StoryEditorOCM
Život‘DR. DOLITTLE‘ SVIJET

‘Uz naše ponije, praščiće i kozice oni i prohodaju. Autistični dječak Ivan je progovorija‘: posjetili smo iznimno mjesto pored Trogira, supružnici Ana i Mateo otkrivaju dojmljive priče

18. svibnja 2022. - 09:12

U Hrvatskoj - atroke Dalmaciji! - vjerojatno ne postoji farma koja je više "pet-friendly" od one na OPG-u "Batina" u Blizni, u općini Marina.

Farma kojom upravlja udruga TOMS (kratica znači "Trogir, Okrug, Marina, Seget") pod volonterskim predsjedanjem Ivice Bašića (69) brine za osobe s invaliditetom Trogira i okolice (i šire), a farma iliti ranč smještena je na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u vlasništvu Ante Mamuta-Batine, načelnika općine Marina, za kojega u TOMS-u imaju samo riječi hvale.

Na njegovoj je zemlji, dakle, udomljeno puno raznovrsnih životinja, a sve zbog radosti mališana koji u TOMS dolaze zbog različitih dijagnoza; od tjelesnih, do mentalnih poteškoća. I svi se beštijicama na farmi neizmjerno vesele.

Neki mali cerebralci i distrofičari su zahvaljujući jahanju ponija prohodali, neki mališani s autizmom progovorili. Farma ne baš idiličnog naziva "Batina", međutim, čista je pastorala, i to ne samo za djecu-korisnike, nego i za životinje. Zašto životinje?

Pa, vrlo jednostavno: nikad ni jedna od njih neće završiti u loncu, od svinjica nikad neće nastati pršut ni panceta, čak se ni brojne kokoši ne kolju, od njih "poginu" samo jaja, a i ta se nose u specijalizirani restoran pri TOMS-u.

image

Pivac Sulejman i njegov harem

 

Vojko Bašić/Cropix


Kokoš koja umire prirodnom smrću, hej! Pa toga nema ni u viziji Raja, kakav bi izmaštali najgorljiviji prijatelji životinja.

Farmom upravljaju supružnici Ana i Mateo Odobašić, a ono što rade teško je nazvati poslom; to je stil života, misija.

- Ne znamo za godišnji, imamo četvero dice, a ove životinje na farmi su nam isto ka naša dica! - veselo će Ana, koja ima tri sina iz prethodnog braka i malenu kćer s Mateom; oni su čisti primjer skladne patchwork-familije, proširene za psa Blekija, gusku Gogu, mini-kozice Tonku i Milana, pivca Sulejmana, svinjice Pepu, Roka i Marijetu, kokoši Avu, Sevu, Šuputicu, Štefiku...

Kako je patak Paško postao guska Goge

Da, odnos je upravo familijaran, a sve beštije na farmi imaju osobna imena.

- Kokošiju ima dvadeset i jedna, pa jedino one nemaju baš svaka ime, imenovali smo samo one najbrbljavije; one su nam najdraže.

Sulejman pazi na sve njih, normalno, on je šef harema. Afričke mini-koze Tonka i Milan su dobile imena po volonterima koji su ih doveli, pas je neozbiljan pa se zove Bleki, a guska Goge je ispala slučajno; kad je stiglo neko malo pače, dala sam toj bebi ime Paško (Patak).

Ne kužim se u perad, ali kad je "pače" naraslo, ispalo je da nije ni patak, ni muško; i tako je Paško posta guska Goge. Goge, ne deri se! - drekne Ana na grlatu ljubimicu, koja je došla gakanjem "zaštititi" integritet jata peradi, svojih cimerica.

- Imamo i dva zamorca, Hlapića i Gitu, i dva kunića s invaliditetom; oni se zovu Kiki i Riki, jednome fale dva prsta, drugome cili nožni zglob. Da nisu dospili u Bliznu, završili bi u nekom loncu - gladi Ana s ljubavlju kuniće.

image

Ana priča: Kad je "pače" naraslo, ispalo je da nije ni patak, ni muško; i tako je Paško posta guska Goge!

Vojko Bašić/Cropix


Praščići su senzacionalni; tako su maleni da ih beba može uzjahati, zovu se Pepa, Marijeta i Roko; oni nisu vijetnamske svinje, nego one sorte "minisota", baš tako, "mini". Narastu do težine najviše 30 kilograma, maleni su kao školarci nižih razreda.

Ne smijemo zaboraviti pse. Bleki je neozbiljan pa nosi "blekasto" ime, a društvo istog roda pravi mu kuja Boni, devetogodišnjakinja s invaliditetom.

Tijekom našeg posjeta bila je iza ograde jer je "žestoka" baš na praščiće; nije Boni kriva, nego genetika - lovački je pas specijaliziran za lov na veprove. Iako je šepava, ražesti se kad onjuši svinjicu u blizini, no suživot nije problematičan kad se malko pripazi...

Tu je i kućna maca, Micika, koja je nedavno omacila bebe, zasad bez imena. Skotna je stigla na farmu, ostale stanarke mačjeg roda već su sterilizirane, zovu se: Bračka, Sivko i Šugi. Imena su dovoljno rječita, Šugi je pronađen na kiši i bez repa; sretniji ishod od dolaska u ovo društvo nije mogao ni sanjati. Bračka je, pak, pronađena na Braču kad se išlo po konje za farmu...

Od konja je sve počelo

E sad, konji su posebna priča. Od konja je sve počelo, naime blagodati terapijskog jahanja u TOMS-a mnogim su mališanima Trogira i okolice - ali i Splićanima, Bračanima, Makaranima - promijenili životiće nabolje! Kasnije se ranč dopunio drugim, domaćim vrstama, i njihova je jedina misija izmamiti osmijeh na lica mališana.

image
Vojko Bašić/Cropix


- Konji su srce i duša ove farme, to je od ljubavi jače - zaneseno će Ana, inače vrsna krotiteljica i jahačica, premda po formalnoj profesiji - slastičarka (i to odlična, njezine torte od oraha i tuljci su "brutalni").

- Imamo Gioiu (talijanski: Radost, nap.a.), pastuha Bava, kastrata Pedra, Malog Joku i Damu; ona je mama malog ždrjebeta Dixie-T, vidiš da pasu zajedno. Dixie je još čupava beba, ima dva miseca - na nježan prizor pokazuje Ana.

- Dama je još uvik mršava, izmučena; bila je skroz mala kad su je raniji vlasnici počeli stavljat pod pastuha, i tako je svake godine morala rađat. Već ima šestero ždrebadi a samo devet godina; konji inače žive do četrdesetak. Spasili smo je s Brača, sad ćemo joj priuštiti odmor od pastuha, a liječimo joj i ranu na nozi koju je, bidna, dobila od kljova divlje svinje.

Puno hvala našim prijateljima, volonterima-veterinarima Ljubi, Josipu i Emi, oni su stručnjaci za kopitare iz Sinja! Dolaze ovamo liječit naše konje, donose im lijekove i vitamine. Puno nam znači njihova akvizicija - zahvalno će "mama" farme Batina.

image
Vojko Bašić/Cropix


- Pedro je kastrat, slučajno je ozlijedija oko pa ga držimo dalje od sunca dok mu suzi. Gioia se tako zove jer nam donosi radost, a Mali Joke je poni kojega smo doveli s Brača uz pomoć tete Tine iz udruge "Bračke šape". E, da ne zaboravin, imamo u ekipi i tri magarice: Maru, Anu i Katu. One su familija, Kate i njene dvi kćeri - kazuje Ana, nabraja rođendane. Da, životinja; prava mamica!

Sve su životinje, dakle, dovedene na zahtjev djece koja farmu posjećuju najviše vikendom, ali i radnim dijelom tjedna prema dogovoru. Čak i ljeti, kad dolaze u ugodnim kasnoposlijepodnevnim satima; odnedavno se u "Batine" slave i dječji rođendani, i to bez cjenika, a sve po dogovoru.

Nema ljetovanja, ni putovanja

- Dolaze dica koja imaju zdravstvenih problema, ka i oni koji samo vole prirodu i žele je bolje upoznat. To je važno, jer ova nova generacija će nam poludit od ekrana svih vrsta, tih kašeta.

Ovde provedu popodne, proslavimo rođendan uz hamburgeriće sa gradela, mame donesu tortu i bude svima super - kazuje Ana, posvećena farmi i djeci po cijele dane, cijelu godinu, svaki dan. U njezinu životu nema ljetovanja, putovanja ni zimovanja jer životinje je trebaju, nju i Matea, svaki dan. I to je usrećuje.

image

 

 

Vojko Bašić/Cropix


- Ovde doživimo puno divnih stvari uz ova divna stvorenja. Na primjer, poni Mali Joke jako voli dicu u invalidskim kolicima, s njima se dođe mazit i to je prekrasno. Imali smo na jahanju malog Ivana, dječaka s autizmom, koji nije tija jahat, osim kad bi gricka cherry-pomice, njih obožava. Malo-pomalo zavolija je jahanje i sad stalno hoće doć, a na konju je i progovorija...

Ili, na primjer, mali pričalica Brane, koji isto nekoć nije tija pričat. Jedan mališ sa cerebralnom je polako prohoda uz jahanje - prisjeća se dirljivih epizoda naša sugovornica.

image

Mini koza... Tonka ili Milan
 

Vojko Bašić/Cropix
image

Ekipa kakve nema
 

Vojko Bašić/Cropix
image

Bleki je Bleki jer je neozbiljan
 

Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image

Marko Jajić s kunićima
 

Vojko Bašić/Cropix


Farma koja djeluje pri TOMS-u, a u sklopu izvornog projekta "Konj - moj prijatelj" je samoodrživi organizam, ne naplaćuje se ulaz u nju, niti satovi jahanja, kao ni - rekosmo - dječji rođendani. Stvari funkcioniranju zahvaljujući donacijama, i to je neophodno jer, na primjer, samo bala sijena za konje stoji 20 kuna. Puno pomažu volonteri-veterinari, i drugi koji daruju svoje vrijeme, znanje, lijekove, hranu...

- Molim vas, puno pohvalite načelnika Mamuta, koji nam je pri ruci u svakoj prilici i neprilici; on nam je i da na korištenje imanje, štale, prostorije za volontere, mačke i zamorce, pašnjak... Svaka mu čast! - napominje Ana Odobašić.

- U planu nam je nabavit još tri ovčice - pramenke, i još koza za mužnju. Možemo mi to držat pod kontrolom, velika smo sretna obitelj i radujemo se proširenju - najavljuje farmerica i entuzijastica Ana, i njezina vesela menažerija.

 

SVE FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE U GALERIJI GORE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 12:08