stdClass Object ( [id] => 1188857 [title] => Tko je kome ‘ukrao’ Prvi svibanj? Duga je povijest svetkovanja početka ljeta, svete Walburge, Međunarodnog praznika rada, sv. Josipa Radnika... [alias] => tko-je-kome-ukrao-prvi-svibanj-duga-je-povijest-svetkovanja-pocetka-ljeta-svete-walburge-medunarodnog-praznika-rada-sv-josipa-radnika [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Katoličkoj crkvi je u ovu nedjelju, kao i svakoga prvog dana u svibnju, spomen sv. Josipa radnika.

Uveo ga je, kao nezapovijedani blagdan, papa Pio XII (Eugenio Pacelli), prije 67 godina. To što je drvodjelac Josip rođen u Davidovu plemenu veoma je važno za Isusovo rodoslovlje: baš po Josipu (koji, po evanđeljima, nije Isusov fizički otac, jer je po njima Krist začet po Duhu Svetomu) računa se Isusov rodoslov iz kuće Davidove, što je bilo nužno da bi bio prihvaćen kao Mesija (aramejski: Mešihá, dakle [Božji] pomazanik, što se na grčki prevodi: Hristós). Naime, Josip je, samim time što mu je pri obredu obre­za­nja dao ime, prihvatio Isusa kao zakonitog sina, te je Isus po hebrej­skom zakonu (a njega se evanđelisti drže) potomak Josipov, a time i Davidov, iako je – po osnovnim dogmama pravoslavnih i katolika, za razliku od miafizitskog učenja, fizički sin Božji, a duhovno je on Bog sam (ali istovremeno i čovjek). Nadalje, kako je Bet Lahem (Betlehem) bio matično mjesto tog roda, za popis što ga je Oktavijan August naredio bilo je nužno da Josip s obitelji (tj. svojom trudnom suprugom Marijom) dođe u Betlehem, pa se rođenje Isusa Nazarećanina u Betlehemu također podudarilo s riječima starozavjetnih proroka, ponajprije Izaije. Iako iz Davidova roda, Josip je sin siromašnijih predaka, o čemu svjedoči i njegov posao tesara, a tim se zanatom bavi i Isus. Taj podatak je veoma važan za sav proces nastanka kršćanstva.

Upravo taj detalj je 1955. iskoristio papa Pio XII Pacelli da jednu od dotadašnjih svetkovina sv. Josipa, koja se dotad slavila u treću nedjelju po Uskrsu, premjesti na 1. svibnja, otkad se slavi kao Sv. Josip Radnik. Nema nikakve sumnje da je to bio odgovor socijalne doktrine Katoličke crkve na izazov radničkoklasnih ideologija, osobito procvalih nakon poraza fašizma u Drugome svjetskom ratu, pri čemu je Vatikan ne samo pri­hva­tio Međunarodni praznik rada (u spomen na chicaške mučenike), nego ga je tako i akulturirao (prisvojio u svoju kulturu).

---

image

Zagreb, 010522.
Tradicionalna proslava Praznika rada u parku Maksimir.
Osim edukativnih radionica i glazbenih nastupa posjetiteljima ce se podijeliti 30 000 porcija graha i 15 000 porcija strukli.
Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Ranko Suvar/Cropix
---

Ni prvi ni zadnji

Nije to jedini, a možda ni posljednji tuđi blagdan koji je Crkva akulturirala, to jest usvojila unijevši ga u svoju kulturu. Počelo je to već u prvim stoljećima njezine povijesti, a najpoznatiji primjer je premještanje Isusova rođendana na 25. XII. U doba astronomski nedovoljno preciznih kalendara to je bio najpribližnije određen dan zimskog solsticija (suncostaja), kada prestaje “zamiranje” Sunca i počinje njegovo “ponovno rađanje”. (Tek je Prvi nicejski koncil utvrdio današnje datume za ravnodnevnice i suncostaje.)

Zimski je solsticij bio simbol vječnog života u mnogih naroda, osobito u poljodjelskih. Istog datuma kad i Mithra u Iranu rađala su se u drugim zemljama druga sunčana božanstva: u starom Egiptu tada je Izida rađala Hora, a u Donjem Egiptu to je bio dan ponovnog rođenja Ozirisa. Istodobno se u Mezopotamiji rađao Tammuz, u Frigiji Atis i u Grčkoj Dionis.

U Babilonu, gdje su Židovi imali veliku koloniju, Sunce je potkraj prosinca bilo porod zviježđa Djevice. U klasnim prilikama ranog kršćanstva, religije siromašnih, ta je Djevica (u kojoj neki vide Veliku Majku mnogih religija) s neba sišla u štalu, ali opet donoseći svjetlost. Srednjovjekovna božićna pjesma Va se vrime godišća (sačuvana u Dalmaciji) tvrdi – slijedeći stariju latinsku pjesmu In hoc anni circulo – da u božićnu ponoć “kako u podne svitlost bî Svetom Divom Marijom”). Ta se ideja svjetlosti u trenutku Isusova rođenja povezuje i s astronomskim fenomenima – zvijezdom koja je sveta tri kralja vodila do Betlehema.

I u religijama daleko od Sredozemlja bog se rađao istih dana, pa i na barbarskom sjeveru. Na zimski solsticij se u Skandinaviji rađao Baldr, a slično je bilo i u susjednih Slavena. Nodilo naglašava da se na zimski solsticij rađao i slavenski sunčani bog koji tada, još nejak, nosi ime u deminutivu – Božić.

I badanj, po kojemu se i sada zove Badnjak odnosno Badnji dan, sagorijevali su Slaveni u istoj solsticijskoj noći, spaljujući tako zimu i smrt te užižući novom vatrom novo Sunce i novi život. Badanj je obično bio od hrasta, kozmičkog drva sjevernjaka, a hrast su koristili i keltski druidi slaveći Irminsula, i Germani u počast Odinu odnosno Wotanu, bogu koji je sam sebe raspeo na taj hrast da bi donio novi život. I u Židova je hrast drvo zavjeta, a po nekim kršćanskim predajama i Kristov križ je od hrastovine (po drugima od jasike, po trećima od – bora).

---

image

Sveti Josip Radnik, po zanimanju marangun, slavi se 1. svibnja

---

Krijesovi i žetvene svečanosti

Na isti datum dionizijevci su spaljivali bor (u nas i danas mnogi tako zovu božićno drvce, pa i kada je to zapravo jelka, ili pak smreka). A o njihov bor (kao i o Odinov hrast) bili su okačeni darovi, odnosno pokloni – poklonička žrtva bogovima da bi mlado Sunce darovalo rodnu godinu. Ta su okićena stabla preci božićnog drvca, prispjeloga sa sjevera.

Kršćanstvo je, ne mogavši suzbiti to nasljeđe drevnih religija, i samo prihvatilo tu svetkovinu i posvetilo je svome Bogu. Istinabog, trebala su mu tri stoljeća da se dosjeti i krutu antipogansku ideologiju prikloni pred djelotvornom propagandom. Poslije je bilo lakše: sveti Ivan je preuzeo krijesove kojima je inaugurirano ljeto, da bude plodnije, Vela Gospe se lako snašla u doba žetvenih svečanosti prethodno posvećenih Velikoj Majci, karneval je postao uvertira Korizmi, a Svi Sveti su usisali prethodnu svetkovinu mrtvih predaka, astronomski točno suprotnu prvome svibnja.

Naravno, kome je do kopanja po slojevima naših blagdana, zna da nisu socijalisti prvi odlučili praznovati u prvi dan mjeseca svibnja. I oni su akulturirali stariji blagdan, već prethodno akulturiran u nekim kršćanskim crkvama.

Rimski blagdan Maiuma, slavljen noću u početku svibnja u čast Afrodite i Dionisa, bio je prilično razuzdan. Dionisove svečanosti nazivane su grčki orgijama. Taj plural višeznačne grčke imenice orgé (ćud, nagon, revnost, žestina) dobio je današnje značenje vjerojatno tek tada u Rimu, gdje su tipovi poput Kaligule orgijali i ranije, i bez prazničke izlike (prvi podatak o Maiumi nalazimo tek u trošku cara Komoda za potporu pučanstvu u povodu tog blagdana). Konstantin je taj blagdan zabranio, nije mu se uklapao u paradigmu – rekli bi danas vladajući.

Ali, ne lezi vraže, bivao je početak svibnja i ranije slavljen kao početak ljeta. Latinski mu je naziv po grčkoj božici plodnosti Maji (doslovce: Primalji). Na isti dan se slavila i Flora (Cvita), boginja vegetacije, koju je cvijećem okitio Botticelli.

---

image

Zagreb, 010522.
Prosvjedni mars Za Hrvatsku zadovoljnih radnika, kojim Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) obiljezava ovogodisnji Medjunarodni praznik rada. Povorka je krenula ispred Radnickog doma a krajnja destinacija je Radnicka cesta, u neposrednoj blizini sjedista Hrvatske udruge poslodavaca.
Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Davor Pongracic/Cropix
---

Valpurgina noć

Pa je u kršćanstvu uskrsnuo kao Valpurgina noć, po svetoj Walburgi, pobožnoj benediktinki, slavljenoj četiri puta u godini, a spomen seobe njezina tijela u Eichstatt zbio se baš prvog svibnja, pa joj je tada bio i blagdan. Tako je ona, ni kriva ni dužna, dala nov naziv mnogo starijoj pretkršćanskoj svetkovini početka ljeta, kada su se, po germanskoj predaji, ročile vještice. Stoga u Goethea baš na Valpurginu noć vrag Mefistofeles vodi Fausta u svoje kraljevstvo na slavlje s vješticama, eda bi zaboravio obeščašćenu Margaretu.

U mnogim zemljama srednje i zapadne Evrope tada se dizalo svibanjsko drvo, koje se u Češkoj zove májka (po mjesecu, ne po majčici). U Italiji je namazano maščobom, da se teže uza nj uzverati i uzeti nagradu, nerijetko pečeno prase. Pa se taj jarbol zove albero della cuccagna (dembelijsko stablo). A praznik se zove calendimaggio, po antičkim latinskim svibanjskim kalendama.

I tako prastare svetkovine prelaze s koljena na koljeno, iz religije u religiju, lutaju po književnosti i glazbi – a onda se svedu na pjat fažola, hranu zdravu i vjetrovitu, kongenijalno ovom novom dobu. 

---

image

Zagreb, 010522.
Tradicionalna proslava Praznika rada u parku Maksimir.
Osim edukativnih radionica i glazbenih nastupa posjetiteljima ce se podijeliti 30 000 porcija graha i 15 000 porcija strukli.
Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Ranko Suvar/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dan za slavlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => dan za slavlje 2 0 7621 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-30 11:57:44 [created_by] => 3128 [created_by_alias] => Inoslav Bešker [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-01 10:37:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-01 10:37:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 206 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/30\/21830006.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/30\/21843002.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/30\/21843024.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/30\/21842682.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/30\/21832122.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Davor Pongracic\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Zagreb, 010522.
\nTradicionalna proslava Praznika rada u parku Maksimir.
\nOsim edukativnih radionica i glazbenih nastupa posjetiteljima ce se podijeliti 30 000 porcija graha i 15 000 porcija strukli.
","

Zagreb, 010522.
\nTradicionalna proslava Praznika rada u parku Maksimir.
\nOsim edukativnih radionica i glazbenih nastupa posjetiteljima ce se podijeliti 30 000 porcija graha i 15 000 porcija strukli.
","

Zagreb, 010522.
\nProsvjedni mars Za Hrvatsku zadovoljnih radnika, kojim Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) obiljezava ovogodisnji Medjunarodni praznik rada. Povorka je krenula ispred Radnickog doma a krajnja destinacija je Radnicka cesta, u neposrednoj blizini sjedista Hrvatske udruge poslodavaca.
","

Sveti Josip Radnik, po zanimanju marangun, slavi se 1. svibnja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1177","hd_21830006_1920.jpg":"1920x1080","k_21830006_1280.jpg":"1280x1280","k_21830006_1024.jpg":"1024x1024","k_21830006_640.jpg":"640x640","k_21830006_480.jpg":"480x480","k_21830006_340.jpg":"340x340","k_21830006_220.jpg":"220x220","o_21830006_1280.jpg":"1280x784","o_21830006_1024.jpg":"1024x627","o_21830006_640.jpg":"640x392","o_21830006_480.jpg":"480x294","o_21830006_340.jpg":"340x208","o_21830006_220.jpg":"220x134","h_21830006_1280.jpg":"1280x854","h_21830006_1024.jpg":"1024x683","h_21830006_640.jpg":"640x427","h_21830006_480.jpg":"480x320","h_21830006_340.jpg":"340x227","h_21830006_220.jpg":"220x147","pp_21830006_1280.jpg":"1006x1280","pp_21830006_1024.jpg":"805x1024","pp_21830006_640.jpg":"503x640","pp_21830006_480.jpg":"377x480","pp_21830006_340.jpg":"267x340","pp_21830006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21843002_1920.jpg":"1920x1080","k_21843002_1280.jpg":"1280x1280","k_21843002_1024.jpg":"1024x1024","k_21843002_640.jpg":"640x640","k_21843002_480.jpg":"480x480","k_21843002_340.jpg":"340x340","k_21843002_220.jpg":"220x220","o_21843002_1280.jpg":"1280x853","o_21843002_1024.jpg":"1024x682","o_21843002_640.jpg":"640x426","o_21843002_480.jpg":"480x320","o_21843002_340.jpg":"340x226","o_21843002_220.jpg":"220x146","h_21843002_1280.jpg":"1280x854","h_21843002_1024.jpg":"1024x683","h_21843002_640.jpg":"640x427","h_21843002_480.jpg":"480x320","h_21843002_340.jpg":"340x227","h_21843002_220.jpg":"220x147","pp_21843002_1280.jpg":"1006x1280","pp_21843002_1024.jpg":"805x1024","pp_21843002_640.jpg":"503x640","pp_21843002_480.jpg":"377x480","pp_21843002_340.jpg":"267x340","pp_21843002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21843024_1920.jpg":"1920x1080","k_21843024_1280.jpg":"1280x1280","k_21843024_1024.jpg":"1024x1024","k_21843024_640.jpg":"640x640","k_21843024_480.jpg":"480x480","k_21843024_340.jpg":"340x340","k_21843024_220.jpg":"220x220","o_21843024_1280.jpg":"1280x853","o_21843024_1024.jpg":"1024x682","o_21843024_640.jpg":"640x426","o_21843024_480.jpg":"480x320","o_21843024_340.jpg":"340x226","o_21843024_220.jpg":"220x146","h_21843024_1280.jpg":"1280x854","h_21843024_1024.jpg":"1024x683","h_21843024_640.jpg":"640x427","h_21843024_480.jpg":"480x320","h_21843024_340.jpg":"340x227","h_21843024_220.jpg":"220x147","pp_21843024_1280.jpg":"1006x1280","pp_21843024_1024.jpg":"805x1024","pp_21843024_640.jpg":"503x640","pp_21843024_480.jpg":"377x480","pp_21843024_340.jpg":"267x340","pp_21843024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21842682_1920.jpg":"1920x1080","k_21842682_1280.jpg":"1280x1280","k_21842682_1024.jpg":"1024x1024","k_21842682_640.jpg":"640x640","k_21842682_480.jpg":"480x480","k_21842682_340.jpg":"340x340","k_21842682_220.jpg":"220x220","o_21842682_1280.jpg":"1280x853","o_21842682_1024.jpg":"1024x682","o_21842682_640.jpg":"640x426","o_21842682_480.jpg":"480x320","o_21842682_340.jpg":"340x226","o_21842682_220.jpg":"220x146","h_21842682_1280.jpg":"1280x854","h_21842682_1024.jpg":"1024x683","h_21842682_640.jpg":"640x427","h_21842682_480.jpg":"480x320","h_21842682_340.jpg":"340x227","h_21842682_220.jpg":"220x147","pp_21842682_1280.jpg":"1006x1280","pp_21842682_1024.jpg":"805x1024","pp_21842682_640.jpg":"503x640","pp_21842682_480.jpg":"377x480","pp_21842682_340.jpg":"267x340","pp_21842682_220.jpg":"173x220"},{"size0":"550x931","hd_21832122_1920.jpg":"1920x1080","k_21832122_1280.jpg":"1280x1280","k_21832122_1024.jpg":"1024x1024","k_21832122_640.jpg":"640x640","k_21832122_480.jpg":"480x480","k_21832122_340.jpg":"340x340","k_21832122_220.jpg":"220x220","o_21832122_1280.jpg":"1280x2166","o_21832122_1024.jpg":"1024x1733","o_21832122_640.jpg":"640x1083","o_21832122_480.jpg":"480x812","o_21832122_340.jpg":"340x575","o_21832122_220.jpg":"220x372","h_21832122_1280.jpg":"1280x854","h_21832122_1024.jpg":"1024x683","h_21832122_640.jpg":"640x427","h_21832122_480.jpg":"480x320","h_21832122_340.jpg":"340x227","h_21832122_220.jpg":"220x147","pp_21832122_1280.jpg":"1006x1280","pp_21832122_1024.jpg":"805x1024","pp_21832122_640.jpg":"503x640","pp_21832122_480.jpg":"377x480","pp_21832122_340.jpg":"267x340","pp_21832122_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15450280 Threads: 4 Questions: 3196563945 Slow queries: 7189848 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235907569 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/tko-je-kome-ukrao-prvi-svibanj-duga-je-povijest-svetkovanja-pocetka-ljeta-svete-walburge-medunarodnog-praznika-rada-sv-josipa-radnika-1188857 [printLink] => /mozaik/zivot/tko-je-kome-ukrao-prvi-svibanj-duga-je-povijest-svetkovanja-pocetka-ljeta-svete-walburge-medunarodnog-praznika-rada-sv-josipa-radnika-1188857?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 607015 [name] => prvi svibnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-26 19:44:16 [main_article_id] => 0 [alias] => prvi-svibnja [link] => /tag/prvi-svibnja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 676019 [name] => sv. josip radnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-01 12:37:45 [main_article_id] => 0 [alias] => sv-josip-radnik [link] => /tag/sv-josip-radnik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 385774 [name] => Međunarodni praznik rada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medunarodni-praznik-rada [link] => /tag/medunarodni-praznik-rada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dan za slavlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je kome ‘ukrao’ Prvi svibanj? Duga je povijest svetkovanja početka ljeta, svete Walburge, Međunarodnog praznika rada, sv. Josipa Radnika... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3128 [name] => Inoslav Bešker [username] => inoslav-be-ker [email] => inoslav-be-ker@sd.hr [password] => $2y$10$wG/PCwLS1tXglyPpCWq3t.ClgYP.Hm3rgc1Z3TnancNkZcBoZHnye [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/inoslav-besker-3128 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1646 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a807c633842cd6a6d330cbfe8ef1bd71?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/30/21830006.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/30/21830006.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/30/21843002.jpg [title] =>

Zagreb, 010522.
Tradicionalna proslava Praznika rada u parku Maksimir.
Osim edukativnih radionica i glazbenih nastupa posjetiteljima ce se podijeliti 30 000 porcija graha i 15 000 porcija strukli.
Ranko Suvar/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/30/21843024.jpg [title] =>

Zagreb, 010522.
Tradicionalna proslava Praznika rada u parku Maksimir.
Osim edukativnih radionica i glazbenih nastupa posjetiteljima ce se podijeliti 30 000 porcija graha i 15 000 porcija strukli.
Ranko Suvar/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/30/21842682.jpg [title] =>

Zagreb, 010522.
Prosvjedni mars Za Hrvatsku zadovoljnih radnika, kojim Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) obiljezava ovogodisnji Medjunarodni praznik rada. Povorka je krenula ispred Radnickog doma a krajnja destinacija je Radnicka cesta, u neposrednoj blizini sjedista Hrvatske udruge poslodavaca.
Davor Pongracic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/30/21832122.jpg [title] =>

Sveti Josip Radnik, po zanimanju marangun, slavi se 1. svibnja

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Katoličkoj crkvi je u ovu nedjelju, kao i svakoga prvog dana u svibnju, spomen sv. Josipa radnika.

Uveo ga je, kao nezapovijedani blagdan, papa Pio XII (Eugenio Pacelli), prije 67 godina. To što je drvodjelac Josip rođen u Davidovu plemenu veoma je važno za Isusovo rodoslovlje: baš po Josipu (koji, po evanđeljima, nije Isusov fizički otac, jer je po njima Krist začet po Duhu Svetomu) računa se Isusov rodoslov iz kuće Davidove, što je bilo nužno da bi bio prihvaćen kao Mesija (aramejski: Mešihá, dakle [Božji] pomazanik, što se na grčki prevodi: Hristós). Naime, Josip je, samim time što mu je pri obredu obre­za­nja dao ime, prihvatio Isusa kao zakonitog sina, te je Isus po hebrej­skom zakonu (a njega se evanđelisti drže) potomak Josipov, a time i Davidov, iako je – po osnovnim dogmama pravoslavnih i katolika, za razliku od miafizitskog učenja, fizički sin Božji, a duhovno je on Bog sam (ali istovremeno i čovjek). Nadalje, kako je Bet Lahem (Betlehem) bio matično mjesto tog roda, za popis što ga je Oktavijan August naredio bilo je nužno da Josip s obitelji (tj. svojom trudnom suprugom Marijom) dođe u Betlehem, pa se rođenje Isusa Nazarećanina u Betlehemu također podudarilo s riječima starozavjetnih proroka, ponajprije Izaije. Iako iz Davidova roda, Josip je sin siromašnijih predaka, o čemu svjedoči i njegov posao tesara, a tim se zanatom bavi i Isus. Taj podatak je veoma važan za sav proces nastanka kršćanstva.

Upravo taj detalj je 1955. iskoristio papa Pio XII Pacelli da jednu od dotadašnjih svetkovina sv. Josipa, koja se dotad slavila u treću nedjelju po Uskrsu, premjesti na 1. svibnja, otkad se slavi kao Sv. Josip Radnik. Nema nikakve sumnje da je to bio odgovor socijalne doktrine Katoličke crkve na izazov radničkoklasnih ideologija, osobito procvalih nakon poraza fašizma u Drugome svjetskom ratu, pri čemu je Vatikan ne samo pri­hva­tio Međunarodni praznik rada (u spomen na chicaške mučenike), nego ga je tako i akulturirao (prisvojio u svoju kulturu).

---

image

Zagreb, 010522.
Tradicionalna proslava Praznika rada u parku Maksimir.
Osim edukativnih radionica i glazbenih nastupa posjetiteljima ce se podijeliti 30 000 porcija graha i 15 000 porcija strukli.
Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Ranko Suvar/Cropix
---

Ni prvi ni zadnji

Nije to jedini, a možda ni posljednji tuđi blagdan koji je Crkva akulturirala, to jest usvojila unijevši ga u svoju kulturu. Počelo je to već u prvim stoljećima njezine povijesti, a najpoznatiji primjer je premještanje Isusova rođendana na 25. XII. U doba astronomski nedovoljno preciznih kalendara to je bio najpribližnije određen dan zimskog solsticija (suncostaja), kada prestaje “zamiranje” Sunca i počinje njegovo “ponovno rađanje”. (Tek je Prvi nicejski koncil utvrdio današnje datume za ravnodnevnice i suncostaje.)

Zimski je solsticij bio simbol vječnog života u mnogih naroda, osobito u poljodjelskih. Istog datuma kad i Mithra u Iranu rađala su se u drugim zemljama druga sunčana božanstva: u starom Egiptu tada je Izida rađala Hora, a u Donjem Egiptu to je bio dan ponovnog rođenja Ozirisa. Istodobno se u Mezopotamiji rađao Tammuz, u Frigiji Atis i u Grčkoj Dionis.

U Babilonu, gdje su Židovi imali veliku koloniju, Sunce je potkraj prosinca bilo porod zviježđa Djevice. U klasnim prilikama ranog kršćanstva, religije siromašnih, ta je Djevica (u kojoj neki vide Veliku Majku mnogih religija) s neba sišla u štalu, ali opet donoseći svjetlost. Srednjovjekovna božićna pjesma Va se vrime godišća (sačuvana u Dalmaciji) tvrdi – slijedeći stariju latinsku pjesmu In hoc anni circulo – da u božićnu ponoć “kako u podne svitlost bî Svetom Divom Marijom”). Ta se ideja svjetlosti u trenutku Isusova rođenja povezuje i s astronomskim fenomenima – zvijezdom koja je sveta tri kralja vodila do Betlehema.

I u religijama daleko od Sredozemlja bog se rađao istih dana, pa i na barbarskom sjeveru. Na zimski solsticij se u Skandinaviji rađao Baldr, a slično je bilo i u susjednih Slavena. Nodilo naglašava da se na zimski solsticij rađao i slavenski sunčani bog koji tada, još nejak, nosi ime u deminutivu – Božić.

I badanj, po kojemu se i sada zove Badnjak odnosno Badnji dan, sagorijevali su Slaveni u istoj solsticijskoj noći, spaljujući tako zimu i smrt te užižući novom vatrom novo Sunce i novi život. Badanj je obično bio od hrasta, kozmičkog drva sjevernjaka, a hrast su koristili i keltski druidi slaveći Irminsula, i Germani u počast Odinu odnosno Wotanu, bogu koji je sam sebe raspeo na taj hrast da bi donio novi život. I u Židova je hrast drvo zavjeta, a po nekim kršćanskim predajama i Kristov križ je od hrastovine (po drugima od jasike, po trećima od – bora).

---

image

Sveti Josip Radnik, po zanimanju marangun, slavi se 1. svibnja

---

Krijesovi i žetvene svečanosti

Na isti datum dionizijevci su spaljivali bor (u nas i danas mnogi tako zovu božićno drvce, pa i kada je to zapravo jelka, ili pak smreka). A o njihov bor (kao i o Odinov hrast) bili su okačeni darovi, odnosno pokloni – poklonička žrtva bogovima da bi mlado Sunce darovalo rodnu godinu. Ta su okićena stabla preci božićnog drvca, prispjeloga sa sjevera.

Kršćanstvo je, ne mogavši suzbiti to nasljeđe drevnih religija, i samo prihvatilo tu svetkovinu i posvetilo je svome Bogu. Istinabog, trebala su mu tri stoljeća da se dosjeti i krutu antipogansku ideologiju prikloni pred djelotvornom propagandom. Poslije je bilo lakše: sveti Ivan je preuzeo krijesove kojima je inaugurirano ljeto, da bude plodnije, Vela Gospe se lako snašla u doba žetvenih svečanosti prethodno posvećenih Velikoj Majci, karneval je postao uvertira Korizmi, a Svi Sveti su usisali prethodnu svetkovinu mrtvih predaka, astronomski točno suprotnu prvome svibnja.

Naravno, kome je do kopanja po slojevima naših blagdana, zna da nisu socijalisti prvi odlučili praznovati u prvi dan mjeseca svibnja. I oni su akulturirali stariji blagdan, već prethodno akulturiran u nekim kršćanskim crkvama.

Rimski blagdan Maiuma, slavljen noću u početku svibnja u čast Afrodite i Dionisa, bio je prilično razuzdan. Dionisove svečanosti nazivane su grčki orgijama. Taj plural višeznačne grčke imenice orgé (ćud, nagon, revnost, žestina) dobio je današnje značenje vjerojatno tek tada u Rimu, gdje su tipovi poput Kaligule orgijali i ranije, i bez prazničke izlike (prvi podatak o Maiumi nalazimo tek u trošku cara Komoda za potporu pučanstvu u povodu tog blagdana). Konstantin je taj blagdan zabranio, nije mu se uklapao u paradigmu – rekli bi danas vladajući.

Ali, ne lezi vraže, bivao je početak svibnja i ranije slavljen kao početak ljeta. Latinski mu je naziv po grčkoj božici plodnosti Maji (doslovce: Primalji). Na isti dan se slavila i Flora (Cvita), boginja vegetacije, koju je cvijećem okitio Botticelli.

---

image

Zagreb, 010522.
Prosvjedni mars Za Hrvatsku zadovoljnih radnika, kojim Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) obiljezava ovogodisnji Medjunarodni praznik rada. Povorka je krenula ispred Radnickog doma a krajnja destinacija je Radnicka cesta, u neposrednoj blizini sjedista Hrvatske udruge poslodavaca.
Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Davor Pongracic/Cropix
---

Valpurgina noć

Pa je u kršćanstvu uskrsnuo kao Valpurgina noć, po svetoj Walburgi, pobožnoj benediktinki, slavljenoj četiri puta u godini, a spomen seobe njezina tijela u Eichstatt zbio se baš prvog svibnja, pa joj je tada bio i blagdan. Tako je ona, ni kriva ni dužna, dala nov naziv mnogo starijoj pretkršćanskoj svetkovini početka ljeta, kada su se, po germanskoj predaji, ročile vještice. Stoga u Goethea baš na Valpurginu noć vrag Mefistofeles vodi Fausta u svoje kraljevstvo na slavlje s vješticama, eda bi zaboravio obeščašćenu Margaretu.

U mnogim zemljama srednje i zapadne Evrope tada se dizalo svibanjsko drvo, koje se u Češkoj zove májka (po mjesecu, ne po majčici). U Italiji je namazano maščobom, da se teže uza nj uzverati i uzeti nagradu, nerijetko pečeno prase. Pa se taj jarbol zove albero della cuccagna (dembelijsko stablo). A praznik se zove calendimaggio, po antičkim latinskim svibanjskim kalendama.

I tako prastare svetkovine prelaze s koljena na koljeno, iz religije u religiju, lutaju po književnosti i glazbi – a onda se svedu na pjat fažola, hranu zdravu i vjetrovitu, kongenijalno ovom novom dobu. 

---

image

Zagreb, 010522.
Tradicionalna proslava Praznika rada u parku Maksimir.
Osim edukativnih radionica i glazbenih nastupa posjetiteljima ce se podijeliti 30 000 porcija graha i 15 000 porcija strukli.
Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Ranko Suvar/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Davor Pongracic/Cropix
Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 010522.
Tradicionalna proslava Praznika rada u parku Maksimir.
Osim edukativnih radionica i glazbenih nastupa posjetiteljima ce se podijeliti 30 000 porcija graha i 15 000 porcija strukli.

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 010522.
Tradicionalna proslava Praznika rada u parku Maksimir.
Osim edukativnih radionica i glazbenih nastupa posjetiteljima ce se podijeliti 30 000 porcija graha i 15 000 porcija strukli.

Davor Pongracic/Cropix

Zagreb, 010522.
Prosvjedni mars Za Hrvatsku zadovoljnih radnika, kojim Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) obiljezava ovogodisnji Medjunarodni praznik rada. Povorka je krenula ispred Radnickog doma a krajnja destinacija je Radnicka cesta, u neposrednoj blizini sjedista Hrvatske udruge poslodavaca.


Sveti Josip Radnik, po zanimanju marangun, slavi se 1. svibnja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/tko-je-kome-ukrao-prvi-svibanj-duga-je-povijest-svetkovanja-pocetka-ljeta-svete-walburge-medunarodnog-praznika-rada-sv-josipa-radnika-1188857 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fd1c2990b1e7b3429e7b60e4511ba4cd961e8023 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+kome+%E2%80%98ukrao%E2%80%99+Prvi+svibanj%3F+Duga+je+povijest+svetkovanja+po%C4%8Detka+ljeta%2C+svete+Walburge%2C+Me%C4%91unarodnog+praznika+rada%2C+sv.+Josipa+Radnika...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Ftko-je-kome-ukrao-prvi-svibanj-duga-je-povijest-svetkovanja-pocetka-ljeta-svete-walburge-medunarodnog-praznika-rada-sv-josipa-radnika-1188857 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Ftko-je-kome-ukrao-prvi-svibanj-duga-je-povijest-svetkovanja-pocetka-ljeta-svete-walburge-medunarodnog-praznika-rada-sv-josipa-radnika-1188857 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dan za slavlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životdan za slavlje

Tko je kome ‘ukrao’ Prvi svibanj? Duga je povijest svetkovanja početka ljeta, svete Walburge, Međunarodnog praznika rada, sv. Josipa Radnika...

Piše Inoslav Bešker
1. svibnja 2022. - 12:37

U Katoličkoj crkvi je u ovu nedjelju, kao i svakoga prvog dana u svibnju, spomen sv. Josipa radnika.

Uveo ga je, kao nezapovijedani blagdan, papa Pio XII (Eugenio Pacelli), prije 67 godina. To što je drvodjelac Josip rođen u Davidovu plemenu veoma je važno za Isusovo rodoslovlje: baš po Josipu (koji, po evanđeljima, nije Isusov fizički otac, jer je po njima Krist začet po Duhu Svetomu) računa se Isusov rodoslov iz kuće Davidove, što je bilo nužno da bi bio prihvaćen kao Mesija (aramejski: Mešihá, dakle [Božji] pomazanik, što se na grčki prevodi: Hristós). Naime, Josip je, samim time što mu je pri obredu obre­za­nja dao ime, prihvatio Isusa kao zakonitog sina, te je Isus po hebrej­skom zakonu (a njega se evanđelisti drže) potomak Josipov, a time i Davidov, iako je – po osnovnim dogmama p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:55