Tadić/Cropix

Pitanje je hoće li fast foodovi opstati ili će sve preuzeti globalne franšize gdje mladi, štreberski odjeveni ljudi rade diskretno kao u ljekarni ili IT sektoru
 

Tom Dubravec/Cropix/

Ćevapčići su neizostavni dio menija svakoga dobrog fast fooda

Duje Klarić/Cropix

Lista priloga i salata u svakome fast foodu koji drži do sebe duža je od vinske karte prosječnoga lokalnog restorana

Luka Gerlanc/Cropix

Djelatnice moraju znati dobro manevrirati u malome prostoru iza pulta (ilustracija)

Biljana Gaurina/Cropix

Sve je počelo s hamburgerima


 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/zaposleni-u-fast-foodu-pravi-su-sprinteri-rada-placa-za-takav-presing-nije-velika-nema-straha-da-ce-se-itko-kao-priprematelj-brze-prehrane-brzo-obogatiti-1225348 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a652ca459afb57878023bfcb8a2ef35c911d9133 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zaposleni+u+fast+foodu+pravi+su+sprinteri+rada.+Pla%C4%87a+za+takav+presing+nije+velika%2C+nema+straha+da+%C4%87e+se+itko+kao+priprematelj+brze+prehrane+brzo+obogatiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzaposleni-u-fast-foodu-pravi-su-sprinteri-rada-placa-za-takav-presing-nije-velika-nema-straha-da-ce-se-itko-kao-priprematelj-brze-prehrane-brzo-obogatiti-1225348 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzaposleni-u-fast-foodu-pravi-su-sprinteri-rada-placa-za-takav-presing-nije-velika-nema-straha-da-ce-se-itko-kao-priprematelj-brze-prehrane-brzo-obogatiti-1225348 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životradnička zanimanja

Zaposleni u fast foodu pravi su sprinteri rada. Plaća za takav presing nije velika, nema straha da će se itko kao priprematelj brze prehrane brzo obogatiti

Piše Siniša Kekez
18. rujna 2022. - 18:16
Vrijedne djelatnice fast fooda pratile su tko je kada došao, uspostavljale kontakt očima i zaprimale narudžbe te vodile brigu da se one na vrijeme isporuče u prava usta. Nisu im trebali redomatiDamjan Tadić/Cropix

Rad u fast foodu, odnosno biti priprematelj i poslužitelj brze hrane u restoranu brze prehrane, nije jedno od starih radničkih zanimanja. U takve bi se ranije mogao ubrojiti posao u menzi, radničkoj, vojničkoj ili studentskoj, gdje brzo treba nahraniti veliki broj ljudi. Ili eventualno u kakvoj hit ćevabdžinici smještenoj blizu škole ili stadiona. U to vrijeme sve je bilo sporije pa nije bilo potrebe ni za fast foodom.

U biti, fast foodovi su bili hit iz druge polovice osamdesetih, kao znak novih vremena, kad su počeli konkurirati tada dominantnim zdravljacima, ćevabdžinicama i buregdžinicama. I praktično ih pomeli. Imali smo mi i prije sendviče u svakoj samoposluzi, i to jeftinije, s dobrom mortadelom, parizerom ili zimskom. Imali smo i sendviče s pršutom i sirom, u dvije fete k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:14